Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

Sfatul psihologului. Cum să luptăm eficient împotriva bullying-ului

Publicat

pe

Bullying-ul este un fenomen cunoscut de decenii întregi, reprezintă o formă de abuz emoțional și fizic asupra copiilor de către alți copii și se manifestă foarte des în mediul școlar. De câțiva ani, expansiunea fără precedent a rețelelor sociale online a mutat acest fenomen traumatizant pentru copii și adolescenti în mediul virtual.

Din nefericire, România ocupă locul 3 la nivel european privind bullying-ul, potrivit OMS, iar aproape 400.000 de elevi sunt amenințați cu bătaia și 220.000 – bătuți în mod repetat de colegi, potrivit studiului național al Organizației Salvați Copiii.

Psihologul Lenke Iuhoș consideră că efectele bullying-ului asupra sănătății psihice a copiilor, în special asupra copiilor din Generația Z (care au prins o parte din copilărie în afara “lumii digitale”) pot varia de la forme mai puțin grave la forme extrem de grave, cum ar fi: insomnia, ticurile, anxietatea, tulburările de comportamente, instabilitate alimentară, uneori și crizele de identitate, multiplicate și de gânduri de adicții.

“Hărțuirea fizică și abuzul emoțional nu sunt fenomene noi, ci există din cele mai vechi timpuri, deoarece stă în natura umana ca oamenii să se raporteze unii la alții prin prisma puterii pe care o manifestă. În societatea modernă, hărțuirea fizică nu mai este așa răspândită precum în trecut, iar abuzul emoțional este cel care definește, în mare parte, aspectele bullying-ului, prin: folosirea etichetelor, amenințărilor, umilirii, jignirilor, răspândirii de zvonuri false etc. Motivele pentru care elevii hărțuiesc și agresează alții elevi sunt, de cele mai multe ori, dorința a fi populari, de a fi respectați de restul grupului”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Agresorii identifică victimele după unele semnalmente

Totodată, specialistul afirmă că agresorii hărțuiesc întotdeauna persoanele pe care le consideră vulnerabile, atât fizic, cât și psihic, deoarece în spatele comportamentului de tip bullying există o stimă de sine scăzută și multitudini de frustrări a agresorului, pe care încearcă să o compenseze prin agresivitate.

“De cele mai multe ori, elevi supraponderali sau subponderali, elevi care poartă ochelari, cei care au o stimă de sine scăzută, cei care sunt vulnerabili si nu se pot apăra singuri sau cei care fac parte din familii cu situații financiare precare sunt, de regulă, “ținele” agresorilor”. De cealaltă parte, agresorii au temperament inflexibil, nu sunt empatici, ba chiar se bucură când fac rău celorlalți și epatează cu această lipsă de empatie, crezând că este cheia popularității în societate”, declară psihologul Lenke Iuhoș.

Autoritățile din România ar trebui să ia mult mai în serios acest fenomen

Specialistul consideră că fenomenul este destul de grav, escaladează de la an la an și de la generație la generație, iar în cazul Generației Alpha, putem observa că indicele de empatie este mult mai scăzut decât în cazurile generațiilor anterioare. Totodată psihologul Lenke Iuhoș afirmă că autoritățile române ar trebui să acorde o mai mare importanță atât bullying-ului din școli, cât și bullying-ului de pe Internet, pentru protecția drepturilor copilului.

“Se impune introducerea unei discipline care să abordeze inteligența emoțională, deoarece copiii din ziua de azi reușesc tot mai greu să-și managerieze emoțiile, simțirile, reacțiile iar de cele mai multe ori acționează conform sistemului de principii „cu drepturi”.

Copiii pot fi învățați, prin intermediul acestor cursuri, cum să-și gestioneze mai bine emoțiile și sentimentele și cum să-și canalizeze furia și frustrarea în scopuri constructive, și nu distructive. Totodată, bullying-ul este un comportament învățat (nu ne naștem cu astfel de comportamente lipsite de empatie), care poate fi prevenită și combătută, printr-o relație mult mai strânsă între școală-părinți-copii-autorități”, conchide psihologul Lenke Iuhoș.

Din țară

Dragostea nu are vârstă – O poveste emoționantă între cântăreața de folclor Miruna Lazea și fostul fotbalist Marius Constantin

Publicat

pe

Marius Constantin (39 de a ani) și Miruna Lazea (24 de ani) s-au căsătorit civil zilele acestea, într-un cadru intim!

Într-un mod neașteptat, lumea muzicii populare bănățene și a sportului românesc se intersectează într-o poveste de dragoste care a captat atenția tuturor. Miruna Lazea, cunoscută cântăreață de folclor din Banat, și Marius Constantin, fost fotbalist de renume al Rapidului, formează un cuplu surpriză, sfidând toate așteptările și stereotipurile legate de diferența de vârstă. Cu 15 ani mai tânără decât Marius, Miruna aduce în viața acestuia o energie și o prospețime care pare să fi reînsuflețit fostul sportiv.

O poveste care a început discret

Deși nici unul dintre ei nu a căutat în mod activ lumina reflectoarelor în această privință, relația lor a devenit în scurt timp subiect de discuție printre apropiați și fani. Miruna, o artistă dedicată care a cucerit inimile multora cu aspectul,  vocea sa  și repertoriul autentic bănățean, a găsit în Marius un partener de nădejde și un sprijin constant.

Marius Constantin, care a avut o carieră impresionantă în fotbal, cu etape importante la echipe de top precum Rapid București, pare să fi găsit în sfârșit liniștea și echilibrul personal alături de Miruna. Cei doi împărtășesc pasiuni comune, printre care dragostea pentru tradițiile românești și o viață activă, sănătoasă.

O legătură mai puternică decât orice diferență

Deși diferența de vârstă dintre ei a fost inițial un subiect sensibil, cuplul a demonstrat că ceea ce contează cu adevărat este compatibilitatea și respectul reciproc. Prieteni apropiați ai celor doi spun că Miruna și Marius au o conexiune autentică, bazată pe înțelegere și admirație reciprocă.

„Miruna este o persoană care radiază bucurie și optimism, iar Marius, cu experiența sa de viață, îi oferă stabilitatea și maturitatea de care avea nevoie. Sunt cu adevărat fericiți împreună și asta se vede”, a declarat un apropiat al cuplului.

 Planuri de viitor

Deși nu și-au făcut publice planurile de viitor, surse apropiate spun că cei doi își doresc să construiască împreună un viitor solid, cu respect pentru carierele lor și pentru valorile care îi definesc. Miruna continuă să încânte publicul cu muzica sa, în timp ce Marius explorează noi orizonturi după retragerea din cariera sportivă.

Povestea lor este o dovadă clară că dragostea poate apărea în cele mai neașteptate momente și că adevărata fericire nu cunoaște bariere de vârstă sau profesie.

Citeste mai mult

Din țară

COD PORTOCALIU de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Luni, se vor afla sub cod portocaliu de caniculă judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Ilfov şi municipiul Bucureşti, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Botoşani.

„Valul de căldură va persista pentru a paisprezecea zi consecutiv. În judeţele Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş, Caraş-Severin, Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Buzău, Ilfov şi municipiul Bucureşti, Galaţi, Vrancea, Vaslui, Iaşi şi Botoşani va fi caniculă. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 36…38 de grade, iar cele minime se vor situa în general între 19 şi 23 de grade şi local vor caracteriza o noapte tropicală”, transmite ANM.

De marţi, valul de căldură se va restrânge, iar instabilitatea atmosferică se va accentua, precizează

 

Citeste mai mult

Din țară

COD PORTOCALIU de caniculă în județul Timiș

Publicat

pe

Agenția Națională de Meteorologie a emis un cod portocaliu de caniculă pentru mai multe județe din țară, printre care și județul Timiș.

MARŢI, 13 AUGUST

Pentru aceeaşi zi a fost emisă şi o avertizare cod portocaliu, fiind anunţate temperaturi deosebit de ridicate în Banat, Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei

„În Banat, Oltenia şi în cea mai mare parte a Munteniei, canicula se va intensifica, disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, astfel că maximele, în marea lor majoritate vor fi de 39…40 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală”, precizează ANM.

MIERCURI, 14 AUGUST

Pentru miercuri, sunt anunţate: temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat, fiind emisă avertizare cod portocaliu.

„În Banat, sudul şi sud-vestul Olteniei, precum şi în sud-vestul Munteniei se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate, va fi caniculă şi disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi în general de 38…39 de grade. Minimele vor fi de 21…22 de grade, izolat de până la 24 de grade în sudul Banatului şi vor caracteriza o noapte tropicală”, anunţă ANM.

De asemenea, pentru marți și miercuri a fost emisă avertizare cod galben de caniculă şi disconfort termic pentru Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nordul Olteniei, vestul şi centrul Munteniei.

COD ROȘU de caniculă în Vestul țării. Sfaturi preventive pentru evitarea efectelor căldurii excesive

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite