Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

RECOMANDARE. Ghid pentru cumpărături în siguranță, în perioada Sărbătorilor de Iarnă

Publicat

pe

ANPC a transmis, duminică, printr-un comunicat de presă, un ghid pentru cumpărătorul care caută cadoul ideal sau care cumpără produse pentru masa de sărbători.
Astfel, preşedintele Autorităţii Naţionale Pentru Protecţia Consumatorilor, Mihai Culeafă, alături de echipa sa, a realizat o campanie intitulată «Avertismentul Nostru Pentru Crăciun», care îşi propune îndrumarea consumatorului în tot ceea ce înseamnă criteriile unei selecţii responsabile şi corecte a produselor şi alimentelor, sub forma unor avertismente şi sfaturi.
Aceste sfaturi sunt utile cu atât mai mult cu cât este vorba despre o perioadă încărcată, numită şi «febra cumpărăturilor», în care există posibilitatea neglijării unor detalii importante despre produs, care determină calitatea acestuia
Atenţionările şi sfaturile la achiziţionare au vizat o gamă mai largă de produse, de la alimente şi jucării până la produse textile şi cosmetice.
În privinţa alimentelor, echipa ANPC îi sfătuieşte pe români să analizeze atent atât aspectul şi culoarea, cât şi mirosul produselor. De asemenea, un alt sfat îl constituie evitarea achiziţionării din locuri neautorizate, întrucât comerciantul cu pricina nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate elibera bon de casă cu care să se justifice tranzacţia comercială.
De asemenea, este importantă observarea modului de etichetare a produselor din carne, evitarea celor preambalate neetichetate sau a celor pe care nu este înscrisă data durabilităţii minimale ori depăşirea acesteia.
Sursa citată menţionează că în cazul consumatorilor interesaţi de cadourile pentru cei mici, sfaturile fac referire la grija care trebuie arătată instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, dar şi a grupei de vârstă potrivite fiecăruia, întrucât, pentru copiii mai mici de trei ani, de exemplu, unele obiecte pot prezenta un pericol.
ANPC atenţionează că nici produsele textile sau cele cosmetice nu trebuie neglijate când vine vorba de atenţia la etichete. Articolele textile trebuie să conţină eticheta pe care sunt menţionate compoziţia fibroasă, procentul în greutate al fiecărei fibre, dar şi instrucţiunile de întreţinere. De asemenea, în cazul obiectelor vestimentare aflate sub numele unor mărci celebre, dar care prezintă un preţ exagerat de mic, există riscul ca acestea să fie contrafăcute. O examinare la fel de atentă în privinţa etichetei şi a preţului trebuie efectuată şi produselor cosmetice, observându-se simbolul specific, PAO, unde este menţionată perioada după deschidere în care produsul poate fi folosit în siguranţă.
Reprezentanţii ANPC au mai precizat că aspectelor precum documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanţă), achiziţionarea exclusiv din magazine sau raioane specializate, calitatea ambalajului sau data minimă de durabilitate trebuie acordată o atenţie maximă, întrucât reprezintă informaţii generale, prezente pe orice produs, indiferent de gamă.
„Campania a venit ca răspuns la numeroasele sesizări primite în ultima perioadă din partea consumatorilor şi le mulţumesc pentru acest lucru. În ceea ce îi priveşte pe operatorii economici, am observat şi jucării pe al căror ambalaj nu era înscrisă categoria de vârstă pentru care era permisă folosirea, ceea ce poate fi extrem de periculos. Tot la capitolul jucării, pot să vă sfătuiesc să trataţi cu atenţie şi jucăriile tip slime, care conţin substanţe care pot fi toxice dacă sunt ingerate. De asemenea, mulţi consumatori nu citesc etichetele aşa cum ar trebui, motiv pentru care, de sărbători, mulţi români, în loc să fie lângă familii, ajung în spitale cu toxiinfecţii ori cu reacţii alergice. Acestea sunt doar câteva dintre avertismentele menite să vă ţină la distanţă de orice soi de neplăceri, cu atât mai mult cu cât, de sărbători, cu toţii ne dorim să fim sănătoşi, alături de familie, nu într-un spital. Dacă ar fi să trag o concluzie, aş spune că mi-aş dori să fim mai responsabili în aceste zile, astfel încât să avem parte de sărbători în pace”, a transmis preşedintele ANPC, Mihai Culeafă, în comunicatul de presă.

Din țară

Echinocțiul de toamnă 2023. Începe toamna astronomică

Publicat

pe

Echinocțiul de toamnă din 2023 are loc pe data de 23 septembrie, la ora 9:50. Evenimentul marchează începutul toamnei astronomice în emisfera nordică, în timp ce în emisfera sudică este marcat începutul primaverii.

Echinocțiul de toamnă din 2023 va avea loc, așadar, sâmbătă, 23 septembrie, la ora 08:49 și 56 de secunde (ora Franței), conform Institutului de Mécanique Céleste et de Calcul des Éphémérides (IMCCE).

În acel moment, soarele va trece pe deasupra zenitului ecuatorului terestru, va răsări aproape exact în est și va apune spre vest.

Echinocţiul reprezintă debutul toamnei din punct de vedere astronomic. Ziua devine egală cu noaptea. Începând cu acest moment, ziua se va micșora în emisfera nordică, iar noaptea va crește, urmând ca durata de întuneric să ajungă la maximum la momentul solstițiul de iarnă. Din punct de vedere astrologic, se crede că Echinocțiul este o zi a echilibrului, benefică pentru noi începuturi.

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și ”punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică.

Superstiții și tradiții

În tradiţiile tuturor popoarelor, echinocţiul de toamnă este legat de încheierea muncilor agricole, de sărbătorirea recoltelor. Păsările se retrag în ţările călduroase, iar celelalte animale îşi fac provizii şi se pregătesc pentru frig.

De asemenea, calendarul popular păstrează în zona echinocţiului de toamnă amintirea unui străvechi început de an, marcat de moartea şi renaşterea Zeiţei Mumă, de origine neolitică, peste care părinţii bisericii creştine au suprapus moartea, numită Adormirea (15 august), şi naşterea Fecioarei Maria (8 septembrie), potrivit volumului ”Zile şi mituri. Calendarul ţăranului român” (2000), de Ion Ghinoiu.

În mitologia greacă, toamna începea când se întorcea zeiţa Persefona împreună cu soţul ei, Hades, în lumea subpământeană. Noul sezon te face să pui în balanţă eșecurile şi reuşitele din lunile din urmă.

În această zi nu este bine să-ți cerți copiii. Se spune că dacă plouă în această dimineață, va ploua toată toamna. De asemenea, se mai spune că înainte să ieși din casă, ar fi bine să mănânci pâine, pentru bunăstarea casei.

Tot astăzi se culeg nucii, merele şi gutuile. Tradiţia spune că ultimele fructe din pomi se lasă pentru Mama Natură.

Citeste mai mult

Din țară

ANCHETĂ. Grupare care comercializa dispozitive de vapat și dulciuri cu efecte psihoactive, destructurată

Publicat

pe

Un număr de 42 de persoane, între care și personae din județul Timiș, au fost duse pentru audieri la sediul DIICOT Iaşi, în urma a 121 de percheziţii domiciliare într-un dosar care vizează o grupare care comercializa dispozitive de vapat şi dulciuri susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Perchezițiile  au avut loc în judeţele Iaşi, Alba, Hunedoara, Sibiu, Neamţ, Bacău, Braşov, Constanţa, Cluj, Maramureş, Dolj, Brăila, Galaţi, Vrancea, Argeş, Buzău, Botoşani, Suceava, Timiş, Arad, Mureş, Harghita, Vaslui, dar şi în municipiul Bucureşti.

Procurorii DIICOT afirmă că, începând cu finele anului 2022, mai multe persoane care sunt angajate sau controlează două societăţi comerciale din judeţul Iaşi au constituit o grupare având ca scop importul, exportul, producerea, fabricarea şi alte operaţiuni cu substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.

Aceste persoane au produs şi comercializat dispozitive electronice de vapat şi produse de tip ”edibles”, respectiv jeleuri, prăjituri, drajeuri, cunoscând că au în compoziţie substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive. În timpul cercetărilor au fost identificate substanţele HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P şi în unele cazuri inclusiv THC.

De asemenea, s-a stabilit că în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023, membrii grupării au produs, în vederea comercializării, peste 100.000 de dispozitive tip Vape care conţineau substanţe care produc efecte psihoactive şi care puneau în pericol viaţa consumatorilor.

„Investigaţiile efectuate au relevat o creştere exponenţială în rândul tinerilor (preponderent în zona şcolilor şi liceelor) a consumului de produse de tip «Vape» care au în compoziţie derivaţi din plante de canabis şi prin urmare un efect psihoactiv. O parte din aceste produse au în componenţă un produs chimic, derivat al THC-ului (obţinut în mod sintetic), cu denumirea generică HHC (hexahydrocannabinol) o substanţă ce are capacitatea de a produce efecte psihoactive (stări de euforie, halucinaţii şi chiar probleme medicale temporare), asemănătoare consumului de canabis şi comparabile celor induse de consumul noilor substanţe psihoactive, denumite  generic etnobotanice”, se arată într-un comunicat al DIICOT Iaşi.

Dispozitivele de tip „vape” care au în componenţă HHC sunt comercializate preponderent pe piaţa on-line, respectiv site-uri de specialitate şi site-uri cunoscute care au ca obiect de activitate comerţul general cu diferite produse, dar şi în cadrul unor magazine situate în centre comerciale.

În urma investigaţiilor au fost identificate 28 de societăţi care comercializează astfel de produse la nivel naţional, profitând de faptul că dispozitivele de tip „vape” se pot comercializa la liber, iar jeleurile pot fi vândute oricărei persoane.

De asemenea, s-a stabilit faptul că minorii au avut acces la aceste substanţe care le pun în pericol viaţa, iar persoanele care vând astfel de produse, deşi cunosc efectele pe care le au substanţele din compoziţia lor, le comercializează fără nicio restricţie, inclusiv minorilor.

Foto: Poliția Română

Citeste mai mult

Din țară

Începe anul școlar 2023-2024. Cinci module de cursuri și cinci vacanțe

Publicat

pe

Luni 11 septembrie începe anul școlar 2023-2024, structurat pe cinci module de cursuri (36 de săptămâni) despărțite de cinci vacanțe.

Programul cursurilor și al vacanțelor:

Modulul 1: luni 11 septembrie 2023 – vineri 27 octombrie 2023

Vacanță de toamnă: 28 octombrie 2023 – 5 noiembrie 2023

Modulul 2: luni 6 noiembrie 2023 – vineri 22 decembrie 2023

Vacanță de iarnă: 23 decembrie 2023 – 7 ianuarie 2024

Modulul 3: luni 8 ianuarie 2024 – vineri 9 februarie 2024

Vacanță mobilă (de schi): 12-16 februarie 2024

Modulul 4: luni 19 februarie 2024 – vineri 26 aprilie 2024

Vacanță de primăvară: 27 aprilie 2024 – 7 mai 2024

Modulul 5: miercuri 8 mai 2024 – vineri 21 iunie 2024

Vacanța de vară: 22 iunie 2024 – 8 septembrie 2024

Pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, anul școlar are o durată de 34 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 7 iunie 2024. Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are o durată de 35 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 14 iunie 2024. Pentru clasele din învățământul liceal — filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, și pentru clasele din învățământul profesional, anul școlar are o durată de 37 de săptămâni de cursuri și se încheie la data de 28 iunie 2024.

„Școala altfel” și „Săptămâna verde” se vor desfășura în perioada 11 septembrie 2023 – 26 aprilie 2024, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare, la decizia școlii, în module diferite.

Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a va avea loc în perioada 25-28 iunie 2024, iar examenul de Bacalaureat pentru absolvenții de liceu între 1 și 5 iulie 2024.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite