Ne găsiți și pe:

Cultură

Teatrul Național din Timișoara anunță o nouă ediție a Concursului Național de Dramaturgie

Publicat

pe

Concursul Național de Dramaturgie este o competiție inițiată de Ministerul Culturii în anul 2004. Din 2005, Teatrul Național a preluat organizarea acestui concurs, în siajul preocupării sale pentru evoluția spectacolului pe text de teatru românesc, obiectiv urmărit cu prioritate în edițiile succesive ale celui mai important festival din România dedicat dramaturgiei naționale în expresiile sale scenice.

Tema CND 2021 este SOLIDARITATE, un concept extrem de vast pe care sperăm ca autorii să îl exploateze din toate perspectivele.

Juriul CND 2021 este format din prof. univ. dr. Nicolae Mandea (președintele juriului), criticul de teatru Călin Ciobotari (membru) și Codruța Popov, consultant artistic (membru).

Criterii de evaluare:

 • originalitatea subiectului
 • coerența situațiilor scenice
 • adresabilitatea textului

Formatul CND2021:  

 • Etapa I – transmiterea propunerilor: concurenții transmit textul dramatic înscris în concurs;
 • Etapa a II-a – selecția: juriul analizează individual textele transmise și selectează în întâlnire comună cele 4 texte finaliste
 • Etapa a III-a – anunțarea textelor finaliste: secretarul CND deschide plicurile conținând datele de contact ale autorilor și face anunțul privind textele finaliste;
 • Etapa a IV–a – ateliere de dramaturgie: textele selecționate sunt adaptate ca scenarii de spectacol de 4 echipe formate, fiecare, din autor, actori și regizor;
 • Etapa a V-a – spectacole-lectură: cele 4 piese, în forma finală, sunt prezentate în spectacole-lectură;
 • Etapa a VI-a – desemnarea textului câștigător: în urma vizionării celor 4 spectacole-lectură, juriul desemnează textul câștigător;
 • Etapa a VII-a – finalizarea concursului: montarea piesei câștigătoare la Teatrul Național din Timișoara; publicarea în volum a celor 4 texte finaliste, în forma adaptată pentru scenă, rezultată din lucrul în cadrul atelierelor de dramaturgie.

Calendarul CND2021:

 • Etapa I: 22.03 – 20.05.2021
 • Etapa a II-a: 21.05 – 29.06.2021
 • Etapa a III-a: 30.06.2021
 • Etapa a IV—a: (în cadrul FEST-FDR 2021)
 • Etapa a V-a: (în cadrul FEST-FDR 2021)
 • Etapa a VI-a: (în cadrul FEST-FDR 2021)
 • Etapa a VII-a: octombrie – noiembrie 2021

Modalitatea de înscriere în concurs:

 • Propunerile se trimit în plic, pe adresa: Teatrul Naţional, Str. Mărăşeşti nr. 2, 300086 Timişoara, România. Pe acest plic nu se notează numele expeditorului.
 • Plicul va conține:

– textul dramatic (cu diacritice), în format print sau digital (stick sau dvd);

– alt plic, de dimensiuni mai mici, sigilat, pe care este notat titlul textului propus. În interiorul acestuia se vor afla numele și datele de contact ale autorului.

Condiții de participare:

 • Concursul se adresează dramaturgilor de limbă română, debutanți sau consacrați, din România sau din diaspora.
 • Textele făcute publice anterior începerii concursului (montate, publicate, înregistrate audio etc.) și înscrise în concurs ca proiecte vor fi respinse, inclusiv propunerile înscrise în concurs sub pseudonim.
 • Înscrierile care conțin coordonatele autorilor altfel decât este prevăzut în condițiile de regulament, vor fi descalificate.
 • Propunerile transmise nu sunt returnabile.

Rezultate:

 • Premiul CND este în valoare de 2.000 de lei – drepturi de autor pentru crearea și reprezentarea pe scenă sau on-line a unui spectacol pe textul câștigător. Producător: Teatrul Național din Timișoara.
 • Toate cele 4 texte finaliste vor fi publicate în volum.

Cultură

Ministerul Culturii finanțează mai multe investiții în cadrul Programului Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii”

Publicat

pe

Programul Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” va fi sprijinit de către Ministerul Culturii, prin Consiliul Județean Timiș, cu suma de 32.000.000 lei pentru investiții, 18.679.000 lei pentru proiecte culturale și 7.379.000 lei pentru comunicare, monitorizare și evaluare.

Pentru obținerea banilor destinați dezvoltării infrastructurii culturale, Consiliul Județean Timiș a transmis către Ministerul Culturii lista investițiilor care vor fi realizate special pentru importantul titlu european. De asemenea, CJ Timiș a solicitat transferul primei tranșe de bani care ar asigura cheltuielile de pregătire a anului în care Timișoara va fi Capitală Europeană a Culturii.

Una dintre cele mai așteptate investiții este cea de la Muzeul Național de Artă, instituție din subordinea Consiliului Județean care se va bucura de cele mai performante sisteme de control acces, antiefracție, supraveghere video, climatizare și wi-fi. Totodată, vor fi îmbunătățite considerabil iluminatul muzeal și securitatea la incendiu. Odată adus la standardele de găzduire a unor exponate cu valoare de tezaur, Muzeul Național de Artă va aduce în atenția timișorenilor și a publicului internațional trei expoziții de excepție: Constantin Brâncuși, Victor Brauner și Paul Neagu.

Bastionul Theresia va avea un rol major în 2023 deoarece va include cel mai modern centru de informare pentru turiști, precum și o sală multifuncțională destinată în principal evenimentelor. Curtea de Onoare va fi pusă în siguranță și complet refuncționalizată, iar Muzeul Național al Banatului, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean, va dota, într-un spațiu generos de la mansarda Bastionului, un atelier de mediere culturală și pedagogie muzeală. Această ultimă inițiativă este unică în vestul României și vizează deschiderea actului cultural către întreaga comunitate. Tot la Bastion, pentru spațiul expozițional al Muzeului Național al Banatului, va fi achiziționat un sistem performant de climatizare și echipamente menite să păstreze exponatele într-un mediu controlat.

O sumă importantă va ajunge și la Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș (CCAJT), unde va fi realizat un nou spațiu expozițional, chiar în centrul Timișoarei.

O altă investiție majoră vizează Aerodromul Cioca, unde se dorește amplasarea unui sistem special destinat găzduirii evenimentelor culturale. Cunoscut sub numele de „HANGAir”, proiectul prevede achiziționarea și montarea unei construcții temporare de tip hangar, cu echipamente de sonorizare, sistem de lumini, scenă, ecran led, dar și sistem de ventilație și încălzire, o soluție extrem de practică pentru crearea unui spațiu cultural generos într-un timp scurt.

„Toate investițiile sunt destinate timișorenilor și vizitatorilor care vor alege municipiul Timișoara ca destinație turistică în 2023. Vom crea o infrastructură culturală de care comunitatea se va bucura mulți ani de acum încolo. Întreg județul va avea de câștigat în urma faptului că Timișoara va deține titlul de Capitală Europeană a Culturii, însă banii pentru investiții și proiecte culturale primiți de la Minister vor merge, în integralitate, către Timișoara”, spune președintele CJ, Alin Nica.

Pe lângă sumele alocate investițiilor, Consiliul Județean va primi de la Ministerul Culturii bani pentru proiecte culturale. Odată primiți, CCAJT – mecanism de implementare în cadrul Programului Național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii” va lansa apeluri de proiecte deschise operatorilor culturali din Timișoara.

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Concurs Național de Interpretare Vocală „Mariana Drăghicescu“, la Timișoara și Bogâltin-Cornereva

Publicat

pe

𝘼𝙣𝙨𝙖𝙢𝙗𝙡𝙪𝙡 𝙋𝙧𝙤𝙛𝙚𝙨𝙞𝙤𝙣𝙞𝙨𝙩 𝘽𝙖𝙣𝙖𝙩𝙪𝙡 aduce un omagiu personalității și operei Marianei Drăghicescu, la festivalul de interpretare vocală care îi poartă numele, 𝙟𝙤𝙞, 15 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚 2022, 𝙡𝙖 𝙤𝙧𝙖 18, 30 𝙞̂𝙣 𝙎𝙖𝙡𝙖 𝙈𝙖𝙧𝙚 𝙖 𝙏𝙚𝙖𝙩𝙧𝙪𝙡𝙪𝙞 𝙉𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 „𝙈𝙞𝙝𝙖𝙞 𝙀𝙢𝙞𝙣𝙚𝙨𝙘u“ 𝙙𝙞𝙣 𝙏𝙞𝙢𝙞𝙨̗𝙤𝙖𝙧𝙖.

𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡 𝘾𝙤𝙣𝙘𝙪𝙧𝙨 𝙉𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙧𝙥𝙧𝙚𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙑𝙤𝙘𝙖𝙡𝙖̆ ❞𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖𝙣𝙖 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙝𝙞𝙘𝙚𝙨𝙘𝙪❞, ediția a XX-a aduce pe scena timișoreană nume îndrăgite ale folclorului românesc: 𝙉𝙞𝙘𝙪 𝙉𝙤𝙫𝙖𝙘, 𝙊𝙡𝙜𝙪𝙩̗𝙖 𝘽𝙚𝙧𝙗𝙚𝙘, 𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖 𝙈𝙞𝙡𝙪 𝙎𝙤𝙧𝙚𝙨𝙘𝙪, 𝙋𝙚𝙩𝙧𝙞𝙘𝙖̆ 𝙑𝙞𝙩̗𝙖, 𝙍𝙚𝙢𝙪𝙨 𝙉𝙤𝙫𝙖𝙘, 𝙉𝙪𝙟𝙤𝙧 𝙋𝙤𝙡𝙝𝙖𝙘.

Invitați speciali sunt 𝘼𝙡𝙚𝙭𝙖𝙣𝙙𝙧𝙪 𝙨̗𝙞 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙞 𝙋𝙚𝙡𝙞𝙘𝙞 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙝𝙞𝙘𝙚𝙨𝙘𝙪. Acompaniază orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor 𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗼𝘀̗𝗰𝗮.

Prezintă 𝗙𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗮𝗻.

𝘿𝙪𝙢𝙞𝙣𝙞𝙘𝙖̆, 18 𝙨𝙚𝙥𝙩𝙚𝙢𝙗𝙧𝙞𝙚 2022, 𝙡𝙖 𝙤𝙧𝙖 13 𝙁𝙚𝙨𝙩𝙞𝙫𝙖𝙡𝙪𝙡 𝘾𝙤𝙣𝙘𝙪𝙧𝙨 𝙉𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡 𝙙𝙚 𝙄𝙣𝙩𝙚𝙧𝙥𝙧𝙚𝙩𝙖𝙧𝙚 𝙑𝙤𝙘𝙖𝙡𝙖̆ ❞𝙈𝙖𝙧𝙞𝙖𝙣𝙖 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙝𝙞𝙘𝙚𝙨𝙘𝙪❞ continuă la Bogâltin – Cornereva, județul Caraș – Severin cu Gala Laureaților și recitalul invitaților 𝘿𝙪𝙢𝙞𝙩𝙧𝙪 𝙎𝙩𝙤𝙞𝙘𝙖̆𝙣𝙚𝙨𝙘𝙪, 𝘾𝙖𝙢𝙚𝙡𝙞𝙖 𝘽𝙤𝙟𝙞𝙣 𝘾𝙚𝙤𝙘𝙪, 𝙄𝙤𝙣 𝘿𝙧𝙖̆𝙜𝙖𝙣, 𝘾𝙧𝙞𝙣𝙖 𝙋𝙤𝙥, 𝙈𝙖̆𝙙𝙖̆𝙡𝙞𝙣 𝙇𝙪𝙘𝙖 𝙨̗𝙞 𝙈𝙞𝙝𝙖𝙚𝙡𝙖 𝙋𝙞𝙩̗𝙞𝙜𝙤𝙞.

Acompaniamentul este asigurat de orchestra Ansamblului Profesionist Banatul, dirijor 𝗦𝗲𝗯𝗮𝘀𝘁𝗶𝗮𝗻 𝗥𝗼𝘀̗𝗰𝗮, prezintă 𝗙𝗲𝗹𝗶𝗰𝗶𝗮 𝗦𝘁𝗼𝗶𝗮𝗻.

Evenimentul este co-finanțat de Consiliul Județean Timiș și Consiliul Județean Caraș – Severin.

Citeste mai mult

Cultură

„Concert De Basm“ cu Daniel Dorobanțu și invitații săi, la Timișoara

Publicat

pe

Un basm fără cuvinte, al cărui limbaj îl ştii dintotdeauna. Pentru că vine de acolo de unde vii și tu. O experiență care nu are nevoie de descifrare. Doar de deschidere către mirare. Ca și cum ai sta pe malul unei ape curgătoare și ai privi în adâncurile tale.

Asociatia Culturală Tradițională „Negura” împreuna cu Consiliul Județean Timiș și Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș invita publicul timișorean la un nou Concert De Basm susținut de Daniel Dorobanțu și invitații săi Maria Hojda (voce) și Mircea Ardeleanu Jr. (țambal, contrabass).

Așadar duminica 18 septembrie, la ora 20.00, în sala de evenimente a Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, Strada Emanoil Ungureanu nr.1 (Piața Libertății), cei trei muzicieni împreună cu artistul vizual Eugen Neacșu și inginerul de sunet Attila Lukinich vor explora curgerea lină a basmelor, vor da glas trăirilor străbune dar și ale celor mai noi, invitând la împreună-mirare și la imaginarea unor noi mitologii.

Evenimentul face parte din cadrul proiectului „Explorări contemporane ale tradiției“, proiect co-finanțat de către Consiliul Județean Timiș, și este al 15-lea eveniment din seria Concertelor De Basm, inițiată în 2014 de Daniel Dorobanțu.

În noi se regăsesc toate melodiile care au fost create de la începutul lumii. Fie că facem muzică sau doar o ascultăm, împărtășim același mister. Acest mister și starea de mirare pe care acesta o trezește în noi sunt sursele de inspirație pentru fiecare concert de basm – un concept de concert cinematic care îi aparține muzicianului și artistului vizual timișorean Daniel Dorobanțu.

Concertele de basm prezintă o muzică ce se află la intersecția dintre electronic ambient și modern classical. Vizual, concertele de basm îmbină elemente arhaice, primordiale, de mitologie și folclor românesc cu cele mai recente tehnici de producție audio-vizuală.

Fluide de la un capăt la altul, concertele de basm oferă o muzică imersivă și învăluitoare, emoțională și totodată detașată, lucrată în liniște, translucidă și încântătoare. O călătorie atemporală între lumi, în deplină siguranță, care duce mereu spre înalt. Cufundat în muzică, publicul trăiește o stare de liniște interioară, de netulburare, de bucurie.

De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 14 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Arta sa este o mărturie a unei viziuni dense despre explorare și căutare în sfera nedefinitului. Îl motivează un interes de lungă durată și o cercetare continuă asupra naturii inspirației însăși și asupra aspectelor contemplative și meditative ale procesului artistic.

Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Centrul Ars Electronica din Linz, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara, Romanian Design Week, Sziget Festival, Gărâna Jazz Festival și menționate în The New York Times și The Guardian. Ca și fondator al ansamblului de artă sincretică Thy Veils, este considerat un pionier al muzicii ambient în România.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite