Preţurile produselor alimentare au înregistrat a patra creştere consecutivă în noiembrie 2021, cu o rată lunară de 1,2%, după o creştere de 2,8% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 27,3%, de la 31% în luna precedentă, conform ultimului raport de la FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură).
În aceste condiţii, valoarea indicelui a ajuns la 134,4 puncte, cel mai ridicat nivel din iunie 2011, cu 2,3% sub maximul ultimilor 31 de ani, de 137,6 puncte (2014-2016=100), înregistrat în februarie 2011.
Cea mai mare influenţă asupra dinamicii lunare a indicelui agregat au avut-o preţurile cerealelor şi produselor lactate.
Preţurile cerealelor şi-au accelerat creşterea anuală până la 23,2%, de la 22,4% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 3,1%, după un avans de 3,2% în luna anterioară. Creşterea medie lunară din 2011 a fost de 1,8%.
Preţul grâului a înregistrat a cincea creştere lunară consecutivă şi a ajuns până la cel mai ridicat nivel din luna mai 2011. Tendinţa de creştere s-a menţinut şi pentru preţul orzului şi porumbului, în timp ce preţul orezului a fost stabil.
Preţul produselor lactate şi-a accelerat creşterea anuală până la 19,1%, de la 16,2%, pe fondul unei creşteri lunare de 3,4%, după o creştere de 2,8% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului produselor lactate la nivel global a fost de 1,5%.
Preţul mediu al uleiurilor vegetale a înregistrat o scădere lunară de 0,2%, după o creştere de 9,6% în luna precedentă, şi s-a menţinut aproape de recordul ultimilor 31 de ani. Creşterea anuală s-a temperat până la 51,4%, de la 73,6% în luna anterioară. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului uleiului la nivel global a fost de 3,7%.
În timp ce preţul uleiului de palmier şi-a continuat creşterea lunară, a cincea consecutivă, preţurile uleiurilor de soia şi de rapiţă au înregistrat scăderi uşoare pe fondul reducerii cererii.
Preţul zahărului a înregistrat o creştere lunară de 1,4%, după o scădere de 1,8% în luna precedentă, iar creşterea anuală s-a temperat până la 37,9%, de la 40,6%. Raportul FAO arată că reluarea creşterii preţului a fost determinată de creşterea preţurilor pentru etanol precum şi de creşterea cererii pentru importuri. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului zahărului la nivel global a fost de 2,8%. Creşterea preţului a fost limitată de volumul ridicat al exporturilor de zahăr din India şi de îmbunătăţirea perspectivelor pentru exporturile din Thailanda.
Preţul cărnii a înregistrat a patra lună consecutivă de scădere în noiembrie 2021, cu o medie lunară de 1%. Creşterea anuală s-a temperat 17,6%, de la 20,7% în luna precedentă, în condiţiile unui declin lunar de 0,9%, după o scădere de 1,7% în luna anterioară.
Preţurile cărnii de bovine şi de pasăre au rămas relativ stabile iar preţurile cărnii de porc au înregistrat a cincea scădere lunară consecutivă ca urmare a reducerii achiziţiilor din China, în special a celor din Uniunea Europeană. În ultimele 12 luni, creşterea medie lunară a preţului cărnii la nivel global a fost de 1,4%.
Tendinţa de creştere a preţurilor produselor alimentare se va menţine şi în perioada următoare, fiind foarte probabilă o accelerare semnificativă, în condiţiile creşterii preţurilor energiei, combustibililor şi îngrăşămintelor chimice.
„Criza gazelor din Europa împinge în sus costurile îngrăşămintelor şi preţurile alimentelor”, conform unui articol recent din Financial Times, unde se avertizează că menţinerea la un nivel ridicat al preţului gazelor poate conduce chiar la închiderea permanentă a industriei îngrăşămintelor chimice.