Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Tortul Anului 2021: „Leurda“, produs la Craiova

Publicat

pe

Cele mai bune brutării, cofetării și restaurante din toată țara și-au trimis specialiștii să își întreacă talentele în cadrul Concursurilor GastroPan, desfășurate în perioada 21-23 septembrie la Arad. Pe lângă marile trofee, Pâinea Anului 2021 și Tortul Anului 2021, au fost premiate cele mai gustoase produse de patiserie și cele mai impresionante piese artistice din pastă de zahăr. Vă prezentăm câștigătorii Concursurilor GastroPan 2021.

La secțiunea COFETĂRIE din cadrul competițiilor au concurat numeroși cofetari, artiști și decoratori de torturi din toată țara.

Tortul Anului 2021 este tortul Leurda

Pentru șansa de a câștiga trofeul Tortul Anului 2021, concurenții au prezentat un tort inovator, ce nu se găsește în comerț, cu o denumire originală și cu conținut de fructe autohtone, tematica categoriei fiind: Tort cu fructe indigene.

Tortul Anului 2021 este tortul numit Leurda, creat de Bejan Marinel, cofetarul firmei Damarin B&C Srl din Craiova. Denumirea desertului provine de la marginea satului Călinești, județul Dolj. Fructe precum cătina, malinul, alunele de pădure, nucile și aronia au fost procurate exclusiv din această zonă și folosite la blatul fără gluten și cu adaos redus de zahăr. Peste blat a fost pusă granola din alune de pădure, semințe de in, dovleac, floarea soarelui și nuci. Conține și o inserție de pere, precum și un mousse de piersici coapte și nuci. Cu excepția blatului, restul componentelor acestui tort sunt îndulcite cu fructoză. Decorul este realizat din frunze de brânză maturată de Horezu cu cimbru și burete de alune de pădure.

Premiații categoriei:

Tortul Anului 2021: Bejan Marinel, Damarin B&C din Craiova – Leurda

Locul I: Șerban Camelia Irina, București – Poveste de toamnă

Locul II: Ștefănescu Alina, Art Dessert din București – Tort Belgiorno

Locul III: Ionda Apostol Irina Elena, Art Dessert din București – Tort Novotini

Premiu special pentru inovație: Topolog Mărioara Diona, Î.I. Topolog Mărioara Doina din Sibiu – Curcubeul Fructelor

Minunile lumii din pastă de zahăr

La această categorie concurenții au prezentat o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile și culorile folosite au fost realizate din pastă de zahăr, respectând tematica impusă. Tematica creațiilor din pastă de zahăr a fost Minunile Lumii.

Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost inspirată de Delta Dunării, minunea României din Patrimoniul UNESCO. Creația a fost realizată de Ionda Apostol Irina Elena, Art Dessert din București.

Premiații categoriei:

Locul I: Ionda Apostol Irina Elena, Art Dessert din București – Delta Dunării

Locul II: Raluca Țîrcomnicu, Busy Bee Party Cakes SRL-D din Pitești – Calul troian

Locul II: Mihuț Flavia Petronela din Arad, Bârzava – Zeus

Locul III: Ciulei Georgeta, Moncris Cofetăria Alex din Dâmbovița – Sacralitatea vieții, sursă de inspirație fiind templele pentru budiști din Bagan, Myanmar

Locul III: Ștefănescu Alina, Art Dessert din București – Ceramică de Horezu în Patrimoniul UNESCO

Din țară

Actrița Rona Hartner a pierdut lupta cu boala, la 50 de ani

Publicat

pe

Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer pulmonar și metastaze la creier.

Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023, la spital. Anunțul decesului a fost făcut chiar de sora actriței, Rinda, care a publicat pe Facebook o fotografie cu o lumânare aprinsă. Deși fanii și apropiații acesteia sperau la un miracol, artista a pierdut lupta cu cancerul.

Rona Hartner, diagnosticată inițial cu cancer pulmonar în stadiul IV, reușise să învingă, în primă fază, cumplita boala. În ultimele luni, însă, actrița fusese diagnosticată cu metastaze la creier, iar una dintre ele crescuse foarte mult, ceea ce i-a agravat starea de sănătate.

„Bună seara la toată lumea, Sunt Rinda, sora Ronei. Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el’, este anunțul trist postat de sora Ronei, chiar pe pagina oficială de Facebook a Ronei Hartner.

Rona Hartner a fost o actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră română de origine germană, stabilită în Franța.

A activat ca actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră.

 

Citeste mai mult

Din țară

Programul Rabla Plus, o nouă sesiune. Se pot cumpăra mașini electrice sau hybrid

Publicat

pe

Între 23 noiembrie și 8 decembrie 2023, se va derula o nouă sesiune Rabla Plus pentru persoanele fizice care vor să-și înlocuiască mașina veche cu una electrică sau plug-in hybrid.

Bugetul disponibil este de 72,6 milioane de lei, cu care vor putea fi finanțate aproximativ 1.500 de autoturisme electrice, potrivit ministrului mediului, Mircea Fechet.

Conform Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile – APIA, autoturismele „verzi” au ajuns să deţină, în România, la finele lunii octombrie a acestui an, o cotă de piaţă de 23,8%.

Citeste mai mult

Din țară

Mitropolia Banatului va primi 7 milioane de euro de la Guvern pentru dezvoltarea unui centru educațional

Publicat

pe

Guvernul României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, va acorda o finanţare de aproape 7 milioane de euro Mitropoliei Banatului pentru a achiziţiona un ansamblu de clădiri din centrul oraşului Timişoara.

Deputatul PSD de Timiş Alfred Simonis, care ocupă şi funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor, a făcut acest anunţ.

„Mai multe clădiri şi terenuri din centrul Timişoarei rămân în patrimoniul local cu ajutorul Guvernului României, prin Secretariatul de Stat pentru Culte, care va acorda o finanţare de 6.8 milioane de euro Mitropoliei Banatului pentru a le achiziţiona. Mai exact, este vorba despre fostul Liceu de Artă (Şcoala Israelită), dependinţele acestuia şi terenul aferent ansamblului, aflate în inima oraşului. Comunitatea Evreilor din Timişoara, prin Fundaţia Caritatea, a redobândit drepturile asupra acestor clădiri în 2005, iar ulterior aceasta le-a vândut către un investitor imobiliar, care nu a mai dezvoltat niciun proiect, iar Mitropolia Banatului a cumpărat în primă fază fostul Inspectorat Şcolar, pe care l-a şi renovat, valoarea investiţiei, de peste 3 milioane de euro, urmând a fi restituită Arhiepiscopiei Timişoara tot de către Guvern”, a anunţat Alfred Simonis, pe pagina sa de Facebook.

După ce vor fi achiziţionate, clădirile vor intra în circuitul şcolar, a afirmat deputatul.

„Acum, cu scopul de a fi reintrodus în circuitul şcolar, Mitropolia a solicitat Guvernului 6.8 milioane de euro pentru a achiziţiona tot ansamblul fostului Liceu de Artă, iar aici se va dezvolta un adevărat centru educaţional. Ideea achiziţionării a pornit de la Mitropolitul Ioan, cu care am avut numeroase discuţii pe acest subiect şi am putut milita la Bucureşti pentru ca aceste clădiri care fac parte din istoria Timişoarei să nu îşi schimbe destinaţia”, a mai scris Simonis pe Facebook.

În trecut, în aceste clădiri au funcţionat Liceul de Arte şi Inspectoratul Şcolar Judeţean. Imobilele se află în centrul oraşului Timişoara, aproape de Mitropolia Banatului şi Primăria Timişoara.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite