Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Noi condiții pentru acordarea cardurilor sociale. Când vor primi beneficiarii prima tranșă din acest an

Publicat

pe

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a publicat vineri, pe site-ul propriu, un proiect de act normativ care modifică condițiile de acordare a cardurilor sociale pentru alimente și mese calde.

Acestea își păstrează în 2024 valoarea de 250 de lei și frecvența de șase pe an.

Modificările fac necesară o actualizare a bazei de date a persoanele vulnerabile eligibile, astfel că prima tranşă pentru voucherele sociale va ajunge la beneficiari abia în a doua jumătate a lunii februarie.

Începând cu acest an, persoanele vulnerabile cu venituri nete mai mici sau egale cu 2.000 de lei vor beneficia de cardurile sociale pentru alimente și mese calde în valoare de 250 de lei, acordate o dată la două luni, potrivit proiectului. Anterior, au primit acest sprijin persoanele cu venituri sub 1.700 de lei.

Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede că, în 2024, beneficiarii de tichete pentru alimente vor fi: pensionarii cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 de lei; persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap, cu venituri sub 2.000 de lei; familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere cu venituri lunare pe membru de familie mai mici sau egale cu 675 de lei; familiile monoparentale cu venituri mai mici sau egale cu 675 de lei/membru de familie; familiile şi persoanele singure care au dreptul la ajutorul de incluziune; persoanele fără adăpost.

Sprijinul are o valoare de 250 de lei și se va acorda de șase ori  în 2024. Începând din 2025 și până în 2027, tichetul pentru alimente va avea valoarea de 125 de lei și se va acorda de două ori pe an.

De asemenea, familiile şi persoanele singure care au ajutor de incluziune, familiile beneficiare de ajutor pentru familia cu copii și persoanele/familiile aflate în situaţii critice stabilite în urma anchetelor sociale vor primi de două ori în acest an câte un pachet de alimente însumând produse de 125 de lei. Frecvența și valoarea acestor pachete se vor menține în 2025-2027, dar lista beneficiarilor va fi extinsă și cu pensionarii care au indemnizație socială sau cu persoanele încadrate în grad de handicap cu venituri sub 2.000 de lei.

Ministrul proiectelor europene, Adrian Câciu, a anunţat, duminică, la Alba Iulia, că prima tranşă a voucherelor sociale va intra pe carduri în a doua jumătate a lunii februarie, iar următoarea, în aprilie.

Din țară

Restricții de circulație (≥7,5 t), sâmbătă și duminică (13 – 14 iulie 2024), din cauza Codului Roșu de caniculă

Publicat

pe

CNAIR informează participanții la traficul rutier că, în perioada 13.07 – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică), în intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (38 – 39 grade Celsius) – (COD ROȘU) pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.

Astfel, potrivit noilor avertizări meteorologice emise de către ANM, în perioada 13.07. – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică) intervalul orar 10:00 – 20:00, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați și Brăila.

Exceptate de la aceste restricții sunt:

transporturilor de persoane;

transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;

vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

transporturi funerare;

transporturi poștale;

transporturi de echipamente de prim ajutor;

transporturi pentru distribuire de carburanți;

transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

transporturi pentru tractări vehicule avariate;

transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;

transporturi apă îmbuteliată;

transporturi produse provenite din exploatări agricole;

transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Precizăm faptul că în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

Vom reveni cu noi comunicate, în funcție de avertizările meteorologice emise de A.N.M.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

Citeste mai mult

Din țară

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș și în Vestul țării

Publicat

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru miercuri, o avertizare meteorologică cod portocaliu pentru județele din Vestul țării, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic ridicat

Judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti se vor afla sub avertizare cod portocaliu, miercuri.

„În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală)”, este mesajul meteorologilor.

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș și în Vestul țării

Citeste mai mult

Din țară

Dominic Fritz și-s depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române

Publicat

pe

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat, joi, pe contul său de Facebook că și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române.

„Aşa arată zâmbetul unui român în devenire. Azi mi-am depus dosarul pentru dobândirea cetăţeniei române.  Adevărul este că de mult mă simt unul de-al vostru. Să am şi un paşaport românesc va fi confirmarea oficială pentru un fapt simplu: Cu bune, cu rele, cred în România şi în potenţialul său. Iubesc această ţară şi vreau să-i croiesc soarta împreună cu voi toţi”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că mulţumește României şi Euopei pentru parcursul său.

„Mulţumesc România pentru această călătorie extraordinară la care m-ai invitat când am călcat pentru prima oară pământul tău, la 19 ani. Şi mulţumesc Europa că mă laşi să fiu timişorean din Pădurea Neagră, român german şi, mai ales, om liber printre oameni liberi”, a mai scris Dominic Fritz.

Dominic Fritz a obţinut, în urma alegerilor din 9 iunie 2024, cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Timişoara, din partea Alianţei Timişoara Unită, formată din USR, PMP, Forţa Dreptei, UDMR şi FDGR.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite