Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Apartamentele ANL se pot repartiza tinerilor cu vârste de până la 38 de ani

Publicat

pe

Tinerii pot solicita acordarea unei locuinţe prin programul ANL până la vârsta de 38 de ani, potrivit noilor modificări adoptate de Guvern. Totodată, tinerii profesori sau medici rezidenţi pot primi locuinţe prin închiriere sau repartizare din fondul de locuinţe nou construite sau din cele la care au fost reziliate contractele de vânzare cu plata în rate, a mai precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.

De asemenea, autorităţile au stabilit şi modul în care se poate face schimb de locuinţe ANL.

Guvernul a adoptat miercuri noi mo¬dificări aduse Legii privind înființarea Agenției Naționale de Locuințe, referitoare la facilitățile de locuire pentru tinerii cărora sursele de venit nu le permit achiziția unei locuințe în proprietate sau închirierea în condițiile pieței, inclusiv pentru tinerii specialiști din sănătate și învățământ.

Astfel, potrivit purtătorului de cuvânt al Executivului, Dan Suciu, prin modificările aduse legii a fost creat cadrul legal prin care tinerii profesori sau medici rezidenţi să poată primi prin închiriere sau repartizare locuinţe ANL.

„Se creează cadrul legal prin care tinerii profesori sau medici rezidenţi pot primi locuinţe prin închiriere sau repartizare din fondul de locuinţe nou construite sau din cele la care au fost reziliate contractele de vânzare cu plata în rate. Alocarea acestora se face de către comisii speciale, constituite de către primarii localităţii pe baza criteriilor specifice prezentate în cadrul hotărârii de Guvern”, a precizat Suciu.

Totodată, s-a modificat vârsta până la care pot primi repartiţie pentru locuinţă tinerii, respectiv 38 de ani, faţă de 35 cât este în prezent. În ceea ce priveşte construcţia de noi locuinţe ANL, Guvernul precizează că vor fi preluate de la autorităţile publice locale doar acele terenuri destinate construcţiei de locuinţe prin programele guvernamentale pentru care sunt viabilizate până la limita exterioară a perimetrului destinat construcţiilor.

„Necesitatea şi oportunitatea proiectelor sunt stabilite în colaborare cu autorităţile publice locale, luând în considerare şi solicitările depuse de posibilii beneficiari, şi înregistraţi în baza de date gestionată de ANL. Tema de proiectare este stabilită de ANL, iar plafonul maximal de cost este aprobat de Consiliul de Adminis¬traţie al ANL”, se mai arată într-un comunicat al Executivului.

Modificările aduse legii reglementează şi condiţiile în care chiriaşii pot face schimburi de locuinţe. Acest lucru este posibil dacă se constată că titularului contractului de închiriere i s-a modificat starea civilă şi/ sau numărul persoanelor aflate în întreţinere sau dacă la repartiţie nu s-au putut asigura suprafeţele minimale în raport cu numărul de persoane. Mai este posibil schimbul între chiriaşi în situaţia în care titularului contractului de închiriere i s-a modificat locul de muncă într-o altă unitate administrativ-teritorială.

Începând din vara lui 2014, chiriaşii ANL au posibilitatea să cumpere apartamentele în care stau cu chirie, achitând integral preţul locuinţei sau plătind rate lunare şi un avans de minimum 15%, perioada de creditare fiind calculată în funcţie de venitul familiei.

Pentru 2015, valoarea de înlocuire pe metru pătrat a fost stabilită la 1.691,29 lei/mp inclusiv TVA, la care se adaugă comisionul de până la 1% al unităţii prin care se efectuează vânzarea.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Din țară

Traficul rutier este deviat pe A1, la Topolovățu Mare, din cauza unor lucrări

Publicat

pe

Traficul rutier este deviat, începând de luni, pe sensul Nădlac – Deva al autostrăzii A1, la Topolovăţu Mare, judeţul Timiş, din cauza unor lucrări de întreţinere a carosabilului.

Devierea se va menţine până în 1 august, anunţă Centrul Infotrafic.

Centrul Infotrafic al Poliţiei Române a informat că, pe autostrada A 1 Deva – Nădlac, circulată rutieră este oprită la kilometrul 474, în zona localităţii Topolovăţu Mare, judeţul Timiş, pe sensul de mers Nădlac – Deva, fiind deviată pe DJ 572 – DN 6 – A 6 – Balinţ.

Direcția Regională de Drumuri și Poduri Timișoara recomandă următoarea rută de ocolire: Timișoara → A1 km 474+636 (nod rutier Topolovățu Mare) → DJ 572 → DN 6 → Belinț → Coșteiu → Varianta de ocolire Lugoj → nod rutier A6 km 10+518 → A6 → nod rutier Balinț → A1 km 458+510 → Deva.

Rutele alternative sugerate de aplicațiile GPS pot redirecționa traficul pe drumuri locale care nu sunt adecvate pentru volume mari de vehicule sau trafic greu.

Restricţia de trafic este impusă pentru realizarea lucrărilor de întreţinere a părţii carosabile, pe tronsonul kilometric 474 – 458.

Această deviere va fi menţinută până în 1 august.

Citeste mai mult

Din țară

Mihai Leu, campion mondial la box și campion la raliuri, a murit la spital

Publicat

pe

Mihai Leu, campionul mondial la box şi campion la raliuri a murit, marţi seară, la Spitalul Fundeni, la vârsta de 56 de ani.

El era internat în stare gravă, la terapie intensivă, cu insuficiență pulmonară și metastaze.

„Cu profundă durere, anunțăm trecerea în neființă a lui Mihai, în această seară. Un adevărat campion, atât în ringul de box, cât și pe circuitele de motorsport, Mihai a fost mult mai mult decât un sportiv excepțional, a fost un simbol de voință, curaj și pasiune.

Pentru fani, Mihai a fost și va rămâne un model. Un om care a inspirat prin fiecare luptă, prin fiecare cursă și prin demnitatea cu care și-a trăit viața. Pentru noi, pentru familie, un prieten, un soț și un tată minunat.

Moștenirea lui merge mai departe prin toți cei care l-am iubit, l-am susținut și am fost martori la parcursul său unic.

Nu te vom uita niciodată!“ – este mesajul transmis de familia lui Mihai Leu, marți seara, pe rețelele de socializare.

În 2014, Mihai Leu a fost diagnosticat cu cancer la colon.

Mihai Leu este campion absolut la raliuri şi deţine trei titluri naţionale la Viteză în Coastă.

De asemenea, Mihai Leu a cucerit titlul de campion mondial la box, versiunea WBO, în 1997.

ACTUALIZARE

Familia anunță: „Trupul lui Mihai va ajunge în această seară (miercuri) la Hunedoara, orașul pe care l-a iubit nespus, și va fi depus în Sala Teatrului din Piața Ferdinand. Astăzi și mâine vom fi alături de el la priveghi, iar înmormântarea va avea loc vineri la ora 12:00. Vă mulțumim tuturor care ne sunteți alături în această grea încercare!”

Citeste mai mult

Din țară

Plafonarea prețurilor la energia electrică, eliminată de la 1 iulie

Publicat

pe

Plafonarea preţurilor la energiei electrică se oprește de la 1 iulie, ceea ce înseamnă că preţul plătit pentru energia electrică va fi cel stabilit de consumator împreună cu furnizorul.

„Odată cu încheierea schemei de sprijin, începând cu 1 iulie 2025, veţi plăti preţul stabilit în contractul dumneavoastră cu furnizorul. Preţul nu mai este plafonat prin reglementare – el este cel agreat între părţi, la semnare sau prin actualizări contractuale”, explică ANRE.

Instituţia recomandă ca, pentru a afla exact ce tarif li se va aplica, consumatorii să: analizeze contractul semnat, să contacteze furnizorul pentru clarificări.

„Informaţia corectă vă permite să evaluaţi dacă actuala ofertă este în continuare avantajoasă sau dacă este cazul să căutaţi alternative”, precizează ANRE.

În POSF – https://posf.ro, după înregistrrea locului de consum, poate fi vizualizat contractul activ şi poate fi iniţiat, eventual, procesul de schimbare a furnizorului.

Persoanele vulnerabile vor primi vouchere de ajutor.

Voucherele se vor acorda pentru persoanele singure cu un venit net lunar de maximum 1.940 de lei şi pentru familiile cu un venit net lunar/membru de familie de maximum 1.784 de lei. Tichetele se folosesc doar pentru plata facturilor la energia electrică.

Voucherele se vor acorda la cererea beneficiarului.

Solicitarea beneficiarului poate fi depusă:

– online, prin aplicaţia EPIDS, care va fi dezvoltată şi administrată tehnic de către Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS);

– prin intermediul reprezentanţilor oficiului poştal sau ai primăriilor corespunzătoare locului de consum declarat de beneficiar.

Mecanismul de sprijin se va aplică în perioada 1 iulie 2025 – 31 martie 2026.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite