Ne găsiți și pe:

Din țară

Guvernul a aprobat amânarea plății ratelor la bănci. Care sunt condițiile

Publicat

pe

Guvernul a adoptat, în ultima ședință de anul trecut, OUG care permite amânarea ratelor, pentru cei care nu şi-au amânat deja ratele timp de nouă luni, iar solicitările vor putea făcute până la 15 martie 2021.

„Dacă ai avut 9 luni de zile rata amânată, nu mai poţi să amâni, dar ceilalţi pot să meargă până la 9 luni de zile. Partea bună este că sunt şi persoane care nu au făcut parte până acum şi pot să aplice”, a precizat premierul, afirmând că nu e modifică condiţiile pentru a se putea cere amânarea ratelor.

Solicitările pot fi transmise până la 15 martie 2021, iar creditorii vor realiza analiza şi transmite decizia până la 31 martie.

Din țară

Semințe de legume, plante aromatice și plante medicinale, disponibile online

Publicat

pe

Semințele a numeroase specii de legume, plante aromatice sau medicinale vor putea ajunge gratuit, și în acest an, la fermierii şi grădinarii din România şi Republica Moldova, în acest scop fiind lansată cea de-a IX-a ediţie a Catalogului de Seminţe Ţărăneşti Eco Ruralis.

„Castraveţi, ardei, dovleci şi do­vle­cei, tomate de toate culorile şi mărimile, sfeclă, vinete, busuioc, gălbenele şi crăiţe sunt doar câteva dintre cele 47 de specii şi peste 100 de varietăţi de legume, plante aromatice, medicinale şi companion disponibile anul acesta“, arată un comunicat al asociaţiei Eco Ruralis.

Catalogul cuprinde descrierile tuturor varietăţilor de anul acesta, însoţite de fotografii, informații despre semănarea, cultivarea, recoltarea şi depozitarea seminţelor, precum şi o listă cu asocieri benefice între plante, de utilizat în grădină.

Comenzile se realizează pe baza catalogului, disponibil la adresa: https://tinyurl.com/3bwfjh6u, şi a completării unui formular online de comandă sau prin apel telefonic, în limita a maximum cinci varietăţi de seminţe.

„Seminţele ţărăneşti sunt seminţe vechi, moştenite din bătrâni şi salvate în propria gră­dină. Acestea sunt cu mult mai variate, productive şi mai rezistente la condiţii de mediu vitrege, boli şi dăunători decât seminţele hibrid, iar hrana obţinută din ele este de calitate superioară, mult mai nutritivă şi având gustul de altădată. Prin intermediul distribuţiei de seminţe ţărăneşti, asociaţia Eco Ruralis doreşte să contribuie la menţinerea seminţelor vii în câmpuri şi grădini şi la creşterea autonomiei ţăranilor asupra seminţelor lor şi a hranei pe care o produc”, susţin reprezentanţii asociaţiei.

Citeste mai mult

Din țară

Ministerul Sănătății a publicat numărul de teste realizate în fiecare județ. 4.900 persoane testate în județul Timiș, în 3 zile

Publicat

pe

Ministrul Sănătăţii a postat, joi seară, în premieră, informaţii referitoare la pandemie, defalcat pe judeţe.

Pe https://data.gov.ro/dataset/transparenta-covid, există documente care se vor actualiza zilnic şi care cuprind numărul de teste realizate în fiecare judeţ, numărul de teste rapide, rata de pozitivare pe fiecare laborator, numărul de persoane spitalizate, numărul celor externaţi vindecaţi, dar şi numărul celor reinfectaţi.

Potrivit datelor prezentate, în primele trei zile din martie, în judeţul Vrancea s-a făcut cel mai mic număr de teste, respectiv 20 în total. În 1 martie au fost 3 teste, în 2 martie 4 teste şi în 3 martie 13 teste.

La polul opus este judeţul Timiş în care s-au făcut, în total în cele trei zile, peste 4.900 de teste.

Conform datelor transmise, joi, de către Grupul de Comunicare Strategică, rata de infectare în Vrancea este de 0,84 la mie, în timp ce în Timiş este 5,35 la mie.

Rata de infectare se raportează la ultimele 14 zile, însă autorităţile locale din Timiş au reclamat în repetate rânduri că, făcându-se foarte multe teste, se şi descoperă cazuri, de aceea rata de infectare este mare. În schimb, la puţine teste, numărul de cazuri depistate nu poate fi decât mic.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Sănătăţii, cel mai mare număr de teste se face în Bucureşti. În ultimele 3 zile au fost prelevate peste 7.800 de teste.

Citeste mai mult

Din țară

Noile cărți de identitate, digitale, în circulație în următorii 10 ani

Publicat

pe

Actualele documente de identitate prezintă riscuri de securitate când vine vorba de libera circulaţie a cetăţenilor pe teritoriul UE, iar din acest motiv România și alte state UE au obligaţia să introducă în circulație noi cărți de identitate, digitale, într-un format mai securizat, până la data de 2 august 2021.

Regulamentul euro­pean prevede o perioadă de tranziţie la cartea electronică de identitate până la 1 august 2031.

Noile cărţi de identitate vor fi într-un format mai mic, cu dimensiuni similare unui card bancar sau permisului de conducere. Ele vor conţine data naşterii şi semnătura olografă, iar oamenii vor putea opta pentru cărţile electronice de identitate prevăzute cu cip şi cartea de identitate simplă, fără cip.

Nnerespectarea termenului prevăzut în regulamentul european de emitere a noului act de identitate atrage după sine declanşarea procedurii de infringement pentru România.

În acest moment, în Uniunea Europeană, 17 state membre eliberează cetățenilor lor documente de identitate digitale.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite