Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Actualitate

Începe Festivalul Inimilor! Iată programul

Publicat

pe

Casa de Cultură a Municipiului și Primăria Timișoara vă invită între 6 și 10 iulie, de la ora 19:30, la Teatrul de Vară din Parcul Rozelor, la o nouă ediție a sărbătorii internaționale a folclorului.
Festivalul Inimilor va aduce la Timișoara spectacole de pe tot mapamondul, cu deschidere spre noi culturi și prietenii.
Ediția din acest an se va bucura de participarea extraordinară a unor artiști reprezentând țări precum: Bulgaria, Chile, Columbia, Costa Rica, Republica Moldova, Polonia, Sri Lanka, Serbia, Turcia, Ucraina și Ungaria.
România va fi prezentă pe scena din Parcul Rozelor, prin inermediul unor prestigiose colective artistice: “Drăgan Muntean” din Deva, “Mureșul” din Tg. Mureș, “Maria Tănase” din Craiova, „Ceata Junilor” din Sibiu, “Bihorul” din Oradea,  „Zarandul” din Arad, “Lugojana” din Lugoj, “Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, ”Izvorașul” din Buziaș, Ansamblul „Banatul”, Ansamblul „Timișul”, Ansamblul „Doina Timișului” și Ansamblul “Pusta Banatului” din Timișoara.
Nu vor lipsi nici formațiile naţionalităţilor conlocuitoare: „Eszterlanc”, “Bobita” și “Mladost” din Timișoara, „Edelweiss” din Deta și cele ale așezămintelor culturale: “Armenișana” din Armeniș, “Cununița” din Bănia, “Teregovana” și “Teregovița” din Teregova, jud. Caraş-Severin, ”Păstrătorii tradiției” din Pecica și “Păstrătorii tradițiilor” din Șicula, jud. Arad, “Ghiocelul” din Giroc şi “Szederinda” din Tormac, jud.Timiș.
Festivalului Inimilor, primul eveniment românesc înscris în calendarul CIOFF (Comitetul Internațional de Organizare a Festivalurilor Folclorice), aflat sub patronaj UNESCO va debuta miercuri, 6 iulie, cu un spectacol extraordinar susținut de Ansamblul folcloric ”Timișul”, gazda festivalului, și se va bucura de participarea unor valoroși și îndrăgiți interpreți ai melosului popular: Nicoleta Voica, Petrică Moise, Carmen Popovici-Dumbravă, Adrian Stanca, Petrică Miulescu Irimică, Stana Stepanescu, Doriana Talpeș, Andreea Aleușan, Georgiana Vița, Camelia Florea, Ancuța Fleșariu, Maria Borțun Popescu, Camelia Miuțescu, Cornel Brici. Prima zi a Festivalului se va  încheia în acordurile muzicii și dansului în interpretarea Ansamblului folcloric “Bihorul” din Oradea și a Ansamblului  folcloric “Maria Tănase” din Craiova.
Joi, 7 iulie 2016, de la ora 18.30, în cea de-a doua zi a festivalului, la Catedrala Ortodoxă Mitropolitană, va avea loc depunerea unei coroane de flori la Monumentul Crucificării, în memoria eroilor Timișoarei, urmată de celebra Paradă a Portului Popular, care se va desfăşura pe traseul Catedrala Mitropolitană – Opera Naţională – Catedrala Mitropolitană – Parcul Rozelor.
Începând cu ora 19.30 în Parcul Rozelor, se va da startul muzicii și dansului folcloric internațional, după alocuțiunile  autorităților, iar spectacolul va fi susținut de ansamblurile: “Edelweiss” din Deta, „Ghiocelul” din Giroc, “Armenișana” din Armeniș, “Zestrea Gugulanilor” din Caransebeș, “Mladost” din Timișoara, Orchestra “Barbu Lăutaru” din Republica Moldova, Ansamblul „Doina Timișului” din Timișoara, “Przygoda” din Polonia, “Drăgan Muntean” din Deva, “Hasad” din Turcia, “Mureșul” din Tg.Mureș, ”Fundation Colombia Folklore” din Columbia.
Vineri, 8 iulie, de la ora 19.30, în Parcul Rozelor, spectacolul va fi susținut de ansamblurile: „Cununița” din Bănia, ”Lugojana” din Lugoj, „Păstrătorii Tradiției” din Pecica,  “Păstrătorii Tradițiilor” din Șicula, „Zarandul” din Arad, Ansamblul „Banatul” din Timișoara,  “Hont” din Slovacia, „Ceata Junilor” din Sibiu, “Banda  Renacer” din Chile, Ansamblul „Timișul” din Timișoara, “Zarya” din Bulgaria, “Rey Curre” din Costa Rica, „Branislav Nušić” din Serbia.
Spectacolul dansurilor de pretutindeni  va continua și în cea de-a parta zi a Festivalului Inimilor în Parcul Rozelor, tot de la ora 19:30 și va fi oferit de către ansamblurile: „Timișul”, secţiunea tineret, „Cununița” din Bănia, „Kud Majdanpek” din Serbia, „Teregovana” și „Teregovița” – Teregova, “Eszterlanc” și “Bobita” din Timișoara, “Szederinda” din Tormac, “Szeged Tancegyuttes” din Ungaria, “Gorgany” din Ucraina, “Banda  Renacer” din Chile, “Zarya” din Bulgaria, “Hont” din Slovacia, “Fundation Colombia Folklore” din Columbia, „Branislav Nušić”  din Serbia, “Przygoda” din Polonia, “Hasad” din Turcia, “Rey Curre” din Costa Rica.
Ultima zi a festivalului, duminică, 10 iulie, va aduce dans, muzică şi porturi tradiționale atât dimineața, de la ora 11.00, la Muzeul Satului Bănățean cât și seara de la 19.30, în Parcul Rozelor. Ansamblurile participante la cea de-a XXVII – a ediție a Festivalului Inimilor vor oferi un regal folcloric în închiderea festivalului.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cultură

Spectacolul „The Infamous Ramirez Hoffman“, cu John Malkovich, la Teatrul Național din Timișoara

Publicat

pe

Teatrul Național din Timișoara anunță că începând de sâmbătă, 12 octombrie 2024, ora 11.00, vor putea fi achiziționate bilete pentru cele două reprezentații ale spectacolului THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN, spectacol în care publicul îl va putea reîntâlni pe celebrul actor american John Malkovich.

Spectacolul va beneficia de supratitrare în limba română.

Cele două reprezentații ale spectacolului sunt programate joi, 14 noiembrie și vineri, 15 noiembrie, de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Național din Timișoara.

Biletele vor fi disponibile pentru cumpărare atât în regim on-line, pe site-ul www.tntm.ro, cât și fizic, la Agenția de bilete „Mărășești”, str. Mărășești nr. 2, orar marți – duminică, orele 11.00 – 19.00.

Spectacolul THE INFAMOUS RAMIREZ HOFFMAN, un concept marcând colaborarea dintre John Malkovich și pianista de renume internațional Anastasya Terenkova (Franța), are la bază capitolul final al cărții Literatura nazistă în Americi a binecunoscutului scriitor chilian Roberto Bolaño. Noul one man show semnat de actorul american John Malkovich aduce pe scenă povestea imaginată, însă perfect plauzibilă a unui personaj incapabil să discearnă între estetică și etică, astfel încât se folosește de lovitura de stat din Chile din 1973 și de dictatura instaurată în timpul regimului Pinochet pentru a lansa o campanie de poezie multimedia avant la lettre, care, însă, include tortura și crima.

Importanța acestui eveniment teatral extraordinar este dublată de deschiderea mediului de afaceri în a investi în actul teatral electiv, astfel încât prezentarea spectacolului la Teatrul Național din Timișoara va fi asigurată din punct de vedere financiar de Linde Gaz România, sponsor principal al TNTm.

Citeste mai mult

Administrație

Construcțiile ilegale din Piața „Aurora“ din Timișoara, demolate

Publicat

pe

Zeci de construcții șubrede din piața Aurora, din Dâmbovița, care prezintă pericol pentru cumpărători și vânzători, sunt desființate, în baza dispoziției primarului Dominic Fritz.

Operațiunea de desființare de chioșcuri, gherete, terase, copertine și pergole ridicate fără niciun fel de autorizație pe domeniul public și privat al municipiului Timișoara a început astăzi.

„Au ridicat aproape o întreagă piață cu construcții ilegale. Multe sunt un pericol pentru cei care vând sau cumpăra. E rezultatul a foarte multor ani de nepăsare și complicitate a instituțiilor orașului.  Știu că uneori poate fi un proces dureros, dar eliberarea domeniului public de construcții neautorizate este necesară pentru un oraș civilizat care se respectă. Timișoara trebuie să devină din nou mai aerisită și nu apăsată de haosul din anii post-revoluționari”, a declarat primarul Dominic Fritz.

Toate cheltuielile privind demolarea construcțiilor ilegale vor fi suportate de societatea comercială AURORA S.R.L., care are în concesiune terenul. Contractul de concesiune pentru o suprafață de 14.528 mp, pe strada Lacului nr. 21, a fost semnat în 1997 și este în vigoare atât timp cât există construcțiile autorizate aferente pieței, conform deciziei Consiliului Local de atunci.

De la momentul concesiunii, societatea AURORA a construit fără autorizație, treptat, zeci de spații cu destinație comercială și a executat ilegal lucrări de extindere și de împrejmuire.

Unele dintre aceste construcții ilegale, vechi de aproximativ 18 ani, sunt extrem de deteriorate și nu îndeplinesc condițiile necesare pentru comerț. În ceea ce privește spațiile pentru care există autorizație de construire, acestea vor putea fi folosite în continuare pentru activități de vânzare – cumpărare.

Foto: Primăria Timișoara

 

Citeste mai mult

Administrație

Finanțare europeană pentru modernizarea rețelei de termoficare din Timișoara

Publicat

pe

Primăria Timișoara a obținut o finanțare record de aproape 50 de milioane de euro pentru modernizarea rețelei de termoficare.

Cu acești bani, vor fi înlocuiți 13 km de rețea termică în zonele CET Sud – Fratelia, Șagului – Elisabetin, Girocului, Complex Studențesc, Circumvalațiunii, Fabric – Modern și Bucovina.

Ce înseamnă această investiție pentru timișoreni?

Confort sporit în locuințe, pierderi mai mici în rețea, mai puține întreruperi sau avarii.

𝐹ă𝑟ă 𝑓𝑜𝑛𝑑𝑢𝑟𝑖 𝑒𝑢𝑟𝑜𝑝𝑒𝑛𝑒 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑖𝑛𝑣𝑒𝑠𝑡𝑖𝑡̦𝑖𝑖 𝑎𝑟 𝑓𝑖 𝑒𝑥𝑡𝑟𝑒𝑚 𝑑𝑒 𝑑𝑖𝑓𝑖𝑐𝑖𝑙 𝑑𝑒 𝑓ă𝑐𝑢𝑡 𝑑𝑜𝑎𝑟 𝑑𝑖𝑛 𝑏𝑢𝑔𝑒𝑡𝑢𝑙 𝑙𝑜𝑐𝑎𝑙. 𝑀ă 𝑏𝑢𝑐𝑢𝑟 𝑐ă 𝑎𝑚 𝑟𝑒𝑢𝑠̦𝑖𝑡 𝑠ă 𝑎𝑡𝑟𝑎𝑔𝑒𝑚 𝑎𝑐𝑒ș𝑡𝑖 𝑏𝑎𝑛𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎 ș𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡̦𝑢𝑚𝑒𝑠𝑐 𝑒𝑐ℎ𝑖𝑝𝑒𝑖 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑒𝑓𝑜𝑟𝑡. 𝐶𝑢 𝑐𝑒𝑙𝑒 50 𝑑𝑒 𝑚𝑖𝑙𝑖𝑜𝑎𝑛𝑒 𝑑𝑒 𝑒𝑢𝑟𝑜 𝑐𝑜𝑛𝑡𝑖𝑛𝑢ă 𝑚𝑜𝑑𝑒𝑟𝑛𝑖𝑧𝑎𝑟𝑒𝑎 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑐𝑒𝑛𝑡𝑟𝑎𝑙𝑖𝑧𝑎𝑡. 𝐸 𝑣𝑜𝑟𝑏𝑎 𝑑𝑒 ț𝑒𝑣𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑢 𝑎𝑢 𝑓𝑜𝑠𝑡 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑡𝑒 𝑑𝑒 𝑑𝑒𝑐𝑒𝑛𝑖𝑖. 𝐴𝑡â𝑡 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑒 𝑙𝑢𝑐𝑟ă𝑟𝑖 𝑑𝑒 𝑠𝑐ℎ𝑖𝑚𝑏𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑟𝑒ț𝑒𝑙𝑒𝑖, 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 ș𝑖 𝑐𝑒𝑙𝑒 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑖𝑧𝑜𝑙𝑎𝑟𝑒 𝑎 𝑏𝑙𝑜𝑐𝑢𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑠𝑢𝑛𝑡 𝑢𝑛 𝑝𝑎𝑠 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑢𝑛 𝑐𝑜𝑛𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑠𝑝𝑜𝑟𝑖𝑡 î𝑛 𝑐𝑎𝑠𝑒𝑙𝑒 𝑡𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑟𝑒𝑛𝑖𝑙𝑜𝑟, 𝑓𝑎𝑐𝑡𝑢𝑟𝑖 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑖𝑐𝑖, ș𝑖 𝑝𝑖𝑒𝑟𝑑𝑒𝑟𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡 𝑟𝑒𝑑𝑢𝑠𝑒. 𝐴𝑣𝑒𝑚 𝑡𝑜𝑡 𝑚𝑎𝑖 𝑚𝑢𝑙𝑡𝑒 𝑓𝑎𝑚𝑖𝑙𝑖𝑖 𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑛𝑒 𝑠𝑝𝑢𝑛 𝑐ă 𝑠𝑖𝑚𝑡 𝑑𝑒𝑗𝑎 𝑑𝑖𝑓𝑒𝑟𝑒𝑛ț𝑎 𝑖̂𝑛 𝑏𝑖𝑛𝑒. 𝑆𝑢𝑛𝑡 𝑖̂𝑛𝑐𝑟𝑒𝑧ă𝑡𝑜𝑟 𝑖̂𝑛 𝑣𝑖𝑖𝑡𝑜𝑟𝑢𝑙 𝑠𝑖𝑠𝑡𝑒𝑚𝑢𝑙𝑢𝑖 𝑑𝑒 𝑡𝑒𝑟𝑚𝑜𝑓𝑖𝑐𝑎𝑟𝑒 𝑑𝑖𝑛 𝑇𝑖𝑚𝑖ș𝑜𝑎𝑟𝑎, a declarat primarul Dominic Fritz.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite