Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Atenționare de călătorie. Timpi mari de așteptare la punctele de frontieră din Bulgaria

Publicat

pe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica Bulgaria că în perioada 24 februarie – 1 martie există riscul creşterii timpului de aşteptare la punctele de frontieră.

Începând cu data de 1 martie, autorităţile bulgare vor da în folosinţă sistemul e-TOLL de taxare rutieră în baza distanţei parcurse (în km) pentru categoria de autovehicule de transport marfă şi pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone, informează un comunicat transmis de MAE.

Vigneta electronică bulgară, cu valabilitate de o săptămână, destinată acestei categorii de autovehicule va mai putea fi achiziţionată doar până la data de 23 februarie. În perioada 24 – 29 februarie, pentru categoria de autovehicule de transport marfă şi pasageri cu masa tehnică totală maxim admisibilă mai mare de 3,5 tone vor putea fi achiziţionate doar vignete electronice bulgare cu valabilitate de o zi.

Astfel, se recomandă cetăţenilor români să aibă în vedere posibilitatea măririi considerabile a timpilor de aşteptare la trecerea frontierei către Bulgaria, în special pentru autocamioane şi autocare cu masa mai mare de 3,5 t.

Începând cu data de 1 martie, Departamentul „BGTOLL” al Agenţiei Executive „Infrastructură Rutieră” din cadrul Ministerului Transporturilor, Comunicării şi Tehnologiei Informaţionale din Bulgaria, responsabil cu gestionarea problematicii implementării noului sistem e-TOLL şi colectării taxelor de drum aferente, va organiza echipe mobile ce vor asigura informarea şi sprijinirea şoferilor pentru obţinerea autorizaţiilor necesare, în vederea prevenirii formării de coloane.

MAE le recomandă cetăţenilor români care tranzitează teritoriul bulgar să se informeze din timp cu privire la aspectele menţionate, să se conformeze cerinţelor legale şi să ia măsurile necesare în vederea organizării itinerariilor de deplasare ţinând cont de noile prevederi legislative şi de riscul creşterii timpului de aşteptare la trecerea frontierei.

Informaţii suplimentare sunt disponibile: pe site-ul www.bgtoll.bg cu privire la e-vignetă şi noul sistem e-TOLL (informaţiile sunt disponibile şi în limba română); pe site-ul www.mvr.bg – link https://www.mvr.bg/gdgp cu privire la situaţia traficului prin punctele de trecere a frontierei bulgare (informaţiile, la acest moment, sunt disponibile doar în limba bulgară).

De asemenea, pentru informaţii actualizate privind starea actuală a drumurilor, se recomandă utilizarea aplicaţiei gratuite LIMA (deocamdată doar în limba bulgară) https://lima.api.bg/, accesarea paginii de internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg sau apelarea numărului de telefon 070013020 (non-stop). În cadrul Agenţiei menţionate funcţionează, pe parcursul întregului an, în regim non-stop, Centrul Situaţional care colectează şi sintetizează datele privind situaţia drumurilor republicane/publice.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu caracter de urgenţă au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet http://sofia.mae.ro, https://ec.europa.eu/consularprotection/content/travel-advice_ro, https://www.meteoalarm.eu/, www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite