Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Spectacole, expoziții și concerte, la Ziua Județului Timiș. Programul complet

Publicat

pe

Ziua Județului Timiș, sărbătorită anual în 28 iulie, va fi marcată și de această dată printr-o serie de activități pentru toate gusturile și vârstele. Astfel, timișenii vor avea ocazia să redescopere județul din punct de vedere cultural, în cadrul programului dedicat manifestării.

Seria de evenimente se întinde în acest an pe două zile (27 – 28 iulie) și include vernisaje de expoziții, atelier de mediere culturală, spectacole în premieră, cupa instituțiilor timișene la fotbal, dar și flashmob. Complexitatea activităților organizate este evidențiată și de faptul că în organizarea ediției din acest an s-au implicat toate cele șase instituții culturale finanțate de Consiliul Județean Timiș (Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănăţean Timișoara, Centrul de Cultură şi Artă al Județului Timiș, Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin”).

Astfel, pentru iubitorii de folclor, Ansamblul Profesionist Banatul prezintă, în 27 iulie, un spectacol folcloric în premieră, intitulat ”Atemporal”. Timișenii sunt invitați să ia parte la un spectacol care valorifică tradiția printr-o interpretare modernă și inovatoare. Invitațiile sunt disponibile pe platforma www.eventim.ro începând din 17 iulie 2023, ora 11:00.

Tot joi, va avea loc și a doua ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, o competiție care va reuni angajați din instituțiile din județ, desfășurată pe terenul de la Baza 2 Politehnica.

Activitățile de vineri, 28 iulie, vor debuta cu o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș, desfășurată în Sala Multifuncțională.

Apoi, publicul iubitor de cultură este invitat la un nou eveniment provocator: „Expoziție de presă: Timișul, istorie vie”. Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” și pun în valoare momente importante din evoluția județului. Expoziția va avea loc în foaierul Palatului Administrativ și va fi însoțită de un recital muzical marca Incanto Quartetto.

Tot în 28 iulie, sute de dansatori din județul Timiș vor aduce în Piața Victoriei jocuri autentice din arealul folcloric al județului Timiș și ritmuri în care se regăsește identitatea multiculturală a acestui spațiu, printr-o activitate de tip flashmob organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

„Lecturi aprinse, lecturi în lumina farurilor de motocicletă” este o altă activitate interesantă, programată pentru vineri, în Piața Sf. Gheorghe. Textele ce se vor citi provin din fondul de presă al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”. Biblioteca Județeană Timiș a lansat conceptul de „Lecturi aprinse” din dorința de a contribui și a aduce un plus de valoare culturală pentru județul Timiș, transformând Timișoara într-o capitală a lecturilor publice, statut care s-a confirmat de-a lungul anilor.

Ziua de 28 iulie marchează instaurarea administrației românești în județ, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

Programul detaliat:

JOI. 27 IULIE

– 10.00 – 18.00. Centrul Multifuncțional Bastion. Expoziția de artă contemporană „MITOLOGII SUBIECTIVE PENTRU UN TOPOS DAT”;
– ora 9.00. Baza 2 Politehnica. Cupa instituțiilor timișene la fotbal, ediția a doua;
– 18.00 – 20.00. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”. Timișoara, o stea din ”Orașul luminilor” (City of lights);

– ora 18.30 Muzeul Național de Artă Timișoara. Tur ghidat – expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU”. Grupul la turul ghidat este de maximum 20 persoane, cu înscriere prealabilă la numărul de telefon 0728278632;

– ora 19.00. Convention Center, Timișoara. Spectacol folcloric în premieră: „Atemporal”. Invitațiile sunt disponibile pe platforma www.eventim.ro începând din 17 iulie 2023, ora 11:00;

VINERI 28 IULIE

– 10.00. Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ. Ședință festivă a Consiliului Județean (Acces pe bază de invitație);

– 10.00 – 11.30. Muzeul Național de Artă Timișoara. Atelier de mediere culturală adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. Înscrierile se pot face telefonic la numărul 0728278632, în limita a 15 locuri;

– ora 10.00. Muzeul Național al Banatului. „Timișoara în Culori și Povești: Tururi gratuite ale expozițiilor”;

– ora 10.00. Consiliul Județean Timiș. Expoziție de presă: „Timișul, istorie vie”. Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” și pun în valoare momente importante din evoluția județului. Expoziția va avea loc în foaierul Palatului Administrativ și va fi însoțită de un recital muzical marca Incanto Quartetto;

– 18.00 Piața Victoriei, Timișoara. Flashmob. Horă timișeană cu participarea publicului;
– ora 18.00. Muzeul Național de Artă Timișoara. Vernisajul expoziției „Personalități din Banat” ce prezintă portretele a 60 de personalități reprezentative pentru Timișoara și regiunea Banatului, semnată de artistul Aurelian Scorobete;

– ora 19.00. Sala Capitol, Timișoara. Lada cu Zestre. Gala Festivalului de folclor;
– ora 21.00. Bastionul Maria Theresia. Lecturi aprinse, lecturi în lumina farurilor de motocicletă. Textele ce se vor citi provin din fondul de presă al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”;

– ora. 21.00. Muzeul Satului Bănățean Timișoara. Premiera Musical-ului Come into the Light.

Toate informațiile necesare sunt disponibile și la adresa web: www.ziuajudetului.cjtimis.ro

 

Cultură

Sala 2 de la Teatrul Național din Timișoara va fi modernizată

Publicat

pe

De Ziua Națională a României, Teatrul Național din Timișoara face un pas mai departe în demersul său prioritar de a crește societatea românească prin Cultură.

Miercuri, 29 noiembrie 2023, în urma finalizării procesului de licitație, Teatrul Național din Timișoara a semnat contractul pentru servicii de proiectare și de execuție a lucrărilor de modernizare a Sălii 2 cu Asocierea S.C. T.T. & Co SOLARIA GRUP S.R.L. – S.C. EURAS S.R.L. – S.C. ATELIERUL ARHITEXT S.R.L.

Susținut și finanțat de Ministerul Culturii, care a inclus acest proiect în obiectivele Programului național «Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023», în deplina asumare a rolului său pentru viitor, Teatrul Național începe de astăzi pregătirea noii Sala 2 pentru Timișoara, pentru oamenii care vor veni. Sala 2 reprezintă moștenirea Capitalei Europene a Culturii, felul în care Teatrul Național din Timișoara determină construirea României pentru viitor.

Sala 2 a Teatrului Național continuă să fie o poveste de succes a Timișoarei, intrând rapid în conștiința publicului ca marcă de identitate și, în egală măsură, construind în jurul său, prin atitudine, un public fidel. Preluată ca un proiect de reconversie culturală în anul 2008, Sala 2 a fost redeschisă pentru public într-o formă nouă în 2010. Redeschiderea Sălii 2 a reprezentat, de altfel, momentul în care ideea ca Timișoara să intre în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii a fost pentru prima dată lansată în spațiul public și tot Sala 2 este locul în care, la invitația Teatrului Național, Timișoara a decis acest lucru, constituind Asociația dedicată acestui scop. Sala 2 s-a transformat dintr-o metaforă într-una dintre cele mai performante săli de spectacol din ţară și într-o agora a principiilor și a ideilor care însuflețesc spiritul orașului.

Și, pentru că un succes înseamnă o poartă deschisă către viitor, Sala 2 se pregătește să devină un centru teatral pentru Timișoara viitorului, făcând un pas important înainte în infrastructura culturală a României. Extinderea Sălii 2 va oferi spațiului de joc proporțiile specifice sălilor de spectacole, astfel încât să răspundă standardelor spectacolului de teatru al secolului XXI, precum și dotarea cu echipamente de scenă performante. De asemenea, Sala 2 va deschide o nouă sală studio, precum și noi spații dedicate atât publicului de teatru, cât și cetățenilor, ca spații de loisir sau spații expoziționale.

Continuând procesul de prezervare a fostului manej, clădirea existentă va fi consolidată, protejată de fațade laterale din sticlă și pusă în valoare prin iluminat arhitectural, fără a afecta spațiul verde din Parcul Civic. Lucrările vor începe odată ce proiectul tehnic va fi finalizat și aprobat, precum și după obținerea autorizării de construire, noua Sala 2 urmând să se redeschidă, în noua ei configurație, la mijlocul anului viitor.

Așadar, în pragul marii sărbători a României, Teatrul Național din Timișoara deschide un capitol nou pentru Timișoara – Capitală Europeană a Culturii și pentru generațiile care vor trăi, vor învăța și vor munci în Timișoara în anii care urmează. Mulțumim Ministerul Culturii, finanțatorul și principalul susținător al acestui proiect și al misiunii Teatrului Național, și invităm toate autoritățile locale să se bucure alături de noi de șansa de a construi Sala 2023.

Teatrul Național este fericit să ureze prin faptele sale: La mulți ani, România!

Citeste mai mult

Cultură

„Flavours of Banat and Crișana”, documentarul realizat de Charlie Ottley, proiectat la CJ Timiș

Publicat

pe

Timișenii sunt invitați la proiecția documentarului „Flavours of Banat and Crișana”, vizionare urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri susținută de Charlie Ottley și echipa sa.

Miercuri, 29 noiembrie, începând cu ora 18.00, în Sala Multifuncțională a Consiliului Județean Timiș, Banatul poate fi redescoperit prin intermediul călătoriilor, bucătăriei, culturii, meșteșugurilor, istoriei, precum și prin intermediul unor peisaje naturale uluitoare.

Cunoscutul prezentator și producător britanic a realizat al doilea sezon din show-ul de succes Flavours of Romania care include frumusețea regiunii noastre, dar și provocările celor care încearcă să conserve tradiții și patrimoniul cultural al Banatului.

„Sunt foarte fericit să mă întorc în capitala Banatului, acum Capitală Europeană a Culturii. A fost o reală plăcere să includem Timișoara și județul Timiș în noul nostru sezon Flavours of Romania. Așteptăm cu nerăbdare să împărtășim călătoria fabuloasă prin Banat cu toți prietenii și susținătorii noștri” a declarat Charlie Ottley.

Intrarea la eveniment este liberă, în limita locurilor disponibile.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Cultură

Centrul Multifuncțional Bastion, gata pentru organizarea de evenimente culturale

Publicat

pe

Operatorii culturali interesați de organizarea unor evenimente pe parcursul anului 2024 la Centrul Multifuncțional Bastion au posibilitatea de a transmite un formular de înscriere până în data de 21 decembrie 2023, aplicațiile urmând a fi evaluate la începutul anului viitor de către o comisie mixtă din cadrul instituției.

Formularele de înscriere completate conform cerințelor vor fi trimise la adresa de e-mail dezvoltare.turism@cjtimis.ro. Informații suplimentare se pot obține atât prin e-mail cât și la numărul de telefon 0730 062 085.

Consiliul Județean Timiș încurajează desfășurarea unor activități menite să creeze un ansamblu de evenimente pe măsura potențialului cultural al orașului.

În cadrul Centrului se pot desfășura activități din arii tematice precum: arte vizuale (film, pictură, sculptură, arte decorative, foto/video, multimedia etc.), artele spectacolului (teatru, dans, muzică etc.), patrimoniu cultural și turism (tradiții, obiceiuri, muzică și dans popular, meșteșuguri tradiționale, artă culinară tradițională etc.), educație și mediere culturală (manifestată prin activități de tip expozițional, festival, lansare de carte, conferințe etc.).

Evenimentele desfășurate în incinta Centrului Multifuncțional Bastion urmăresc creșterea numărului de vizitatori, atât din rândul locuitorilor din Timișoara, cât și din cel al turiștilor români sau din străinătate. Totodată se are în vedere diversificarea ofertei culturale la nivelul județului Timiș și transformarea Complexului Bastion Theresia într-un punct de reper cultural și turistic.

Aflat în Bastionul Theresia, traveele C.1.17 – C.1.20, spațiu cunoscut anterior ca Zambara, acest centru a beneficiat de ample lucrări de amenajare și dotare, care l-au transformat într-unul dintre cele mai atrăgătoare și ofertante spații de evenimente din oraș.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite