Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Anul acesta se va înregistra un nou record de temperaturi ridicate

Publicat

pe

Primele şase luni ale lui 2016 au fost de departe cele mai călduroase de pe glob din anale, iar temperaturile sunt pe cale să înregistreze un nou record pentru acest an, în contextul în care încălzirea continuă, au arătat marţi climatologi ai NASA, citaţi miercuri de AFP.

„Temperaturile medii pentru prima jumătate a acestui an sunt cele mai mari pe care le-am înregistrat până în prezent pentru această perioadă”, afirmă Gavin Schmidt, director de studii spaţiale la Centrul Goddard al NASA. „2015 a fost un an foarte călduros, însă 2016 îl depăşeşte”, a adăugat el la o conferinţă de presă.

Din ianuarie până în iunie, temperatura la suprafaţa uscatului şi a oceanelor a depăşit recordul din 2015 cu 0,2 grade Celsius, fiind mai mare cu 1,05 grade decât media secolului trecut (13,5 grade), a anunţat şi Agenţia americană oceanică şi atmosferică (NOAA). Sunt cele mai calde şase luni de la începutul măsurării temperaturii, în 1880.

De altfel, luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie înregistrată vreodată şi a 14-a lună consecutivă când s-a înregistrat pe glob un record de temperatură lunară. Alături de celelalte luni, ea formează cea mai lungă perioadă continuă de creştere a temperaturilor globale în 137 de ani.
„În medie, temperaturile au fost cu 1,3 grade Celsius mai ridicate decât la sfârşitul secolului al XIX-lea” din ianuarie până la sfârşitul lui iunie, a adăugat Gavin Schmidt.

Urcarea mercurului în termometre în primele şase luni ale lui 2016 „se apropie deja de obiectivul” Acordului de la Paris asupra climei, care vizează menţinerea creşterii temperaturii globale sub 2 grade Celsius, chiar şi 1,5, faţă de era preindustrială, a menţionat Schmidt. Potrivit acestuia, curentul ecuatorial cald din Pacific El Nino, reapărut anul trecut şi pe cale de a lua sfârşit, nu a contribuit decât „cu circa 40% la creşterea temperaturilor de la începutul anului faţă de 2015”. „Restul de 60% a fost cauzat de alţi factori, printre care puternica încălzire a Arcticii”, care se explică prin emisiile de gaze cu efect de seră din atmosferă.

Odată cu dispariţia lui El Nino şi cu apariţia curentului rece din Pacific La Nina, 2017 ar trebui să fie un an mai puţin călduros, a afirmat climatologul, subliniind că tendinţa de încălzire pe termen lung se menţine. „Valul de căldură dintre ianuarie şi sfârşitul lui iunie a fost resimţit în cea mai mare parte a globului, şi mai ales în Arctica, în timp ce în Antarctica s-a înregistrat singura excepţie”, a menţionat Gavin Schmidt.

Cele mai spectaculoase efecte de la începutul anului au fost observate în Arctica. „În fiecare lună, cu excepţia lui martie, a fost înregistrat un record” de retragere a gheţurilor arctice, a declarat Walt Meier, om de ştiinţă de la Centrul Goddard al NASA. Astfel, suprafaţa medie a banchizei era în iunie cu 11,4% – 1,3 milioane de kilometri pătraţi – mai mică decât media înregistrată din 1981 până în 2010, conform NOAA şi NASA. Este cea mai mică suprafaţă de gheaţă constatată de la începutul observaţiilor prin satelit, în 1979, cu 259.000 de kilometri pătraţi mai puţin decât precedentul record din 2010.

Astfel, suprafaţa gheţurilor din Oceanul Arctic în perioada cea mai caldă a verii, atunci când topirea este cea mai rapidă, este cu 40% mai mică decât la sfârşitul anilor ’70.

De la începutul anilor ’80, banchiza scade într-un ritm de 13,4% pe deceniu, încheie AFP.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

România îndeplinește condițiile pentru programul Visa Waiver. Când vom putea călători peste Ocean

Publicat

pe

Ambasadorul României în SUA Andrei Muraru a anunţat marţi că România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver.

Astfel, primii români vor putea călători fără vize în Statele Unite, probabil, în prima parte a anului viitor.

„Sigur, aşteptăm o confirmare de la partenerii americani în perioada următoare, dar evaluarea noastră, bazându-ne pe numărul de aplicaţii pentru vize din acest an, precum şi pe trendul puternic descrescător din ultimii ani, este că Romania a coborât sub procentul de 3% al ratei de respingere”, a spus Muraru, într-o înregistrare video.

Acesta a mai adăugat: „Astăzi este o zi mare, o zi pe care am aşteptat-o multă, multă vreme: de astăzi, România îndeplineşte formal toate condiţiile tehnice pentru a face parte din programul Visa Waiver. Ieri, s-a încheiat anul fiscal în Statele Unite, iar ultima condiţie pe care România o mai avea de îndeplinit a fost satisfăcută”, anunţă Muraru într-o înregistrare video postată mpe site-ul ambasadei.

Ambasadorul României în SUA a mai precizat că este necesară o confirmare din partea autorităţilor de la Washington în perioada următoare.

https://www.facebook.com/watch/?v=1230806568162765&t=15

Citeste mai mult

Internațional

Alain Delon a murit la vârsta de 88 de ani, în locuința sa din Douchy

Publicat

pe

Actorul Alain Delon, celebru actor al cinematografiei franceze, a murit, duminică, la 88 de ani.

Decesul a fost anunţat de cei trei copii ai săi.

„Alain Fabien, Anouchka, Anthony şi (câinele său) Loubo sunt profund întristaţi să anunţe decesul tatălui lor. Acesta s-a stins din viaţă în linişte în casa sa din Douchy, înconjurat de cei trei copii ai săi şi de familia sa. (…) Familia sa vă roagă să îi respectaţi viaţa privată în această perioadă de doliu extrem de dureroasă”, se arată în comunicat.

Născut la 8 noiembrie 1935, Delon a revoluţionat cinematografia cu frumuseţea sa de înger diabolic în filmele lui Clément, Melville şi Visconti.

Un simbol al industriei cinematografice, Alain Delon a jucat în peste 80 de filme, sub îndrumarea unora ca Michelangelo Antonioni, Luchino Visconti, Jean-Pierre Melville şi Jean-Luc Godard, şi alături de actori precum Romy Schneider, Jean Gabin, Yves Montand şi Lino Ventura.

Rar văzut în filme de la sfârşitul anilor ’90, Alain Delon a ţinut prima pagină a ziarelor în vara anului 2023, când cei trei copii ai săi au depus o plângere împotriva doamnei sale de onoare, Hiromi Rollin, descrisă uneori drept însoţitoarea sa, pentru suspiciune de abuz. Cei trei copii ai săi au dus apoi un război fratricid prin intermediul presei şi al instanţelor, certându-se cu privire la starea de sănătate a starului, care suferea de limfom şi a avut un accident vascular cerebral în 2019.

În mai 2019, a revenit să guste din luminile covorului roşu de la Cannes pentru a primi un Palme d’Or onorific, printre lacrimi şi un discurs cu accente testamentare: „Este un fel de omagiu postum, dar în timpul vieţii mele”, a reacţionat actorul din „Plein soleil” (1960), filmul care i-a adus consacrarea internaţională, „Rocco et ses frères” (1960) şi „Le Guépard” (1963), sau „La piscine” (1969).

Citeste mai mult

Internațional

Three days of good news for foreign languages speakers in Timișoara!

Publicat

pe

In a world where radio stations, TV channels and social media bring mostly bad news to our attention, a three-day event intended for the general public will highlight only good news!

“Declare the Good News!” This is the theme of Jehovah’s Witnesses 2024 regional convention.

15 big cities in Romania have been chosen to host 29 such conventions throughout 11 weeks, every weekend between June 14th and August 25th. Some of the cities will accommodate several conventions in different weeks.

In Timișoara, the convention is going to be held in English at Iulius Congress Hall, between 9-11 August. About 500 people, coming from several countries, such as Romania, Hungary, Serbia, Austria, United States or Sri Lanka, are expected to attend the event.

Program Highlights

The convention will include talks, interviews, dramatizations and videos meant to comfort and encourage the attendees using God’s Word, so that they can look to the future with optimism.

Among the talks that the delegates are looking forward to can be mentioned:

Why Do We Need Good News? (Friday, 9:40 am),

Messianic Prophecy Fulfilled! (Saturday, 10:35 am),

Why We Don’t Fear Bad News (Sunday, 11:15 am).

A long-awaited attraction of this year’s program is the first episode of the feature drama The Good News According to Jesus: The True Light of the World. This production, split into two parts, 35 minutes each, will be played on the screens available in every location on Fridays, from 10:10 am, and on Saturdays, from 9:50 am.

An exciting moment taking place on Saturday will be the water baptism of new Witnesses.

An invitation for everyone who wants to attend

Before each convention, the congregations of Jehovah’s Witnesses are involved in a campaign organized to invite locals to this special event. Last year, about 13 million people attended regional conventions held in over 6 000 locations around the world.

Further information about the event, including the nearest convention location, can be found at jw.org > About Us > Conventions.

Courtesy of the Public Information Department of Jehovah’s Witnesses

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite