Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

ADMITERE la școlile de agenți de poliție din Câmpina și Cluj-Napoca

Publicat

pe

Școlile de agenți de poliție „Vasile Lascăr” Câmpina și „Septimiu Mureșan” Cluj-Napoca organizează, în perioada octombrie – decembrie  2022, concurs de admitere pentru o nouă promoție de elevi.

Înscrierile vor avea loc până la data de 4 noiembrie 2022.

Numărul de locuri, defalcat pe unități de învățământ, este următorul:

– Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr“ Câmpina – 1.340 de locuri;

– Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan“ Cluj-Napoca – 300 de locuri;

Cei care au reședința sau domiciliul în județul Timiș și își doresc să participe la concurs, își pot depune dosarul de recrutare la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș.

Candidaţii vor depune cererea – tip de înscriere pentru concursul de admitere organizat la şcolile de agenţi de poliţie, descărcată de pe site-ul unităţii www.tm.politiaromana.ro, Secţiunea Carieră – Posturi scoase la concurs şi completată în prelabil, în mod lizibil. Cererea – tip de înscriere (Anexa 2) se va transmite împreună cu consimțământul privind solicitarea extrasului de pe cazierul judiciar de către unitatea de recrutare (Anexa 3) pe adresa de e – mail resurseumane@tm.politiaromana.ro până la data de  04 noiembrie 2022.

De asemenea, condițiile pe care trebuie să le îndeplinească un candidat pot fi consultate pe site-ul instituției, respectiv

https://tm.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs/a-n-u-n-t-privind-activitatea-de-recrutare-a-candidatilor-pentru-participarea-la-concursul-de-admitere-in-unitatile-de-invatamant-postliceal-ale-ministerului-afacerilor-interne-sesiunea-octombrie-decembrie-2022

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape.

După încheierea perioadei de recrutare, sunt planificate examinarea psihologică, proba de evaluare a performanței fizice, susținerea probei de evaluare a cunoștințelor teoretice, iar la final, examinarea medicală a candidaților rămași în concurs după parcurgerea etapelor amintite.

Data limită până la care candidaţii vor depune la dosarul de recrutare documentele necesare pentru finalizarea acestuia, este 17 noiembrie 2022, orele 16:00.

Pentru mai multe detalii puteți consulta următorul link:    

https://tm.politiaromana.ro/ro/cariera/posturi-scoase-la-concurs/a-n-u-n-t-privind-activitatea-de-recrutare-a-candidatilor-pentru-participarea-la-concursul-de-admitere-in-unitatile-de-invatamant-postliceal-ale-ministerului-afacerilor-interne-sesiunea-octombrie-decembrie-2022

Din țară

Echinocțiul de primăvară. Începe primăvara astronomică

Publicat

pe

Dupa „Mărțișor”, „Babe” și „Mosi”, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am pășit în anotimpul primăverii deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, urmează echinocțiul de primăvară, ce marchează începutul primăverii astronomice.

El se produce în 20 martie, la ora 11.01, când longitudinea astronomică a Soarelui revine la valoarea de zero grade, informează reprezentanții Observatoului Astronomic „Amirel Vasile Urseanu“.

După cum este cunoscut, mișcarea aparentă a Soarelui pe sfera cerească, determinată de mișcarea reală a Pământului pe orbita sa, generează pentru latitudinile noastre inegalitatea duratei zilelor și nopților la diferite epoci ale anului, datorită poziției aproximativ fixe în spatiu a axei de rotație a Pământului, precum și a înclinării sale față de planul orbitei acestuia. Astfel, pe sfera cerească, Soarele parcurge în decurs de un an un cerc mare numit ecliptica (ce marchează de fapt planul orbitei Pământului), care face cu ecuatorul ceresc un unghi de 23° 27′ .

La momentul echinocțiului de primăvara Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine. La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45°, această cifră reprezintă și valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie, când va avea loc momentul solstițiului de vară.

În emisfera sudică a Pământului fenomenul trebuie interpretat invers, astfel ca în regiunile respective acest moment marchează începutul toamnei astronomice. Totodată, în regiunile polare, în emisfera nordică începe lunga zi polară, iar in cea sudică începe noaptea polară, ce vor dura, fiecare, câte 6 luni.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Arderea vegetației uscate este strict interzisă

Publicat

pe

Municipalitatea reamintește că arderea vegetației uscate, a resturilor vegetale și a miriștilor este strict interzisă.

În ultima perioadă, acest fenomen a luat amploare, iar focul necontrolat poate avea consecințe grave asupra comunității, inclusiv pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative și degradarea mediului înconjurător. Incendiile se pot extinde rapid, mai ales în condiții de vânt, reducând vizibilitatea pe drumuri și crescând riscul producerii unor accidente grave.

Totodată, arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Nerespectarea legislației constituie contravenție, iar sancțiunile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, constituie infracțiune arderea vegetației din zone protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost pusă în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Citeste mai mult

Din țară

Cererile de plată se pot depune la APIA până în 30 mai 2025

Publicat

pe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început în 3 martie 2025, Campania de primire a Cererilor de plată în anul 2025.

Fermierii vor putea depune Cererea de plată în perioada 3 martie – 30 mai și fără obligația de a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform Instrucţiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

În situația în care se accesează și scheme din sectorul zootehnic, fermierii se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.

Astfel, funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea programării pentru depunerea Cererilor de plată.

La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de plată pentru Campania 2025.

Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe.

Intervențiile/măsurile/schemele de sprijin aferente sectoarelor vegetal și zootehnic gestionate de APIA în Campania 2025 sunt prezentate în Anexă.

Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia.

Adeverințele emise pentru schemele de sprijin cuplat din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului conform procedurii deja utilizate și în anii anteriori de campanie.

De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA).

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

ATENŢIE!!! Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să anunțe (prin mesaj, telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că dorește să se semneze electronic Cererea de plată. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația AGI Online la data depunerii Cererii. Angajamentele și declarațiile, părți ale cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2025, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise în aceasta și documentația care o însoțește!

Totodată, fermierii sunt rugați să respecte data și ora programării la APIA în vederea depunerii în timp util a Cererii de plată în anul 2025!

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite