Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

BREXIT. Românii vor putea să meargă la studii și la muncă doar cu viză, în Marea Britanie

Publicat

pe

Noi condiţii de călătorie, studii, muncă şi afaceri intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021 pentru cetăţenii Uniunii Europene, implicit pentru români, în relaţia cu Marea Britanie, odată cu părăsirea Blocului Comunitar de către Regatul Unit.

Acordul de retragere a Marii Britanii din UE a intrat în vigoare pe 1 februarie 2020. Acordul comercial post-brexit a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2021, de când Regatul Unit este stat terţ pentru ţările din Blocul Comunitar.

Libera circulaţie a mărfurilor şi a cetăţenilor nu va mai funcţiona.

Românii vor putea călători în Marea Britanie doar în baza cărţii de identitate până pe 30 septembrie 2021. După această dată, este obligatorie prezentarea unui paşaport.

Românii vor putea petrece până la 6 luni pe an în Marea Britanie în calitate de turişti, însă cei care vor să muncească sau să studieze în acea perioadă vor avea nevoie de viză.

De la 1 ianuarie 2021, românii care vor dori să muncească sau să studieze mai mult de 6 luni în Regat vor avea nevoie de viză.

Persoanele care posedă un paşaport biometric vor putea completa cererea de viză, inclusiv confirmarea indentităţii, folosind o aplicaţie mobilă. Solicitările nu vor putea fi făcute în baza cărţii de identitate.

Românii care nu au un paşaport electronic trebuie să depună documentele personal la Centrul de Vize pentru Regatul Unit din Bucureşti.

Din punctul de vedere al controalelor vamale pentru vizitatorii europeni, inclusiv români, care se deplasează în Regatul Unit, cel puţin până la 1 iulie 2021 nu vor exista schimbări.

De la 1 ianuarie 2021, Regatul Unit va implementa un nou sistem de imigraţie bazat pe puncte (PBS – Point-based immigration system) care se aplică cetăţenilor europeni, implicit românilor.

Odată ce Marea Britanie a ieşit din piaţa unică, vor fi necesare autorizaţii suplimentare pentru mărfuri. Conform acordului post-Brexit, nu vor exista tarife şi nici cote.

Mărfurile vor trece prin graniţa dintre Uniunea Europeană şi Regat reprezentată de Franţa, Olanda, Belgia şi Spania. În România există aproximativ 4.900 de operatori economici care fac schimburi comerciale cu Marea Britanie.

Guvernul român a lansat platforma www.brexit.gov.ro, cu informaţii structurate pe cinci categorii: mediul de afaceri, transport, mobilitate, reglementări vamale, justiţie.

Viză pentru studii

Pentru a putea studia în UK după 1 ianuarie 2021, studenţii din UE trebuie să aplice pentru o viză care este acordată în baza obţinerii unui punctaj de 70 de puncte, obţinând astfel statut de student internaţional.

Punctajul se obţine pe baza îndeplinirii unor cerinţe: să fie acceptaţi la o unitate de învăţământ acreditată din UK (licensed student sponsor); să aibă o bună cunoaştere a limbii engleze; să dispună de mijloace financiare suficiente.

Din informaţiile transmise de autorităţile britanice, România se află în lista statelor exceptate de la dovada existenţei mijloacelor financiare, cu excepţia unor situaţii specifice. În asemenea situaţii, solicitanţii vor fi contactaţi direct de Serviciul Britanic pentru Vize şi Imigrări (UK Visas and Immigration), după depunerea cererii.

Suplimentar, autorităţile britanice au decis următoarele pentru cetăţenii europeni/români care sosesc în UK după 1 ianuarie 2021: dacă încep programe de studii înainte de sfârşitul lunii iulie 2021, sunt eligibili pentru taxe de şcolarizare şi sprijin pentru taxe pe durata programului de studii, la fel ca şi cetăţenii britanici; dacă încep cursurile după 1 august 2021, nu sunt eligibili pentru taxele de şcolarizare şi sprijinul pentru taxe acordat cetăţenilor britanici.

Noile reguli nu afectează cetăţenii români acoperiţi de Acordul de retragere, eligibili pentru EU Settlement Scheme.

Cei care sunt deja studenţi în Regatul Unit şi s-au deplasat în această ţară anterior datei de 31 decembrie 2020 nu au nevoie de viză. Cetăţenii europeni, inclusiv români, care s-au aflat într-o situaţie de mobilitate în raport cu Regatul Unit anterior datei de 31 decembrie 2020 pot aplica pentru înscrierea în Programului de Înregistrare a Cetăţenilor UE (EU Settlement Scheme); înscrierea se poate face până la data de 30 iunie 2021.

Marea Britanie a ieşit din programul european de schimburi adresat studenţilor – Erasmus -, la care participa din 1987. Acesta urmează să fie înlocuit cu Programul „Alan Turing”, denumit după un celebru matematician britanic.

La muncă doar cu viză

Cetăţenii europeni, inclusiv români, vor trebui să aplice pentru viză de muncă pentru a putea lucra în Regatul Unit. Aceasta se acordă prin atingerea unui prag de 70 de puncte, care reprezintă un total cumulat din diverse criterii (cu titlu orientativ, acestea includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării, stăpânirea limbii engleze).

Regatul Unit a instituit o serie de trasee profesionale (routes), prin intermediul cărora se poate aplica, în funcţie de calificări: Lucrătorii Calificaţi (Skilled Route); Lucrătorii din sănătate şi din îngrijiri de sănătate (Health& Care Route); Lucrătorii Înalt Calificaţi (Highly Skilled Route – Global Talent).

Politica privitoare la lucrătorii sezonieri urmează să fie definită, mai multe informaţii vor fi puse la dispoziţie de autorităţile britanice în timp util. În principiu, urmează să fie stabilit un contingent de lucrători sezonieri pentru anul 2021.

Autorităţile britanice au semnalat că intervalul standard de procesare a documentelor este de 3 săptămâni cu începere de la depunerea acestora. Pentru extinderea vizei fără a părăsi teritoriul Regatului Unit, intervalul orientativ este de 8 săptămâni cu începere de la depunerea documentelor.

Voluntariatul este inclus în lista activităţilor pentru care viza este obligatorie. Pentru acest tip de activitate, trebuie solicitată şi obţinută viza TemporaryWorker – CharityWorker (T5). Pentru activităţi de voluntariat care nu depăşesc 30 de zile nu este nevoie de obţinerea unei vize. Activitatea de voluntariat trebuie să fie desfăşurată în cadrul unei organizaţii acreditate corespunzător în Regatul Unit.

Suprataxă în sistemul sanitar

De la 1 ianuarie 2021, un cetăţean UE aflat într-un sejur temporar în Regatul Unit (un turist, un student sau o persoană într-o călătorie de afaceri) va continua să beneficieze de asistenţa medicală necesară în baza Cardului European de Asigurări de Sănătate (CEASS) / European Health Insurance Card (EHIC).

Pentru şederi pe perioade mai lungi, legislaţia internă a Marii Britanii privind imigraţia poate prevedea cerinţe suplimentare. În special, Regatul Unit va impune resortisanţilor ţărilor terţe o suprataxă pentru asistenţă medicală ca şi condiţie pentru eliberarea unei vize de intrare pentru o perioadă de şedere mai lungă de 6 luni. Această suprataxă va trebui plătită şi de cetăţenii UE, dar va fi rambursată studenţilor şi persoanelor care rămân asigurate în statul membru (deţinătorii de documente portabile S1).

Pensionarii din UE care se mută în Regatul Unit  vor continua să beneficieze de asistenţă medicală în statul de reşedinţă, în numele statului care îi plăteşte pensia, utilizând documentul portabil S1. Acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrătorii frontalieri (care lucrează într-un stat, dar locuiesc într-un alt stat). Deşi se pot aplica cerinţe suplimentare în temeiul legislaţiei interne privind imigraţia, acordul garantează că statul în care persoana este asigurată rambursează statului de reşedinţă cheltuielile aferente asistenţei medicale, ca şi până acum.

Persoanele care doresc să beneficieze, începând cu 1 ianuarie 2021, de tratament programat în Regatul Unit, vor putea solicita documentul portabil S2 instituţiei competente din statul în care sunt asigurate.

CNAS a creat pe site-ul propriu o secţiune specială în care au fost postate informaţii referitoare la modul de accesare a sistemelor de sănătate din România şi Regatul Unit.

În ceea ce priveşte uzul personal de medicamente al celui care se deplasează în Regatul Unit ca vizitator, se recomandă ca persoana să verifice în statul de origine, cu medicul sau farmacistul care a prescris medicamentul, statutul sau clasificarea acestuia în raport cu statul de destinaţie.

Pentru călătoriile în scop turistic mai lungi de 3 luni, unde persoana deţine medicamente cu prescripţie restrictivă, ea va trebui să se obţină o autorizaţie specială.

Internațional

Apple iPhone SE 4 mai aproape de lansare, au apărut noi imagini cu telefonul entry-level

Publicat

pe

Apple a lansat în toamna trecută o nouă serie de excepție iPhone 15, dar mulți fani Apple încă așteaptă a patra generație a iPhone SE. Compania americană Apple este de așteptat să introduce anul acesta sau anul viitor un nou smartphone entry-level, despre care se discută de mai mult timp. Acum primele randări CAD cu Apple iPhone SE 4 arată că iPhone 14 cu Face ID servește drept model.

Site-ul german WinFuture, a publicat mai multe imagini, apărute inițial pe 91Mobiles, cu presupusul iPhone SE 4. Potrivit celor mai mulți experți, noul model entry-level al Apple nu va apărea până în 2025 și va fi semăna vizual cu iPhone 14. Noile randări CAD ar confirma această prognoză. În același timp sunt și zvonuri că acest telefon Apple mai ieftin ar putea fi lansat în acest an.

Imaginile arată structura de bază cu decupaje pentru o singură cameră principală spate și bine-cunoscutul sistem de camere TrueDepth de la Apple în față. În consecință, zvonurile conform cărora iPhone SE de a patra generație își va lua rămas bun de la butonul de acasă cu senzor de amprentă Touch ID și va trece la recunoașterea facială Face ID ar putea fi adevărate.

Imaginile arată un ecran cu diagonala de 6,1 inch (15,49 cm), cu o crestătură care găzduiește matricea de camere TrueDepth pentru Face ID. Galaxy S23 FE, care va fi un potențial rival pentru Apple iPhone SE 4, are o diagonală a ecranului de 6,4 inch (16,26 cm). Telefonul Apple are marginile laterale plate și un port USB-C în locul clasicului port Apple Lightning.

Acest design ar fi o actualizare substanțială față de actualul Apple ‌iPhone SE‌, care are margini ușor curbate, un afișaj de 4,7 inch, un buton de pornire cu Touch ID și rame ceva mai groase. Noul ‌iPhone SE‌ 4 are aparent 147 mm înălțime, 71,5 mm lățime și 7,7 mm grosime. Aceste dimensiuni sunt aproape identice cu iPhone 14, care are 146,7 x 71,5 x 7,8 mm.

Cadența de lansare a modelelor de iPhone SE nu a fost regulată ca a iPhone-urilor emblematice. Apple a lansat primul său model iPhone SE în martie 2016, iar a doua generație a apărut în aprilie 2020. Cel mai nou iPhone SE a sosit în martie 2022. O lansare în 2024 s-ar potrivi programului pe care l-a urmat Apple în ultimii ani, deși este greu de anticipat, deoarece a existat un decalaj de patru ani între primele două modele.

Apple nu a menționat dacă intenționează să lanseze noi modele iPhone SE în viitor, deoarece rareori vorbește despre produsele viitoare. În acest fel data lansării unui astfel de model în acest an sau anul viitor, este momentan un mister.

Foto: via 91mobiles.com

Citeste mai mult

Internațional

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Publicat

pe

Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

În România, în 8 Martie este și Ziua Mamei, încă un prilej pentru a arăta recunoștință și dragoste femeilor care ne-au adus pe lume.

Ziua Mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Dumincă mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

Citeste mai mult

Internațional

ZTE Nubia Z60 Ultra disponibil și în Europa

Publicat

pe

Anunțat anul trecut în decembrie 2023, telefonul Nubia Z60 Ultra a fost disponibil inițial numai în China. Acum telefonul este disponibil și mai multe zone, cum ar fi America de Nord, Mexic, Europa, dar și în România. Nubia Z60 Ultra concurează cu telefoane excelente de la mărci consacrate precum Google, Samsung și Motorola. Cel mai recent telefon emblematic al ZTE are cel mai recent hardware mobil, o durată de viață fenomenală a bateriei și un software personalizabil.

Cu toate acestea, sunt unele lucruri de criticat, software-ul parcă mai trebuie ajustat și finisat, iar camerele nu produc cele mai bune rezultate. În plus design-ul camerelor spate arată oarecum ciudat și, pare cel puțin neinspirat în lumea modernă de azi.

Smartphone-ul ZTE Nubia Z60 Ultra are un afișaj AMOLED cu diagonala de 6,8 inch (17,27 cm), aceeași diagonală aflată pe Galaxy S24 Ultra sau Galaxy S24 Ultra, dar alte comparații se opresc aici. Ecranul are o rezoluție de 1.116 x 2.480 pixeli și un raport de aspect de 20: 9. Luminozitatea ecranului poate atinge un maximul de 1.500 niți. Ecranul este plat, iar camera selfie este ascunsă sub display.

Procesorul aflat la bord este Qualcomm Snapdragon Gen 3 iar GPU-ul este Adreno 750. Procesorul este însoțit de 8 / 12 / 16 / 24GB de memorie RAM și opțiuni de stocare internă de 256 / 512 și 1TB. Pe partea de software vine cu sistemul de operare Android 14 și interfața MyOS 14. În schimb, cel puțin până în acest moment, suportul pentru actualizări de Android și securitate este de doar trei ani. Este cel puțin ciudat în aceste zile, Galaxy S24 Ultra amintit mai sus, primește șapte ani de actualizări Android și de securitate.

Smartphone-ul are trei camere pe partea din spate aflate într-un modul foto cel puțin extravagant. Se află acolo o cameră de 50MP (standard), una de 64 megapixeli (teleobiectiv tip periscop) și una de 50MP (ultrawide). În față, există o cameră de 12MP sub afișaj. Modelul comercializat în China are o cameră sub afișaj de 16MP.

Senzorii includ unul de amprente in-display, accelerometru, giroscop, proximitate, busolă și spectru de culori. Are, printre altele, Bluetooth 5.4, GPS și USB Tip-C 3.1. Telefonul este Dual SIM (Nano-SIM, dual stand-by).

ZTE Nubia Z60 Ultra este alimentat cu o baterie Li-Po de 6.000 mAh cu încărcare rapidă de 80W. Are difuzoare stereo și, este primul smartphone produs de compania ZTE ce beneficiază oficial de certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf.

Nubia Z60 Ultra costă 680 de euro în configurația de bază de 8GB RAM + 256GB stocare, aproximativ 750 de euro pentru varianta cu 12GB RAM + 256GB și 900 de euro pentru 16 + 512GB. Acesta este mai ieftin decât majoritatea telefoanelor emblematice Android de pe piață. Cu toate acestea, chiar dacă este impresionant pe hârtie, nu este atât de bun pe cât pare.

Foto: Google.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite