Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

OPORTUNITATE. Aproximativ 2.900 de locuri la instituțiile de formare a polițiștilor. Cum puteți aplica

Publicat

pe

Ministerul Afacerilor Interne anunţă, miecuri, că aproape 2.900 de locuri au fost scoase la concurs în instituţiile de formare a agenţilor de poliţie şi subofiţerilor ale Ministerului Afacerilor Interne. Cererile de înscriere pot fi transmise începând de mâine, 20 aprilie.

Potrivit MAI, pentru formarea agenţilor de poliţie au fost scoase la concurs 1.340 de locuri la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Vasile Lascăr” – Câmpina şi 300 la Şcoala de Agenţi de Poliţie ”Septimiu Mureşan”- Cluj-Napoca, iar pentru pregătirea agenţilor de poliţie de frontieră 240 de locuri la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră ”Avram Iancu” – Oradea.

Subofiţerii jandarmi se vor forma în Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi ”Grigore Alexandru Ghica” – Drăgăşani şi în Şcoala Militară de Subofiţeri de Jandarmi ”Petru Rareş” – Fălticeni, ambele având scoase la concurs câte 350 de locuri.

La Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” – Boldeşti sunt disponibile 300 de locuri (pentru calificările subofiţer de pompieri şi protecţie civilă/ maistru militar auto).

Instituţia anunţă că cererile de înscriere se transmit, exclusiv în format electronic, la adresa de e-mail a unităţii de recrutare, în perioada 20 aprilie – 5 mai 2023, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

„Pentru constituirea dosarului de recrutare, candidaţii depun documentele solicitate până la data de 15 mai 2023. Concret, candidaţii depun cererile de înscriere la structurile de resurse umane cu sarcini de recrutare (unităţi de recrutare) aflate în unităţile din subordinea Inspectoratului General al Poliţiei Române, Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră Române, Inspectoratului General al Jandarmeriei Române şi Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă,  potrivit organizării administrativ-teritoriale şi specialităţii pentru care optează candidaţii – politie, poliţie de frontieră, jandarmi, pompieri, în raport de oferta educaţională şi de domiciliul/reşedinţa înscrise în cartea de identitate”, a mai precizat MAI.

Potrivit sursei citate, candidaţii care optează pentru locurile Poliţiei de Frontieră şi nu au domiciliul într-un judeţ limitrof frontierei de stat sunt recrutaţi de structurile de resurse umane din unităţile cu sarcini de recrutare din subordinea Inspectoratul General al Poliţiei Române unde aceştia locuiesc, potrivit domiciliului/reşedinţei înscrise în cartea de identitate.

Probele de concurs pentru admiterea în unităţile de învăţământ constau în evaluarea  cunoştinţelor teoretice şi evaluarea performanţei fizice şi sunt notate de la 1 la 10, în cazul probei de evaluare a cunoştinţelor, şi de la 5 la 10, respectiv „Nepromovat”, în cazul probei de evaluare a performanţei fizice. Nota de promovare a fiecărei probe este minimum 5.

Proba de evaluare a performanţei fizice se susţine în perioada 19 – 24 mai 2023, indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie.

Centrele zonale de selecţie pentru susţinerea probei de evaluare a performanţei fizice sunt: Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea; Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea; Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu; Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş; Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea; Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui; Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti – pentru toţi candidaţii înscrişi la această şcoală.

La proba de evaluare a performanţei fizice nu se admit contestaţii, repetări sau reexaminări.

„Spre deosebire de anii trecuţi, proba de evaluare a cunoştinţelor nu se va susţine la sediul unităţilor de recrutare, ci la sediul şcolilor. Astfel, proba de evaluare a cunoştinţelor teoretice se susţine în data de 27 mai 2023, la unităţile de învăţământ pentru care au optat candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice”, a mai precizat MAI.

Proba de evaluare a cunoştinţelor constă într-un test grilă cu întrebări din disciplinele: limba română, limbă străină, legislaţie specifică Ministerului Afacerilor Interne, precum şi a instituţiilor politice ale statului , educaţie civică şi cetăţenească, exerciţii de evaluare a capacităţii de analiză şi sinteză, precum şi exerciţii privind deprinderea raţionamentului logic.

La limba străină, candidatul optează, prin cererea-tip de înscriere la concursul de admitere, pentru una din următoarele discipline: limba engleză sau limba franceză.

Tematica şi bibliografia pentru proba de evaluare a cunoştinţelor sunt cele din sesiunea de admitere octombrie – decembrie 2022.

Examinarea medicală se realizează pentru candidaţii care se încadrează în numărul de locuri scoase la concursul de admitere, în ordinea descrescătoare a notelor finale, în perioada 31 mai – 29 iunie 2023.

Rezultatele finale ale admiterii se afişează la sediul unităţilor de învăţământ şi se postează pe site-ul oficial al acestora, până la data de 30 iunie 2023.

Din țară

Echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Publicat

pe

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc pe data de 23 septembrie, la ora 9:50. Evenimentul marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică este marcat începutul primaverii.

Echinocțiul de toamnă din 2023 va avea loc, așadar, sâmbătă, 23 septembrie, la ora 08:49 și 56 de secunde (ora Franței), conform Institutului de Mécanique Céleste et de Calcul des Éphémérides (IMCCE).

În acel moment, soarele va trece pe deasupra zenitului ecuatorului terestru, va răsări aproape exact în est și va apune spre vest.

Echinocţiul reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Ziua devine egală cu noaptea. Începând cu acest moment, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la momentul solstițiul de iarnă. Din punct de vedere astrologic, se crede că Echinocțiul este o zi a echilibrului, benefică pentru noi începuturi.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și ”punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Superstiții și tradiții

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig.

De asemenea, calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

În această zi nu este bine să-ți cerți copiii. Se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna. De asemenea, se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei.

Tot astăzi se culeg nucii, merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.

Citeste mai mult

Din țară

ANCHETĂ. Grupare care comercializa dispozitive de vapat și dulciuri cu efecte psihoactive, destructurată

Publicat

pe

Un număr de 42 de persoane, între care și personae din județul Timiș, au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT Iaşi, în urma a 121 de percheziţii domiciliare într-un dosar care vizează o grupare care comercializa dispozitive de vapat şi dulciuri susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Perchezițiile  au avut loc în judeţele Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti.

Procurorii DIICOT afirmă că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit o grupare având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Aceste persoane au produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ”edibles”, respectiv jeleuri, prăjituri, drajeuri, cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În timpul cercetărilor au fost identificate substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupării au produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive şi care puneau în pericol viaţa consumatorilor.

„Investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape» care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic etnobotanice”, se arată într-un comunicat al DIICOT Iaşi.

Dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line, respectiv site-uri de specialitate şi site-uri cunoscute care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care comercializează astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa, iar persoanele care vând astfel de produse, deşi cunosc efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le comercializează fără nicio restricţie, inclusiv minorilor.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Din țară

Începe anul școlar 2023-2024. Cinci module de cursuri și cinci vacanțe

Publicat

pe

Luni 11 septembrie începe anul școlar 2023-2024, structurat pe cinci module de cursuri (36 de săptămâni) despărțite de cinci vacanțe.

Programul cursurilor și al vacanțelor:

Modulul 1: luni 11 septembrie 2023 – vineri 27 octombrie 2023

Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023

Modulul 2: luni 6 noiembrie 2023 – vineri 22 decembrie 2023

Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024

Modulul 3: luni 8 ianuarie 2024 – vineri 9 februarie 2024

Vacanță mobilă (de schi): 12-16 februarie 2024

Modulul 4: luni 19 februarie 2024 – vineri 26 aprilie 2024

Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024

Modulul 5: miercuri 8 mai 2024 – vineri 21 iunie 2024

Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024. Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va avea loc în perioada 25-28 iunie 2024, iar examenul de Bacalaureat pentru absolvenții de liceu între 1 și 5 iulie 2024.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite