Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Publicat

pe

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc pe data de 23 septembrie, la ora 9:50. Evenimentul marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică este marcat începutul primaverii.

Echinocțiul de toamnă din 2023 va avea loc, așadar, sâmbătă, 23 septembrie, la ora 08:49 și 56 de secunde (ora Franței), conform Institutului de Mécanique Céleste et de Calcul des Éphémérides (IMCCE).

În acel moment, soarele va trece pe deasupra zenitului ecuatorului terestru, va răsări aproape exact în est și va apune spre vest.

Echinocţiul reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Ziua devine egală cu noaptea. Începând cu acest moment, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la momentul solstițiul de iarnă. Din punct de vedere astrologic, se crede că Echinocțiul este o zi a echilibrului, benefică pentru noi începuturi.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și ”punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Superstiții și tradiții

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig.

De asemenea, calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

În această zi nu este bine să-ți cerți copiii. Se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna. De asemenea, se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei.

Tot astăzi se culeg nucii, merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.

Din țară

TOP. Rețetele de ciorbă de perișoare și tiramisu, cele mai căutate, pe Internet, în 2023

Publicat

pe

În 2023, românii care au navigat pe Internet au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agentia SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.

Politicienii cei mai căutați în 2023:

Klaus Iohannis: Președintele României a rămas o figură centrală în căutările online, cu atenție sporită asupra poziției sale în cadrul crizei energetice și a relațiilor internaționale. Volumul mediu de căutare lunar al numelui “Klaus Iohannis” în cel mai popular motor de căutare este de 60500 de căutări.

George Simion: Liderul partidului AUR, cunoscut pentru abordările sale controversate și discursurile “pasionale”, a captivat atenția publicului, reflectând interesul crescut pentru politica națională. Volumul mediu de căutare lunar al expresiei “George Simion” a fost în 2023 de 33000 căutări lunare, urmat de Marcel Ciolacu cu 27100 căutări lunar, Mircea Geoana cu 18000 căutări lunare, Alina Gorghiu la egalitate cu Diana Șoșoacă cu 8100 căutări lunare, Raluca Turcan cu 5400 căutări lunare la egalitate cu Ludovic Orban, Nicolae Ciucă cu 3600 căutări lunare la egalitate cu Alexandru Rafila.

Destinații de cazare preferate în România:

Eforie Nord: Acest oraș de pe litoralul Mării Negre a fost în topul preferințelor pentru vacanțe de vară, atras atât familiile cât și tinerii prin plajele sale largi. Numarul mediu de căutări lunare în 2023 dupa expresia “Cazare Eforie Nord” a fost de 49500 căutări.

Brașov: Orașul istoric din inima Transilvaniei continuă să fie un magnet pentru turiști, datorită peisajelor montane, a amplasării sale geografice și a patrimoniului cultural bogat.

Rețete populare în 2023:

Ciorbă de Perișoare: Această rețetă tradițională românească a fost extrem de căutată în 2023, reflectând dorința oamenilor de a redescoperi și prepara mâncăruri autentice acasă. Românii au căutat în medie in fiecare luna din 2023 de 60500 de ori expresia “ciorba de perisoare”.

Tiramisu: Popularitatea acestei deserturi clasice italiene denotă interesul în creștere pentru gastronomia internațională și experimentarea cu rețete noi în bucătăria proprie.

Top brand-uri căutate în 2023 pe Internet:

Google

Facebook

Youtube

Yahoo

Google Translate

Chat Gpt

Olx

Whatsapp

Dedeman

Emag

Top filme căutate în 2023 pe Internet:

Romina, VTM

Barbie

Furios și iute X

Elemental

Taximetristi

Haita de acțiune

Oppenheimer

Motanul încălțat

Ramon

Nuntă pe bani

Top aplicații Descărcate în 2023 din App Store și Google Play:

Temu: Shop Like a Billionaire: Această aplicație de shopping, nou apărută pe piața românească, a câștigat rapid popularitate datorită ofertelor sale variate și prețurilor competitive.

Chat GPT: Această aplicație inovatoare bazată pe inteligența artificială a atras atenția publicului prin capabilitățile sale de a genera texte, răspunde la întrebări și asista în diferite sarcini, devenind rapid un instrument indispensabil pentru mulți utilizatori.

Top Melodii căutate în 2023 pe Internet:

Rares & Bogdan DLP – La tine și la bani

VESCAN & Eva Timush – Colegi de apartament

Alina Eremia & Mario Fresh – Ai Fost

JADOR – Skinny

Connect-R & RalukaOfficial – Lasa-ma Sa Te…

Andia – La nevedere

Andra & Andrei Banuta – Nu m-am gândit La despărțire

Leo de la Rosiori – Am tras draperiile

Smiley – Aia e

PUYA & IraidaOfficial – Opriți Planeta

Această analiză realizată de către agenția SEO TargetWeb a fost posibilă prin examinarea diverselor surse online, inclusiv Google, iOS App Store, Google Play, Bing, YouTube, ChatGPT, TikTok, Facebook și Instagram. Astfel, cei de la TargetWeb au reusit să ofere o imagine completă a preferințelor utilizatorilor români de Internet în 2023.

Citeste mai mult

Din țară

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Publicat

pe

Patrioți sau nu, cu toții știm ce sarbatorim de 1 decembrie. Această dată specială a fost aleasă ca zi de sărbătoare în anul 1990, fiind declarată Ziua Națională a României. Ziua de 1 decembrie marchează un moment important din istoria românilor. La 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unire a Transilvaniei cu România în Marea Adunare de la Alba Iulia.

În data de 31 iulie 1990, președintele Ion Iliescu a promulgat legea prin care data de 1 decembrie a fost consemnată ca zi națională și sărbătoare publică. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August.

Pe 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire dintre Transilvania și România la Alba Iulia, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia s-a costituit Marele Consiliu Naţional Român, care era format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. După formarea acestuia, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. În data de 11 decembrie se ratifică Marea Unire, iar declarația de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România. Recunoaşterea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

În contextual actual provocat de pandemia de coronavirus, Ziua Națională a României nu se va mai celebra cu fast.

Citeste mai mult

Din țară

Actrița Rona Hartner a pierdut lupta cu boala, la 50 de ani

Publicat

pe

Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer pulmonar și metastaze la creier.

Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023, la spital. Anunțul decesului a fost făcut chiar de sora actriței, Rinda, care a publicat pe Facebook o fotografie cu o lumânare aprinsă. Deși fanii și apropiații acesteia sperau la un miracol, artista a pierdut lupta cu cancerul.

Rona Hartner, diagnosticată inițial cu cancer pulmonar în stadiul IV, reușise să învingă, în primă fază, cumplita boala. În ultimele luni, însă, actrița fusese diagnosticată cu metastaze la creier, iar una dintre ele crescuse foarte mult, ceea ce i-a agravat starea de sănătate.

„Bună seara la toată lumea, Sunt Rinda, sora Ronei. Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el’, este anunțul trist postat de sora Ronei, chiar pe pagina oficială de Facebook a Ronei Hartner.

Rona Hartner a fost o actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră română de origine germană, stabilită în Franța.

A activat ca actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite