Ne găsiți și pe:

Actualitate

1 Mai – Ziua Internațională a Muncii. De ce sărbătorim

Publicat

pe

Ziua de 1 mai este numita si ziua internationala a muncitorilor sau Ziua Muncii si este sarbatorita in intreaga lume. Ziua Muncii reprezinta nu numai o zi de odihna, ci o recunoastere internationala a demnitatii si drepturilor muncitorilor din intreaga lume.

In principal, Ziua Muncii sarbatoreste ziua de lucru de opt ore, o victorie extrem de importanta pentru muncitorii de la mijlocul secolului al XiX-lea. argumentul pentru ziua de opt ore se baza pe necesitatea ca fiecare persoana sa aiba opt ore de munca, opt ore de recreere si opt ore de odihna. Pe langa modificarea timpului de munca, acestia au cerut o plata corecta a muncii prestate, incetarea folosirii copiilor ca muncitori si dreptul de a se organiza in sindicate.

In perioada revolutiei industriale, multe dintre locurile de munca erau dificile si periculoase pentru muncitori. Oamenii lucrau timp de 12 ore, sase zile pe saptamana fara beneficii salariale, cum ar fi vacante, asistenta medicala si pensii. Munca copiilor era de asemenea la ordinea zilei, copii de 10-15 ani fiind fortati sa munceasca din greu in locuri cu munca extrem de dificila si periculoasa, cum ar fi minele de carbune si fabricile, pline de masini industriale periculoase.

Miscarea pentru timpul de lucru de opt ore a inceput dupa Razboiul Civil din statele Unite. acesta a fost un obiectiv major al National Labor Union (Uniunea Nationala a Muncii), al carui prim congres a avut loc in anul 1866. Prin 1868, congresul si sase state au adoptat o lege de modificare a timpului zilnic de lucru de opt ore. In 1884, National Federation of Organized trades si Labor assemblies au decis sa declanseze o greva generala in data de 1 mai 1886, pentru a impune cererile lor angajatorilor. Greva a fost marcata de un incident violent in piata Haymarket, care a condus la moartea catorva politisti si muncitori din Chicago. Patru membrii ai Uniunii au fost, de asemenea, ucisi in acest incident. Dupa aceea, numeroase grupuri ale muncitorilor si grupuri politice din intreaga lume au inceput sa comemoreze evenimentele din piata Haymarket din 1 mai, iar aceasta zi a devenit cunoscuta ca Ziua internationala a Muncitorilor. In 1894, Presedintele Grover Cleveland a semnat Legea cu privire la Ziua Muncii, ca vacanta federala in america.

In multe tari, ziua din 1 mai a fost instituita ca zi libera prin presiunea sindicatelor, sustinute de partidele socialiste. Cu toate acestea, in Germania, aceste eforturi s-au dovedit a fi neputincioase. in 1933 totusi, ea a fost instituita de catre Hitler ca un dar facut populatiei si a fost urmata, aproape ironic, de abolirea sindicatelor. In Regatul Unit, in 1978 a fost infiintata ca bank holiday dedicata unei zile de sarbatoare a sindicatelor, dar are loc in prima zi de luni din luna mai, pentru a minimiza daunele aduse afacerilor.

In tarile comuniste, ziua de 1 mai a fost transformata intr-o adevarata sarbatoare de stat, insotita de manifestari propagandistice. Uriasele defilari de 1 mai reprezentau (la nivel declarativ) sarbatorirea muncitorilor si celebrarea idealurilor unei internationale de muncitori.

In Romania, aceasta zi a fost sarbatorita pentru prima data de catre miscarea socialista in 1890, iar in perioada comunista, regimul de la Bucuresti organiza de 1 mai manifestatii uriase in care erau adusi mii si mii de muncitori din intreaga tara. Cei care au prin acele vremuri isi amintesc pancartele uriase si lozincile scandate in defilare. in final insa, ziua de 1 mai era vazuta ca o sarbatoare si toata lumea o petrecea, ca si astazi, la iarba verde si la odihna.

Dupa 1990 importanta zilei a fost minimalizata, dar oamenii se bucura si astazi de aceasta zi petrecand alaturi de familie in aer liber, la mare sau la munte.

Poate ca pentru multi dintre noi ziua de 1 mai si-a pierdut semnificatia si ar fi bine, ca macar o data de an, sa ne amintim de conditiile extrem de grele in care lucrau oamenii altadata si sa fim recunoscatori pentru conditiile de munca de astazi.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Locale

Deschiderea Târgului de Crăciun și aprinderea iluminatului festiv, la Timișoara

Publicat

pe

Piața Victoriei va îmbrăca haină nouă duminică 27 noiembrie, când la deschiderea Târgului de Crăciun se vor aprinde luminițele de sărbătoare. Gazdă, pe scenă, vor fi timișorenii de la TM GROOVE (Horia Crișovan, Florin Cvasa, Marcel Poaty-Souami, Dănuț Blaga și Lucian Nagy), alături de care vor cânta mai tinerii Jennifer Poaty-Souami, Bianca Berciu, Simion Caragia (participant la „X Factor” și „Românii au Talent” în 2021), Tania Ionescu (participantă la „Vocea României” în 2018), Alexandra Sârbu, Andrei Badea, Thea Marconi (solistă Sky Walkers), Maria Avramescu și Daniel Tudor.

În târg vor fi prezenți comercianți cu produse alimentare și nealimentare, dar și dintre cei care aduc  elemente inedite de divertisment: roată panoramică, patinoar, fotobooth, carusel… De asemenea, în acest an, Moș Crăciun va veni cu trenuleț și va avea o căsuță, cu ateliere creative de felicitări, decorat turtă dulce, pictură pe ceramică.

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Pentru timișoreni, dar, cu siguranță, nu doar pentru noi, cele mai importante zile ale lunii decembrie sunt Ziua Națională a României și 20 Decembrie, aceasta din urmă amintind de momentul în care, cu 33 de ani în urmă, Timișoara a fost declarată „primul oraș liber de comunism”.

Astfel, timișorenii sunt așteptați de 1 Decembrie în Piața Libertății, unde programul va fi deschis la ora 18:00, de către Ansamblul „Timișul” și de invitații săi, reprezentanți ai câtorva zone importante ale țării: Niculina Stoican (Oltenia), Alexandru Brădățan (Moldova), Traian Stoiță (Ardeal), însoțiți de bănățenii Maria Milu Sorescu și Vasile Conea.

Orchestra Ansamblului „Timișul” este coordonată de Deian Galetin, iar echipa de dansatori, de instructorii coregrafi Ciprian David și Maria Topciov.

Nu va lipsi retragerea militarilor cu torțe, a căror trecere prin Piața Libertății este prevăzută în jurul orei 19:00, precum și o prezentare de arme de luptă din perioada Primului Război Mondial, care va avea loc de la ora 17:00, tot în Piața Libertății.

ARMELE CARE AU FĂURIT UNIREA – Prezentare interactivă de săbii și spade istorice din dotarea Armatei Române

Armele ce vor fi prezentate fac parte din colecția privată Cosmin Pop, completată pentru acest prilej cu piese din alte colecții private timișorene, pentru a oferi o imagine cât mai completă a galeriei de spade și săbii aflate în dotarea Armatei Române în preajma și în timpul Războiului de Reîntregire.

Evenimentul va cuprinde istorisiri și fapte mai puțin cunoscute din trecutul acestor piese, prezentate de proprietarul lor actual, Cosmin Pop, cunoscut în lumea evenimentelor de reconstituire istorică sub numele „Fiare Din Beci” și de heraldul festivalurilor istorice, Sergiu Galiș.

Exemplele de mânuire și exercițiu și supravegherea voluntarilor din public vor fi asigurate de membri ai grupurilor de reconstituire istorică din Timișoara.

Citeste mai mult

Locale

Revelion cu meniu all inclusiv, la Colosseum Timișoara Ballroom

Publicat

pe

Colosseum Timișoara Ballroom va organiza o petrecere în stil tradițional românesc în noaptea dintre ani cu muzică populară, muzică ușoară și un meniu bogat în preparate tradiționale românești și preparate din bucătăria internațională.

Vor cânta folclor, muzică de petrecere, coveruri Luminița Tunsu și formația, Adrian Jebelean  și formația iar DJ Sorin se va afla la pupitrul de mixaj pentru calupurile de muzică ușoară.

Prețul pentru o persoană este de 338 de lei, meniul fiind all inclusiv. Chef Florin Kiss, participant la prestigioasa competiție internațională „Villeroy & Boch Culinary World Cup”, în Echipa „Casa Boierului din Deal” înscrisă la proba „Regional Teams”, va propune meniul de Revelion de la Colosseum Timișoara Ballroom.

MENIU REVELION 2023 – selecție din propunerile Executive Chef Florin Kiss:

Aperitiv rece

Ruladă franțuzească

Chips de semințe cu somon fume

Ruladă de curcan cu prune

Rulou de mușchiuleț de porc cu bacon

Baton din muschiuleț cu cremă de gorgonzola

Terină de curcan cu legume în mantie de prosciuto

Canapele cu slănină

Chips de pâine cu piept de porc

Cârnat crocant

Mix de mezeluri și brânzeturi

Antreu cald

File de pește cu sos de butter lemon cu ciuperci și roșii la cuptor

Fel principal

Plăcintă de cartofi cu brânză

Sos de piper

Ruladă de curcan cu ardei și telemea

Ceafă cu smochine

Pentru detalii și rezervări aveți la dispoziție numărul de telefon sau whatsapp 0741.684.595 și adresele:

www.colosseumtimisoara.ro

www.oalacupotol.ro

www.facebook.com/ColosseumTimisoaraBallroom

Cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și Anul Nou, divizia delivery a companiei Oala cu potol face livrări speciale: platouri cu aperitive, sărmăluțe, ciorbe, fripturi și nu numai.

Pentru sărbători perfecte în familie, consultați meniul online și nu ezitați să comandați!

Petreceri de Crăciun&evenimente corporate la Colosseum Timișoara Ballroom

Citeste mai mult

Administrație

Primăria Municipiului Timișoara înființează Centrul de Monitorizare a Ordinii Publice și Trafic Management

Publicat

pe

Centrul de Monitorizare Trafic se transformă într-un centru de ordine publică modern, unic în România, printr-un parteneriat între Primăria Municipiului Timișoara și Poliția Locală.

Prin noua structură, se dorește scăderea semnificativă a timpilor de intervenție la situații critice, creșterea siguranței timișorenilor și completarea punctelor oarbe ale celor două sisteme de monitorizare.

Acesta este scopul unui proiect de hotărâre de Consiliu Local pe care primarul Dominic Fritz l-a înaintat consilierilor locali pentru următoarea ședință.

Practic, noua structură se va înființa prin comasarea Centrului de Comandă și Control al Poliției Locale cu Centrul de Management al Traficului. Ambele structuri vor funcționa pe bv. Iuliu Maniu, nr. 29, unde va fi mutat și dispeceratul Poliției Locale.

„Intrăm într-o logică interinstituțională nouă, de la transmis date prin CD-uri la trei zile după infracțiune, la acces în timp real. Punem în comun resursele noastre de monitorizare video într-un singur centru și îmbunătățim eficiența Poliției Locale, pentru a-i putea depista mai repede pe cei care încalcă legea. Practic, polițiștii locali vor avea acces la datele adunate de camerele de supraveghere ale Municipalității și vor putea acționa imediat ce văd încălcări ale legii, fie că vorbim de aruncarea ilegală de deșeuri, deranjarea ordinii publice sau pentru fluidizarea traficului la accidente.

Îmi doresc ca Inspectoratul de Poliție Județean să vină alături de noi și să sporim eficiența acestui Centru de Comandă și fiecare să acționeze în funcție de competențele legale pe care le are. De exemplu, pentru a reduce numărul de accidente în trafic avem nevoie de cooperarea Poliției Naționale, pentru că doar ei pot sancționa trecerile pe roșu zilnice”, transmite primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

Noul Centru de Monitorizare va integra cele 150 de camere ale Poliției Locale cu cele 276 de camere ale Municipiului Timișoara, pentru a putea înregistra și stoca imagini video în limitele regulamentului european pentru protecția datelor cu caracter privat, GDPR.

De asemenea, Centrul va avea la dispoziție, în plus, 7 radare fixe și încă 37 de camere ultraperformante care pot detecta automat trecerile pe culoarea roșie, echipamente verificate metrologic. Centrul va fi pe bv. Iuliu Maniu, unde există deja dotări de ultimă generație și va funcționa similar cu alte centre de monitorizare a traficului și siguranței publice din marile capitale europene.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite