Companiile de distribuţie de electricitate ale grupului Enel, liderul mondial și pionier în tehnologia pentru contorizare inteligentă, vor instala în 2017 peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România – Muntenia Sud, Dobrogea și Banat, ca urmare a aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a celui de-al treilea proiect pilot de instalare a contoarelor inteligente.
Acest nou proiect, precum și cele anterioare în baza cărora au fost deja instalate 140.000 de contoare inteligente, sunt parte a strategiei Enel pe termen mediu de a instala contoare inteligente pentru întreaga bază de 2.8 milioane de clienți din România.
Clienții incluși în cel de-al treilea proiect pilot vor beneficia de citiri ale contorului de la distanță, care înlocuiesc citirile de pe teren și estimările de consum. Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul în timp real, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor de reţea, astfel încât compania să poată interveni în caz de avarii mai rapid și mai eficient, îmbunătățind astfel calitatea rețelelor și a serviciilor.
E-Distribuție Banat va instala contoare cu noua tehnologie pentru peste 40.000 de clienți din mediul urban și rural din județele Arad, Caraș-Severin, Hunedoara și Timiș.
Contoarele sunt produse de către firma AEM din Timişoara.
În Banat vor beneficia de noile contoare locuitorii din:
• Județul Arad – localitățile Arad; Avram Iancu (Vârfurile), Cermei, Iermata, Lipova, Moroda, Seitin, Seleuș, Somoscheș
• Județul Caras-Severin – localitățile Armeniș, Brebu, Călina; Carașova, Cărbunari, Carnecea, Copăcele, Ezeriș, Feneș, Garliște, Lătunaș, Reșita, Sat Bătrân, Secășeni, Sichevița, Stinapari, Sub Margine, Valeadeni, Zorlencior
• Județul Hunedoara – localitățile Almașu Mic De Munte, Almașul-de-mijloc, Alun (Boșorod), Alun (Bunila), Aranieș, Ardeu, Bălșa, Batalar, Bătrana, Bejan, Blăjeni, Blăjeni-Vulcan, Bobaia, Boholt, Boșorod, Bretea Română, Breteaua Streiului, Buceș, Buceș-Vulcan, Bulzeștii De Jos, Bunești, Bunila, Câinelu de Jos, Cerbal, Cernișoara Florese, Certeju de Jos, Chișcadaga, Chițid, Cioclovina, Coaja, Covragiu, Criș; Dupăpiatra, Feregi, Fornadia, Gălbina, Gantaga, Grid, Grohotele, Grosuri, Gura-Oandului (Mada), Hunedoara; Luncani, Luncșoara, Măceu, Merișoru de Munte, Mihăileni, Oprișești, Păuliș, Petrila, Plai, Plopi, Poiana, Poiana Răchitelii, Poienița, Poienița Voinii, Prihodiște (Vata De Jos), Ret, Runcu Mic, Ruși, Sălătruc, Socet, Șoimus, Stanija, Stauini, Stoieneasa, Sulighete, Tarnița, Tarșa, Techereu, Trăpărăuța, Ulm, Vadu Dobrii, Vâlcelele Bune, Valea Poienii, Valișoara, Vîlcele-Rele, Visca, Voia, Vorta.
• Județul Timiș – localitățile Băloșești, Barna, Bethausen, Boțești, Botinești, Chişoda, Cladova, Coşava, Cutina, Drăgşinești, Drinova, Dumbrăviţa, Fârdea, Gelu, Ghiroda, Giarmăta, Giarmăta-Vii, Giroc, Hăuzești, Jurești, Leucușești, Lugoj, Margina, Mâtnicu Mic, Periam, Românești, Săceni, Şandra, Sânpetru Mic, Sărăzani, Surducu Mic, Timișoara, Traian Vuia, Uihei.
Contoarele inteligente sunt conectate cu dispeceratul E-Distribuție pentru a putea fi realizat, de la distanță, automatizat, un flux bidirecțional de comunicare, în orice moment.
Instalarea acestor dispozitive care pot fi operate de la distanță va oferi o gamă largă de beneficii clienților. Prin sistemul de contorizare inteligentă se vor putea realiza citiri de la distanță a consumului de energie electrică, dar și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locație. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul în loc de estimări, pentru facturare, astfel încât facturile vor reflecta mai bine consumul de energie electrică.
În plus, clienții vor putea avea acces la informații detaliate și actualizate la zi cu privire la consumul lor de energie. Această monitorizare în timp real le va permite acestora să-și planifice în mod adecvat consumul de energie. Contoarele inteligente colectează date privind calitatea furnizării de energie electrică, monitorizând în timp real continuitatea serviciului, raportând erori în sistemul de rețea sau defecțiuni și localizând anomaliile posibil cauzate de consumul necontorizat de energie.