Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Anul acesta se va înregistra un nou record de temperaturi ridicate

Publicat

pe

Primele şase luni ale lui 2016 au fost de departe cele mai călduroase de pe glob din anale, iar temperaturile sunt pe cale să înregistreze un nou record pentru acest an, în contextul în care încălzirea continuă, au arătat marţi climatologi ai NASA, citaţi miercuri de AFP.

„Temperaturile medii pentru prima jumătate a acestui an sunt cele mai mari pe care le-am înregistrat până în prezent pentru această perioadă”, afirmă Gavin Schmidt, director de studii spaţiale la Centrul Goddard al NASA. „2015 a fost un an foarte călduros, însă 2016 îl depăşeşte”, a adăugat el la o conferinţă de presă.

Din ianuarie până în iunie, temperatura la suprafaţa uscatului şi a oceanelor a depăşit recordul din 2015 cu 0,2 grade Celsius, fiind mai mare cu 1,05 grade decât media secolului trecut (13,5 grade), a anunţat şi Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA). Sunt cele mai calde şase luni de la începutul măsurării temperaturii, în 1880.

De altfel, luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată şi a 14-a lună consecutivă când s-a înregistrat pe glob un record de temperatură lunară. Alături de celelalte luni, ea formează cea mai lungă perioadă continuă de creştere a temperaturilor globale în 137 de ani.
„În medie, temperaturile au fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decât la sfârşitul secolului al XIX-lea” din ianuarie până la sfârşitul lui iunie, a adăugat Gavin Schmidt.

Urcarea mercurului în termometre în primele şase luni ale lui 2016 „se apropie deja de obiectivul” Acordului de la Paris asupra climei, care vizează menţinerea creşterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius, chiar şi 1,5, faţă de era preindustrială, a menţionat Schmidt. Potrivit acestuia, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, reapărut anul trecut şi pe cale de a lua sfârşit, nu a contribuit decât „cu circa 40% la creşterea temperaturilor de la începutul anului faţă de 2015”. „Restul de 60% a fost cauzat de alţi factori, printre care puternica încălzire a Arcticii”, care se explică prin emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Odată cu dispariţia lui El Nino şi cu apariţia curentului rece din Pacific La Nina, 2017 ar trebui să fie un an mai puţin călduros, a afirmat climatologul, subliniind că tendinţa de încălzire pe termen lung se menţine. „Valul de căldură dintre ianuarie şi sfârşitul lui iunie a fost resimţit în cea mai mare parte a globului, şi mai ales în Arctica, în timp ce în Antarctica s-a înregistrat singura excepţie”, a menţionat Gavin Schmidt.

Cele mai spectaculoase efecte de la începutul anului au fost observate în Arctica. „În fiecare lună, cu excepţia lui martie, a fost înregistrat un record” de retragere a gheţurilor arctice, a declarat Walt Meier, om de ştiinţă de la Centrul Goddard al NASA. Astfel, suprafaţa medie a banchizei era în iunie cu 11,4% – 1,3 milioane de kilometri pătraţi – mai mică decât media înregistrată din 1981 până în 2010, conform NOAA şi NASA. Este cea mai mică suprafaţă de gheaţă constatată de la începutul observaţiilor prin satelit, în 1979, cu 259.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât precedentul record din 2010.

Astfel, suprafaţa gheţurilor din Oceanul Arctic în perioada cea mai caldă a verii, atunci când topirea este cea mai rapidă, este cu 40% mai mică decât la sfârşitul anilor ’70.

De la începutul anilor ’80, banchiza scade într-un ritm de 13,4% pe deceniu, încheie AFP.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite