Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Programul Rabla 2019. Când se lansează și ce noutăți sunt

Publicat

pe

Înscrierile în programul Rabla 2019 încep vineri, 5 aprilie, iar șoferii care vor să aplice trebuie să știe că valabilitatea ITP-ului în cazul mașinii vechi nu mai este o condiți e, după ce a fost emis un ordin de ministru prin care este eliminată această obligativitate ce împiedica mulți români să se înscrie în program.

Suma totală alocată este de 322 milioane de lei, ceea ce înseamnă că peste 35.000 de români vor putea beneficia de vouchere. Oferta este valabilă nu doar pentru persoane fizice, ci și pentru persoane juridice.

Ministerul Mediului a introdus o serie de noi condiții pe care cetățenii trebuie să le bifeze pentru a se putea înscrie în programul Rabla. Aceștia trebuie să aibă cetățenie română, să nu aibă datorii la stat și să cumpere o mașină nouă care emite cel mult 120 g CO2/km.

În plus, autoturismul predat spre casare trebuie să aibă o vechime de cel puțin opt ani și – conform anunțului de atunci al instituției – să aibă ITP valabil. Acest ultim criteriu a fost eliminat, în cele din urmă – o decizie înțeleaptă, în folosul cetățenilor interesați de program.

Din țară

Tarifele la RCA, plafonate până la 30 iunie

Publicat

pe

Executivul a aprobat prelungirea cu trei luni, până la 30 iunie 2024, a plafonării tarifelor pentru poliţele de asigurare auto obligatorie (RCA), conform Ministerului Finanţelor.

Actul normativ, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), prevede încă trei luni de aplicare a tarifelor de primă maxime practicate de asigurători la data de 28 februarie 2023.

Tarifele de primă maxime sunt tarifele proprii practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea ca acestea să fie ajustate cu maximum 6,8%. T

arifele se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii. Comisioanele se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuţie.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! România trece la ora de vară

Publicat

pe

În noaptea de sâmbătă spre duminică, ceasurile se dau înainte cu o oră, ora 3.00 devenind ora 4.00, astfel că ziua de duminică, 31 martie, va fi cea mai scurtă din acest an.

Măsura va fi valabilă până în ultima duminică a lui octombrie, 27 octombrie, când se face trecerea la ora de iarnă.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932, între 22 mai şi 2 octombrie. Până în 1939, ora de vară a funcţionat în fiecare an, între prima duminică din aprilie, ora 00.00, şi prima duminică din octombrie, ora 01.00. Din 1941, ora de vară nu s-a mai folosit, fiind reintrodusă în România abia în 1979. Până în 1996, ora de vară se introducea de la sfârşitul lunii martie până la sfârşitul lui septembrie. Din 1997 s-a trecut la ora de vară din ultima duminică a lunii martie până în ultima duminică din octombrie, potrivit site-ului Observatorului Astronomic.

În februarie 2018, Parlamentul European a cerut Comisiei Europene să evalueze directiva referitoare la ora de vară şi, dacă va găsi necesar, să prezinte o propunere de revizuire.

Comisia Europeană a propus înlăturarea schimbării sezoniere a orei în Europa, statele membre având libertatea de a decide dacă vor să aplice, în mod permanent, ora de vară sau ora de iarnă. Propunerea a luat în considerare o serie de aspecte, inclusiv rezultatele unei consultări publice organizate de Comisie în 2018 care a primit 4.6 milioane de răspunsuri din cele 28 de state membre, cel mai mare număr de răspunsuri primite vreodată într-o consultare de acest fel, cu o majoritate în favoarea renunţării la schimbarea sezonieră a orei.

În 2019, Parlamentul European a votat în favoarea renunţării la sistemul orei de vară şi de iarnă, în care ceasurile sunt ajustate cu o oră în fiecare primăvară şi toamnă, decizia finală urmând să fie luată de fiecare stat în parte.

Primii care au introdus ora de vară au fost germanii, începând din 1916 (între 30 aprilie şi 1 octombrie). Au urmat britanicii, care au introdus ora de vară tot în 1916 (între 21 mai şi 16 octombrie). Alte ţări care au introdus ora de varĂ au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania. Pe 19 martie 1918 a fost introdusă şi în Statele Unite ale Americii, dar a fost folosită doar până în 1919.

Citeste mai mult

Din țară

RESTRICȚII de circulaţie în Ungaria pentru autovehiculele de mare tonaj în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice

Publicat

pe

CNAIR informează participanții la trafic care derulează operațiuni de transport rutier internațional de marfă prin punctele de trecere a frontierei cu Ungaria, că în perioada: 28 martie (joi), ora 22:00 – 29 martie (vineri), ora 22:00 și 30 martie (sâmbătă), ora 22 – 01 aprilie (luni), ora 22:00, circulaţia tuturor vehiculelor de transport marfă cu o capacitate mai mare de 7,5 tone va fi restricționată.

Restricţiile nu se referă la mijloacele de transport care efectuează transporturi de mărfuri periculoase, de animale vii, de produse alimentare perisabile ori celor supuse unui anumit regim de temperatură.

Măsura întreprinsă de autoritățile ungare pentru celebrarea Sărbătorilor Pascale Catolice vizează perioada mai sus menționată.

„Recomandăm conducătorilor auto ca la ridicarea restricţiilor să utilizeze toate punctele de trecere a frontierei existente la granița cu Ungaria, în vederea evitării blocajelor cauzate de afluxul mare de trafic“, explică CNAIR.

Informaţii suplimentare privind starea reţelei de drumuri naţionale și autostrăzi pot fi obţinute de la Dispeceratul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere S.A., la numerele de telefon 021/264.33.33; 021/9360 și pot accesa pe prima pagina în caseta din stânga: www.cnadnr.ro – DISPECERAT – Situatia Drumurilor Naţionale, dar și pagina de FB https://www.facebook.com/cnadnr/ și de TWITTER, @CNADNR.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite