Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Din țară

STOP înșelăciunilor. Cum acționează escrocii și ce să faceți să nu cădeți în plasa lor

Publicat

pe

De cele mai multe ori, oamenii acordă încredere altor persoane, fără a se gândi că ceilalți pot fi rău intenționați, astfel că devin cu ușurință victime ale unor înșelăciuni, întrucât întotdeauna va exista cineva pregătit să profite de naivitatea unor semeni.

Astfel, anumite persoane apelează telefonic potenţialele victime, cărora le comunică faptul că un membru al familiei acestora a suferit sau a provocat un accident rutier şi, sub o falsă identitate, (de exemplu: avocat sau chiar membrul al familie) solicită diferite sume de bani necesare acoperirii pagubelor cauzate de accident (costuri de spitalizare, daune materiale, etc.).

Ulterior, persoanei i se colicită să depună sumele de bani solicitate într-un cont, pe numele unei anumite persoane.

Apelanții se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, respectiv starea de şoc şi teamă, întrucât majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii.

Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime (profesia, apelative  utilizate de membrii familiei, programul de lucru etc.), iar în acest mod câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că cele relatate sunt reale.

Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie, însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite.

Un alt mod de înșelăciune, care constă în apelarea pe telefonul mobil ori în transmiterea aleatorie a unor SMS-uri prin care anumite persoane, care se recomandă a fi reprezentanţii unor societăţi comerciale, anunţă câştigarea unor mari premii în bani, produse sau chiar autoturisme.

Pentru a intra în posesia premiului „norocosul câştigător” trebuie, fie să depună o sumă de bani într-un anumit cont, fie să trimită prin mandat poştal un comision sau chiar să încarce electronic contul unui număr de telefon mobil, astfel, banii transferaţi fiind pierduţi.

În acest sens, facem apel la cetățeni să manifeste prudenţă atunci când o persoană necunoscută le solicită să furnizeze datele personale (CNP, serie şi număr de buletin, adresă) sau să achite diferite sume de bani anticipat pentru a intra în posesia unor premii, mai ales dacă nu au participat la niciun concurs de acest gen.

CE TREBUIE SĂ ŞTIŢI ?

Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări referitoare la veridicitatea lor.

Este adevărat că, din diferite motive (ex: traume fizice sau emoţionale), vocea „rudei”/”fiului”/fiicei”, care sună pentru a solicita sprijin, vă poate părea schimbată, însă, nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată, astfel încât să nu cădeți în capcana răufăcătorilor.

Înainte să acţionaţi, aveţi în vedere şi următoarele aspecte:

– În caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări;

– Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare:

1) depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie competentă;

2) înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie.

– Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Persoanele implicate într-un accident rutier nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale;

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, conform reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de către persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru.

Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune printr-un apel la 112 sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.

Serviciile medicale de urgenţă nu sunt sunt furnizate contra cost; de aceea, în nici un caz nu trimiteţi bani prin persoane necunoscute, în speranţa că îi veţi ajuta pe cei dragi – nu faceţi decât să cădeţi în plasa întinsă de infractorii care au profitat abil de naivitatea şi lipsa dumneavoastră de informare.

PENTRU PREVENIREA ÎNŞELĂCIUNILOR ESTE ABSOLUT NECESAR:

– să verificaţi orice informaţie prin care vi se solicită telefonic să trimiteţi bani prin terţi/mandat poştal/ virament bancar unor rude, despre care vi se spune o poveste, de obicei impresionantă; sesizaţi cea mai apropiată unitate de poliţie, cereţi sfatul unui poliţist sau apelaţi la telefonul de urgenţă 112;

– nu oferiţi niciun fel de date cu caracter personal prin intermediul convorbirilor telefonice, indiferent de calitatea invocată de interlocutorul de la capătul firului;

– nu trimiteţi coduri de reîncărcare electronică a cartelelor telefonice, în niciun caz unor persoane străine, indiferent de calitatea pe care acestea susţin că o au;

– nu daţi crezare veştilor prin care aţi fost anunţaţi că sunteţi câştigătorii unor concursuri la care nu aţi participat; simpla utilizare a serviciilor unui furnizor (de telefonie, cablu tv etc.), nu presupune şi înscrierea automată la vreun concurs, fără consimţământul abonatului;

– nu achitaţi niciodată în avans sume de bani pentru ridicarea unor premii; plata impozitelor sau a altor taxe se realizează ulterior.

Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Timiș recomandă cetăţenilor să nu trimită sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune.

Din țară

TOP. Rețetele de ciorbă de perișoare și tiramisu, cele mai căutate, pe Internet, în 2023

Publicat

pe

În 2023, românii care au navigat pe Internet au realizat căutări variate de cuvinte cheie, de la vreme la tehnologie avansată. Conform unei analize detaliate efectuate de agentia SEO TargetWeb, topul căutărilor pe Internet în România a evidențiat preferințe și tendințe interesante.

Politicienii cei mai căutați în 2023:

Klaus Iohannis: Președintele României a rămas o figură centrală în căutările online, cu atenție sporită asupra poziției sale în cadrul crizei energetice și a relațiilor internaționale. Volumul mediu de căutare lunar al numelui “Klaus Iohannis” în cel mai popular motor de căutare este de 60500 de căutări.

George Simion: Liderul partidului AUR, cunoscut pentru abordările sale controversate și discursurile “pasionale”, a captivat atenția publicului, reflectând interesul crescut pentru politica națională. Volumul mediu de căutare lunar al expresiei “George Simion” a fost în 2023 de 33000 căutări lunare, urmat de Marcel Ciolacu cu 27100 căutări lunar, Mircea Geoana cu 18000 căutări lunare, Alina Gorghiu la egalitate cu Diana Șoșoacă cu 8100 căutări lunare, Raluca Turcan cu 5400 căutări lunare la egalitate cu Ludovic Orban, Nicolae Ciucă cu 3600 căutări lunare la egalitate cu Alexandru Rafila.

Destinații de cazare preferate în România:

Eforie Nord: Acest oraș de pe litoralul Mării Negre a fost în topul preferințelor pentru vacanțe de vară, atras atât familiile cât și tinerii prin plajele sale largi. Numarul mediu de căutări lunare în 2023 dupa expresia “Cazare Eforie Nord” a fost de 49500 căutări.

Brașov: Orașul istoric din inima Transilvaniei continuă să fie un magnet pentru turiști, datorită peisajelor montane, a amplasării sale geografice și a patrimoniului cultural bogat.

Rețete populare în 2023:

Ciorbă de Perișoare: Această rețetă tradițională românească a fost extrem de căutată în 2023, reflectând dorința oamenilor de a redescoperi și prepara mâncăruri autentice acasă. Românii au căutat în medie in fiecare luna din 2023 de 60500 de ori expresia “ciorba de perisoare”.

Tiramisu: Popularitatea acestei deserturi clasice italiene denotă interesul în creștere pentru gastronomia internațională și experimentarea cu rețete noi în bucătăria proprie.

Top brand-uri căutate în 2023 pe Internet:

Google

Facebook

Youtube

Yahoo

Google Translate

Chat Gpt

Olx

Whatsapp

Dedeman

Emag

Top filme căutate în 2023 pe Internet:

Romina, VTM

Barbie

Furios și iute X

Elemental

Taximetristi

Haita de acțiune

Oppenheimer

Motanul încălțat

Ramon

Nuntă pe bani

Top aplicații Descărcate în 2023 din App Store și Google Play:

Temu: Shop Like a Billionaire: Această aplicație de shopping, nou apărută pe piața românească, a câștigat rapid popularitate datorită ofertelor sale variate și prețurilor competitive.

Chat GPT: Această aplicație inovatoare bazată pe inteligența artificială a atras atenția publicului prin capabilitățile sale de a genera texte, răspunde la întrebări și asista în diferite sarcini, devenind rapid un instrument indispensabil pentru mulți utilizatori.

Top Melodii căutate în 2023 pe Internet:

Rares & Bogdan DLP – La tine și la bani

VESCAN & Eva Timush – Colegi de apartament

Alina Eremia & Mario Fresh – Ai Fost

JADOR – Skinny

Connect-R & RalukaOfficial – Lasa-ma Sa Te…

Andia – La nevedere

Andra & Andrei Banuta – Nu m-am gândit La despărțire

Leo de la Rosiori – Am tras draperiile

Smiley – Aia e

PUYA & IraidaOfficial – Opriți Planeta

Această analiză realizată de către agenția SEO TargetWeb a fost posibilă prin examinarea diverselor surse online, inclusiv Google, iOS App Store, Google Play, Bing, YouTube, ChatGPT, TikTok, Facebook și Instagram. Astfel, cei de la TargetWeb au reusit să ofere o imagine completă a preferințelor utilizatorilor români de Internet în 2023.

Citeste mai mult

Din țară

1 Decembrie – Ziua Națională a României

Publicat

pe

Patrioți sau nu, cu toții știm ce sarbatorim de 1 decembrie. Această dată specială a fost aleasă ca zi de sărbătoare în anul 1990, fiind declarată Ziua Națională a României. Ziua de 1 decembrie marchează un moment important din istoria românilor. La 1 decembrie 1918, a avut loc Marea Unire a Transilvaniei cu România în Marea Adunare de la Alba Iulia.

În data de 31 iulie 1990, președintele Ion Iliescu a promulgat legea prin care data de 1 decembrie a fost consemnată ca zi națională și sărbătoare publică. Ziua Națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 Mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 August.

Pe 1 decembrie 1918 a avut loc Marea Unire dintre Transilvania și România la Alba Iulia, dar cu păstrarea unei autonomii locale, pe baze democratice, cu egalitate între naţionalităţi şi religii.

„Adunarea Naţională a poporului român din Transilvania, Banat şi părţile ungurene a primit rezoluţiunea prezentată prin Vasile Goldiş în întregimea ei şi astfel unirea acestei provincii româneşti cu ţara mamă este pentru toate veacurile decisă”, anunţa Gheorghe Pop de Băseşti, preşedintele Marii Adunări.

La Alba Iulia s-a costituit Marele Consiliu Naţional Român, care era format din 200 de membri aleşi şi încă 50 cooptaţi. După formarea acestuia, Consiliul numeşte un guvern provizoriu, numit Consiliul Dirigent al Transilvaniei, care îl are în frunte pe Iuliu Maniu. În data de 11 decembrie se ratifică Marea Unire, iar declarația de la Alba Iulia este înmânată regelui Ferdinand. Un an mai târziu, pe 29 decembrie 1919, Parlamentul României votează legile de ratificare a unirii Transilvaniei, Crişanei, Maramureşului, Banatului, Bucovinei şi Basarabiei cu România. Recunoaşterea Unirii Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului cu România s-a făcut prin Tratatul de pace de la Trianon, încheiat la 4 iunie 1920, de Puterile Aliate şi Asociate şi Ungaria.

În contextual actual provocat de pandemia de coronavirus, Ziua Națională a României nu se va mai celebra cu fast.

Citeste mai mult

Din țară

Actrița Rona Hartner a pierdut lupta cu boala, la 50 de ani

Publicat

pe

Rona Hartner a murit la vârsta de 50 de ani, după ce a fost diagnosticată cu cancer pulmonar și metastaze la creier.

Rona Hartner s-a stins din viață joi, 23 noiembrie 2023, la spital. Anunțul decesului a fost făcut chiar de sora actriței, Rinda, care a publicat pe Facebook o fotografie cu o lumânare aprinsă. Deși fanii și apropiații acesteia sperau la un miracol, artista a pierdut lupta cu cancerul.

Rona Hartner, diagnosticată inițial cu cancer pulmonar în stadiul IV, reușise să învingă, în primă fază, cumplita boala. În ultimele luni, însă, actrița fusese diagnosticată cu metastaze la creier, iar una dintre ele crescuse foarte mult, ceea ce i-a agravat starea de sănătate.

„Bună seara la toată lumea, Sunt Rinda, sora Ronei. Vă scriu să vă cer gânduri bune și rugăciuni pentru sora mea care își trăiește ultimele clipe. Ne scuzați dacă nu răspundem la mesaje, în aceste clipe dificile, vrem să fim cu ea și cu fetița ei. Dumnezeu să-i aline suferința și să o primească la el’, este anunțul trist postat de sora Ronei, chiar pe pagina oficială de Facebook a Ronei Hartner.

Rona Hartner a fost o actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră română de origine germană, stabilită în Franța.

A activat ca actriță de film, cântăreață, compozitoare și textieră.

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite