Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Capela Sixtină are o replică în mărime naturală la Ciudad de Mexico

Publicat

pe

La Ciudad de Mexico a fost inaugurată marţi o replică în mărime naturală a celebrei Capele Sixtine a Vaticanului, un proiect care aspiră să facă cunoscută locuitorilor capitalei mexicane această capodoperă inclusă în Patrimoniul Omenirii, relatează EFE.

„Capela Sixtină din Muzeul Vaticanului, care înregistrează anual cel mai mare număr de vizitatori la nivel mondial, a fost recreată 100 % în mărimea sa naturală la Ciudad de México’, anunţă administraţia locală într-un comunicat.

Proiectul a necesitat doi ani de muncă, reunind arhitecţi, ingenieri, fotografi, sculptori şi scenografi mexicani. Replica a fost instalată în apropierea Monumentului Revoluţiei din centrul capitalei şi constă într-o structură tridimensională formată din secţiuni cu reproduceri fotografice ale interiorului capelei.

Astfel, Capela Sixtină reprodusă în Mexic are 22 de metri înălţime, 67 metri lungime şi 28 de metri lăţime, ocupând o suprafaţă totală de 510 metri pătraţi, se arată în comunicat.

În interior a fost instalată o structură capabilă să suporte o scenografie de fresce imprimate pe pânză, în timp ce pe podea au fost instalate ecrane cu cristale lichide. Această replică conţine şi o expoziţie audiovizuală care ilustrează istoria Capelei Sixtine.

Se estimează că replica va putea fi vizitată în fiecare oră de 1.200 de persoane în mod gratuit până la 25 iulie, când va fi închisă publicului. Iniţiativa aparţine Comitetului Organizator pentru Expoziţia Capelei Sixtine din Mexic.

Această replică a Capelei Sixtine va fi transportată în toate statele Mexicului în următorii trei ani şi va putea fi vizitată de 52 de milioane de persoane care nu mai vor fi nevoite să călătorească până la Vatican pentru o admira.

Capela palatului papal de la Vatican este una dintre cele mai cunoscute comori artistice ale Europei şi a fost construită între anii 1472 şi 1483, în timpul pontificatului papei Sixtus al IV-lea.

Capela Sixtină, care se găseşte în Bazilica Sfântul Petru, este celebră datorită picturilor murale ale lui Michelangelo şi a conclavurilor cardinalilor pentru alegerea papei.

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen

Publicat

pe

România şi Bulgaria aderă duminică în mod parţial în spaţiul Schengen – după 16 ani de aşteptare -, o aderare care înfurie transportatorii rutieri, conform AFP.

Pasagerii români şi bulgari nu vor mai fi obligaţi să prezinte un paşaport sau o viză de călătorie, atunci când folosesc transportul aerian sau maritim, în spaţiul Schengen, începând de duminică.

Pe drumuri însă, controalele sunt menţinute deocamdată, spre marea nemulţumire a şoferilor – din cauza vetoului Austriei, singurul stat membru al Uniunii Europene (UE) refractar, de frica unui aflux de solicitanţi de azil.

Excluşi din acest proces, transportatorii rutieri sunt furioşi.

În pofida acestei aderări parţiale, este vorba despre o etapă care are o puternică valoare simbolică în cele două foste ţări comuniste.

„Este un mare succes al celor două ţări”, salută într-un comunicat preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Însă acest acord este doar o aderare parţială, care continuă să ridice probleme schimburilor regionale şi care este dictată în parte din consideraţii de politică internă ale unor state membre UE.

Pe aeroportul din capitala română, unde majoritatea zborurilor deservesc spaţiul Schengen, echipe au pregătit toată săptămâna acestă mică „revoluţie” şi au promis o creştere a efectivelor în vederea unor controale inopinante, mai ales ale minorilor, „pentru a evita ca ei să fie prada unor reţele de trafic de persoane”, potrivit Guvernului român.

Agenţii desfăşuraţi urmează totodată „să ghideze pasagerii şi să-i identifice pe cei care profită să părăsească ilegal România”.

Prin această dublă aderare, această zonă, înfiinţată în 1985, va număra de-acum 29 de state membre – 25 dintre cele 27 de state membre UE şi vecinii lor asociaţi, Elveţia, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein.

De la începutul lui 2024, cetăţenii kosovari beneficiază de posibilitatea de a călători în spaţiul Schengen fără să fie nevoiţi să tracă prin procedurile de obţinere a unei vize pe o perioadă scurtă de timp.

Citeste mai mult

Internațional

Telefonul pliabil Apple pare să fie amânat până în 2027

Publicat

pe

De câțiva ani telefoanele pliabile, indiferent că se pliază vertical tip carte sau orizontal, cresc în popularitate. Dar de pe această piață lipșește o companie care nu mai are nevoie de prezentare – Apple. Gigantul tehnologic american nu a făcut încă un iPhone pliabil, lăsând mulți fani să se întrebe când brandul ar putea dezvălui unul.

Dar și acum veștile sunt proaste, potrivit Stuff.tv. Se pare că primul pliabil Apple a fost amânat cu încă un an până în 2027. Primul smartphone pliabil al companiei Apple, despre care sunt zvonuri de ani de zile și care va rivaliza cu seria Galaxy Z Fold de la Samsung, ar putea fi lansat în 2027, nu în 2026 cum se credea inițial.

O informație de la o sursă sud-coreeană, AlphaBiz, sugerează că Apple mai are cale lungă de parcurs până la lansarea primului său smartphone pliabil. Inițial programat să fie lansat în ultima parte a anului 2026, se pare că acum fanii Apple, dar nu numai ei, vor trebui să aștepte până la începutul anului 2027. Dacă nu cumva și acest termen se va dovedi greșit.

În ciuda acestei întârzieri, se pare că producția de componente pentru acest nou dispozitiv merge bine. Dar multă lume se întreabă de ce atâtea amânări, tergiversări, când ale companii au lansat telefoane pliabile încă de acum cinci ani? Samsung a fost primul, ajungând acum la Galaxy Z Flip 5 și Galaxy Z Fold 5, dar și Huawei, Motorola, Honor sau alte companii care produc telefoane Android au lansat deja telefoane pliabile. Mai mult, în scurt timp Samsung va lansa generația a șasea de pliabile cu Fold 6 și Flip 6.

Revenind la întrebarea de mai sus, nu se prea poate răspunde la aceasta. Nu suntem atât de siguri, dar se pare că Apple lucrează la o nouă tehnologie de ecran. Se zvonește că modelul pliabil Apple va avea un ecran elegant care va oferi dispozitivului o cută foarte mică, aproape insesizabilă. Cum se va face asta? Gravând o parte a stratului ecranului pentru a minimiza reflexiile luminii și pentru a ascunde pliul. Se spune că suprafața interioară a ecranului conține un material polimeric pentru a reduce și reflexiile.

Cum ecranul seriei Galaxy S24, recent lansată de Samsung, reduce reflexiile, iar zvonurile anterioare sugerau că ecranul pliabil al telefonului Apple este produs de Samsung Display, este posibil ca viitoarele pliabile Galaxy Z Flod 6 și Galaxy Z Flip 6 să aibă și ele astfel de ecrane. Dar, astea sunt doar speculații.

Presupunând că iPhone-ul pliabil va sosi în 2027, va intra în competiție cu Galaxy Z Flip 8 și Galaxy Z Fold 8 de la Samsung. Acest lucru oferă companiei Samsung suficient timp pentru a-și îmbunătăți dispozitivele, precum și elementul foarte important de a le face mai ieftine. Desigur, totul este un zvon și toate detaliile reale ale iPhone-ului pliabil Apple sunt secrete momentan.

Sunt zvonuri că Samsung va lansa o versiune mai ieftină de Galaxy Z Flip 6, la un preț de aproximativ 800 de euro. De asemenea, sunt mai multe informații că Samsung va lansa și un model Galaxy Z Fold 6 FE, tot o versiune mai ieftină. În acest fel Apple trebuie să se grăbească, dar și să fie atent la prețul viitorului său telefon pliabil.

Foto: Apple

Citeste mai mult

Internațional

Apple iPhone SE 4 mai aproape de lansare, au apărut noi imagini cu telefonul entry-level

Publicat

pe

Apple a lansat în toamna trecută o nouă serie de excepție iPhone 15, dar mulți fani Apple încă așteaptă a patra generație a iPhone SE. Compania americană Apple este de așteptat să introduce anul acesta sau anul viitor un nou smartphone entry-level, despre care se discută de mai mult timp. Acum primele randări CAD cu Apple iPhone SE 4 arată că iPhone 14 cu Face ID servește drept model.

Site-ul german WinFuture, a publicat mai multe imagini, apărute inițial pe 91Mobiles, cu presupusul iPhone SE 4. Potrivit celor mai mulți experți, noul model entry-level al Apple nu va apărea până în 2025 și va fi semăna vizual cu iPhone 14. Noile randări CAD ar confirma această prognoză. În același timp sunt și zvonuri că acest telefon Apple mai ieftin ar putea fi lansat în acest an.

Imaginile arată structura de bază cu decupaje pentru o singură cameră principală spate și bine-cunoscutul sistem de camere TrueDepth de la Apple în față. În consecință, zvonurile conform cărora iPhone SE de a patra generație își va lua rămas bun de la butonul de acasă cu senzor de amprentă Touch ID și va trece la recunoașterea facială Face ID ar putea fi adevărate.

Imaginile arată un ecran cu diagonala de 6,1 inch (15,49 cm), cu o crestătură care găzduiește matricea de camere TrueDepth pentru Face ID. Galaxy S23 FE, care va fi un potențial rival pentru Apple iPhone SE 4, are o diagonală a ecranului de 6,4 inch (16,26 cm). Telefonul Apple are marginile laterale plate și un port USB-C în locul clasicului port Apple Lightning.

Acest design ar fi o actualizare substanțială față de actualul Apple ‌iPhone SE‌, care are margini ușor curbate, un afișaj de 4,7 inch, un buton de pornire cu Touch ID și rame ceva mai groase. Noul ‌iPhone SE‌ 4 are aparent 147 mm înălțime, 71,5 mm lățime și 7,7 mm grosime. Aceste dimensiuni sunt aproape identice cu iPhone 14, care are 146,7 x 71,5 x 7,8 mm.

Cadența de lansare a modelelor de iPhone SE nu a fost regulată ca a iPhone-urilor emblematice. Apple a lansat primul său model iPhone SE în martie 2016, iar a doua generație a apărut în aprilie 2020. Cel mai nou iPhone SE a sosit în martie 2022. O lansare în 2024 s-ar potrivi programului pe care l-a urmat Apple în ultimii ani, deși este greu de anticipat, deoarece a existat un decalaj de patru ani între primele două modele.

Apple nu a menționat dacă intenționează să lanseze noi modele iPhone SE în viitor, deoarece rareori vorbește despre produsele viitoare. În acest fel data lansării unui astfel de model în acest an sau anul viitor, este momentan un mister.

Foto: via 91mobiles.com

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite