Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Pâinea cuvée franțuzească, desemnată Pâinea artizanală a anului 2021

Publicat

pe

Gastropan, ediția 2021, și-a desemnat câștigătorii și la secțiunea PANIFICAȚIE. La fel ca și în anii anteriori, atât brutarii artizani, cât și producătorii industriali de pâine au avut șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2021, în două categorii diferențiate în funcție de cantitatea produsă și metodele de fabricație – artizanale sau industriale.

Pâinea cuvée franțuzească, realizată de Bocskor István de la Brutăria Bocskor, Sânmartin, a câștigat miercuri, 22 septembrie, trofeul Pâinea Anului 2021 realizată artizanal.

În cadrul aceleiași competiții, Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor, Sânmartin, a câștigat Trofeul Pâinea Anului 2021 produsă industrial, cu o pâine de casă cu cartofi.

Pe lângă cele 2 trofee Pâinea Anului 2021, au fost decernate premiile pentru cele mai bune produse de patiserie pentru copii cu intoleranță la gluten. Câștigătorul la această categorie este Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor din Sânmartin, cu produsul numit Felii Shrek.

Pâinea artizanală a anului 2021 este Pâinea cuvée franțuzească

Trofeul Pâinea Anului 2021 realizată artizanal i-a revenit reprezentantului firmei Brutăria Bocskor din Sânmartin, Bocskor István, pentru o pâine specială care are în compoziție un ”cupaj” de maia sălbatică din secară și din grâu – de aici vine numele cuvée franțuzească – precum și prune deshidratate și nuci. Tematica categoriei a fost Pâine și produse de panificație speciale pentru mic-dejun, adaptate tendințelor nutriționale actuale.

Iată lista premiaților:

Pâinea Anului 2021 – artizanal: Bocskor István – Brutăria Bocskor din Sânmartin (Pâine cuvée franțuzească)

Locul II: Virag Ioan – Pităria Virag din Arad (pâine semi cu semințe – intermediară – cu maia)

Locul II: Peruc Georgiana – Brutăria Pan Artisan din Iași (pâine cu cărbune)

Locul III: Varga Géza – Varga Géza I.I. din Filia (pâine de casă tradițională cu cartofi)

Locul III: Rétyi Helén Hanna – Prodspicom Co. din Arcuș (pâine secară bio cu semințe și cartofi)

Cea mai bună pâine industrială este o pâine de casă cu cartofi

Pâinea de casă cu cartofi realizată de Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor, din Sânmartin a fost cea mai bună pâine fabricată pe cale industrială în viziunea juriului de specialitate format din specialiști și brutari din țară și din străinătate. Pâinea are în compoziție făină de grâu, maia din grâu 40%, apă, cartofi 40%, maia din secară 7%, drojdie și sare.

Locul 2 și 3 au fost acordate lui Bocskor István și Bărsan Csaba din Sânmartin, pentru produsele Pâine de secară cu cartofi fără drojdie și Pâine cu bere.

Produse de patiserie pentru copii cu intoleranță la gluten

La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie pe care-l consideră potrivit pentru copii cu intoleranță la gluten. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul de patiserie numit Felii Shrek, realizat de către Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor din Sânmartin. Produsul câștigător este un produs fără gluten, fără lactoză și fără zahăr adăugat, are în compoziție curmale, migdale, avocado, lime, ulei de cocos, miere și afine.

Din țară

SOLSTIȚIUL de iarnă. Începe iarna astronomică

Publicat

pe

Ca în fiecare an, deși iarna meteorologică sosește încă de la 1 decembrie, începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezintă consecința mișcarii reale a Pământului în jurul Soarelui.

Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în data de 21 decembrie 2025, la ora 17.03, conform informațiilor publicate de Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu“.

Începând de la această dată, până la 21 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.

După cum este cunoscut, axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximație) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′.

La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont. În consecință, la această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). Evident, în emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.

La momentul solstițiului de iarnă Soarele se află deci în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.

Citeste mai mult

Din țară

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Publicat

pe

Patrioți sau nu, cu toții știm ce sarbatorim de 1 decembrie. Această dată specială a fost aleasă ca zi de sărbătoare în anul 1990, fiind declarată Ziua Națională a României. Ziua de 1 decembrie marchează un moment important din istoria românilor. La 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unire a Transilvaniei cu România în Marea Adunare de la Alba Iulia.

În data de 31 iulie 1990, președintele Ion Iliescu a promulgat legea prin care data de 1 decembrie a fost consemnată ca zi națională și sărbătoare publică. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August.

Pe 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire dintre Transilvania și România la Alba Iulia, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia s-a costituit Marele Consiliu Naţional Român, care era format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. După formarea acestuia, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. În data de 11 decembrie se ratifică Marea Unire, iar declarația de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România. Recunoaşterea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

În contextual actual provocat de pandemia de coronavirus, Ziua Națională a României nu se va mai celebra cu fast.

Citeste mai mult

Din țară

Emeric Ienei, fost antrenor și jucător de fotbal, a murit

Publicat

pe

Fostul antrenor și jucător de fotbal Emeric Ienei, care în 1986 a adus Cupa Campionilor Europeni la Bucureşti câştigând trofeul cu Steaua, a încetat din viaţă, la vârsta de 88 de ani.

Antrenorul de fotbal s-a stins la locuința sa din Oradea, din cauza unei comoții cerebrale.
Clubul Chindia Târgovişte a făcut anunţul în social media:

„Legendarul Emeric Ienei s-a stins din viaţă la 88 de ani.

Câştigător al Cupei Campionilor Europeni în 1986, ca antrenor al Stelei, marele Ienei a lucrat şi la Târgovişte, cu doar 4 sezoane înaintea celei mai mari performanţe obţinute de România la nivel de club.

Dumnezeu să-l odihnească!”

***

Emeric Ienei a fost antrenorul care a reușit să readucă România la un Campionat Mondial după două decenii, în Italia, în 1990, și cel care, cu patru ani înainte, cucerea Europa cu Steaua, în celebra finală de la Sevilla, câștigată la loviturile de departajare în fața Barcelonei. În 2000, a condus din nou echipa națională la un turneu final, EURO 2000, unde România a obținut o victorie istorică în fața Angliei, scor 3-2, acesta fiind primul succes românesc la un Campionat European.

Născut pe 22 martie 1937, la Arad, Emeric Ienei a evoluat ca mijlocaș pentru UTA Arad, Steaua București și Kayserispor. A îmbrăcat de șase ori tricoul echipei naționale în meciuri consemnate în palmaresul oficial și a făcut parte din lotul României prezent la turneul olimpic de fotbal de la Tokyo, în 1964.

Ca jucător, a câștigat trei titluri de campion și patru Cupe ale României, iar ca antrenor a adunat nu mai puțin de șase titluri în Liga 1, patru Cupe ale României și, desigur, trofeul suprem al continentului, Cupa Campionilor Europeni, cucerită în 1986.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite