Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Cultură

Spectacole, expoziții și concerte, la Ziua Județului Timiș. Programul complet

Publicat

pe

Ziua Județului Timiș, sărbătorită anual în 28 iulie, va fi marcată și de această dată printr-o serie de activități pentru toate gusturile și vârstele. Astfel, timișenii vor avea ocazia să redescopere județul din punct de vedere cultural, în cadrul programului dedicat manifestării.

Seria de evenimente se întinde în acest an pe două zile (27 – 28 iulie) și include vernisaje de expoziții, atelier de mediere culturală, spectacole în premieră, cupa instituțiilor timișene la fotbal, dar și flashmob. Complexitatea activităților organizate este evidențiată și de faptul că în organizarea ediției din acest an s-au implicat toate cele șase instituții culturale finanțate de Consiliul Județean Timiș (Muzeul Național al Banatului, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Satului Bănăţean Timișoara, Centrul de Cultură şi Artă al Județului Timiș, Biblioteca Judeţeană Timiş „Sorin Titel”, Teatrul pentru Copii şi Tineret „Merlin”).

Astfel, pentru iubitorii de folclor, Ansamblul Profesionist Banatul prezintă, în 27 iulie, un spectacol folcloric în premieră, intitulat ”Atemporal”. Timișenii sunt invitați să ia parte la un spectacol care valorifică tradiția printr-o interpretare modernă și inovatoare. Invitațiile sunt disponibile pe platforma www.eventim.ro începând din 17 iulie 2023, ora 11:00.

Tot joi, va avea loc și a doua ediție a „Cupei instituțiilor timișene la fotbal”, o competiție care va reuni angajați din instituțiile din județ, desfășurată pe terenul de la Baza 2 Politehnica.

Activitățile de vineri, 28 iulie, vor debuta cu o ședință festivă a Consiliului Județean Timiș, desfășurată în Sala Multifuncțională.

Apoi, publicul iubitor de cultură este invitat la un nou eveniment provocator: „Expoziție de presă: Timișul, istorie vie”. Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” și pun în valoare momente importante din evoluția județului. Expoziția va avea loc în foaierul Palatului Administrativ și va fi însoțită de un recital muzical marca Incanto Quartetto.

Tot în 28 iulie, sute de dansatori din județul Timiș vor aduce în Piața Victoriei jocuri autentice din arealul folcloric al județului Timiș și ritmuri în care se regăsește identitatea multiculturală a acestui spațiu, printr-o activitate de tip flashmob organizată de Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș.

„Lecturi aprinse, lecturi în lumina farurilor de motocicletă” este o altă activitate interesantă, programată pentru vineri, în Piața Sf. Gheorghe. Textele ce se vor citi provin din fondul de presă al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”. Biblioteca Județeană Timiș a lansat conceptul de „Lecturi aprinse” din dorința de a contribui și a aduce un plus de valoare culturală pentru județul Timiș, transformând Timișoara într-o capitală a lecturilor publice, statut care s-a confirmat de-a lungul anilor.

Ziua de 28 iulie marchează instaurarea administrației românești în județ, în anul 1919, după retragerea trupelor de ocupație de pe teritoriul comitatului Timiș.

Programul detaliat:

JOI. 27 IULIE

– 10.00 – 18.00. Centrul Multifuncțional Bastion. Expoziția de artă contemporană „MITOLOGII SUBIECTIVE PENTRU UN TOPOS DAT”;
– ora 9.00. Baza 2 Politehnica. Cupa instituțiilor timișene la fotbal, ediția a doua;
– 18.00 – 20.00. Teatrul pentru Copii și Tineret „Merlin”. Timișoara, o stea din ”Orașul luminilor” (City of lights);

– ora 18.30 Muzeul Național de Artă Timișoara. Tur ghidat – expoziția „Jocul cu hazardul: Romul NUȚIU. O retrospectivă/ Playing hazard: Romul NUȚIU”. Grupul la turul ghidat este de maximum 20 persoane, cu înscriere prealabilă la numărul de telefon 0728278632;

– ora 19.00. Convention Center, Timișoara. Spectacol folcloric în premieră: „Atemporal”. Invitațiile sunt disponibile pe platforma www.eventim.ro începând din 17 iulie 2023, ora 11:00;

VINERI 28 IULIE

– 10.00. Sala Multifuncțională a Palatului Administrativ. Ședință festivă a Consiliului Județean (Acces pe bază de invitație);

– 10.00 – 11.30. Muzeul Național de Artă Timișoara. Atelier de mediere culturală adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani. Înscrierile se pot face telefonic la numărul 0728278632, în limita a 15 locuri;

– ora 10.00. Muzeul Național al Banatului. „Timișoara în Culori și Povești: Tururi gratuite ale expozițiilor”;

– ora 10.00. Consiliul Județean Timiș. Expoziție de presă: „Timișul, istorie vie”. Materialele expuse provin din fondul de Documentar – Periodice al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel” și pun în valoare momente importante din evoluția județului. Expoziția va avea loc în foaierul Palatului Administrativ și va fi însoțită de un recital muzical marca Incanto Quartetto;

– 18.00 Piața Victoriei, Timișoara. Flashmob. Horă timișeană cu participarea publicului;
– ora 18.00. Muzeul Național de Artă Timișoara. Vernisajul expoziției „Personalități din Banat” ce prezintă portretele a 60 de personalități reprezentative pentru Timișoara și regiunea Banatului, semnată de artistul Aurelian Scorobete;

– ora 19.00. Sala Capitol, Timișoara. Lada cu Zestre. Gala Festivalului de folclor;
– ora 21.00. Bastionul Maria Theresia. Lecturi aprinse, lecturi în lumina farurilor de motocicletă. Textele ce se vor citi provin din fondul de presă al Bibliotecii Județene Timiș „Sorin Titel”;

– ora. 21.00. Muzeul Satului Bănățean Timișoara. Premiera Musical-ului Come into the Light.

Toate informațiile necesare sunt disponibile și la adresa web: www.ziuajudetului.cjtimis.ro

 

Cultură

Ziua Timișoarei. Operetă, rock simfonic și spectacol de muzică populară în Parcul Rozelor. VEZI PROGRAMUL

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului Timișoara anunță că în perioada 1-4 august, în Parcul Rozelor vor fi organizate o serie de spectacole, cu ocazia Zilei Timișoarei.

Invitați vor fi:

1 august, ora 20.00  – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Voievodul țiganilor“ de Johann Strauss fiul

2 august, ora 20.00 – Trimișoara Simfonic – Teatrul Național de Operetă şi Musical „Ion Dacian“ cu „Meșterul Manole“. În deschidere formația Riff

3 august, ora 20.00 – Timișoara Young – Florin Ristei & Orchestra „Lira“

4 august, ora 20.00 – Born in Timișoara – Ansamblul „Timișul“ Oficial și oaspeții săi, din țară – Nicoleta Voica, Mioara Velicu, Constantin Enceanu și Mihai Teacă, dar și Miroslav Ilic și Roby Lakatos.

Dirijor Deian Galetin

Citeste mai mult

Cultură

Spectacolul „Victimele datoriei“, selecționat în programul Festivalului Național de Teatru

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara este deosebit de încântat să anunțe că a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru cu spectacolul „Victimele datoriei“ de Eugène Ionesco, regia artistică Radu Iacoban.

După vizionarea a peste 250 de spectacole din România și din străinătate, echipa de curatori ai FNT 2024, alcătuită din criticii de teatru Mihaela Michailov, Călin Ciobotari și Ionuț Sociu, a inclus spectacolul Teatrului Național în această ediție a festivalului, ediție plasată, așa cum declară organizatorii „sub semnul dramaturgiilor posibilului”.

Răspunzând pe deplin acestui concept, „Victimele datoriei” sparge granița dintre realitate și fantastic, într-o incursiune trepidantă, palpitantă, detectivistică prin cele trei niveluri ale conștiinței omenești. Un spectacol despre singurătatea ființei umane care, la fel ca în întreg universul ionescian, nu intră în malaxorul terorii – fie că refuză, ca în „Rinocerii”, fie că nu știe cum, ca în acest spectacol.

Pentru public, „Victimele datoriei” reprezintă o întâlnire deosebită cu una dintre cele mai importante voci ale dramaturgiei lumii – Eugène Ionesco, într-un text cu o identitate pe cât de recognoscibilă, pe atât de particulară, de personală, ceea ce a făcut, pesemne, ca această piesă să fie montată mult mai rar decât mult mai cunoscutele „Rinocerii”, „Scaunele”, „Cântăreața cheală” etc.

Spectacolul „Victimele datoriei” este o tragi-comedie construită ca un joc de oglinzi care, pendulând între vizibil și invizibil, între concret și inefabil, își urmărește eroul – un om obișnuit, aparent fără identitate, interpretat de unul dintre cei mai reprezentativi actori ai Teatrului Național din Timișoara, Matei Chioariu – pe un drum bizar, comic și tragic, pe care se vede silit să îl parcurgă, în căutarea rădăcinilor răului. Parcurge acest traseu împins, ghidat, provocat de niște personaje la fel de caleidoscopice, interpretate de reputații actori Claudia Ieremia, Marin Lupanciuc, Ion Rizea și Iuliana Crăescu. Scenografia și visuals-urile sunt semnate de Tudor Prodan.

Cea de-a XXXIV-a ediție a Festivalului Național de Teatru este programat între 18 și 27 octombrie 2024.

Foto: Adrian Pîclișan

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Inimilor, la Timișoara. Restricții de circulație pe mai multe străzi

Publicat

pe

Festivalul Inimilor, ajuns la cea de-a 33-a ediție, va avea loc în perioada 3 – 7 iulie 2024, la Timișoara.

Sărbătoarea folclorului mondial înseamnă prezenţa la Timişoara a celor mai cunoscute ansambluri folclorice din toată lumea, un motiv în plus de bucurie pentru iubitorii de folclor, dar și un puternic legământ față de patrimoniul cultural imaterial nu doar al României, ci chiar cel Mondial, deoarece an după an la Timișoara își dau întâlnire formații folclorice din numeroase țări, într-un melanj cultural de înaltă ținută.

Evenimentul este organizat de Primăria Timișoara, prin Casa de Cultură a Municipiului.

Anul acesta, la Festivalul Inimilor vor participa 28 de ansambluri, din 14 țări: Ungaria, Serbia, Bulgaria, Brazilia, Columbia, Georgia, Irlanda, Polonia, Mexic, Coreea de Sud, Portugalia, Ucraina, Republica Moldova și România.

Tradiționala paradă a portului popular va avea loc joi, 4 iulie, de la ora 18:00, pe traseul Piața Libertății – Operă – Catedrală – Parcul Rozelor, iar deschiderea oficială a Festivalului, la ora 18:30, în Parcul Rozelor.

Prezentatorii evenimentului vor fi Iuliana Tudor, Daniel Buzdugan, Roxana Morun și Tania Stavilă-Țunaș.

Restricții de circulație

La solicitarea Casei de Cultură a Municipiului Timișoara, Comisia de Circulație din cadrul Primăriei Municipiului Timișoara, a decis, pentru buna desfășurare a acestuia, închiderea circulației rutiere pe mai multe străzi din zona Parcului Rozelor, în perioada 1 iulie 2024 (ora 22.00) – 8 iulie 2024 (ora 12.00), după cum urmează:

strada Academician Alexandru Borza (fosta Trandafirilor);

strada Gheorghe Andrașiu, tronsonul cuprins între bulevardul  C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Silviu Bejan, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza;

strada Patriarh Miron Cristea, tronsonul cuprins între bulevardul C.D. Loga și Academician Alexandru Borza.

De asemenea, că în data de 4 iulie 2024, în intervalul orar 18:00 – 19:00  va avea loc parada portului popular, pe traseul: bulevardul  C.D. Loga (Catedrala Mitropolitană) – strada Silviu Bejan – strada Academician Alexandru Borza (Parcul Rozelor).

Șoferilor sunt rugați să folosească rute alternative pe perioada desfășurării evenimentului.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite