Ne găsiți și pe:

Din țară

Noul program „Casa Verde“ începe în septembrie. Cum puteți aplica

Publicat

pe

Noul program „Casa Verde”, privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică în vederea acoperirii necesarului de consum şi livrării surplusului în reţeaua naţională, poate fi accesat începând cu data de 9 septembrie.

Beneficiarii sunt persoanele fizice, iar statul acoperă 90% din valoarea cheltuielilor eligibile, însă nu mai mult de 20.000 de lei. Dosarele de înscriere în program se vor depune exclusiv online.

Programul „Casa Verde” a fost relansat şi poate fi accesat începând cu data de 9 septembrie. Prin intermediul acestuia, statul decontează cheltuielile cu achiziţia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minimă de instalare de 3kWp, respectiv sistemul propriu-zis, invertor, conexiuni, tablou electric.

De asemenea, se pot deconta cheltuielile cu montajul şi punerea în funcţiune a sistemului, precum şi TVA aferentă cheltuielilor eligibile.

Finanţarea se acordă în proporţie de până la 90% din valoarea totală a cheltuielilor eligibile, însă nu mai mult de 20.000 de lei.

Bugetul total alocat programului este de 656 de milioane de lei, din care 536 de milioane de lei prin Programul Operaţional Regional (POR) şi 120 de milioane de lei de la AFM.

Persoana fizică beneficiară a programului trebuie să aibă domiciliul în România, să fie proprietară a imobilului pe care se amplasează sistemul de panouri fotovoltaice şi să nu aibă restanţe la bugetul de stat sau la cel local. Totodată, imobilul nu trebuie să facă obiectul unui litigiu, iar în situaţia în care construcţia este deţinută în coproprietate, este necesar acordul tuturor proprietarilor.

Înscrierea se realizează la unul dintre instalatorii validați de Fondul pentru Mediu, lista acestora fiind publică la adresa: www.afm.ro.

Printre documentele necesare înscrierii se numără cererea de finanţare, actul de identitate al solicitantului, extrasul de carte funciară, certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată ale solicitantului la bugetul de stat, respectiv bugetul local. Dosarele de finanţare se vor depune exclusiv online, au mai anunţat autorităţile.

La sfârşitul lunii mai, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) anunţa că în România există în jur de 70 de prosumatori, adică persoane fizice care îşi asigură o parte din consumul de energie din producţie proprie şi livrează excesul în reţea.

Aceasta a subliniat că oricine doreşte informaţii despre paşii care trebuie parcurşi pentru a deveni prosumator trebuie să se adreseze operatorilor de distribuţie din zona de care aparţin, iar aceştia sunt obligaţi să le ofere toate detaliile solicitate.

Potrivit legislaţiei în vigoare, furnizorii de energie electrică sunt obligaţi, la solicitarea prosumatorilor cu care aceştia au încheiate contracte de furnizare a energiei electrice, să achiziţioneze energia electrică produsă la un preţ egal cu preţul mediu ponderat înregistrat în Piaţa pentru Ziua Următoare în anul anterior. De asemenea, aceşti consumatori sunt scutiţi şi de la plata certificatelor verzi pentru energia produsă şi utilizată pentru consumul propriu final.

Panouri fotovoltaice se pot instala şi prin intermediul programului „Centenarul Luminii”, însă acesta este dedicat gospodăriilor izolate, neelectrificate, iar proiectele se depun de către primării.

Din țară

Echinocțiu de primăvară 2023. În 20 martie ziua va fi egală cu noaptea

Publicat

pe

Echinocţiul de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie 2023, la ora 23.24 (ora României).

Astfel, pe 20 martie, ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Citeste mai mult

Din țară

Tortul Anului 2023 nu conține gluten și zahăr și are arome de ciocolată neagră și albă, zmeură și fistic

Publicat

pe

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat specialiștilor din industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și gastronomie din România.

Oficialități, patronate, asociații, oameni de elită; standuri expoziționale pline de oameni interesați să își modernizeze și chiar să își deschidă primul lor business din domeniu; degustări ale produselor noi, inovative, interesante cu ingrediente nemaiîntâlnite; tehnologii și procese tehnologice noi, simplificate pentru fiecare ramură a industriilor; gusturi, arome aduse de expozanții străini și multe altele – sunt cuvintele care descriu începutul expoziției GastroPan.

O victorie mare pentru cofetăria Buttercup Sweets care triumfă cu Tortul Anului 2023 la secțiunea COFETĂRIE!

Cel mai așteptat moment al zilei a fost decernarea premiului Tortul Anului 2023 – care a purtat numele de Liberte, fraternite, souplesse creat de Sima Maria Adina de la cofetăria Buttercup Sweets SRL, București.

La categoria Tortul Anului 2023, au participat 10 cofetari din toată țară care au fost provocați să dezvolte un tort inovator în care să se folosească mult cunoscutul choux, tematica fiind semipreparat de bază choux – aluat opărit. Cel mai bun tort a fost creat de Sima Maria Adina care s-a caracterizat printr-un tort clasic ținând cont de sustenabilitate și cerințele consumatorului din zilele noastre, mai exact fără adaos de zahăr și fără gluten. În compoziția tortului, s-au folosit făinuri fără gluten, înlocuitori ai zahărului și materii prime de bază din cofetărie. Aromele combinate au fost cele de ciocolată neagră și albă, zmeură, fistic.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2023:

Locul I: Sima Maria Adina – Firma Buttercup Sweets, București

Locul II: – Sanduța Ariadna – Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism

-Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu

Locul III: Mihuț Rodica – Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad

-Anton Ana Maria – Anton D Ana Maria PFA, Bârnova, Iași

Extravaganța prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Creație de pastă de zahăr, concurenții au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Cofetarii nu se mai limitează la tradiționalele torturi albe cu șapte niveluri, pe care le-am tot văzut la nunți de-a lungul anilor. Acum vin cu forme deosebite, cu compoziții și arome variate, iar in ceea ce privește decorul, imaginația este fără limite. Cofetarii au trebuit să respecte tematica impusă: Torturi de nuntă – extravaganță.

Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost realizată de Mihuț Flavia Petronela de la Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad.

Premiații categoriei sunt: Mihuț Flavia Petronela – Mihuț PFA, Arad, Ciulei Georgeta – Firma Dulciuri Citite,Ploiești, Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu, Teodor Denisa – Firma La Casa Ristorante Pizeria Pane DO, Cluj-Napoca.

Felicitări cofetarilor talentați care au muncit zi de zile pentru a-și arăta imaginația, creativitatea, modul de lucru prin cele mai bune sortimente de produse de cofetărie și lucrări artistice uimitoare în cadrul Concursurilor GastroPan 2023!

Expoziția GastroPan continuă și sâmbătă, între orele 10:00-18:00, și duminică, între orele 10:00-17:00. Intrarea se face prin completarea talonului de acces, care este disponibil gratuit pe www.gastropan.ro sau la completarea acestuia la fața locului.

Citeste mai mult

Din țară

Timișoara – într-un top al celor mai grozave locuri din lume

Publicat

pe

Oraşul Timişoara se află în topul celor mai grozave locuri din lume, alături de oraşe precum Barcelona, Napoli sau Washington, conform unui clasament întocmit de revist Time Magazine.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, joi, pe pagina sa de Facebook, că topul întocmit de revista Time Magazine este pentru acest an, iar printre oraşe se regăseşte şi Timişoara.

„Timişoara a ajuns oficial în topul celor mai grozave locuri din lume, întocmit pentru anul 2023 de legendara revistă Time Magazine. Se află pe această listă alături de oraşe precum Barcelona, Napoli, Washington DC sau destinaţii precum staţiunea de schi St. Moritz sau Parcul Naţional Yosemite”, scrie Fritz pe Facebook.

Edilul a adpugat că Timişoara reprezintă, astfel, „o parte din România frumoasă”.

„Ca timişoreni suntem mândri că oraşul nostru a ajuns pe această listă selectă şi ne bucurăm să reprezentăm o parte din România frumoasă pe scena internaţională”, a scris Fritz.

Timişoara deţine, în acest an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite