Ne găsiți și pe:

Din țară

Pâinea cuvée franțuzească, desemnată Pâinea artizanală a anului 2021

Publicat

pe

Gastropan, ediția 2021, și-a desemnat câștigătorii și la secțiunea PANIFICAȚIE. La fel ca și în anii anteriori, atât brutarii artizani, cât și producătorii industriali de pâine au avut șansa de a câștiga trofeul Pâinea Anului 2021, în două categorii diferențiate în funcție de cantitatea produsă și metodele de fabricație – artizanale sau industriale.

Pâinea cuvée franțuzească, realizată de Bocskor István de la Brutăria Bocskor, Sânmartin, a câștigat miercuri, 22 septembrie, trofeul Pâinea Anului 2021 realizată artizanal.

În cadrul aceleiași competiții, Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor, Sânmartin, a câștigat Trofeul Pâinea Anului 2021 produsă industrial, cu o pâine de casă cu cartofi.

Pe lângă cele 2 trofee Pâinea Anului 2021, au fost decernate premiile pentru cele mai bune produse de patiserie pentru copii cu intoleranță la gluten. Câștigătorul la această categorie este Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor din Sânmartin, cu produsul numit Felii Shrek.

Pâinea artizanală a anului 2021 este Pâinea cuvée franțuzească

Trofeul Pâinea Anului 2021 realizată artizanal i-a revenit reprezentantului firmei Brutăria Bocskor din Sânmartin, Bocskor István, pentru o pâine specială care are în compoziție un ”cupaj” de maia sălbatică din secară și din grâu – de aici vine numele cuvée franțuzească – precum și prune deshidratate și nuci. Tematica categoriei a fost Pâine și produse de panificație speciale pentru mic-dejun, adaptate tendințelor nutriționale actuale.

Iată lista premiaților:

Pâinea Anului 2021 – artizanal: Bocskor István – Brutăria Bocskor din Sânmartin (Pâine cuvée franțuzească)

Locul II: Virag Ioan – Pităria Virag din Arad (pâine semi cu semințe – intermediară – cu maia)

Locul II: Peruc Georgiana – Brutăria Pan Artisan din Iași (pâine cu cărbune)

Locul III: Varga Géza – Varga Géza I.I. din Filia (pâine de casă tradițională cu cartofi)

Locul III: Rétyi Helén Hanna – Prodspicom Co. din Arcuș (pâine secară bio cu semințe și cartofi)

Cea mai bună pâine industrială este o pâine de casă cu cartofi

Pâinea de casă cu cartofi realizată de Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor, din Sânmartin a fost cea mai bună pâine fabricată pe cale industrială în viziunea juriului de specialitate format din specialiști și brutari din țară și din străinătate. Pâinea are în compoziție făină de grâu, maia din grâu 40%, apă, cartofi 40%, maia din secară 7%, drojdie și sare.

Locul 2 și 3 au fost acordate lui Bocskor István și Bărsan Csaba din Sânmartin, pentru produsele Pâine de secară cu cartofi fără drojdie și Pâine cu bere.

Produse de patiserie pentru copii cu intoleranță la gluten

La această categorie concurenții au avut sarcina de a prezenta un produs de patiserie pe care-l consideră potrivit pentru copii cu intoleranță la gluten. Cel mai bun produs de patiserie s-a dovedit a fi produsul de patiserie numit Felii Shrek, realizat de către Kánya Rozália de la Brutăria Bocskor din Sânmartin. Produsul câștigător este un produs fără gluten, fără lactoză și fără zahăr adăugat, are în compoziție curmale, migdale, avocado, lime, ulei de cocos, miere și afine.

Din țară

Zilele în care nu se fac nunți în 2023 și 2024

Publicat

pe

Potrivit rânduielilor ortodoxe, în posturi, în ajunul şi în zilele praznicelor împărăteşti, precum și în perioada dintre Crăciun și Bobotează, nu se fac nunți.

Unele dintre aceste posturi sau sărbători sunt cu dată schimbătoare de la an la an, ceea ce-i poate pune în dificultate pe tinerii care planifică nunți cu mult timp înainte.

În acest context, vă punem la dispoziție lista zilelor în care nu se fac nunți în următorii doi ani, conform calendarului editat de Arhiepiscopia Bucureștilor și Patriarhia Română.

Zilele în care nu se fac nunți în 2023

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (20 februarie – 23 aprilie);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 12 iunie – miercuri, 28 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (marți, 1 august – luni, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (marți, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (miercuri, 15 noiembrie – duminică, 24 decembrie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 24-25 mai; 3-5 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Zilele în care nu se fac nunți în 2024

În toate zilele de post şi în posturile de peste an:

în toate miercurile şi vinerile;

de luni, după Lăsatul secului de carne pentru Postul Sf. Paşti, până la Duminica Sfântului Apostol Toma inclusiv (11 martie – 12 mai);

în Postul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel (luni, 24 iunie – vineri, 28 iunie);

în Postul Adormirii Maicii Domnului (miercuri, 31 iulie – miercuri, 14 august);

la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul (joi, 29 august);

în Postul Naşterii Domnului (vineri, 15 noiembrie – marți, 24 decembrie);

În ajunul şi în zilele Praznicelor împărăteşti (1-2 februarie; 12-13 iunie; 22-24 iunie; 15 august, 13-14 septembrie);

De la Crăciun până la Bobotează (25 decembrie-6 ianuarie).

Foto: Colosseum Timișoara

Citeste mai mult

Din țară

RECOMANDĂRI privind prevenția virozelor respiratorii și gripelor, în școli

Publicat

pe

Elevii revin, luni, la cursuri, după vacanţa de iarnă şi în contextul numărului mare de cazuri de viroze respiratorii şi gripă. 7

Autorităţile au recomandat purtarea măştii de către profesori şi elevi, dar şi triajul epidemiologic zilnic.

În contextul numărului ridicat de cazuri de viroze respiratorii şi gripă, Ministerul Educaţiei a transmis, în urma discuţiilor cu autorităţile din Sănătate, recomandări pentru reluarea cursurilor. Astfel, s-a recomandat să li se acorde sprijin şcolilor pentru a continua procesul educaţional în condiţii normale, să pună accent pe prevenţie, să încurajeze o stare de calm şi să se consulte cu Ministerul Educaţiei în situaţia excepţională în care o unitate de învăţământ solicită suspendarea temporară a cursurilor, în baza temeiului legal, respectiv articolul 9 din ROFUIP.

Astfel, conducerile unităţilor de învăţământ preuniversitar sunt obligate să disemineze către părinţii sau reprezentanţii legali ai elevilor/preşcolarilor/antepreşcolarilor  informaţiile cu privire la recunoaşterea simptomelor de gripă sau alte infecţii respiratorii, pentru realizarea triajului epidemiologic zilnic acasă, înainte de intrarea copilului în colectivitate, să realizeze triajul zilnic în colectivităţi şcolare la începutul primei ore de curs a fiecărui schimb, să asigure materialele necesare pentru dezinfecţia periodică a mâinilor şi suprafeţelor, să facă dezinfecţia periodică a spaţiilor de învăţământ, să aerisească periodic încăperile, să instruiască elevili privind comportamentul adecvat, în caz de tuse sau strănut, astfel încât să nu răspândească virusul gripal, să recomande utilizarea batistelor de unică folosinţă.

De asemenea, se recomandă folosirea măştilor de protecţie sanitară, atât pentru personal, cât şi pentru elevi/preşcolari.

Totodată, părinţii trebuie informaţi cu privire la necesitatea consultării medicului de familie la apariţia simptomelor respiratorii pentru stabilirea indicaţiilor terapeutice, izolării şi efectuării unor eventuale investigaţii suplimentare.

“De asemenea, recomandăm şcolilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură directă cu procesul educaţional pe perioada intensificării transmiterii virusului gripal”, a transmis ministrul Educaţiei, Ligia Deca.

Următoarea vacanţă a elevilor este programată în luna februarie, fiind de o săptămână începând din 3, 10 sau 17, în funcţie de decizia inspectoratelor şcolare.

Citeste mai mult

Din țară

Viteza excesivă, principala cauză a accidentelor în anul 2022

Publicat

pe

O nouă lege care vizează monitorizarea traficului pe drumurile publice, în vederea creșterii siguranței rutiere, a fost promulgată zilele trecute de preşedintele Klaus Iohannis.

Actul normativ prevede instituirea Sistemului integrat de monitorizare a traficului rutier, denumit e-SIGUR, prin care „se urmăreşte realizarea obiectivului general al Strategiei Naţionale pentru Siguranţă Rutieră”, respectiv reducerea cu 50%, până în anul 2030, comparativ cu anul 2019, a numărului persoanelor decedate şi al celor grav rănite în urma producerii accidentelor rutiere.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), în perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie 2022, au fost înregistrate 4.261 de accidente, soldate cu decesul a 1.481 de persoane şi rănirea gravă a altor 3.324.

Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021, au fost înregistrate cu 203 mai puţine accidente (-4,5%), cu 157 mai puţine persoane decedate (-9,6%) şi cu 111 mai puţine persoane rănite grav (-3,2%).

Principalele cauze de producere a evenimentelor rutiere grave au fost indisciplina pietonilor (18,4%), care a cauzat 785 de accidente, soldate cu 325 de persoane decedate şi 472 rănite grav, și nerespectarea regimului legal de viteză (17,3%) – 739 accidente, care au provocat decesul a 284 de persoane şi rănirea gravă a altor 601.

Alte cauze sunt abaterile bicicliştilor (11,4%) – 486 de accidente, soldate cu decesul a 118 persoane şi rănirea gravă a altor 368, neacordarea priorităţii vehiculelor (8,3%) – 354 de accidente, cu 84 de persoane decedate şi 314 rănite grav, şi neacordarea priorităţii pietonilor (8,9%) – 381 de accidente, care au dus la decesul a 75 de persoane şi rănirea gravă a altor 314.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite