Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Reprezentanții HoRa vor da în judecată statul. Ce despăgubiri cer din cauza restricțiilor impuse în pandemie

Publicat

pe

Daniel Mischie, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA) şi liderul grupului de lucru pentru turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR), a declarat luni, într-o conferinţă de presă, că au fost făcuţi deja primii paşi pentru a da în judecată statul privind despăgubirea antreprenorilor din industrie cu 500 de milioane de euro pentru restricţiile impuse în contextul pandemiei şi că Guvernul trebuie să livreze „imediat” această sumă.

Reprezentanţi ai Grupului de lucru pentru turism din cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) şi ai Alianţei pentru Turism (APT) au discutat luni despre starea în care se găseşte turismul românesc în prezent şi au expus câteva idei care ar putea scoate din impas acest sector.

Dialogul cu autorităţile este unul bun, însă problemele apar la implementare, au spus ei. Într-un mesaj comun, a fost specificat: „Dialogul cu autorităţile a fost foarte intens. Au fost făcute propuneri, dar sunt probleme cu implementarea. Această industrie încă trăieşte, chiar dacă e decimată. Zilnic sunt antreprenori care abandonează. Aşadar, fiecare zi contează. Trebuie să ne mobilizăm pentru ce se întâmplă după pandemie. Mulţi antreprenori nu pot merge mai departe”.

Lipsa resursei financiare şi lipsa de predictibilitate sunt motivele care fac ca o bună parte dintre unităţi să nu fie redeschise, a spus Mischie.

„Părerea noastră este că autorităţile nu vor putea face, în perioada următoare, un recensământ corect, drept urmare propunerea noastră e ca HORECA să fie desprinsă de principiul 3 la mie, să poată funcţiona la 30% din capacitate indiferent de procent şi în moment în care e un lockdown total pentru întreaga economie să fie şi pentru HORECA”.

Mischie a subliniat că „un sfert dintre antreprenori nu mai pot deschide afacerile acum”.

„Unităţile din turism nu au nevoie de ajutor, de fonduri alocate în acest sens, au nevoie să fie despăgubite. Guvernul trebuie să despăgubească această industrie pentru restricţiile impuse. Am reuşit la sfârşitul anului trecut ca operatorii să fie despăgubiţi cu 20% din diferenţa cifrei de afaceri 2020  – 2019. Acum, legea e publicată în Monitorul Oficial. Se fac completări şi va fi revotată miercuri. Reprezentăm 5% din PIB-ul României… Aşteptăm ca despăgubirile să vină în cel mai scurt timp. Facem apel ca pentru cele trei pătrimi dintre operatorii care au mai rămas pe piaţă să nu fie pandemia capăt de linie. Credem că 500 de milioane de euro trebuie să ajungă imediat, în cel mai scurt timp, la antreprenori. Dacă nu, vom fi practic la o treime dintre antreprenori care nu vor mai putea deschide vreodată. Pe lângă despăgubirile pentru anul 2020, suntem foarte atenţi la programul propus de noua guvernare pentru despăgubirile aferente anului 2021. Credem în principiul de parteneriat cu autorităţile”.

El a precizat că, în medie, un antreprenor a pierdut aproximativ 120.000 de euro din cauza restricţiilor impuse în pandemie şi că pierderea totală a industriei pe ultimul an a fost de 5 miliarde de euro.

Întrebat dacă, în caz contrar, va fi deschis un proces pe numele statului, Mischie a răspuns: „HORA, antreprenorii care s-au unit sub acest nume, au început procesul şi s-au făcut primii paşi prin care noi o să dăm în judecată statul. Primii paşi au fost că am contestat hotărârile de restricţionare a activităţii restaurantelor, în general la autorităţile locale care le-au impus. Pasul următor este să ne îndreptăm împotriva anumitor ministere, urmând ca pasul final să fie împotriva Ministerului de Finanţe pentru despăgubiri. Deci, procesul este început”.

Foto: Restaurant Colosseum Timișoara

Din țară

Arsenal Aventura & Aqua Park din Orăștie deschide un sezon, din 4 aprilie

Publicat

pe

La Orăștie, Arsenal Aventura & Aqua Park – cel mai mare parc tematic din România, se redeschide pe 4 aprilie, pentru un nou sezon.

Sunt peste 20 de atracții spectaculoase.

Printre atracțiile de aici amintim cel mai mare panou artificial de escaladă din România, de 35 de metri, o tiroliană impresionantă de 607 metri lungime, dintr-un singur segment, un turn de apă transformat în locație pentru powerfun jump (de pe care se fac sărituri în gol de la 30 de metri înălțime, adică de la înălțimea unui bloc cu 10 etaje), trasee suspendate cu grad de dificultate progresivă în „aventura park”, airsoft și multe altele.

Iar când ziua se liniștește, focurile de tabără, zona SPA și cazările confortabile completează experiența, și asta chiar în inima pădurii. Programul complet și detaliile despre acces sunt disponibile pe www.arsenalpark.ro.

De Paști, în perioada 18 – 21 aprilie, minivacanța combină tradiția cu distracția în aer liber.

Oferta specială include 3 nopți de cazare, mese festive cu preparate autentice și activități distractive pentru întreaga familie..

Arsenal Aventura & Aqua Park este cel mai mare parc tematic din România. Cele 88 de hectare de pădure au fost transformate dintr-un depozit militar de armament într-o zonă vibrantă de aventură și distracție, și, în egală măsură, de relaxare. Nu în ultimul rând, unitățile de cazare (inclusiv camere cu tematică militară, în care se poate dormi în TAB-uri), care pot găzdui până la 200 de persoane, și experiențele culinare autentice fac Arsenal Aventura & Aqua Park o destinație potrivită vacanțelor prelungite.

Adresă: Strada Codrului, Orăștie 335700, Contact: 0799 108 391

Citeste mai mult

Din țară

Pita bănățeană cu făină integrală și cartofi și pâinea cu secară – Pâinile Anului 2025

Publicat

pe

A doua zi a celei de-a 16-a ediții a expoziției internaționale GastroPan, cea mai mare expoziție pentru industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și HoReCa din România, a adus noi inovații și soluții revoluționare.

În acest an, evenimentul continuă să fie locul unde schimbările din industrie devin vizibile pentru specialiștii din domeniu. Expozanții au prezentat produse de top, tehnologii și soluții pentru fiecare specialist din industrie, iar vizitatorii, vechi și noi, au avut ocazia să cunoască diferențele dintre procesele tehnologice prin discuțiile cu expozanții din țară și nu numai.

Pâinea Anului 2025 realizată artizanal: pita bănățeană cu făină integrală și cartofi

Mult așteptatul concurs al expoziției, Pâinea Anului 2025 realizată artizanal, a adus brutari artizani din toată țara cu produse simple, naturale, gustoase care au fost apreciate de membrii juriului. Printre produse s-au numărat caracteristici precum combinarea făinii de secară cu alune de pădure, folosirea de batata sau a cașului de oaie, însă, pâinea care a impresionat cel mai mult a fost Pita bănățeană cu făină integrală și cartofi care a reprezentat aniversarea de 30 ani a brutăriei. Aceasta a fost realizată din făină integrală măcinată lent, cartofi bănățeni, maia naturală fiind o pâine fără aditivi.

Premianții Pâinea Anului 2025 realizată artizanal:

Locul I: Brutăria Moara Maria, sat Chizatu, jud. Timișoara

Locul II: Brutăria Bocskor, sat Sânmartin, jud. Harghita

Locul III: Brutăria Simplu, Brașov, jud. Brașov

Premiul special: Raema SRL, Mediaș, jud. Sibiu

Pâinea Anului 2025 realizată industrial: pâinea cu făină de secară

La categoria Pâinea Anului 2025 realizată industrial, participanții au venit cu produse care se realizează într-o cantitate minimă de 500 kg/zi, ceea ce înseamnă că ingredientele naturale, continuitatea, calitatea sunt constante tot timpul. Au fost pâini simple, cu cartofi, realizate într-o lungime de un metru, însă cea care a fost considerată a fi pâinea cea mai bună obținută industrial a fost pâinea cu făină de secară caracterizată prin folosirea maielei sălbatice, făină opărită la 80oC și alte ingrediente naturale.

Premianții Pâinea Anului 2025 realizată industrial:

Locul I: Brutăria Bocskor, sat Sânmartin, jud. Harghita

Locul II: Brutăria CEN, sat Axente Sever, jud. Sibiu

Locul III: Brutăria Harmopan, Miercurea-Ciuc, jud. Harghita

 

Citeste mai mult

Din țară

Trecere la ora de vară! Sâmbătă se dau ceasurile înainte cu o oră

Publicat

pe

Trecerea la ora de vară și la cea de iarnă a fost implementată pentru ca oamenii să se poată bucura de cât mai multă lumină naturală.

Schimbarea orei se face în ultima duminică din luna martie, pentru ora de vară, și în ultima duminică din octombrie, pentru ora de iarnă.

În data de 30 martie, ora 03:00 dimineața va deveni ora 04:00, astfel, ultima duminică din luna martie va fi cea mai scurtă zi din an, având doar 23 de ore.

În România, ora de vară a fost introdusă pentru prima dată în 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată și a fost reintrodusă în România începând cu 1979.

Parlamentul European a votat, în 2019, în favoarea unei propuneri de renunţare la obligativitatea trecerii la ora de vară la nivelul Uniunii Europene, însă, potrivit propunerii, fiecare stat membru va avea dreptul să decidă dacă va păstra actualul sistem sau va renunţa la schimbarea orei.

Medicii recomandă ca populația să se pregătească în prealabil pentru schimbarea orei. Cu aproximativ trei zile înainte de modificarea orei se recomandă să mergem la culcare mai devreme cu 10-15 minute. Somnul după-amiaza de aproximativ 30 de minute poate fi benefic.

Expunerea la lumină naturală timp de 15 minute pe zi poate ajuta la reglarea ritmurilor circadiene. În zilele imediat următoare este recomandată reducerea consumului de alcool și cafea și amânarea activităților zilnice cu o oră.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite