Ne găsiți și pe:

Spiritualitate

Buna Vestire – sărbătoarea dedicată Maicii Domnului. Ce tradiții se păstrează

Publicat

pe

Buna Vestire, cunoscută şi sub numele de Blagoveştenie sau Ziua Cucului, se sărbătoreşte pe data de 25 martie a fiecărui an şi este o sărbătoare dedicată Maicii Domnului, informează Crestinortodox.ro. Această zi este legată de o serie de tradiţii şi obiceiuri specifice.

Cei mai mulți creștini slăvesc această sărbătoare a Bunei Vestiri pe data de 25 martie, fiind vorba de un calcul exact de nouă luni, înainte Crăciunului, când este sărbătorită nașterea lui Iisus. Potrivit evangheliei după Luca 1:26, Buna Vestire a avut loc „în a șasea lună” a sarcinii Elizabetei, mama lui Ioan Botezătorul.

În Apus, această sărbătoare este numită şi sărbătoarea Zămislirii Domnului, iar în calendarul popular, Buna Vestire este cunoscută sub denumirea de Blagoveştenie sau Ziua Cucului.

Buna Vestire este o sărbătoare creştină care se celebrează pe data de 25 martie a fiecărui an în amintirea momentului anunţării Fecioarei Maria de către Arhanghelul Gabriel că va concepe şi va deveni mama lui Iisus din Nazaret.

Tradiţia spune că, în această zi aducătoare de veste minunată, oamenii nu au voie să se certe, fiind mare păcat. Străbunii credeau că cine se ceartă în această zi va avea necazuri tot anul.

În anumite zone, pentru a avea roade bogate, pomii se ameninţau cu toporul şi se stropeau cu ţuică. De Buna Vestire se poate ara, însă nu se poate semăna, ca să nu mănânce păsarile boabele de sub brazdă. Tot atunci, gospodinele din Maramureş adună lucrurile care nu mai sunt de folos de prin curţi şi le dau foc. Acest ritual este cunoscut drept Noaptea focurilor şi este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau chiar până în zori.

De Buna Vestire este dezlegare la peşte, iar tradiţia spune că acela care gustă peşte în această sărbătoare se va simţi tot anul precum peştele în apă. Străbunii credeau că pescarii nu au voie de Buna Vestire să arunce mamaligă în apă, pentru că mor peştii.

Ziua de Buna Vestire este cunoscută şi ca Ziua Cucului, deoarece cucul începe să cânte şi astfel anunţă sosirea efectivă a primăverii. De asemenea, în anumite părţi, oamenii numără de câte ori a cântat cucul pentru a şti câţi ani va mai trăi.

În plus, în alte zone ale ţării, se obişnuieşte ca fetele de măritat şi flăcăii să întrebe cucul când se vor căsători: “Cucule voinicule/Câţi ani îmi vei da/Până m-oi însura (mărita)?”. Dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte să cânte cucul, înseamnă că va mai aştepta un an. Dacă nu se auzea, înseamnă că va urma o căsătorie în acel an.

Mai mult, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată şi pusă în scăldătoarea fetelor, în speranţa că flăcăii nu le vor ocoli.

De asemenea, în această zi este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare pentru hrana îngerilor.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spiritualitate

Călugării de la Muntele Athos se vor ruga o noapte pentru încetarea pandemiei

Publicat

pe

În noaptea de vineri spre sâmbătă, la mănăstirile și schiturile Sfântului Munte se va face slujba Privegherii la Sfântul Mare Mucenic Haralambie, tămăduitorul de boli, informează basilica.ro.

Călugării aghioriți se vor ruga în această noapte pentru încetarea epidemiei cu noul coronavirus.

În Duminica a treia a Postului Mare, la sfârșitul sărbătorii, toată obștea Mănăstirii Vatoped din Athos, dimpreună cu muncitorii și administrația civilă din Sfântul Munte, a făcut o litanie în jurul bisericii principale (katholikon) a mănăstirii, pentru încetarea epidemiei.

În contextul epidemiei de COVID-19, Sfântul Munte Athos s-a închis pentru pelerini, dar în mănăstirile și schiturile sale rânduielile și slujbele continuă.

sursa: basilica.ro

Citeste mai mult

Spiritualitate

Călugării de la Muntele Athos ne recomandă rugăciuni în timpul pandemiei

Publicat

pe

„În această vreme de ispitire şi grele încercări, vă îndemnăm să sporiţi rugăciunea şi să rămâneți şi mai întăriți în credinţa, în nădejdea, în dragostea şi în supunerea cea către Preabunul nostru Domn Iisus Hristos şi Preasfânta Sa Maica”, este îndemnul postat pe site-ul oficial al chiliei Buna Vestire.

Obştea pune la dispoziţie credincioşilor mai multe resurse digitale gratuite pentru mobil ca sprijin în demersul duhovnicesc.

„Vă reamintim că am pregătit pentru frățiile voastre o serie de aplicații, pe care vă invităm să le utilizați în programul individual de rugăciune și studiu duhovnicesc”, anunţă obştea.

Acatistierul ortodox, Psaltirea şi Cartea de rugăciuni sunt câteva dintre aplicaţiile dezvoltate de schit pentru folosul spiritual al credincioşilor.

Obştea Schitului Lacu se află sub ascultarea Ieroschimonahului Ştefan Nuţescu.

Aparţinând administrativ de Mănăstirea „Sfântul Pavel”, Schitul Lacu mai este cunoscut sub numele de Schitul românesc „Sfântul Dimitrie”.

Schitul idioritmic Lacu îşi datorează existenţa ca urmare a dezvoltării unei mici aşezări, kelia (chilie), care se afla pe acel loc în secolul al XVIII-lea. În prezent, obştea este alcătuită din câţiva monahi români.

Pandemia de coronavirus a afectat şi Muntele Athos care şi-a închis porţile pentru pelerini și vizitatori.

Guvernatorul adjunct civil al Muntelui Athos, Aristos Kasmiroglou, a suspendat intrarea vizitatorilor și pelerinilor în Sfântul Munte Athos până la 30 martie.

Decizia nu se aplică oficialităților și nici angajaților din Athos. Sfânta Chinotită a Muntelui Athos a acceptat decizia guvernului publicată prin ordin ministerial în 16 martie.

Citeste mai mult

Spiritualitate

Îndemn la rugăciune. Se trag clopotele în toate bisericile și se spune „Tatăl nostru“, la ora 12.00

Publicat

pe

Cancelaria Sfântului Sinod al BOR propune credincioşilor participarea la o rugăciune comună, la ora 12,00, miercuri, de Buna Vestire, dar şi în fiecare duminică.

„Deoarece, în această vreme de grea încercare din cauza epidemiei, clericii şi credincioşii mireni ai Bisericii sunt separaţi spaţial din punct de vedere al locului de rugăciune, totuşi pot fi în comuniune mai ales prin rugăciunea comună la mijlocul zilei. Prin urmare, clopotele tuturor bisericilor ortodoxe din România vor suna timp de 1-2 minute la ora 12,00 în ziua de Buna Vestire, apoi în fiecare duminică şi în fiecare zi când se săvârşeşte slujbă în bisericile din parohii şi mănăstiri. În acel moment de rugăciune comună, la casele lor, toţi credincioşii mireni sunt îndemnaţi să rostească rugăciunea Tatăl nostru, condacul Bunei Vestiri: Apărătoare Doamnă, precum şi alte rugăciuni, iar preoţii din parohii şi mănăstiri vor citi în plus Rugăciunea specială pentru încetarea epidemiei”, se arată într-un comunicat al Cancelariei Sfântului Sinod.

Sfânta Liturghie şi celelalte slujbe liturgice se vor oficia în lăcaşul de cult, la toate parohiile, de către slujitorii bisericii respective, fără participarea publicului, ceremoniile urmând să fie transmise online şi în media locală sau naţională, a transmis sursa citată.

Cancelaria Sfântului Sinod a luat o serie de măsuri privind slujbele şi activităţile sociale bisericeşti având în vedere Ordonanţele militare emise săptămâna trecută prin care s-au limitat libertatea de mişcare şi cea de întrunire a cetăţenilor.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite