Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Prețuri plafonate la energie electrică și gaze naturale, până la 1 aprilie 2023

Publicat

pe

Executivul a aprobat vineri ordonanţa de urgenţă privind plafonarea preţurilor la energie electrică şi gaze timp de un an, începând de la 1 aprilie.

La energie electrică, de plafonare vor beneficia consumatorii casnici care consumă maximum 300 kWh lunar, în timp ce prețul la gaze va fi reglementat pentru toți consumatorii casnici la fel, indiferent de consum. 

Ordonanța de urgență prevede că, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, vor fi plafonate preţurile finale facturate la energie electrică pentru clienţii casnici vulnerabili sau aflați într-o situaţie de sărăcie energetică, pe două tranşe de consum, pe baza consumului mediu lunar realizat în anul 2021.

Astfel, pentru un consum mediu lunar, înregistrat în anul 2021, mai mic sau egal cu 100 kWh, consumatorii casnici vor plăti maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, iar în cazul celor cu un consum mediu lunar situat între 100 şi 300 de kWh, prețul maxim va fi de 0,8 lei/kWh, cu TVA.

Potrivit declarațiilor făcute de premierul Nicolae Ciucă, după ședința de Guvern de vineri, de prețul plafonat la 0,68 lei/kWh vor beneficia 3,5 milioane de gospodării, iar de preţul de 0,80 lei/kWh, aproximativ 4,5 milioane de gospodării.

La gaze, preţul va fi reglementat la fel, pentru toți consumatorii casnici indiferent de nivelul consumului, la maximum 0,31 lei/kWh, cu TVA.

Pentru consumatorii noncasnici, la energie electrică preţul va fi de maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, iar la gaze, maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA, pentru un consum anual de gaze realizat în 2021 de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică destinată consumului altor clienţi.

CET-urile vor cumpăra gaze naturale la preţ reglementat de 250 lei/MWh, potrivit unei postări a ministrului energiei, Virgil Popescu.

Nerespectarea acestor obligaţii se va sancţiona cu amendă cuprinsă între 1 şi 5% din cifra de afaceri anuală, din anul financiar anterior sancţionării, arată actul normativ.

Ordonanța conține și prevederi controversate care, potrivit specialiștilor, vor frâna investițiile în producția de energie electrică și în exploatarea gazelor. Una dintre acestea se referă la supraimpozitarea cu 80% a producţiei de energie electrică, introdusă în noiembrie anul trecut.

Mai exact, proiectul de ordonanţă menţine măsura impozitării cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică, exceptate fiind capacităţile de producţie puse în funcţiune după data intrării în vigoare a prezentului act normativ. Criticată este și prevederea care spune că producătorii de gaze naturale vor fi obligaţi să-și vândă producția internă curentă la un preţ stabilit de Guvern, ceea ce va diminua puternic investițiile în domeniu.

Din țară

Restricții de circulație (≥7,5 t), sâmbătă și duminică (13 – 14 iulie 2024), din cauza Codului Roșu de caniculă

Publicat

pe

CNAIR informează participanții la traficul rutier că, în perioada 13.07 – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică), în intervalul orar 10.00 – 20.00, se vor institui restricții de tonaj pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale din cauza temperaturilor extreme (38 – 39 grade Celsius) – (COD ROȘU) pentru Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova.

Astfel, potrivit noilor avertizări meteorologice emise de către ANM, în perioada 13.07. – 14.07.2024 (sâmbătă și duminică) intervalul orar 10:00 – 20:00, autovehiculele cu MTMA ≥7,5 t nu vor putea circula în acest weekend pe sectoarele de autostrăzi, drumuri expres și drumuri naționale, din județele: Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Ialomița, Călărași, Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți, Timiș, Caraș – Severin, Arad, Bihor, Satu Mare, Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Buzău, Vrancea, Galați și Brăila.

Exceptate de la aceste restricții sunt:

transporturilor de persoane;

transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală;

vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră;

transporturi funerare;

transporturi poștale;

transporturi de echipamente de prim ajutor;

transporturi pentru distribuire de carburanți;

transporturi de mărfuri sub temperatură controlată;

transporturi pentru tractări vehicule avariate;

transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate;

transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizării;

transporturi apă îmbuteliată;

transporturi produse provenite din exploatări agricole;

transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

De asemenea, pe perioada restricțiilor vor fi exceptate atât utilajele proprii ale CNAIR, cât și utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Precizăm faptul că în funcție de evoluția condițiilor meteorologice, restricțiile pot fi ridicate, menținute sau prelungite.

Vom reveni cu noi comunicate, în funcție de avertizările meteorologice emise de A.N.M.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/.

Citeste mai mult

Din țară

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș și în Vestul țării

Publicat

pe

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis pentru miercuri, o avertizare meteorologică cod portocaliu pentru județele din Vestul țării, fiind anunţate val de căldură persistent, caniculă şi disconfort termic ridicat

Judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti se vor afla sub avertizare cod portocaliu, miercuri.

„În judeţele Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, precum şi în municipiul Bucureşti valul de căldură va persista, va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 37…39 de grade. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Minimele termice nu vor coborî sub 20 de grade (noapte tropicală)”, este mesajul meteorologilor.

Valul de căldură va persista în toată ţara şi în zilele următoare.

Cod portocaliu de caniculă în județul Timiș și în Vestul țării

Citeste mai mult

Din țară

Dominic Fritz și-s depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române

Publicat

pe

Dominic Fritz, primarul Timișoarei, a anunțat, joi, pe contul său de Facebook că și-a depus dosarul pentru obținerea cetățeniei române.

„Aşa arată zâmbetul unui român în devenire. Azi mi-am depus dosarul pentru dobândirea cetăţeniei române.  Adevărul este că de mult mă simt unul de-al vostru. Să am şi un paşaport românesc va fi confirmarea oficială pentru un fapt simplu: Cu bune, cu rele, cred în România şi în potenţialul său. Iubesc această ţară şi vreau să-i croiesc soarta împreună cu voi toţi”, a scris Dominic Fritz pe Facebook.

Acesta a mai adăugat că mulţumește României şi Euopei pentru parcursul său.

„Mulţumesc România pentru această călătorie extraordinară la care m-ai invitat când am călcat pentru prima oară pământul tău, la 19 ani. Şi mulţumesc Europa că mă laşi să fiu timişorean din Pădurea Neagră, român german şi, mai ales, om liber printre oameni liberi”, a mai scris Dominic Fritz.

Dominic Fritz a obţinut, în urma alegerilor din 9 iunie 2024, cel de-al doilea mandat de primar al municipiului Timişoara, din partea Alianţei Timişoara Unită, formată din USR, PMP, Forţa Dreptei, UDMR şi FDGR.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite