Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Record de public la Teatrul Maghiar

Publicat

pe

Stagiunea 2015-2016 a adus peste 12.500 de spectatori la spectacolele  Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”, stabilindu-se astfel un nou record de public  al instituției. „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori”, în regia lui Radu Afrim, a fost votat de spectatori drept cel mai bun spectacol al stagiunii. Simó Emese  și Csata Zsolt, respectiv Borbély B. Emília și Aszalos Géza au fost desemnați  cei mai buni actori ai stagiunii de către trupă și de public. Actorii Teatrului Maghiar au început deja repetițiile pentru coproducția internațională care va deschide următorul sezon teatral.

Cu 12.552 de spectatori la cele 146 de reprezentații ale stagiunii, Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” a realizat un indice de ocupare a sălii de 84%, cu cel mai mare număr de bilete și de abonamente Kultcard vândute într-o stagiune. La cele 19 spectacole ale Festivalului Euroregional de Teatru TESZT 2016 au venit 2.524 de spectatori.

În stagiunea 2015-2016, Teatrul Maghiar din Timișoara a propus publicului său opt premiere: „Guppi” (2 octombrie), „Hair” (29 noiembrie), „Zi-i”  (20 decembrie), „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori” (12 februarie), „Pace în Itaca” (17 aprilie), „Maghiar” (22 mai), „Frați de cruce” (8 iunie) și spectacolul pentru copii „Scufița roșie” (14 iunie).

Au fost menținute în repertoriu 13 producții teatrale din stagiunile trecute (Gardenia,  Mady-baby, Zâna cu șapte capete,  7/7,  Incendii, Noditza, Moliendo Café, Testosteron, Niște fete, Opera cerșetorilor, Noroc cu laptele, Oameni și șoareci și Manipulări) și tot atâtea spectacole ale altor companii au fost invitate, pe parcursul stagiunii, la Timișoara.

Spectacolele Teatrului Maghiar din Timișoara au fost prezente în importante festivaluri internaționale.  „Incendii”, de Wajdi Mouawad, în regia lui Radu Alexandru Nica, a fost evenimentul cel mai apreciat al Festivalului Teatrelor Maghiare de la Kisvárda . „7/7”, spectacolul coregrafei Baczó Tünde, a fost invitat la  Gala Star din Bacău, la  Zilele Maghiare  Partium de la Satu Mare, Festivalul Internațional Shakespeare, la Craiova,  STEPS – Festival Internațional de Dans Contemporan în Cluj și Dance Movement Theatre, în Gheorgheni. „Manipulări”, spectacol realizat de Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara în coproducție cu trei prestigioase companii est-europene, Via Negativa (Slovenia), Asociația MASZK (Ungaria) și Teatrul Kosztolanyi Dezso (Serbia), în regia  lui Bojan Jablanovec, a fost jucat la festivalurile  Infant/Novi Sad, Thealter/Szeged, Ex Ponto/Ljubljana, apoi la Desiré Central Station în Subotica, pe scena Il Teatro Nudo di Teresa Pomodoro, Milano, și în Festivalul Teatrelor Profesionale din Vojvodina. „Opera cerșetorilor”, spectacolul lui Kokan Mladenovic, a fost aplaudat la Colocviul Teatrelor Minoritare/ Gheorgheni, în Festivalul Național de Teatru la București și la Festivalul de Teatru Clasic din Arad. Cu Moliendo café, spectacol regizat de Silviu Purcărete, actorii timișoreni au participat la Festivalul Național de Teatru  din București și la Festivalul Eurothalia, în Timișoara. Au avut parte de festivaluri și spectacolele dedicate copiilor: „Noroc cu laptele”, „Noditza” și „Zâna cu șapte capete” au participat  la FUX Fest în Oradea, iar primul dintre ele a fost prezent și la Festivalul Internațional de Teatru de Animație din București. Teatrul Maghiar „Csiky Gergely” s-a implicat organizatoric și în alte evenimente culturale importante pentru comunitatea timișoreană: Festivalul Artelor Performative, Zilele Filmului Maghiar, Conferința Diaspora, In memoriam Csávossy György.

Palmaresul Teatrului s-a îmbogățit cu importante premii. Spectacolul „Incendii” a fost distins cu Premiul Orașului Kisvárda și cu Premiul de Excelență al festivalului. „Noditza” a fost desemnat drept Cel mai  bun spectacol de către Juriul de Copii al Festivalului din Oradea și a primit Premiul Fux Pal pentru decor. Artistul vizual Benedek Levente și actorul Vass Richárd sunt în acest an laureații Trofeului Pro Cultura Timisiensis.

 

 Finalul stagiunii a fost marcat de o altă ceremonie însemnată pentru viața comunității noastre teatrale. Prin votul publicului, respectiv al posesorilor de abonamente KultCard și al jurnaliștilor,  Borbély B. Emília și Aszalos Géza au primit premiile pentru Cei mai buni actori ai stagiunii. Trupa de actori și-a acordat voturile pentru titlul de Cea mai bună actriță/ Cel mai bun actor tinerilor colegi Simó Emese și Csata Zsolt. Simona Croitoriu a reușit performanța de a fi Cel mai fidel spectator al stagiunii. Spectatorii și-au ales spectacolul preferat, cel dedicat chiar lui: „Detalii naive, total lipsite de profunzime din viaţa şi moartea unor spectatori” a primit cele mai multe voturi.

 

„A fost, realmente, o stagiune densă și deosebită, deopotrivă din perspectiva experiențelor teatrale pe care le-am oferit publicului nostru și din cea a experiențelor noastre actoricești în lucrul cu regizorii și cu actorii colegi din alte teatre. Cu o ediție–hit  a Festivalului TESZT, care s-a impus ca un eveniment de referință pe harta festivalieră europeană. Cred că a fost o stagiune a performanțelor, în care și publicul a fost performer”, a subliniat directorul Teatrului, actorul Balázs Attila.

 

Actorii Teatrului Maghiar din Timișoara au început deja repetițiile pentru spectacolul care va deschide următoarea stagiune, o coproducție internațională în regia lui Hajdu Szabolcs.

 

 

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

„Romanian Psycho“, a doua premieră din luna aprilie, la Teatrul Național Timișoara

Publicat

pe

A doua premieră a lunii aprilie la Teatrul Național din Timișoara lansează o provocare marca Florin Piersic jr, care se întoarce la tripla ipostază de dramaturg, regizor și interpret în comedia „Romanian Psycho“.

Îndrăgitul actor al Teatrului Național construiește, cu inteligența, cu umorul și cu verva care îi sunt proprii, ceea ce se numește științific „safe space”, spațiul de siguranță al cărui destinatar este un personaj necunoscut care poate lua chipul fiecărui spectator în parte.

Așa cum ne-a obișnuit, Florin Piersic jr aduce pe scenă o lume care ne este foarte apropiată, dar pe care o descoperim cu surprindere și care, dincolo de hohotul de râs, deschide o temă de reflecție profundă despre o realitate simptomatică.

Premiera spectacolului ROMANIAN PSYCHO are loc duminică, 14 aprilie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului Național, fiind urmată de o a doua reprezentație marți, 16 aprilie.

Biletele pot fi achiziționate pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Internațională a Cărții. Recitaluri muzicale și literare la Filarmonica Banatul Timișoara

Publicat

pe

Filarmonica Banatul Timișoara, în parteneriat cu Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”, organizează, în premieră, două evenimente ce îmbină, într-un concept inedit, muzica și literatura, pentru a marca Ziua Internațională a Cărții, sărbătorită anual la data de 23 aprilie.

Primul eveniment va avea loc pe 16 aprilie, când publicul este așteptat de la ora 19:00 la Sala Capitol, ce va găzdui recitalul cameral susținut de Sebastian-Mihai Tegzeșiu la vioară, Ștefan Cazacu la violoncel și Ioan-Dragoș Dimitriu la pian. Tema evenimentului este „Prietenia”, iar melomanii vor avea ocazia să asculte Trioul cu pian Nr. 2 compus de Dmitri Șostakovici în 1943-1944 și dedicat prietenului său apropiat, criticul și muzicologul Ivan Sollertinsky, a cărui moarte l-a marcat profund.

Programul muzical al serii cuprinde și Trioul cu pian „Arhiducele” de Ludwig van Beethoven – lucrare compusă pentru Arhiducele Rudolf al Austriei, cel mai tânăr dintre cei doisprezece fii ai împăratului Leopold al II-lea, prieten al compozitorului. Amfitrionul serii de 16 aprilie va fi actorul Cătălin Ursu, care va interpreta poeme din volumul colectiv „Bleu Ciel. Timișoara celestă”, publicat de căre Biblioteca Județeană Timiș în 2022, și care reunește fragmente din operele unor poeți bănățeni trecuți în neființă: Ioan Crăciun, Adrian Derlea, Francisc Doda, Traian Dorgoșan, Valeriu Drumeș, Pavel Gătăianțu, Ion Monoran, Nicolae de Popa, Gheorghe Pruncuț, Dan Emilian Roșca, Marcel Turcu. Astfel, spectatorii vor (re)descoperi literatura în actualitatea, relevanța și muzicalitatea ei.

Bilete: https://shorturl.at/rvzC9

Evenimentele dedicate Zilei Internaționale a Cărții continuă pe 25 aprilie, de această dată cu un eveniment dedicat copiilor. Recitalul educativ „Comorile ascunse ale muzicii și ale literaturii” îl va avea la pupitrul dirijoral pe maestrul Lucian Onița. Plasat în cadrul Săptămânii Altfel, evenimentul, care are loc de la ora 15:00, la Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, este conceput și adaptat pentru micii melomani, cu vârsta cuprinsă între 7 și 12 ani. Pe scenă vor urca artiștii Ansamblului vocal Voces Timisienses al Filarmonicii Banatul Timișoara, alături de actorul Adrian Jivan. În programul muzical al serii sunt incluse compoziții de Bach, Vivaldi, Beethoven, dar și ale unor creatori celebri ai vremurilor noastre precum Brian May (We will rock you) sau M. Norman (tema din filmul James Bond). Programul literar include fragmente din Ion Creangă, Antoine de Saint-Exupéry și Rudyard Kipling.

Ziua Internațională a Cărții se sărbătorește anual pe 23 aprilie și este organizată de UNESCO pentru a promova lectura. Data a fost aleasă pentru că marchează trecerea în eternitate a doi titani ai literaturii universale: William Shakespeare și Miguel de Cervantes.

Biletele: https://shorturl.at/AJNT0

Organizator: Filarmonica Banatul Timișoara

Partener: Biblioteca Județeană Timiș „Sorin Titel”

Program finanțat din bugetul local al Municipiului Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite