Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

OPORTUNITATE. O nouă campanie de recrutare de rezerviști voluntari în Armata României

Publicat

pe

Ministerul Apărării Naţionale (MApN) anunţă organizarea unei noi campanii de recrutare şi selecţie pentru cei care doresc să îndeplinească serviciul militar în rezervă în calitate de rezervist voluntar în Armata României.

Conform unui comunicat al MApN, în această etapă, vor fi disponibile 871 de locuri pentru toate categoriile de personal – ofiţeri, maiştri militari, subofiţeri, gradaţi şi soldaţi, iar persoanele interesate pot depune dosarele în perioada 16 mai – 10 iunie.

La centrul militar zonal, judeţean sau de sector pe a cărui rază de responsabilitate îşi au domiciliul, cei interesaţi vor fi informaţi cu privire la avantajele îndeplinirii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, etapele procesului de recrutare şi selecţie, unitatea sanitară militară unde urmează să susţină examinarea medicală, precum şi la unitatea militară sau centrul de instruire în care urmează să execute programul de instruire iniţială, în situaţia în care este cazul, potrivit legii.

Candidaţii proveniţi din rândul celor fără pregătire militară vor fi consiliaţi în ceea ce priveşte exprimarea opţiunilor, în sensul orientării către funcţiile pentru care îndeplinesc criteriile specifice referitoare la nivelul studiilor şi corespondenţa specializărilor dobândite în viaţa civilă cu armele/serviciile şi specialităţile militare.

Detalii suplimentare pot fi obţinute de la centrele militare zonale, judeţene sau de sector. Datele de contact ale acestora sunt disponibile pe pagina de internet a MapN, la adresele: https://www.recrutaremapn.ro/contactbir.php şi https://www.mapn.ro/contact/centre_militare/index.php.

MApN precizează că, la prezentarea la centrul militar, se va completa o cerere de înscriere şi se vor prezenta următoarele documente: actul de identitate, în original şi în copie; certificatul de cazier judiciar, eliberat cu maxim şase luni înainte de data depunerii; acte de studii şi/sau alte documente care atestă alte competenţe dobândite în viaţa civilă, în original şi în copie; permisul de conducere valabil, eliberat de autorităţile române, în original şi în copie, dacă este cazul, pentru candidaţii fără pregătire militară, dacă îndeplinirea atribuţiilor postului pentru care candidează presupune conducerea tehnicii specifice; livretul militar, în original şi în copie, numai pentru cei care deţin calitatea de rezervist.

Ministerul Apărării aminteşte că din 2021 au intrat în vigoare o serie de măsuri care au ca scop creşterea atractivităţii serviciului militar în calitate de rezervist voluntar, dintre care cele mai semnificative sunt creşterea cuantumului remuneraţiei acordate în perioada în care nu participă la instruire sau la misiuni, de la 10% la 30 % din solda de funcţie, la care se adăugă solda gradului deţinut; creşterea cuantumului indemnizaţiei de instalare, prin adăugarea la solda de funcţie, a gradaţiilor şi a soldei de comandă, pe lângă solda de grad; eliminarea obligaţiei privind restituirea cheltuielilor de recrutare şi selecţie, în situaţia nesemnării/nefinalizării contractului; eliminarea limitărilor privind plecarea rezerviştilor voluntari în străinătate; crearea posibilităţii repartizării în funcţii, fără a mai susţine probele de selecţie, a rezerviştilor proveniţi din cadre militare în activitate şi soldaţi/gradaţi profesionişti, în primul an de la trecerea în rezervă.

Din țară

ATENȚIE! Arderea vegetației uscate este strict interzisă

Publicat

pe

Municipalitatea reamintește că arderea vegetației uscate, a resturilor vegetale și a miriștilor este strict interzisă.

În ultima perioadă, acest fenomen a luat amploare, iar focul necontrolat poate avea consecințe grave asupra comunității, inclusiv pierderi de vieți omenești, pagube materiale semnificative și degradarea mediului înconjurător. Incendiile se pot extinde rapid, mai ales în condiții de vânt, reducând vizibilitatea pe drumuri și crescând riscul producerii unor accidente grave.

Totodată, arderea miriștilor și a resturilor vegetale este strict interzisă, cu excepția cazurilor în care aceasta este necesară ca măsură de carantină fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Nerespectarea legislației constituie contravenție, iar sancțiunile sunt cuprinse între 7.500 lei și 15.000 lei pentru persoane fizice și între 50.000 lei și 100.000 lei pentru persoane juridice.

Totodată, constituie infracțiune arderea vegetației din zone protejate și de pe terenurile supuse refacerii ecologice, dacă a fost pusă în pericol viața sau sănătatea umană, animală sau vegetală.

Pedeapsa este închisoare de la 3 luni la un an sau amendă.

Citeste mai mult

Din țară

Cererile de plată se pot depune la APIA până în 30 mai 2025

Publicat

pe

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a început în 3 martie 2025, Campania de primire a Cererilor de plată în anul 2025.

Fermierii vor putea depune Cererea de plată în perioada 3 martie – 30 mai și fără obligația de a se prezenta la Centrele APIA, doar prin accesarea aplicației geospațiale AGI Online, conform Instrucţiunilor de utilizare disponibile în interfaţa aplicaţiei, pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

În situația în care se accesează și scheme din sectorul zootehnic, fermierii se vor prezenta la Centrele APIA conform programării pe care au stabilit-o în prealabil cu funcționarii APIA, în vederea completării declarației sector zootehnic în aplicația dedicată sectorului zootehnic, înainte de accesarea AGI Online.

Astfel, funcționarii APIA vor contacta fermierii în vederea programării pentru depunerea Cererilor de plată.

La completarea Cererii, fermierii care sunt beneficiari APIA își vor actualiza informațiile din Cererea de plată pentru Campania 2025.

Se va completa o singură Cerere de Plată, chiar dacă solicitantul utilizează suprafeţe de teren și/sau deține explotații cu cod ANSVSA în diferite localităţi/judeţe.

Intervențiile/măsurile/schemele de sprijin aferente sectoarelor vegetal și zootehnic gestionate de APIA în Campania 2025 sunt prezentate în Anexă.

Fermierii trebuie să verifice împreună cu primăria pe raza căreia utilizează terenul, situația înscrierii în Registrul agricol a datelor despre terenul agricol și să permită acesteia să transmită la APIA adeverințele privind utilizarea terenului conform înscrierii în Registrul Agricol.

Documentele care fac dovada că terenul agricol se află la dispoziţia fermierului trebuie să fie încheiate înaintea depunerii Cererii de plată şi să fie valabile la data depunerii acesteia.

Adeverințele emise pentru schemele de sprijin cuplat din sectorul zootehnic de către asociaţia/agenţia acreditată pentru înfiinţarea şi menţinerea registrului genealogic al rasei/oficiul pentru zootehnie judeţean, pot fi transmise electronic prin platforma pusă la dispoziție de către APIA, cu informarea fermierului conform procedurii deja utilizate și în anii anteriori de campanie.

De asemenea, fermierii care deţin animale în exploataţie au obligația să se asigure că datele acestora sunt actualizate/corectate în Baza Națională de Date (BND) (la medicul veterinar concesionar/asociaţie/propriile evidenţe, dacă este utilizator SNIIA).

Responsabilitatea privind legalitatea şi valabilitatea documentelor aparţine fermierului şi/sau autorităţii care a emis/atestat aceste documente, după caz.

ATENŢIE!!! Fermierii pot semna Cererile folosind și semnătura electronică. În această situație este necesar să anunțe (prin mesaj, telefonic sau prin e-mail) funcționarul desemnat să gestioneze cererea despre faptul că dorește să se semneze electronic Cererea de plată. Semnătura electronică aplicată pe cererea de plată trebuie descărcată din aplicația AGI Online la data depunerii Cererii. Angajamentele și declarațiile, părți ale cererii de plată, se vor semna, de asemenea, electronic la aceeași dată.

Foarte important este ca, înainte de semnarea Cererii de plată 2025, solicitanții să verifice încă o dată infomațiile înscrise în aceasta și documentația care o însoțește!

Totodată, fermierii sunt rugați să respecte data și ora programării la APIA în vederea depunerii în timp util a Cererii de plată în anul 2025!

Citeste mai mult

Din țară

IPS Ioan către ministrul Educației: „Un respectos Thanks! pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală“

Publicat

pe

După ce Ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, a transmis că învățământul liceal trebuie să asigure un echilibru între știință, religie, cultură națională și disciplinele care pregătesc elevii pentru viață, Mitropolitul Ioan al Banatului i-a transmis mulțumiri: „Un respectos Thanks! pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală”, a spus Înaltpreasfinția Sa.

Declarațiile au fost făcute marți, la penultima dezbatere națională despre noile planuri-cadru pentru liceu, organizată la Universitatea de Vest din Timișoara. Ministrul a vorbit printr-o intervenție online, în timp ce Mitropolitul Banatului a participat fizic, rostind un scurt discurs.

Religia, pilon esențial al educației

„Civilizația noastră s-a fondat pe cei doi piloni, știință și religie, și ambii piloni sunt acolo”, a afirmat Daniel David.

„Cum vrem să arate absolvenții noștri, copiii, când termină liceu? Am spus: buni specialiști, nivel de calificare 3-4, buni cetățeni, adică români protectori ai democrației și oameni mulțumiți de propria viață, echilibrați psihologic”, a afirmat Ministrul Educației.

În acest scop, este necesar un echilibru între patru componente: știința, religia, cultura națională și disciplinele care ne pregătesc pentru viață. Ultima componentă se referă la acele abilități care îi vor ajuta pe tineri să se ferească de comportamente de risc și să-și formeze un stil de viață sănătos, a explicat ministrul.

„L-am ascultat pe domnul ministru și (vreau) mai întâi să îi spun un respectos Thanks! pentru că nu l-a scos pe Hristos din școală”, a afirmat Mitropolitul Ioan al Banatului după ce a asistat la intervenția ministrului.

Mesajul IPS Ioan către profesori

„Se vorbește în mass media și pe planetă în ultima vreme despre aceste metale rare, despre acești semiconductori”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa. „Dumneavoastră, ca profesori, vi s-a încredințat cea mai performantă și mai superior organizată materie din Univers, creierul omului.”

„Și acest creier vi l-a încredințat societatea, părinții, să-l plugăriți dumneavoastră”, a continuat Înaltpreasfinția Sa.

„Și ce va ieși de acolo? Ce răsare? Răsare mintea, inteligența și apoi picură și Dumnezeu înțelepciunea. Dumnezeu să vă ajute, domnilor profesori și doamnelor profesoare, să brăzdați mai fin decât laserul creierul – cea mai importantă materie de Univers, pe care v-a încredințat-o societatea omenească.”

„Vă doresc să rămâneți colegi de catedră, de cancelarie cu Hristos”, le-a mai transmis părintele mitropolit cadrelor didactice.

sursa: Mitropolia Banatului

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite