Ne găsiți și pe:

Cultură

Visul unei seri de vară. Recital de muzică clasică în Timișoara

Publicat

pe

„Visul unei seri de vară” – serie de două evenimente de muzică clasică – va avea loc în Timișoara și Arad, aducându-i în fața publicului meloman pe tinerii participanți la cursurile de măiestrie Romanian Chamber Orchestra.

Romanian Chamber Orchestra este singurul proiect care reunește diaspora acasă și oferă muzicienilor români, recunoscuți pe plan internațional, o platformă excelentă prin care să pregătească viitorul muzical al țării (program educațional), cu ajutorul competențelor deprinse la unele dintre cele mai renumite universități de muzică din lume.

Evenimentele vor avea loc în:

13 august, ora 20.00 – Arad  – Complexul Rezidențial RED3 (zona dintre blocurile R17 și R20)

15 august, ora 20.00 – Timișoara  –  Vivalia Grand (Str. Zimbrului, Nr.9, Timișoara)

Biletele cu titlu gratuit au fost epuizate în 24h de la anunțarea evenimentului, însă organizatorii încurajează rezidenții ansamblurilor să urmărească recitalurile chiar din propriul balcon.

Visul unei seri de vară – prilej de a susține tinerii muzicieni români

„Visul unei seri de vară” este o serie de două evenimente realizate de către Tribul Artistic în parteneriat cu Fundația Alber, scopul fiind încurajarea tinerilor participanți la cursurile de măiestrie Romanian Chamber Orchestra să concerteze în fața publicului iubitor de muzică clasică.

Tinerii vor susține recitalurile de muzică clasică în aer liber, iar evenimentele se vor desfășura urmând toate măsurile impuse de oficialități, ținând cont de reglementările în vigoare: se vor respecta regulile de distanțare socială, iar purtarea măștii este, desigur, obligatorie. Complexul rezidențial RED3 (Arad) și ansamblul rezidențial Vivalia Grand (Timișoara) devin spații pentru concertele ținute sub cerul liber, participarea la evenimente făcându-se pe bază de invitație cu tiltu gratuit, cu rezervare în prealabil. Dat fiind numărul limitat de bilete, acestea au fost epuizate în 24h de la lansarea evenimentului pe pagina de Facebook a orchestrei Romanian Chamber Orchestra. Cu toate acestea, organizatorii încurajează rezindenții, care nu vor să rateze concertul, să urmărească recitalurile chiar din propriul balcon.

Programul evenimentelor este disponibil aici:

Visul unei seri de vară – la Timișoara

Visul unei seri de vară – la Arad

Cursuri la Timișoara

Cursurile de măiestrie interpretativă (pentru vioară, violă, violoncel și grupuri de muzică de cameră) au loc la Timișoara unde sunt așteptați 43 de tineri români din țară și din străinătate, cu vârsta curpinsă între 10 și 30 de ani. Masterclass-urile sunt organizate de Romanian Chamber Orchestra sub tutela unui parteneriat educațional cu Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Muzică și Teatru și Clubul Rotary Opera Timișoara.

„Participarea la cursuri de măiestrie interpretativă este decisivă în dezvoltarea oricărui muzician. Este locul unde acesta intră in contact cu alți profesori, care au o abordare similară sau diferită față de aceea care o are profesorul de la clasă, însă scopul este unic, anume, performanța în domeniul muzicii. Profesorul, alături de familie, are un rol decisiv în dezvoltarea societății în care ne dorim să trăim. Din acest motiv, consider că profesorul trebuie să fie în primul rând un mentor, un model de urmat atât în societate, cât și în profesie.”, declară Ladislau Cristian Andriș, Director Artistic al Romanian Chamber Orchestra.

Proiectul Romanian Chamber Orchestra – Concerte ansamblu

În luna august, Romanian Chamber Orchestra invită publicul să participe la două concerte ținute în aer liber la Timișoara (18 august, Grădina de vară „Capitol”) și la București (19 august, în curtea Ateneului Român). Adițional celor două concerte susținute în prezența publicului, în data de 20 august Romanian Chamber Orchestra va susține un concert inclus în seria „Moștenitorii României Muzicale”, la Sala Radio din București, unul cu porțile închise, care se va transmite LIVE pe postul Radio România Muzical, precum și pe posturile din rețeaua European Broadcasting Union.

Cultură

Povești pe Sîrmă. Ateliere online de scriere creativă și improvizație teatrală

Publicat

pe

Luni, 14 septembrie a început proiectul Povești pe Sîrmă, un proiect exclusiv on-line dedicat tinerilor din județul Timiș, între 14 și 18 ani, oferit de Teatrul Thespis și finanțat de Consiliul Județean Timiș. Înscrierile continuă până la ocuparea locurilor, mai sunt 10 locuri disponibile.

Povești pe sîrmă este o serie de ateliere, on-line, de scriere creativă și improvizație teatrală.

În urma acestor ateliere, participanții vor crea o poveste (sau un scenariu) pe care o vor intrepreta în cadrul unui spectacol transmis live pe internet, pe platforme de social media. Poveștile scrise în cadrul atelierului vor fi adunate într-o carte, care va fi publicată online, sub formă de e-book, la Editura Brumar.  Spectacolul on-line, precum și părți din ateliere sau alte filmări vor fi editate și montate într-un film.

Pentru ateliere sunt necesare un computer (desktop, laptop, tabletă sau smartphone), caști cu microfon și webcam.  În cazul în care există doritori care nu dispun de una sau mai multe din aceste componente, acestea vor fi asigurate pe toată durata proiectului de către Asociația One Source.

Atelierul este organizat de Teatrul Thespis, prin Asociația Culturală Diogene, în parteneriat cu Consiliul Județean Timiș, Szalt Media, Asociația OneSource și Editura Brumar, prin Asociația Memoria Culturii.

Înscrieri pe pagina de facebook „Povești pe sîrmă”. Informații la e-mail salahhe@gmail.com sau la telefon 0786 615 208.

Citeste mai mult

Cultură

Festivalul Minorităților Etnice din Timișoara, în Piața Libertății. Formația Pindu, printre invitați

Publicat

pe

Primăria Municipiului Timişoara în parteneriat cu Consiliul Consultativ al Minorităţilor Naţionale, organizează în data de 20 septembrie 2020, începând cu ora 18.00, în Piața Libertății,  cea de-a VII-a ediție a Festivalului Minorităţilor Etnice din Timişoara. Acțiunea reunește artiști ce reprezintă etniile din Timișoara, valorificând atât folclorul, cât și forme variate de manifestare artistică.

Dacă în edițiile trecute momentele coregrafice au fost îndelung aplaudate, de această dată, având în vedere normele legale existente, programul a fost reconfigurat, punându-se accent pe momente interpretative și orchestrale.

Astfel, au fost invitați să susțină recitaluri soliști vocali, tarafuri și trupe cunoscute în rândul comunităților reprezentate. Pe lista artiștilor ce vor susține recitaluri regăsim formația – etalon a machedonilor ,,Pindu”,  artiștii sârbi Pera Todorovici și Desanca Lalici si formația de tamburasi, reprezentanții comunității bulgare Doriana Talpeș, Teo Catarov și Nadia Shehabi, Valentina Raicu și taraful din Pădureni (comunitatea rromă), reprezentanta slovacilor din Butin Andreea Zifceak, trupa 8Light Minutes, grupul instrumental al Ansamblului,,Bokreta” și solista Stan Lilla Aliz ( comunitatea maghiară), ,,Hutulii din Banat” și ,,Zlotii Druzi”(comunitatea ucraineană).

Timișoara Big Band  va prezenta un program de cântece germane, dar și melodii specifice altor etnii, iar Cosmin Ifrin, tenor al Operei Române din Timișoara,  va face ca muzica italiană să vibreze în Piața Libertății din Timișoara.

Accesul se va face pe baza de înscriere în evenimentul dedicat, găzduit de pagina de facebook ,,Evenimente Primăria Timișoara sau, în mod direct, duminică, prin înscriere pe listele de la intrarea în spațiul de desfășurare,  în limita celor 500 de locuri disponibile.

Citeste mai mult

Cultură

Pavel Stratan și Ducu Bertzi – invitați speciali la „Seara chitarelor“ de la Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara va derula un proiect inițiat anul trecut în cadrul ,,Festivalului Artelor Timișorene”, proiect ce animă sufletele iubitorilor de muzică, ,,Seara Chitarelor”.

Astfel, sâmbătă, 19 septembrie 2020, începând cu ora 19.00, în Piața Libertății din Timișoara la ,,Seara Chitarelor” vor participa Pavel Stratan, Ducu Bertzi, Grupul Tinerilor Chitariști ,,Beg Art”, Lia Burg, Dana Varadi și Alin Dinulescu, Ștefan Trubadur.

Un moment deosebit îl va constitui prezența în scenă a grupului ,,Flores”, generația de aur, prilejuită și de înmânarea titlului de cetățean de onoare domnului Ioan Mătăsaru, profesorul ,,responsabil” de formarea și dezvoltarea grupului Flores din Timișoara, între anii 1979 şi 1993. Sub bagheta și îndrumarea maestrului Flores a devenit cel mai important grup muzical de copii al României. Multe personalitați ale lumii muzicale actuale, cu originea în Timișoara, au avut la baza formarea în grupul Flores.

Așadar vor fi atât recitaluri, cât și momente interactive, în care cei prezenți, vor fi invitați să cânte alături de artiștii prezenți pe scenă.

Evenimentul se va desfasura cu respectarea normelor in vigoare. Cine doreste sa participe la eveniment se poate inscrie pe pagina Evenimente Primaria Timisoara, in cadrul evenimentului dedicat.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite