Anul 2024 aduce modificări fiscale importante, cu impact atât asupra persoanelor fizice, prin prevederi referitoare la anularea unor facilităţi, creșteri de TVA sau accizarea unor produse, cât şi asupra companiilor, prin impozitarea suplimentară a cifrei de afaceri.
Mediul de afaceri consideră că noul regim fiscal va descuraja investiţiile, în timp ce experţii Fondului Monetar Internaţional spun că măsurile sunt bune pentru creșterea veniturilor la buget, dar insuficiente.
Câteva dintre modificările fiscale intrate în vigoare la 1 ianuarie sunt:
persoanele fizice care obţin venituri din activităţi de creare de programe pentru calculator sunt scutite de la plata impozitului pe venit, dar numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei, inclusiv. Suplimentar, pot opta pentru plata contribuţiei datorate la fondul de pensii privat.
În construcţii, sectorul agricol şi în industria alimentară, s-a păstrat scutirea de la plata impozitului pe venit numai pentru veniturile dintr-un singur contract de muncă şi pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 de lei, inclusiv. În plus, a fost eliminată exceptarea de la plată a contribuţiilor de asigurări de sănătate și sociale datorate de către angajatori pentru activitatea desfăşurată în condiţii deosebite.
Sumele reprezentând valoarea tichetelor de masă şi a celor de vacanţă au fost incluse în baza de calcul a contribuţiei de sănătate, astfel că vor fi impozitate cu 10%. Din februarie 2024, valoarea unui tichet de masă va creşte cu 14%, de la 35 de lei în prezent la 40 de lei, iar voucherul de vacanță va deveni 1.600 de lei.
Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuţia de asigurări de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul care nu poate fi mai mare decât cea egală cu nivelul de 60 de salarii minime brute.
Livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire au o nouă cotă de TVA de 9%, față de 5% în 2023. La fel centrele de fitness, activităţile recreative, evenimentele sportive, precum şi livrarea de locuinţe sociale (cu păstrarea plafonului de 600.000 de lei) şi livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă. S-a trecut de la TVA 9% la cota standard de TVA, de 19%, pentru livrarea de bere fără alcool şi de alimente cu zahăr adăugat. Laptele praf pentru sugari a rămas la TVA de 9%, pe lângă cozonac şi biscuiţi. Pentru transportul de persoane în scop turistic, TVA a crescut de la 5% la 19%.
De asemenea, de la 1 ianuarie, au intrat în categoria produselor supuse accizării băuturile nealcoolice cu zahăr între 5-8 g/100 ml (acciza este de 0,4 lei/l) şi peste 8 g/100 ml (0,6 lei/l). S-au majorat cu 7,5% accizele la tutun, iar în cazul produselor cu alcool cu 10%.