Ne găsiți și pe:

Lifestyle

Valentine Day, sărbătorită pe întreg mapamondul

Publicat

pe

Cunoscuta sărbătoarea de import Valentine Day, sau Ziua Îndrăgostiţilor, ori Ziua Sfântului Valntin, care nu există în calendarul creştin ortodox, are loc pe data de 14 februarie.

Sărbătoarea comercială a fost adoptată în ultimii ani şi de tinerii din România, care nu ratează nici un prilej pentru o distracţie. Sărbătoarea apare doar în calendarul biserices romano – catolic.

Ziua indragostitilor are traditii regionale in Marea Britanie. In Norfolk un personaj numit Jack Valentin ciocane la usile din spatele tututor caselor lasand dulciuri si cadouri pentru copii. Multi copii au fost speriati de aceast personaj mitic.

In Tara Galilor multi oameni sarbatoresc pe 25 ianuarie in loc de 14 februarie. Ziua comemoreaza pe Sf. Dwynwen, sfantul patron al indragostitilor galezi. in Franta o tara traditional catolica, Valentine’s Day este cunoscut simplu drept Sfantul Valentin si este sarbatorita ca in restul tarilor occidentale. in Danemarca si Norvegia 14 februarie este cunoscut ca Valentinsdag. Nu este sarbatorita pe o scara larga, dar multi oameni isi fac timp pentru a il petrece intr-un mod romantic cu partenerul de viata sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

In Suedia este numita ziua tuturor inimilor. Nu este o sarbatoare oficiala. in Slovenia un proverb spune ca Sfantul Valentin aduce cheile radacinilor, asa ca pe 14 februarie plantele si florile incep sa creasca.

Ziua indragostitilor a fost sarbatorita ca ziua in care incep lucrarile in vii si pe campuri. Este de asemenea spus ca pasarile se casatoresc in aceasta zi.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sănătate

Ceaiurile și tincturile, printre remediile naturale recomandate în tratamentul virozelor și gripelor

Publicat

pe

Deși pare o boală banală, cu o durată normală de șase-șapte zile, gripa trebuie să fie tratată cu mare grijă pentru evitarea unei suprainfecții. Atât la copii, adulți, persoane în vârstă, tratamentele naturiste, mai puțin agresive comparativ cu medicamentele contra gripelor și a oricăror viroze respiratorii, dau rezultate bune.

În caz de gripă, sunt recomandate ceaiuri fierbinți din plante medicinale cu proprietăți neurosedative, antiinflamatoare, emoliente, expectorante, sudorifice, antitusive și de protecție față de contaminarea virotică. Efectele cresc prin combinarea ceaiurilor cu aspirină preparată din scoarță de salcie.

Siropurile cu extracte din plante ameliorează simptomele din afecțiunile cronice și acute ale tractului respirator, au efecte expectorante, bronholitice, mucolitice și antiinflamatoare și sunt, de asemenea, recomandate în cazul gripei.

La fel de indicate sunt și ceaiurile calde din flori de tei și de soc (câte două lingurițe la o cană de apă, din care se beau două-trei căni pe zi),  îndulcite cu miere de albine, având acțiune sudorifică.

Busuiocul (Ocimum basilicum) este recomandat în inhalații, ca decoct sau în consum intern, sub formă de ceai fierbinte cu miere, pentru revitalizarea rapidă a organismului și stoparea procesului gripal, mai ales în faza de debut. Într-un tratament de șoc se vor consuma zilnic șase-șapte căni cu infuzii de busuioc, îndulcite cu miere, la intervale de 30 minute. Dacă apare febra ridicată, se adaugă o linguriță-două de mentă.

Echinaceea poate fi folosită sub formă de extract, tinctură sau comprimate, care se administrează de câteva ori pe zi, ca mijloc terapeutic de bază în întărirea sistemului ­imunitar, apărând organismul de infecțiile virale, bacteriene și fungice.

Consumate separat sunt eficiente infuziile din: flori de ciuboțica-cucului și mușețel; frunze de coacăz negru, salvie și pătlagină; herba de cimbrișor, cimbru, isop, unguraș, țintaură și măghiran; fructe de anason și măceșe.

Sub formă de decoct, prin fierbere 5-10 minute (două linguri la 250 ml apă), se pot administra câte trei-patru linguri pe zi, prin înghițituri rare, din amestecul de: rădăcini de ciuboțica-cucului și brusture; scoarță de salcie pentru combaterea durerilor musculare; herba de ghințură, scai vânăt și traista-ciobanului.

Tot acasă puteți prepara un alt remediu: trei cepe se fierb în 600 ml apă până scade conținutul la jumătate; după strecurare se adaugă trei linguri de miere de albine și o linguriță de tinctură de gențiană, din care se ia câte o lingură din oră în oră. Alte amestecuri cu mare eficiență pot fi realizate din flori de tei și soc, frunze de mentă, herba de nalbă mare și fructe de măceșe; flori de tei, frunze de salvie și eucalipt; flori de tei, soc și muşetel, herba de cimbrișor și sovârv, rădăcină de cerențel și scorțișoară (infuzie îndulcită cu miere); flori de tei și soc, herba de țintaură și păpădie, scoarță de salcie și conuri de hamei; flori de tei, soc, mușețel, lumânărică, porumbar și crețușcă și scoarță de salcie (decoct cu efecte sudorifice în infecțiile gripale); flori de tei, soc, salcâm și trifoi roșu, frunze de coacăz negru și urzică, herba de sovârv și scoarță de salcie (infuzie îndulcită cu miere).

Efectele acestor ceaiuri cresc simțitor dacă se adaugă o linguriță de scorțișoară și cuișoare, măcinate fin, care au acțiune antivirotică. Mai pot fi utilizate: tinctură de țintaură din 20 g herba macerată cinci zile în 100 ml alcool 70%, din care se iau câte 30-40 picături de trei ori pe zi, cu 60 minute înainte de mese; tinctură din patru linguri de rădăcini de păpădie tocate mărunt și macerate 3-4 ore în 500 ml țuică; se bea câte un pahărel de trei ori pe zi pentru combaterea frisoanelor.

Și câteva din produsele apicole sunt utile ca remedii benefice împotriva gripei: tinctura de propolis 20%, din care se iau 20-30 picături într-o linguriță de lapte cald sau ceai, de două-trei ori pe zi, cu o oră înainte de mese, având acțiune puternic antivirală; mierea din flori de tei, luată împreună cu ceai de tei, este un leac foarte bun contra tusei și gripei; lăptișorul de matcă, în cure de 10 zile, câte o măsură dozatoare pe zi; polen în doză de atac, de trei-patru ori mai mare decât doza normală.

sursa: ziarullumina.ro

Citeste mai mult

Sănătate

STUDIU. Cacaua este benefică pentru ciculația periferică deficitară

Publicat

pe

Băutura pe bază de cacao, bogată în flavonoide – compuşi de origine vegetală, care se regăsesc şi în fructe, legume sau ceai – poate uşura mersul pe jos în cazul unora dintre vârstnicii cu circulaţie periferică deficitară, sugerează un studiu efectuat în Statele Unite, citat vineri de Reuters.

Ciocolată neagră bogată în flavonoide şi cacaua neprocesată, similară cu pulberea de cacao neîndulcită utilizată în bucătărie, au fost asociate, într-un număr restrâns de studii efectuate pe animale şi oameni, cu îmbunătăţirea fluxului sangvin şi creşterea capacităţii de deplasare pe jos.

În cadrul acestui studiu restrâns, cercetătorii au dorit să afle dacă cacaua ar putea fi de folos persoanelor care suferă de boală arterială periferică (BAP), o
afecţiune cauzată de întărirea arterelor, care reduce fluxul de sânge în zona picioarelor şi provoacă dureri în timpului mersului, chiar şi pe distanţe scurte.

”Puţine terapii sunt disponibile pentru îmbunătăţirea performanţelor la mers la persoanele cu BAP”, a declarat autoarea principală a studiului, doctor Mary McGrae McDermott de la Universitatea Northwestern din Chicago.

Cercetătorii au solicitat unui număr de 44 de vârstnici cu PAD să consume băuturi cu aromă de cacao de trei ori pe zi, timp de şase luni. Jumătate dintre subiecţi au primit cacao bogată în flavonoide, iar cealaltă a primit un înlocuitor de cacao.

În cadrul testelor de şase minute de mers efectuate la finalul studiului, persoanele din grupul care a consumat cacao au mers cu 18,4 metri mai mult faţă de distanţa parcursă la început.

O îmbunătăţire de cel puţin 12 metri poate reprezenta o diferenţă semnificativă în viaţa de zi cu zi a pacienţilor, au notat cercetătorii în Circulation Research.

Capacitatea de mers înregistrează în mod obişnuit un declin de-a lungul timpului în cazul persoanelor cu BAP.

Participanţii care nu au consumat cacao au mers cu 24,2 metri mai puţin în testele de şase minute de la sfârşitul studiului.

Chiar dacă participanţilor nu li s-a spus dacă au băut cacao adevărată sau un înlocuitor, este posibil să fi simţit diferenţa şi acest lucru să fi avut un impact asupra rezultatelor, a declarat doctor Joseph Ladapo, cercetător la Universitatea din California, Los Angeles, care nu a fost implicat în acest studiu.

”În mod evident, exerciţiul fizic nu este la fel de atractiv sau de sexy cum este cacaua, dar este ieftin, mai benefic şi nu aduce calorii dăunătoare sau zahăr”, a notat Ladapo, citat de Reuters.

Cele mai multe batoane cu ciocolată sau amestecuri pentru ciocolată caldă din comerţ sunt procesate pentru a elimina gustul amar, ceea ce reduce însă cantitatea de flavonoide, a declarat Samantha Heller, specialistă în nutriţie la Langone Health din cadrul Universităţii din New York, care nu a fost implicată în studiu.

”Pentru a maximiza beneficiile pentru sănătate pe care le are cacaua, puteţi să vă preparaţi singuri cacao fierbinte folosind pudră de cacao neîndulcită”, a spus Heller.

Citeste mai mult

Sănătate

Poluarea aerului produce boli pulmonare grave

Publicat

pe

Aerul pe care îl respirăm ne influențează sănătatea. Poluarea aerului a devenit a treia cauză de deces la nivel mondial, atrage atenția președintele Societății Române de Pneumologie, Ruxandra Ulmeanu în cadrul unui workshop de comunicare pe problematica bolilor Rrespiratorii organizat în parteneriat cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Potrivit datelor OMS de anul trecut, 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat. 570.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor din cauza infecțiilor respiratorii atribuite poluării aerului din interior, exterior și fumatului pasiv. Circa 4,2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului și a apei, iar 3,8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum în gospodării.

În afară de astm și boala pulmonară obstructivă cronică, poluarea provoacă îngrijorător de multe cazuri de cancer pulmonar. Aerul poluat conține particule de materie poluantă, vizibile doar cu microscopul electronic, și gaze cu efect de seră, ambele cu efecte nocive pentru organism.

Particulele de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni, a explicat Ruxandra Ulmeanu.

Schimbările climatice au impact direct asupra sănătății – asupra plămânului în particular, iar încălzirea globală afectează aerul și apa potabilă. Medicul a mai afirmat că polenurile și alți aeroalergeni sunt în cantități mai mari în condiții de căldură extremă, iar creșterea continuă a temperaturilor va conduce la creșterea poverii astmului.

Totodată, creșterea temperaturilor și a particulelor de materie poluantă sunt factori care cresc incidența și severitatea astmului, rinosinuzitei, a bolii pulmonare obstructivă cronică, infecțiilor de tract respirator și a cancerului pulmonar.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite