Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Record de public la Teatrul Maghiar

Publicat

pe

Stagiunea 2015-2016 a adus peste 12.500 de spectatori la spectacolele  Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, stabilindu-se astfel un nou record de public  al instituției. „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”, în regia lui Radu Afrim, a fost votat de spectatori drept cel mai bun spectacol al stagiunii. Simó Emese  și Csata Zsolt, respectiv Borbély B. Emília și Aszalos Géza au fost desemnați  cei mai buni actori ai stagiunii de către trupă și de public. Actorii Teatrului Maghiar au început deja repetițiile pentru coproducția internațională care va deschide următorul sezon teatral.

Cu 12.552 de spectatori la cele 146 de reprezentații ale stagiunii, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a realizat un indice de ocupare a sălii de 84%, cu cel mai mare număr de bilete și de abonamente Kultcard vândute într-o stagiune. La cele 19 spectacole ale Festivalului Euroregional de Teatru TESZT 2016 au venit 2.524 de spectatori.

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Maghiar din Timișoara a propus publicului său opt premiere: „Guppi” (2 octombrie), „Hair” (29 noiembrie), „Zi-i”  (20 decembrie), „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori” (12 februarie), „Pace în Itaca” (17 aprilie), „Maghiar” (22 mai), „Frați de cruce” (8 iunie) și spectacolul pentru copii „Scufița roșie” (14 iunie).

Au fost menținute în repertoriu 13 producții teatrale din stagiunile trecute (Gardenia,  Mady-baby, Zâna cu șapte capete,  7/7,  Incendii, Noditza, Moliendo Café, Testosteron, Niște fete, Opera cerșetorilor, Noroc cu laptele, Oameni și șoareci și Manipulări) și tot atâtea spectacole ale altor companii au fost invitate, pe parcursul stagiunii, la Timișoara.

Spectacolele Teatrului Maghiar din Timișoara au fost prezente în importante festivaluri internaționale.  „Incendii”, de Wajdi Mouawad, în regia lui Radu Alexandru Nica, a fost evenimentul cel mai apreciat al Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda . „7/7”, spectacolul coregrafei Baczó Tünde, a fost invitat la  Gala Star din Bacău, la  Zilele Maghiare  Partium de la Satu Mare, Festivalul Internațional Shakespeare, la Craiova,  STEPS – Festival Internațional de Dans Contemporan în Cluj și Dance Movement Theatre, în Gheorgheni. „Manipulări”, spectacol realizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara în coproducție cu trei prestigioase companii est-europene, Via Negativa (Slovenia), Asociația MASZK (Ungaria) și Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia), în regia  lui Bojan Jablanovec, a fost jucat la festivalurile  Infant/Novi Sad, Thealter/Szeged, Ex Ponto/Ljubljana, apoi la Desiré Central Station în Subotica, pe scena Il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro, Milano, și în Festivalul Teatrelor Profesionale din Vojvodina. „Opera cerșetorilor”, spectacolul lui Kokan Mladenovic, a fost aplaudat la Colocviul Teatrelor Minoritare/ Gheorgheni, în Festivalul Național de Teatru la București și la Festivalul de Teatru Clasic din Arad. Cu Moliendo café, spectacol regizat de Silviu Purcărete, actorii timișoreni au participat la Festivalul Național de Teatru  din București și la Festivalul Eurothalia, în Timișoara. Au avut parte de festivaluri și spectacolele dedicate copiilor: „Noroc cu laptele”, „Noditza” și „Zâna cu șapte capete” au participat  la FUX Fest în Oradea, iar primul dintre ele a fost prezent și la Festivalul Internațional de Teatru de Animație din București. Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” s-a implicat organizatoric și în alte evenimente culturale importante pentru comunitatea timișoreană: Festivalul Artelor Performative, Zilele Filmului Maghiar, Conferința Diaspora, In memoriam Csávossy György.

Palmaresul Teatrului s-a îmbogățit cu importante premii. Spectacolul „Incendii” a fost distins cu Premiul Orașului Kisvárda și cu Premiul de Excelență al festivalului. „Noditza” a fost desemnat drept Cel mai  bun spectacol de către Juriul de Copii al Festivalului din Oradea și a primit Premiul Fux Pal pentru decor. Artistul vizual Benedek Levente și actorul Vass Richárd sunt în acest an laureații Trofeului Pro Cultura Timisiensis.

 

 Finalul stagiunii a fost marcat de o altă ceremonie însemnată pentru viața comunității noastre teatrale. Prin votul publicului, respectiv al posesorilor de abonamente KultCard și al jurnaliștilor,  Borbély B. Emília și Aszalos Géza au primit premiile pentru Cei mai buni actori ai stagiunii. Trupa de actori și-a acordat voturile pentru titlul de Cea mai bună actriță/ Cel mai bun actor tinerilor colegi Simó Emese și Csata Zsolt. Simona Croitoriu a reușit performanța de a fi Cel mai fidel spectator al stagiunii. Spectatorii și-au ales spectacolul preferat, cel dedicat chiar lui: „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori” a primit cele mai multe voturi.

 

„A fost, realmente, o stagiune densă și deosebită, deopotrivă din perspectiva experiențelor teatrale pe care le-am oferit publicului nostru și din cea a experiențelor noastre actoricești în lucrul cu regizorii și cu actorii colegi din alte teatre. Cu o ediție–hit  a Festivalului TESZT, care s-a impus ca un eveniment de referință pe harta festivalieră europeană. Cred că a fost o stagiune a performanțelor, în care și publicul a fost performer”, a subliniat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila.

 

Actorii Teatrului Maghiar din Timișoara au început deja repetițiile pentru spectacolul care va deschide următoarea stagiune, o coproducție internațională în regia lui Hajdu Szabolcs.

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Zilele Județului Timiș, regal de spectacole și evenimente artistice. PROGRAMUL complet

Publicat

pe

Banatul folcloric la superlativ, dansuri, cântece autentice, costume tradiționale, invitați speciali, spectacol de gală și horă timișeană în Piața Victoriei cu ocazia celebrării Zilelor Județului Timiș.

Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș, au pregătit un program cultural pe parcursul a 3 zile dedicate celebrării Zilelor Județului Timiș.

Sărbătorită anual pe 28 iulie, Ziua Județului Timiș marchează un moment de reflecție și recunoștință față de trecutul istoric al regiunii și față de contribuția sa la construcția identității naționale, dar și o panoramă culturală a momentului actual. Data se referă la anul 1919, când administrația românească a fost instaurată oficial în Banat, reprezentând un pas esențial în unificarea teritorială a României.

În 24 iulie 2025, la ora 19:00, la Timișoara Convention Center se desfășoară un concert extraordinar de folclor autentic și simțire românească: Paul Surugiu Fuego – Drag de Timiș, drag de România noastră.  Invitați în recital, alături de cunoscutul interpret Fuego, sunt Nicoleta Voica, Liliana Laichici, Ciprian Pop, Florin Boita, Dorinel Gavriluț, Andreea Chisăliță, Oana Stanca și Luminița Safta. Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor Sebastian Roșca, coregrafia poartă semnătura cuplului Grigore și Floarea Munteanu. Invitațiile sunt disponibile pe siteul www.eventim.ro începând cu 14 iulie. Evenimentul este prezentat de Felicia Stoian și este finanțat de Consiliul Județean Timiș.

În 25 iulie 2025, la ora 18:00 Sărbătorim Ziua Județului Timiș în Piața Victoriei din Timișoara printr-o horă timișeană, la care participă 10 ansambluri și formații folclorice din județul Timiș, laureate ale Festivalului – Concurs ”Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a.

Iubitorii de folclor sunt invitați la ora 18:30 la Bastionul Theresia la Spectacolul de Gală al Festivalului – Concurs „Lada cu Zestre”, ediția a XVIII-a. Localitățile câștigătoare sunt invitate în recital, alături de invitați surpriză. Festivalul – Concurs „Lada cu Zestre” din 2025 a fost un adevărat turnir al tradițiilor bănățene, reunind în județul Timiș peste 1500 de artiști și 56 de localități înscrise în competiție. Sânnicolau Mare și Deta au izbutit, etalându-și cu iscusință atuurile culturale, performanța de a obține punctaje egale în revendicarea trofeului competiției. Evenimentul s-a desfășurat între 22 martie și 12 aprilie 2025, în șapte centre zonale, sub organizarea Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și al primăriilor locale. Accesul la spectacolul de gală este liber.

În 28 iulie 2025, de la ora 18:00, la sediul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, sărbătorim Ziua Județului Timiș prin literatură în grai bănățean, cu un eveniment deosebit, sub titlul „Visăm la fel”. Alături de partenerii noștri de la Fundația de Abilitare „Speranța” din Timișoara, vom lansa volumul „20 de trăiri, 20 de visuri” semnat de Alexandru Murgoi – un tânăr care transformă graiul bănățean într-o sursă autentică de inspirație, emoție și speranță.

Citeste mai mult

Cultură

Bastion by Merlin. Programul concertelor în luna iulie

Publicat

pe

Weekendurile cu muzică live continuă în luna iulie, în cadrul seriei de evenimente „Bastion by Merlin”, ce transformă centrul Timișoarei, la fiecare final de săptămână, într-un spațiu dedicat muzicii.

Publicul este invitat să se bucure de un repertoriu divers, ce îmbină stiluri moderne, într-un cadru istoric, la Bastionul Theresia din Timișoara.

Prima sâmbătă din luna iulie aduce în fața timișenilor un concert special susținut de 3 Sud Est, trupa care a scris istorie în muzica românească și care promite o seară plină de nostalgie.

Duminică, 6 iulie, în Bastionul Maria Theresia vor răsuna acorduri de rock progresiv al trupei Abra, care revine pe scenă cu un stil inconfundabil și o experiență de peste 40 de ani, alături de Horea Crișovan și Florin Cvasa.

Programul complet al concertelor din luna iulie:

5 iulie – 3 Sud Est

6 iulie – Abra

12 iulie – Magnetical Muse

13 iulie – Bruno and the Blues

19 iulie – MCS United

20 – Amphitrio

26 iulie – Alone at Parties

27 iulie – Mircea Baniciu & Țapinarii

Accesul la concerte este gratuit. Bastion By Merlin este o serie de evenimente finanțată de Consiliul Județean Timiș și implementată de Teatrul Merlin, cu scopul de a revitaliza Bastionul Theresia din Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

Universitatea de Vest din Timișoara, expoziție în Parcul Internațional de Sculptură din Mericourt – Franța

Publicat

pe

Facultatea de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara continuă un parteneriat artistic internațional remarcabil cu Primăria orașului Mericourt (Franța), demarat în anul 2013 de către Prof. univ. dr. Cristian Sida. Acest protocol de colaborare a fost posibil cu sprijinul autorităților franceze, în special al domnului Serge Ternisien, director financiar în cadrul Primăriei Mericourt, și al reputatului artist plastic Richard Marcziniak, activ în regiunea Nord-Pas de Calais.

Colaborarea a debutat încă din anul 2012 ca idee de proiect și s-a concretizat prin organizarea a nouă rezidențe artistice internaționale, desfășurate după cum urmează:

2013 – Rezidență de pictură și grafică „Maudite soit la guerre”, Centrul Cultural Max Pol Fouchet, Mericourt

2014 – Două rezidențe: gravură (aprilie) și sculptură (septembrie)

2016 – Rezidență de tapiserie, în Aubusson – capitala mondială a tapiseriei – și în Mericourt

2017 – Rezidență de pictură „Des arbres, des Arts”

2018 – Rezidență de gravură și pictură

2019 – Rezidență de pictură

2022 – Rezidență de pictură

2025 – Inițierea Parcului Internațional de Sculptură în cartierul ecologic Arboretum-La Gare, Mericourt

Cel mai recent proiect, Parcul Internațional de Sculptură, a fost inițiat în 2024 de Prof. univ. dr. Cristian Sida, în colaborare cu domnul Serge Ternisien. În luna noiembrie a anului trecut, o echipă a vizitat Mericourt pentru a identifica locația și posibili sponsori. Cu sprijinul întreprinderii de confecții metalice Rovis et Vasseur și al Primarului orașului Mericourt, domnul Bernard Baude, proiectul a fost lansat oficial în luna iunie 2025.

Echipa artistică este formată din:

Lector univ. dr. Dan Visovan

Doctorand Toma Libotyan

Prof. univ. dr. Cristian Sida – organizator și traducător

Inaugurarea oficială a Parcului va avea loc săptămâna viitoare, prin amplasarea primelor două lucrări de sculptură realizate de artiștii români. Această inițiativă consolidează poziția internațională a Universității de Vest din Timișoara și a Facultății de Arte și Design, în contextul unei colaborări culturale europene de succes. Orașul Mericourt este situat în apropierea orașului Lens, unde se află celebrul Louvre-Lens, al doilea muzeu Luvru ca importanță în lume, ceea ce conferă proiectului un cadru de vizibilitate internațională sporită.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite