Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Locale

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara

Publicat

pe

Târg de produse și servicii sustenabile, proiecție de film, vizite pe teren, întâlniri între specialiști, ateliere și degustări de produse

Asociații, întreprinderi sociale și instituții și-au dat mâna pentru a organiza, la Timișoara, în perioada 23-28 mai 2023, Zilele economiei sociale și solidare. Este un eveniment prin intermediul căruia dorim să facem cunoscute inițiativele de economie socială existente, astfel încât tot mai mulți timișoreni să afle despre acestea, să le devină parteneri, consumatori sau să se implice ca voluntari pentru susținerea lor.

În contextul situației socio-economice dificile pe care o traversăm, Timișoara cunoaște o dinamică socială pozitivă în domeniul economiei sociale și solidare. Peste 70 de întreprinderi sociale și întreprinderi sociale de inserție sunt înregistrare în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Timiș. Sunt demersuri lansate pentru a răspunde unor nevoi sociale și de mediu insuficient adresate, care își propun totodată să construiască încredere și legături sociale, acolo unde acestea s-au distrus.

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara vor culmina cu Târgul economiei sociale, eveniment organizat în data de 25 mai, în intervalul orar 10.00-20.00, pe strada Vasile Alecsandri, nr. 1 (curtea Centrului de Proiecte al Municipiului Timișoara).

15 întreprinderi sociale și de inserție își vor prezenta produsele și serviciile în cadrul târgului – produse alimentare ce provin dintr-o agricultură durabilă, produse vestimentare sustenabile, servicii de cazare și masă, servicii de petrecere a timpului liber, servicii suport pentru persoanele vârstnice, servicii de recuperare a uleiului alimentar uzat, servicii de tâmplărie și producere brichete pentru încălzit.

Este important să înțelegem că, dincolo de produsele și serviciile pe care întreprinderile sociale le oferă, acestea încearcă să rezolve o problemă socială sau de mediu. Fie că vorbim de locuri de muncă pentru persoane în dificultate, lipsa unei locuințe, probleme de izolare socială în rândul persoanelor vârstnice, accesul dificil la piață pentru mici producători, probleme legate de poluare, risipă alimentară sau acces redus la programe de formare privind dezvoltarea durabilă. Din acest motiv, încurajăm totodată participanții să afle „povestea” din spatele acestor inițiative și care este impactul social al acestora.

Evenimentul mai cuprinde lansarea unei băcănii cu produse locale la Timișoara, Ziua porților deschise la OilRight, un atelier pe tema achizițiilor publice responsabile, precum și o vizionare de film tematic, în data de 26 mai, ora 18.00, la Cinema Victoria. Este vorba de filmul „Alcarràs”, în regia lui Carla Simón, care va fi urmat de o dezbatere cu reprezentanți din economia socială.

Întreprinderile sociale vor avea, de asemenea, un stand de prezentare în cadrul Timotion, în Piața Huniade, în data de 28 mai, o ocazie în plus de a se întâlni cu publicul timișorean.

Zilele economiei sociale și solidare la Timișoara sunt organizate de: ASAT – Asociația pentru Susținerea Agriculturii Țărănești, Asociația CRIES – Centrul de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare, Asociația Curtea Culorilor, Asociația Generații pentru Generații, Asociația INTERSECT, Asociația Kolping România, Asociația Practicienilor și Specialiștilor în Economie Socială, Asociația VIVIAL, BrodMed Team, Green Aware, Federația Caritas Timișoara, OilRight, OneShirt, RECIPROC și Universitatea de Vest Timișoara – Facultatea de Sociologie și Psihologie.

Locale

RAZIE. Șoferi sub influența alcoolului la volan

Publicat

pe

Mai multe personae au fost sancționate, zilele trecute, de polițiștii rutieri după ce , în timpul unei razii, au fost depistate încălcând legislația la volan.

Astfel, în perioada 15 – 17 martie a.c., polițiștii rutieri au desfășurat acțiuni pe raza întregului județ, pentru asigurarea unui climat de ordine și siguranță rutieră, reducerea riscului rutier în rândul participanților la trafic și combaterea principalelor cauze generatoare de accidente.

Au fost legitimate 822 de persoane și au fost verificate peste 680 de vehicule.

În urma activităților desfășurate, au fost aplicate 618 sancțiuni contravenționale, dintre care 244 au fost aplicate pentru nerespectarea limitelor legale de viteză, 147 pentru nepurtarea centurii de siguranță, 2 pentru abateri săvârșite de către bicicliști, 3 pentru abateri săvârșite de către pietoni, 10 pentru utilizarea telefonului mobil fără dispozitiv de tip handsfree și 212 pentru alte abateri la regimul rutier.

De asemenea, au fost reținute, în vederea suspendării dreptului de a conduce, 37 de permise de conducere și au fost retrase 26 de certificate de înmatriculare.

În ceea ce privește creșterea gradului de siguranță rutieră, au fost testate 637 de persoane cu aparatul alcooltest și 33 de persoane cu aparatul drugtest.

Totodată, au fost constatate 12 infracțiuni la regimul circulației rutiere.

La volan băut

La data de 16 martie a.c., în jurul orei 23:50, polițiștii Secției 1 Poliție Urbană Timișoara, au oprit pentru control pe strada Telegrafului din municipiul Timișoara, un bărbat în vărstă de 63 de ani, bănuit de săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autoturism sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării șoferului cu aparatul din dotare, a rezultat o alcoolemie în valoare de 0,68 mg/l alcool pur în aerul expirat, acesta fiind condus la o unitate spitalicească în vederea recoltării de mostre biologice.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența băuturilor alcoolice.

Substanțe interzise în mașină

La data de 17 martie a.c., în jurul orei 00:40, polițiștii Secției 2 Poliție Rurală Săcălaz, au oprit pentru control pe raza localității Cărpiniș, un autoturism condus de un tânăr, în vârstă de 21 de ani.

În urma controlului corporal efectuat asupra pasagerului din autoturism, un bărbat în vârstă de 34 de ani, polițiștii au depistat asupra acestuia 6 folii de staniol ce conțineau o substanță cristalină de culoare alb-semitransparent, ce pareau a face parte din rândul celor cu efect psihotrop.

În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere ilegală de substanțe psihotrope, cauza fiind înaintată polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara.

Alcoolemie la volan

La data de 16 martie a.c., în jurul orei 19:15, polițiștii Biroului Rutier Timișoara au oprit pentru control în localitatea Gelu, un autoturism condus de către un bărbat, în vârstă de 52 de ani.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul din dotare, a rezultat o alcoolemie de 0,71 mg/l în aerul expirat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

La data de 16 martie a.c., în jurul orei 05:50, polițiștii Secției 3 Timișoara au oprit pentru control pe bulevardul Vasile Pârvan din municipiu, un autoturism condus de către un tânăr, în vârstă de 27 de ani.

În urma testării conducatorului auto cu aparatul din dotare, a rezultat o alcoolemie de 1,03 mg/l în aerul expirat.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.

Fără permis

La data de 16 martie a.c., în jurul orei 14:36, polițiștii orașului Sânnicolau Mare au oprit pentru control pe DN 6, în localitatea Lovrin, un autoturism condus de către un bărbat, în vârstă de 43 de ani.

Conducătorul auto a prezentat polițiștilor un permis de conducere care figura emis pe numele altei persoane.

De asemenea, în urma verificărilor efectuate în bazele de date, polițiștii au constatat faptul că bărbatul nu deține permis de conducere pentru nicio categorie de autovehicule.

În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de uzul de fals , precum și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

Citeste mai mult

Locale

„Sport Guru Timișoara 21K 2024“ aduce 1.500 de alergători, la Timișoara. Când și unde va fi restricționată circulația

Publicat

pe

Primăria Timișoara este partener în organizarea evenimentului „Sport Guru Timișoara 21K 2024“, de duminică, 17 martie. Acesta este dedicat atât alergătorilor înflăcărați, cât și amatorilor și copiilor deopotrivă.

1.500 de alergători, din țară și străinătate sunt deja pe listele participanților la cele 4 curse disponibile ale evenimentului: semi maraton (21 km) și cros (10 km), cros popular (3 Km) sau curse dedicate copiilor.

Plecarea și sosirea vor fi din Piața Unirii.

Circulația va fi restricționată între orele 07:30 – 13 00 pe următoarele trasee:

START – Piața Unirii – strada general Eremia Grigorescu – strada Mărășești – Piața Victoriei – bulevardul Mihai Eminescu – strada 20 Decembrie 1989 – bulevardul Regele Ferdinand I – bulevardul Constantin Diaconovici Loga – splaiul Tudor Vladimirescu – strada Brașov – bulevardul Mihai Viteazu – bulevardul Vasile Pârvan – Pasaj Michelangelo – bulevardul Corneliu Coposu – strada J.H. Pestalozzi – splaiul Nistrului – bulevardul Corneliu Coposu – Pasaj Michelangelo – bulevardul Vasile Pârvan – Pod Mitropolit Andrei Șaguna – strada 20 Decembrie 1989 – splaiul Spiru Haret – bulevardul Constantin Diaconovici Loga – bulevardul I.C Brătianu – strada Carol Telbisz – strada Proclamația de la Timișoara – strada Episcop Augustin Pacha – FINISH Piața Unirii.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult

Locale

ANCHETĂ. Funcțional public cercetat pentru delapidare. A încasat impozite și a folosit banii

Publicat

pe

Un bărbat, funcţionar public la Primăria Racovița, este cercetat penal după ce a încasat impozite şi a cheltuit banii în interes personal.

Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Timiş, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Lugoj, au făcut 5 percheziţii în contextul a două dosare penale în care au loc cercetări pentru abuz în serviciu şi delapidare.

Percheziţiile au avut loc în Racoviţa, Hitiaş şi Timişoara.

„În urma cercetărilor s-a stabilit că un funcţionar public din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale, din Racoviţa, din anul 2018 până în prezent, ar fi încasat de la contribuabili taxe şi ar fi utilizat aceste sume în interes personal, fără a fi înregistrate în evidenţa contabilă a unităţii administrative. Totodată, şi-ar fi însuşit unele sume de bani care reprezentau plata fictivă a unor indemnizaţii către asistenţii personali care nu se mai află în mod legal în plată sau către persoane decedate”, a transmis IPJ Timiş.

Poliţiştii au ridicat mai multe documente în vederea continuării cercetărilor.

La activităţi au participat şi poliţişti din municipiul Lugoj şi jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite