Probele scrise la BAC 2019, încep luni, 1 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română.
Probele scrise la Bacalaureat din 2019, la fel ca şi cel din anii trecuţi, se vor desfăşura la nivel naţional în aceeaşi perioadă, în lunile iunie-iulie, potrivit calendarului publicat pe site-ul edu.ro.
Proba scrisă la Limba şi literatura română – Ea) – se va ţine pe 1 iulie, iar cea la Limba şi literatura maternă – Eb) – este programată pentru a doua zi, marţi, 2 iulie. Proba obligatorie a profilului – Ec) – se va desfăşura miercuri, 3 iulie.
Examenul naţional de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2019, a început încă din 3 iunie cu proba orală la Limba Română, urmată de evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limbă maternă. În zilele de 7, 10 şi 11 iunie au fost evaluate competenţele digitale ale elevilor, iar pe 12-13 iunie s-au evaluat competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
La probele orale de la BAC şi la competenţele digitale şi lingvistice elevii au primit calificativele experimentat, avansat sau mediu, în funcţie de cât de bine s-au descurcat.
robele sunt monitorizate audio-video. Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu.
Elevii trebuie să ţină cont că în timpul examenelor vor fi supravegheaţi audio-video. De asemenea, elevii nu au voie în sala de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, telefoane mobile sau alte dispozitive. Simpla introducere a acestora în sala de examen este interzisă, iar elevii asupra cărora se vor găsi astfel de materiale vor fi daţi afară şi suspendaţi de la examenul de bacaluareat. În sala de examen mai sunt interzise ghiozdanele, sacoşele, poşetele, genţile.
Înregistrările audio-video sunt verificate prin sondaj de o comisie specială.
Examenul naţional de Bacalaureat se consideră promovat de către absolvenţii de liceu care îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor, au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea, respectiv au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.