Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Sala 2 de la Teatrul Național din Timișoara va fi modernizată

Publicat

pe

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin Cultură.

Miercuri, 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 cu Asocierea S.C. T.T. & Co SOLARIA GRUP S.R.L. – S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L.

Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele Programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național începe de astăzi pregătirea noii Sala 2 pentru Timișoara, pentru oamenii care vor veni. Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului.

Și, pentru că un succes înseamnă o poartă deschisă către viitor, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023.

Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!

Cultură

Spectacolul „Azi la noi cântă tot natul“, de Florii, la Filarmonica „Banatul“

Publicat

pe

Pe 28 aprilie, de la ora 18.00, Ansamblul „Timișul” sărbătorește Floriile, cu participarea instrumentiștilor, a dansatorilor și a invitaților săi speciali: Călin Bârcean (solist Pragu’ de Sus), preotul Vasile Bădescu, antrenorul de fotbal Alexandru Pelici, omul de radio Ioana Sapianu, arhitectul Nenad Luchin, actrița Alina Ilea, avocatul Doru Julean, tenorul Bogdan Zaharia, inginerul Octavian Zaica, DJ Sean Norvis și Mirela Castelli, director Casa Auto.

Soliști: Daniela Condurache și Andreea Voica.

Coregrafi: Maria Topciov și Ciprian David

Dirijor: Deian Galetin. Prezintă: Florin Mihoc

Partener: Filarmonica „Banatul”. Partener media: TVR Timișoara

Accesul se face pe bază de bilete, disponibile la Casa de Cultură (Str. Miron Costin nr.2). Prețul unui bilet este 30 lei.

Citeste mai mult

Cultură

„Victimele datoriei“ – o nouă premieră pe scena Teatrului Național din Timișoara

Publicat

pe

Cu noua sa premieră, Teatrul Național din Timișoara propune publicului o incursiune în subconștient. Nu pe filiera Freud, și nici pe filiera Jung, ci, poate surprinzător, pe cea a lui Eugène Ionesco.

Astfel, joi, 25 aprilie 2024, de la ora 19.00, în Sala Mare a Teatrului Național are loc premiera spectacolului „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, traducerea Vlad Russo și Vlad Zografi.

„Am proiectat pe scenă îndoielile, angoasele mele profunde, le-am pus în dialog și le-am întruchipat (…); scriam cu cea mai mare sinceritate; (..) am intitulat asta «Victimele datoriei»”, scria Eugène Ionesco în „Note și contra-note”.

Purtând amprenta regizorală a lui Radu Iacoban, spectacolul este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului, în ciuda (sau poate din cauza) placidității care îl supune regulilor, fără discernământ. Parcurge acest traseu, victimă, în fond, a propriilor teorii despre teatru, împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Biletele pot fi achiziționate de pe site-ul www.tntm.ro și fizic, la Agenția de bilete Mărășești, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Citeste mai mult

Cultură

Ziua Națională a Tineretului – 25 de evenimente, la Timișoara

Publicat

pe

,,Timișoara pentru TINEri” aduce evenimente care mai de care, pentru toate preferințele, pentru a marca Ziua Națională a Tineretului.

Între 21 aprilie – 1 mai, Primăria Municipiului Timișoara, alături de mai multe instituții și organizații partenere, pregătește filme, piese de teatru, concerte, competiție cu bărci dragon, picnicuri, proiecții de film și dezbateri, în diverse zone din oraș.

Cursa pe Bega cu bărci dragon, pentru care vă puteți înscrie până în 22 aprilie, va avea loc în 24 aprilie, va fi o întrecere pe echipe și promite să fie experiență de neuitat.

Înscrierile se pot face la acest link: https://forms.gle/nizpkRt6p3t4XyCT9

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara a pregătit două reprezentații ale piesei Harap-Alb, un recital Dragoș Moldovan și Andreea Vlas, musicalul „Come into the Light!”, un picnic și o proiecție de film și spectacolul folcloric „Azi, la noi, cântă tot natul”.

Nici Teatrul Maghiar nu se lasă mai prejos, jucând atât ,,Pericles” cât și ,,Doctorul”. Liceul Waldorf își prezintă musical-ul ,,Aladdin”, iar în cartierul Dacia, în parc, de la ora 11:00 se va organiza un Picnic Atipic.

Proiectul ”Timișoara pentru TINEri” este realizat de Consiliului Consultativ al Tinerilor Municipiului Timișoara, structură din care fac parte peste 20 de organizații de și pentru tineret, împreună cu Asociația Timișoara 2023, Fundația Județeană pentru Tineret Timiș,, Teatrul Maghiar ”Csiky Gergely”, Casa de Cultură a Municipiului Timișoara, Centrul de Proiecte, Cinema Victoria, Cinema Timiș, Filarmonica Banatul, Harababura, Liceul Waldorf Timișoara, Club Sportiv Nautic Banat Timișoara și Visit Timișoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite