Ne găsiți și pe:

Din țară

Tortul Anului 2022. Energy Booster a fost creat după mai multe rețete vechi, reinventate

Publicat

pe

A început cea mai mare expoziție dedicată domeniilor de panificație, patiserie, morărit, cofetărie, gelaterie, ciocolaterie, cafea, gastronomie și HoReCa: cea de-a 13-a ediție a expoziției GastroPan.

Pe lângă atracțiile permanente, show-urile de coacere și culinare, tehnologiile, produsele și soluțiile prezentate la standurile expozanților, cea mai mare atracție în prima zi a evenimentului a fost desfășurarea concursurilor de COFETĂRIE din cadrul Concursurilor GastroPan 2022, momentul zilei fiind decernarea trofeului Tortul Anului 2022.

Cel mai bun tort s-a dovedit a fi tortul numit Energy Booster creat de Ștefan Alexandru de la Moncris SRL, Dâmbovița.

Tortul Anului 2022 este tortul numit Energy Booster

Pentru câștigarea trofeului Tortul Anului 2022 concurenții au fost provocați să dezvolte un tort inovator realizat după o rețetă veche dar adaptată la noile tendințe, cu o denumire originală, tematica categoriei fiind: Torturi vechi reinventate. Cel mai bun tort reinventat a fost creat de Ștefan Alexandru care îmbină straturile fine bazate pe foi de bezea cu nucă și cremă de vanilie ale prăjiturii ungurești Eszterhazy cu 3 ingrediente noi de bază ale tortului Energy Booster: fructe oleaginoase (nuci, migdale, alune de pădure), caramel și măr copt. Aceste 3 elemente sunt transpuse în toate componentele tortului și au rolul de a potența gustul vaniliei întâlnit în produsul consacrat.

Premiații categoriei:

Locul I: Ștefan Alexandru – Moncris, Dâmbovița

Locul II: Sima Maria Adina – Buttercup Sweets, București

Vlad Ana Maria – Muntele Rece, Bran – Perdeluț

Locul III: Ioana Dehelean – Mihuț PFA, Arad

Șerbu Camelia Irina – București

Premiu de excelență: Bekő Enikő – Diószegi, Sfântu Gheorghe

Viitorul în pastă de zahăr

La această categorie concurenții au prezentat o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Formele, decorurile și culorile folosite au fost realizate din pastă de zahăr, respectând tematica impusă. Tematica creațiilor din pastă de zahăr a fost Viitorul în ochiul artistului cofetar modern.

Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr poartă numele „Glasul cofetăriei“ și a fost realizată de Mihuț Flavia Petronela.

Premiații categoriei:

Locul I: Mihuț Flavia Petronela – Arad

Locul II: Elekes Nóra – Odorheiu Secuiesc

Din țară

Echinocțiu de primăvară 2023. În 20 martie ziua va fi egală cu noaptea

Publicat

pe

Echinocţiul de primăvară 2023, fenomenul care marchează începutul primăverii astronomice, are loc luni, 20 martie 2023, la ora 23.24 (ora României).

Astfel, pe 20 martie, ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Primăvara astronomică, pentru toată emisfera nordică, începe odată cu echinocţiul de primăvară, iar în emisfera sudică a Pământului, fenomenul fiind invers, marchează începutul toamnei astronomice. În regiunile polare din emisfera nordică, începe lunga zi polară, iar în cea sudică începe noaptea polară, care vor dura, fiecare, câte 6 luni.

La momentul echinocțiului de primăvara, Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera australă a sferei cerești în cea boreală. Când Soarele se află în acest punct, numit punct vernal, el descrie mișcarea diurnă în lungul ecuatorului ceresc, fenomen ce determină, la data respectivă, egalitatea duratei zilelor cu cea a nopților, indiferent de latitudine.

La latitudinile țării noastre, pentru care putem considera valoarea medie de 45 de grade, această cifră reprezintă ți valoarea medie a înălțimii Soarelui deasupra orizontului la momentul amiezii. Totodată, la data respectivă, Soarele răsare în punctul cardinal est și apune în punctul cardinal vest.

Citeste mai mult

Din țară

Tortul Anului 2023 nu conține gluten și zahăr și are arome de ciocolată neagră și albă, zmeură și fistic

Publicat

pe

17 martie 2023 – prima zi a celei de a 14-a ediției expoziției internaționale GastroPan, cel mai mare eveniment dedicat specialiștilor din industria panificației, patiseriei, cofetăriei, gelateriei, ciocolateriei, morăritului și gastronomie din România.

Oficialități, patronate, asociații, oameni de elită; standuri expoziționale pline de oameni interesați să își modernizeze și chiar să își deschidă primul lor business din domeniu; degustări ale produselor noi, inovative, interesante cu ingrediente nemaiîntâlnite; tehnologii și procese tehnologice noi, simplificate pentru fiecare ramură a industriilor; gusturi, arome aduse de expozanții străini și multe altele – sunt cuvintele care descriu începutul expoziției GastroPan.

O victorie mare pentru cofetăria Buttercup Sweets care triumfă cu Tortul Anului 2023 la secțiunea COFETĂRIE!

Cel mai așteptat moment al zilei a fost decernarea premiului Tortul Anului 2023 – care a purtat numele de Liberte, fraternite, souplesse creat de Sima Maria Adina de la cofetăria Buttercup Sweets SRL, București.

La categoria Tortul Anului 2023, au participat 10 cofetari din toată țară care au fost provocați să dezvolte un tort inovator în care să se folosească mult cunoscutul choux, tematica fiind semipreparat de bază choux – aluat opărit. Cel mai bun tort a fost creat de Sima Maria Adina care s-a caracterizat printr-un tort clasic ținând cont de sustenabilitate și cerințele consumatorului din zilele noastre, mai exact fără adaos de zahăr și fără gluten. În compoziția tortului, s-au folosit făinuri fără gluten, înlocuitori ai zahărului și materii prime de bază din cofetărie. Aromele combinate au fost cele de ciocolată neagră și albă, zmeură, fistic.

Premiații secțiunii COFETĂRIE, categoria TORTUL ANULUI 2023:

Locul I: Sima Maria Adina – Firma Buttercup Sweets, București

Locul II: – Sanduța Ariadna – Universitatea Transilvania Brașov, Facultatea de Alimentație și Turism

-Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu

Locul III: Mihuț Rodica – Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad

-Anton Ana Maria – Anton D Ana Maria PFA, Bârnova, Iași

Extravaganța prin creațiile de pastă de zahăr

La categoria Creație de pastă de zahăr, concurenții au avut provocarea de a prezenta o piesă artistică compusă din elemente structurale și decorative obținute exclusiv din pastă de zahăr, montate pe o machetă artificială (polistiren). Cofetarii nu se mai limitează la tradiționalele torturi albe cu șapte niveluri, pe care le-am tot văzut la nunți de-a lungul anilor. Acum vin cu forme deosebite, cu compoziții și arome variate, iar in ceea ce privește decorul, imaginația este fără limite. Cofetarii au trebuit să respecte tematica impusă: Torturi de nuntă – extravaganță.

Cea mai reușită creație artistică din pastă de zahăr a fost realizată de Mihuț Flavia Petronela de la Mihuț PFA, sat Monoroștia, comuna Bârzava, Arad.

Premiații categoriei sunt: Mihuț Flavia Petronela – Mihuț PFA, Arad, Ciulei Georgeta – Firma Dulciuri Citite,Ploiești, Topolog Doina – Topolog Mărioara Doina II, Sibiu, Teodor Denisa – Firma La Casa Ristorante Pizeria Pane DO, Cluj-Napoca.

Felicitări cofetarilor talentați care au muncit zi de zile pentru a-și arăta imaginația, creativitatea, modul de lucru prin cele mai bune sortimente de produse de cofetărie și lucrări artistice uimitoare în cadrul Concursurilor GastroPan 2023!

Expoziția GastroPan continuă și sâmbătă, între orele 10:00-18:00, și duminică, între orele 10:00-17:00. Intrarea se face prin completarea talonului de acces, care este disponibil gratuit pe www.gastropan.ro sau la completarea acestuia la fața locului.

Citeste mai mult

Din țară

Timișoara – într-un top al celor mai grozave locuri din lume

Publicat

pe

Oraşul Timişoara se află în topul celor mai grozave locuri din lume, alături de oraşe precum Barcelona, Napoli sau Washington, conform unui clasament întocmit de revist Time Magazine.

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a anunţat, joi, pe pagina sa de Facebook, că topul întocmit de revista Time Magazine este pentru acest an, iar printre oraşe se regăseşte şi Timişoara.

„Timişoara a ajuns oficial în topul celor mai grozave locuri din lume, întocmit pentru anul 2023 de legendara revistă Time Magazine. Se află pe această listă alături de oraşe precum Barcelona, Napoli, Washington DC sau destinaţii precum staţiunea de schi St. Moritz sau Parcul Naţional Yosemite”, scrie Fritz pe Facebook.

Edilul a adpugat că Timişoara reprezintă, astfel, „o parte din România frumoasă”.

„Ca timişoreni suntem mândri că oraşul nostru a ajuns pe această listă selectă şi ne bucurăm să reprezentăm o parte din România frumoasă pe scena internaţională”, a scris Fritz.

Timişoara deţine, în acest an, titlul de Capitală Europeană a Culturii.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite