Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

BREXIT. Românii vor putea să meargă la studii și la muncă doar cu viză, în Marea Britanie

Publicat

pe

Noi condiţii de călătorie, studii, muncă şi afaceri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetăţenii Uniunii Europene, implicit pentru români, în relaţia cu Marea Britanie, odată cu părăsirea Blocului Comunitar de către Regatul Unit.

Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat în vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, de când Regatul Unit este stat terţ pentru ţările din Blocul Comunitar.

Libera circulaţie a mărfurilor şi a cetăţenilor nu va mai funcţiona.

Românii vor putea călători în Marea Britanie doar în baza cărţii de identitate până pe 30 septembrie 2021. După această dată, este obligatorie prezentarea unui paşaport.

Românii vor putea petrece până la 6 luni pe an în Marea Britanie în calitate de turişti, însă cei care vor să muncească sau să studieze în acea perioadă vor avea nevoie de viză.

De la 1 ianuarie 2021, românii care vor dori să muncească sau să studieze mai mult de 6 luni în Regat vor avea nevoie de viză.

Persoanele care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea de viză, inclusiv confirmarea indentităţii, folosind o aplicaţie mobilă. Solicitările nu vor putea fi făcute în baza cărţii de identitate.

Românii care nu au un paşaport electronic trebuie să depună documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucureşti.

Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv români, care se deplasează în Regatul Unit, cel puţin până la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbări.

De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigraţie bazat pe puncte (PBS – Point-based immigration system) care se aplică cetăţenilor europeni, implicit românilor.

Odată ce Marea Britanie a ieşit din piaţa unică, vor fi necesare autorizaţii suplimentare pentru mărfuri. Conform acordului post-Brexit, nu vor exista tarife şi nici cote.

Mărfurile vor trece prin graniţa dintre Uniunea Europeană şi Regat reprezentată de Franţa, Olanda, Belgia şi Spania. În România există aproximativ 4.900 de operatori economici care fac schimburi comerciale cu Marea Britanie.

Guvernul român a lansat platforma www.brexit.gov.ro, cu informaţii structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transport, mobilitate, reglementări vamale, justiţie.

Viză pentru studii

Pentru a putea studia în UK după 1 ianuarie 2021, studenţii din UE trebuie să aplice pentru o viză care este acordată în baza obţinerii unui punctaj de 70 de puncte, obţinând astfel statut de student internaţional.

Punctajul se obţine pe baza îndeplinirii unor cerinţe: să fie acceptaţi la o unitate de învăţământ acreditată din UK (licensed student sponsor); să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze; să dispună de mijloace financiare suficiente.

Din informaţiile transmise de autorităţile britanice, România se află în lista statelor exceptate de la dovada existenţei mijloacelor financiare, cu excepţia unor situaţii specifice. În asemenea situaţii, solicitanţii vor fi contactaţi direct de Serviciul Britanic pentru Vize şi Imigrări (UK Visas and Immigration), după depunerea cererii.

Suplimentar, autorităţile britanice au decis următoarele pentru cetăţenii europeni/români care sosesc în UK după 1 ianuarie 2021: dacă încep programe de studii înainte de sfârşitul lunii iulie 2021, sunt eligibili pentru taxe de şcolarizare şi sprijin pentru taxe pe durata programului de studii, la fel ca şi cetăţenii britanici; dacă încep cursurile după 1 august 2021, nu sunt eligibili pentru taxele de şcolarizare şi sprijinul pentru taxe acordat cetăţenilor britanici.

Noile reguli nu afectează cetăţenii români acoperiţi de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme.

Cei care sunt deja studenţi în Regatul Unit şi s-au deplasat în această ţară anterior datei de 31 decembrie 2020 nu au nevoie de viză. Cetăţenii europeni, inclusiv români, care s-au aflat într-o situaţie de mobilitate în raport cu Regatul Unit anterior datei de 31 decembrie 2020 pot aplica pentru înscrierea în Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme); înscrierea se poate face până la data de 30 iunie 2021.

Marea Britanie a ieşit din programul european de schimburi adresat studenţilor – Erasmus -, la care participa din 1987. Acesta urmează să fie înlocuit cu Programul „Alan Turing”, denumit după un celebru matematician britanic.

La muncă doar cu viză

Cetăţenii europeni, inclusiv români, vor trebui să aplice pentru viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit. Aceasta se acordă prin atingerea unui prag de 70 de puncte, care reprezintă un total cumulat din diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze).

Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora se poate aplica, în funcţie de calificări: Lucrătorii Calificaţi (Skilled Route); Lucrătorii din sănătate şi din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route); Lucrătorii Înalt Calificaţi (Highly Skilled Route – Global Talent).

Politica privitoare la lucrătorii sezonieri urmează să fie definită, mai multe informaţii vor fi puse la dispoziţie de autorităţile britanice în timp util. În principiu, urmează să fie stabilit un contingent de lucrători sezonieri pentru anul 2021.

Autorităţile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de 3 săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.

Voluntariatul este inclus în lista activităţilor pentru care viza este obligatorie. Pentru acest tip de activitate, trebuie solicitată şi obţinută viza TemporaryWorker – CharityWorker (T5). Pentru activităţi de voluntariat care nu depăşesc 30 de zile nu este nevoie de obţinerea unei vize. Activitatea de voluntariat trebuie să fie desfăşurată în cadrul unei organizaţii acreditate corespunzător în Regatul Unit.

Suprataxă în sistemul sanitar

De la 1 ianuarie 2021, un cetăţean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistenţa medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).

Pentru şederi pe perioade mai lungi, legislaţia internă a Marii Britanii privind imigraţia poate prevedea cerinţe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanţilor ţărilor terţe o suprataxă pentru asistenţă medicală ca şi condiţie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de şedere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită şi de cetăţenii UE, dar va fi rambursată studenţilor şi persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deţinătorii de documente portabile S1).

Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistenţă medicală în statul de reşedinţă, în numele statului care îi plăteşte pensia, utilizând documentul portabil S1. Acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deşi se pot aplica cerinţe suplimentare în temeiul legislaţiei interne privind imigraţia, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reşedinţă cheltuielile aferente asistenţei medicale, ca şi până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituţiei competente din statul în care sunt asigurate.

CNAS a creat pe site-ul propriu o secţiune specială în care au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit.

În ceea ce priveşte uzul personal de medicamente al celui care se deplasează în Regatul Unit ca vizitator, se recomandă ca persoana să verifice în statul de origine, cu medicul sau farmacistul care a prescris medicamentul, statutul sau clasificarea acestuia în raport cu statul de destinaţie.

Pentru călătoriile în scop turistic mai lungi de 3 luni, unde persoana deţine medicamente cu prescripţie restrictivă, ea va trebui să se obţină o autorizaţie specială.

Internațional

Lenovo a lansat trei noi tablete la CES 2025 Las Vegas

Publicat

pe

Lenovo este o companie fondată în 1984. Are sediul principal în Hong Kong și sediul operațional în Morrisville, Carolina de Nord și la Beijing. Compania proiectează, produce și vinde PC-uri, tablete, smartphone-uri, servere și smart TV, printre altele. Lenovo a fost prezentă la Consumer Electronics Show 2025 (CES 2025), cel mai mare târg de tehnologie din lume, cu un stand impresionant.

La CES 2025 Las Vegas, compania Lenovo a lansat mai multe dispozitive electronice, între acestea aflându-se și Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus au fost anunțate oficial. Tableta Lenovo Tab este destinată pieței bugetare, în timp ce Idea Tab Pro și Yoga Tab Plus sunt alternative de gamă medie și emblematică. Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi disponibile la sfârșitul acestei luni, iar Lenovo Tab cândva în luna iunie, potrivit AndroidCentral.

Lenovo Tab este opțiunea mai ieftină dinte cele trei tablete. Lenovo Tab are un ecran cu diagonala de 10,1 inch (25,65 cm), o rezoluție de 1920 x 1200 pixeli și rata de refresh ce 60 Hz. Procesorul MediaTek Helio G85 asociat cu 4GB de memorie RAM și 64 sau 128GB de stocare la bord. Tableta are o baterie de 5.000 mAh cu încărcare relativ modestă, doar 15 wați. Totuși durata de viață a bateriei ar trebui să fie bună având în vedere diagonala ecranului și rezoluția.

Alte specificații la Lenovo Tab includ o cameră spate de 8 MP, una selfie de 5 megapixeli și difuzoare duble reglate pentru Dolby Atmos. Tableta are Wi-Fi 5 și Bluetooth 5.3 pentru conectivitate. Tableta are dimensiunile 154,5 x 135,7 x 7,5 mm și a fost lansată cu Android 14.

Lenovo Idea Tab Pro are un ecran LCD IPS de 12,7 inch (32,26 cm) cu o rezoluție de 2944 x 1840. Rata de actualizare a ecranului este impresionantă. Idea Tab Pro oferă o rată de reîmprospătare de 144 Hz.

Lenovo Idea Tab Pro este o opțiune bună pentru cei care doresc o tabletă cu productivitate medie. Procesorul MediaTek Dimensity 8300 este cuplat cu 8GB de memorie RAM LPDDR4X și 256 GB UFS 4.0 spațiu de stocare. Camerele oferă, de asemenea, un upgrade, datorită camerei selfie de 8 GB și a unui obiectiv de 13 MP pe spate.

Noua tabletă Lenovo are o baterie de 10.200 mAh cu suport pentru încărcare rapidă de până la 45 W. Pe partea de conectivitate sunt disponibile Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Pe partea audio tableta are 4x difuzoare JBL reglate de Dolby Almost și 2x microfoane. Dimensiunile de gabarit sunt 293,37 x 190,76 x 6,9 mm și are o greutate de 620 de grame. Și această tabletă a fost lansată tot cu Android 14.

Lenovo Yoga Tab Plus. Ultimul model, dar primul ca specificații este Yoga Tab Plus, fiind opțiunea emblematică a acestui trio de tablete Lenovo. Această tabletă același ecran de 12,7 inch ca și Idea Tab Pro, la fel aceeași rată de reîmprospătare de 144 Hz și baterie de 10.200 mAh.

Cu toate acestea asemănările se opresc aici. Lenovo Yog Tab Plus are un procesor Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, aflat pe seria emblematică Samsung Galaxy S24. Procesorul Snapdragon 8 Gen 3 este însoțit de 16 GB LPDDR5X și 512 GB UFS 4.0. Este un procesor foarte puternic și eficient energetic. Astfel această tabletă Lenovo poate concura foarte bine cu cele mai bune tablete lansate de Samsung anul trecut.

În departamentul foto Lenovo Yoga Tab Plus are frontal o cameră 13 megapixeli, iar la spate două camere 13 MP + 2 MP. Pe partea audio tableta are 2x tweetere, 4x SLS woofer (Harman Kardon) și 2x microfoane. Wi-Fi 7 și Bluetooth 5.3 oferă o conectivitate de cel mai înalt nivel. Tableta are dimensiunile 290,91 x 188,3 x 6,69 mm și o greutate de 640 de grame. Este singurul model lansat cu sistemul de operare Android 15.

Lenovo Tab, Lenovo Idea Tab Pro și Lenovo Yoga Tab Plus vor fi lansate în primăvara anului 2025. Yoga Tab Plus va sosi prima la sfârșitul acestei luni și are un preț de 699%. Idea Tab Pro va sosi undeva în aprilie, cu un preț de 349,99 dolari, iar Lenovo Tab cândva în iunie și va costa 159$.

Foto: Lenovo

Citeste mai mult

Internațional

Compania Apple nu renunță la un iPhone pliabil, va avea un mecanism ingenios de pliere

Publicat

pe

Sunt tot mai multe informații că Apple nu renunță la lansarea unui telefon pliabil, chiar dacă această piață este momentan în regres. Zvonurile despre un iPhone pliabil persistă și din câte se pare compania americană are în vedere lansarea unui telefon pliabil tip carte, în genul cunoscutului Galaxy Fold.

Acum site-ul german WinFuture, care citează o sursă de încredere, scrie despre o lansare pe piață a unui astfel de telefon pliabil Apple în 2026. Inițial au fost zvonuri despre o lansare în 2025, dar nici acum anul 2026 nu este confirmat de Apple. Viitorul pliabil Apple ar putea oferi un display mai mare decât actualul iPhone 16 Pro Max. Cu toate acestea, Apple se confruntă cu probleme tehnice în privința viitorulul telefon pliabil.

Fanii Apple au așteptat de ani de zile inovații revoluționare în iPhone. Acum sunt tot mai multe semne că gigantul tehnologic american nu lucrează doar la un smartphone pliabil, ci are și o versiune în sertar care este de fapt aproape gata pentru lansarea pe piață. În acest fel o lansare în 2025 pare mai plauzibilă.

Experții din industrie au presupus de mult că Apple dezvoltă două dispozitive pliabile diferite. În timp ce un model pliabil cu un ecran intern uriaș de 19 inch (48,26 centimetri) este mult mai aproape de o tabletă sau laptop, compania Apple se concentrează aparent mai mult pe un iPhone pliabil cu o diagonal mai mică. Când este desfășurat, acesta ar trebui să aibă un afișaj mai mare decât iPhone 16 Pro Max, care la 6,9 inch (17,53 cm). mai plauzibil ar fi un ecran cu o diagonală apropriată de Galaxy Z Fold 6 de la Samsung, undeva în jur de 8 inch.

Potrivit Wall Street Journal, Apple a „petrecut ani de zile lucrând la dispozitive pliabile și experimentând diferite modele”. După experimentele inițiale cu un afișaj pliabil spre exterior, compania pare să fi decis acum un design pliabil spre interior – similar cu seriile Flip și Fold de la Samsung.  Flip. Acest tip de design are avantajul de a fi mult mai durabil.

Cu toate acestea, mai multe obstacole tehnice întârzie lansarea pe piață a primului telefon pliabil Apple. Potrivit mai multor informații, dezvoltarea unui iPhone pliabil continuă să pună provocări tehnice semnificative pentru Apple. Sistemul de balamale și capacul afișajului în special le provoacă bătăi de cap inginerilor. Apple este cunoscut pentru că pune mare accent pe calitatea și longevitatea produselor sale, ceea ce reprezintă o problemă reală cu un mecanism de pliere puternic încărcat pe afișaj.

Acest lucru explică de ce compania Apple a acționat până acum mult mai precaut decât unii concurenți atunci când au lansat dispozitive pliabile. Potrivit Wall Street Journal, Apple vizează lansarea unui iPhone pliabil în 2026, probabil până atunci va rezolva toate problemele. Dacă va fi lansat mai repede, va fi cu atât mai bine pentru fanii Apple, dar nu numai pentru ei.  Între timp, se spune că Apple vrea mai întâi să lanseze anul viitor în primăvară un iPhone Slim super-subțire.

Foto: via Apple Insider

Citeste mai mult

Internațional

OPINIE. 27 ianuarie 2025. Holocaustul, 80 de ani mai târziu

Publicat

pe

Martorii lui Iehova: O poveste despre curaj, reziliență și loialitate

Pe 27 ianuarie 2025, lumea comemorează 80 de ani de când Al Doilea Război Mondial a luat sfârșit, iar odată cu el tragedia Holocaustului. Tema acestui an, stabilită de Națiunile Unite, este: „Comemorarea Holocaustului și educația pentru demnitate și drepturile omului”. În legătură cu aceasta, pe site-ul oficial se explică următoarele: „Tema reflectă relevanța critică a comemorării Holocaustului pentru prezent, întrucât demnitatea și drepturile omului ale concetățenilor noștri la nivel global sunt atacate zilnic”.

Pentru a-și păstra umanitatea și a evita erorile trecutului, omenirea trebuie să rememoreze cu oroare această catastrofă umanitară care a luat viața a peste 6 milioane de evrei, dar și a altor grupuri sociale, etnice și religioase. Printre victimele naziștilor, uitate în mare măsură de istorici și de societatea civilă, se numără un grup mic, dar remarcabil în curajul său moral și reziliența sa spirituală, Martorii lui Iehova. Identificați prin triunghiul violet pe uniformele lor din lagărele de concentrare naziste, acești oameni au refuzat să cedeze ideologiei totalitare, devenind un simbol al rezilienței morale în fața barbariei.

Un grup religios în vizorul naziștilor

Martorii lui Iehova au fost una dintre primele confesiuni creștine interzise de regimul nazist. Ei au fost persecutați nu pentru rasa sau orientarea lor politică, ci exclusiv datorită convingerilor religioase. Refuzul categoric de a saluta cu „Heil Hitler”, de a se înrola în armata germană sau de a participa la activități naziste i-a plasat în opoziție directă cu ideologia regimului. Pentru naziști, integritatea lor religioasă reprezenta o sfidare, un „pericol” ce trebuia eradicat.

Profesorul Christine King, un eminent istoric, a descris poziția Martorilor astfel[1]: „Încă de la început, Martorii [lui Iehova] sunt considerați cei mai mari dușmani, din cauza refuzului [categoric] de a accepta chiar și lucruri minore ale național-socialismului, care contraveneau credinței lor”. Acest refuz ferm i-a transformat într-o categorie aparte de victime și a dus la trimiterea lor în lagărele de concentrare.

Identitatea marcată de triunghiul violet

Din 1937, Martorii lui Iehova erau identificați în lagărele de concentrare printr-un triunghi violet aplicat pe uniforma lor.

Conform istoricului Detlef Garbe, „înainte de război, între cinci și zece la sută dintre deținuții lagărelor de concentrare erau Martori. … Dar Martori ai lui Iehova se aflau nu numai în lagăre, ci în aproape toate închisorile”. Statisticile sunt grăitoare: peste 10 000 de Martori au fost arestați, iar aproximativ 1 200 au murit în timpul detenției, mulți prin execuție.[2] Printre victime s-au numărat și copii, separați de familiile lor și plasați în centre de reeducare nazistă.

O reziliență inspiratoare

Mărturiile supraviețuitorilor descriu cum Martorii lui Iehova și-au păstrat principiile morale și umanitatea în cele mai cumplite condiții. Rachel Sacksioni-Levee, o Martoră care a supraviețuit lagărului Ravensbrück, relatează ce s-a întâmplat după ce a refuzat să lucreze la fabricarea pieselor pentru bombardiere: „Am fost căutată prin barăci, fiind apoi dusă afară. Atunci am fost lovită de mai multe ori de una dintre gardiene, care mă tot întreba: «Cine nu te lasă să muncești?» De fiecare dată i-am răspuns: «Dumnezeu». În acest moment a intervenit cealaltă gardiană care i-a zis: «Mai bine te oprești. Acești Bibelforscher[3] s-ar lăsa omorâți în bătaie pentru Dumnezeul lor». Cuvintele ei m-au întărit extraordinar de mult.”

Un alt exemplu este cel al lui Franz Wohlfahrt, care, deși a pierdut 15 membri ai familiei întrucât erau Martori, a declarat: „Noi eram întotdeauna bine dispuși. De multe ori gardienii mă opreau și mă întrebau: «În toată această mizerie încă zâmbești? Ce se întâmplă cu tine?» Atunci le ziceam: «Am motiv să zâmbesc, deoarece noi avem o speranță care ne ajută să înfruntăm această perioadă dificilă – o speranță în Regatul lui Dumnezeu, când totul va fi restabilit și pentru toate lucrurile pe care trebuie să le suportăm astăzi vom fi răsplătiți».” Curajul acestor oameni a fost admirat chiar și de ceilalți deținuți, care i-au descris drept „stânci în noroi”.

Libertatea depindea de o semnătură

Una dintre cele mai cutremurătoare trăsături ale persecuției împotriva Martorilor lui Iehova a fost oferta constantă de libertate condiționată. Gestul de a semna renunțarea la credință le putea salva viața, dar majoritatea au refuzat. Gertrud Pötzinger, supraviețuitoare a lagărului de la Ravensbrück, a relatat: „După trei ani și jumătate, Gestapoul m-a chemat din nou și mi-a dat o declarație. Trebuia să semnez că nu voi mai lua legătura cu Martorii lui Iehova și că refuz să mai studiez Biblia. Am spus: «Nu! Asta niciodată!» Ei mi-au zis: «Te poți gândi peste noapte» «Nu! Nu vreau să mă gândesc peste noapte», le-am replicat. «Nu o voi face niciodată! Nu voi semna niciodată!» Mi s-a spus: «Atunci trebuie să suporți consecințele. Vei fi transferată într-un lagăr de concentrare – la Ravensbrück»” (jw.org, extras dintr-un interviu acordat de Gertrud Pötzinger, minutele 2:58 la 3:42)

Geneviève de Gaulle, nepoata generalului Charles de Gaulle, și ea întemnițată la Ravensbrück, a spus despre femeile Martore ale lui Iehova pe care le-a cunoscut în lagăr: „Le-am admirat foarte mult pentru că ar fi putut să plece oricând, fiind suficient să semneze renunțarea la credință. … De fapt, aceste femei, care păreau atât de slăbite și de epuizate, au fost mai puternice decât SS-iștii, care aveau de partea lor puterea și toate mijloacele. Martorele aveau forță proprie, iar tăria voinței lor nu putea fi învinsă de nimeni.” (United States Holocaust Memorial Museum, Oral history interview with Genevieve de Gaulle, de la minutul 37:25)

O moștenire de curaj

Martorii lui Iehova au fost și continuă să fie un simbol al rezilienței morale, punând în fața vieții însăși principiile lor religioase și dragostea pentru aproapele. Prin exemplul lor, aceștia au demonstrat că integritatea spirituală și loialitatea pot triumfa chiar și în fața celor mai inumane condiții. Povestea lor rămâne o lecție valoroasă despre puterea convingerilor sincere și despre curajul de a rămâne uman într-o lume dezumanizată.

Profesorul John Roth, în cartea sa Holocaust Politics, a afirmat: „Dacă semnificația morală a triunghiului violet nu va fi uitată în timp, acesta va fi un scut în fața dezastrului, un scut ce ne va orienta atenția și simțul responsabilității spre o conduită virtuoasă, demnă de cel mai înalt respect din partea oamenilor”.

[1] Martorii lui Iehova rezistă ferm atacului nazist – pe DVD, © 2008 Watch Tower Bible and Tract Society of Pennsylvania

[2] Detlef Garbe  (2008). Between Resistance and Martyrdom: Jehovah’s Witnesses in the Third Reich. Madison, Wisconsin: University of Wisconsin Press. pag. 100, 102, 514. ISBN 978-0-299-20794-6

[3] Sub acest nume erau cunoscuți pe atunci Martorii lui Iehova din Germania

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite