Ne găsiți și pe:

Din țară

RECOMANDARE. Ghid pentru cumpărături în siguranță, în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Publicat

pe

ANPC a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, un ghid pentru cumpărătorul care caută cadoul ideal sau care cumpără produse pentru masa de sărbători.
Astfel, preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, alături de echipa sa, a realizat o campanie intitulată «Avertismentul Nostru Pentru Crăciun», care îşi propune îndrumarea consumatorului în tot ceea ce înseamnă criteriile unei selecţii responsabile şi corecte a produselor şi alimentelor, sub forma unor avertismente şi sfaturi.
Aceste sfaturi sunt utile cu atât mai mult cu cât este vorba despre o perioadă încărcată, numită şi «febra cumpărăturilor», în care există posibilitatea neglijării unor detalii importante despre produs, care determină calitatea acestuia
Atenţionările şi sfaturile la achiziţionare au vizat o gamă mai largă de produse, de la alimente şi jucării până la produse textile şi cosmetice.
În privinţa alimentelor, echipa ANPC îi sfătuieşte pe români să analizeze atent atât aspectul şi culoarea, cât şi mirosul produselor. De asemenea, un alt sfat îl constituie evitarea achiziţionării din locuri neautorizate, întrucât comerciantul cu pricina nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să se justifice tranzacţia comercială.
De asemenea, este importantă observarea modului de etichetare a produselor din carne, evitarea celor preambalate neetichetate sau a celor pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale ori depăşirea acesteia.
Sursa citată menţionează că în cazul consumatorilor interesaţi de cadourile pentru cei mici, sfaturile fac referire la grija care trebuie arătată instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, dar şi a grupei de vârstă potrivite fiecăruia, întrucât, pentru copiii mai mici de trei ani, de exemplu, unele obiecte pot prezenta un pericol.
ANPC atenţionează că nici produsele textile sau cele cosmetice nu trebuie neglijate când vine vorba de atenţia la etichete. Articolele textile trebuie să conţină eticheta pe care sunt menţionate compoziţia fibroasă, procentul în greutate al fiecărei fibre, dar şi instrucţiunile de întreţinere. De asemenea, în cazul obiectelor vestimentare aflate sub numele unor mărci celebre, dar care prezintă un preţ exagerat de mic, există riscul ca acestea să fie contrafăcute. O examinare la fel de atentă în privinţa etichetei şi a preţului trebuie efectuată şi produselor cosmetice, observându-se simbolul specific, PAO, unde este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă.
Reprezentanţii ANPC au mai precizat că aspectelor precum documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă), achiziţionarea exclusiv din magazine sau raioane specializate, calitatea ambalajului sau data minimă de durabilitate trebuie acordată o atenţie maximă, întrucât reprezintă informaţii generale, prezente pe orice produs, indiferent de gamă.
„Campania a venit ca răspuns la numeroasele sesizări primite în ultima perioadă din partea consumatorilor şi le mulţumesc pentru acest lucru. În ceea ce îi priveşte pe operatorii economici, am observat şi jucării pe al căror ambalaj nu era înscrisă categoria de vârstă pentru care era permisă folosirea, ceea ce poate fi extrem de periculos. Tot la capitolul jucării, pot să vă sfătuiesc să trataţi cu atenţie şi jucăriile tip slime, care conţin substanţe care pot fi toxice dacă sunt ingerate. De asemenea, mulţi consumatori nu citesc etichetele aşa cum ar trebui, motiv pentru care, de sărbători, mulţi români, în loc să fie lângă familii, ajung în spitale cu toxiinfecţii ori cu reacţii alergice. Acestea sunt doar câteva dintre avertismentele menite să vă ţină la distanţă de orice soi de neplăceri, cu atât mai mult cu cât, de sărbători, cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, alături de familie, nu într-un spital. Dacă ar fi să trag o concluzie, aş spune că mi-aş dori să fim mai responsabili în aceste zile, astfel încât să avem parte de sărbători în pace”, a transmis preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, în comunicatul de presă.

Din țară

Bacalaureatul de toamnă. Calendarul sesiunii august-septembrie 2022

Publicat

pe

Sesiunea august septembrie a examenului naţional de Bacalaureat începe marţi, cu proba scrisă la Limba şi literatura română.

Aproape 35.000 de candidaţi sunt înscrişi la această sesiune.

Primele rezultate vor fi afişate în 31 august.

Potrivit calendarului sesiunii august-septembrie 2022 a Bacalaureatului, marţi este programată proba scrisă la Limba şi literatura română (proba E), miercuri – proba scrisă obligatorie a profilului (proba E. c), joi – proba scrisă la alegere a profilului şi specializării (proba E. d), iar vineri – proba scrisă la Limba şi literatura materna (proba E. b).

Probele scrise încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30.

Probele de evaluare a competenţelor (lingvistice şi digitale) sunt programate în intervalul 22-29 august (cu excepţia zilelor de 27 şi 28 august).

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că sunt înscrişi la această sesiune aproape 35.000 de candidaţi, din care aproape două treimi provin din promoţia anului 2022 (22.586 candidaţi), iar 12.237 candidaţi provin din promoţiile anterioare.

Sorin Cîmpeanu a precizat că, dintre candidaţii care susţin în această sesiune pentru prima oară examenul de Bacalaureat, cca. 93% provin din promoţia curentă (5.842 candidaţi faţă de 446 candidaţi din promoţiile anterioare).

Probele scrise se vor desfăşura în 138 de centre de examen. Toate sălile de examen au în dotare camere de supraveghere video şi audio.

Este interzis accesul în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, dicţionare, notiţe, însemnări, precum şi cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informaţii sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc.).

Afişarea primelor rezultate, în format anonimizat, va avea loc în 31 august. Contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format clasic/letric, cât şi electronic.

Rezultatele finale, după soluţionarea contestaţiilor (interval 1 – 2 septembrie), vor fi comunicate în 3 septembrie.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Intră in vigoare modificările Codului Fiscal. Pe ce vom da mai mulți bani

Publicat

pe

Majorarea accizelor la tutun şi băuturi alcoolice, creşterea impozitelor pe veniturile din jocuri de noroc şi raportarea la salariul minim a contribuțiilor sociale pentru contractele part-time sunt câteva dintre modificările fiscale care se vor aplica din 1 august.

Potrivit Ordonanţei 16/3022 pentru modificarea Codului Fiscal, începând cu veniturile salariale aferente lunii august 2022, contribuţia de asigurări sociale şi cea de sănătate, datorate de către persoanele fizice angajate în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, nu pot fi sub nivelul celor aplicate la salariul de bază minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care acestea se datorează.

De la această prevedere sunt exceptate câteva categorii de persoane, printre care elevii, studenţii cu vârsta pâna la 26 de ani, persoanele cu dizabilităţi sau alte categorii de persoane cărora prin lege li se recunoaşte posibilitatea de a lucra mai puţin de 8 ore pe zi, pensionari pentru limita de vârstă în sistemul public de pensii, persoanele care realizează în cursul aceleiaşi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor în baza a două sau mai multe contracte individuale de muncă, iar baza lunară de calcul cumulată aferentă acestora este cel puţin egală cu salariul de baza minim brut pe ţară.

În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, cotele de impozit vor fi modificate astfel: 3% până la 10.000 lei inclusiv; 300 lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 lei; 11.650 lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte suma de 66.750 lei. Impozitul datorat se va determina la fiecare plată.

Pentru ţigarete, acciza totală se majorează la 594,97 lei/1.000 ţigarete, de la 563,97 lei/1000 ţigarete.

Printre modificările care vor intra în vigoare de la 1 august se numără şi reducerea la 10.000 de lei a pragului pentru acordarea facilităţilor fiscale în industria alimentară şi în domeniul construcţiilor.

Ordonanţa de modificare a Codului fiscal a fost adoptată de Guvern în 15 iulie.

Citeste mai mult

Din țară

ATENȚIE! Mesaje false în numele ANAF!

Publicat

pe

La sesizarea unor contribuabili, ANAF atenționează, la nici o lună de la precedentele emailuri ale unor infractori cibernetici, cu privire la mesaje false transmise în numele instituției, prin care contribuabilii sunt anunțați că au de plătit „impozite către sistemul bugetar din România.

„Pentru siguranța dumneavoastră, vă sfătuim să nu deschideți aceste emailuri, iar, dacă au fost deschise, să nu accesați documentele anexate sau linkurile din conținut. Și, în niciun caz, să nu transmiteți bani către conturile menționate“, transmit reprezentanții ANAF

ANAF a dezvoltat și pus la dispoziția contribuabililor, gratuit, serviciul Spațiul Privat Virtual, pentru o comunicare securizată cu instituția.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite