Google încearcă să-și impună propriul sistem de navigare prin gesturi pe toate telefoanele inteligente cu ajutorul sistemului de operare Android 10, în detrimentul unor astfel de sisteme propuse de companiile care fabrică telefoane. Pentru a opta pentru modul de navigare dezvoltat de Samsung, OnePlus, Huawei și alții, va trebui să accesați setările smartphone-ului. Google chiar interzice producătorilor să încurajeze utilizatorii să aleagă o navigație gestuală diferită de a sa.
Până în 2018, Google nu a folosit navigarea implicită prin gesturi, a folosit bara de navigație tradițională Android. Având în vedere randamentele uneori mixte ale utilizatorilor, Google a decis să lase alegerea între metoda veche și cea nouă la alegerea utilizatorilor atunci când pornește un dispozitiv nou. Firma a permis fiecărui utilizator să aleagă între navigarea prin gesturi sau bara de navigare Google și navigarea prin gesturi dezvoltată de fiecare producător Android.
Cu Android 10, Google a decis să impună propria soluție utilizatorilor. Conform Phon Android în cazul nerespectării acestor criterii, producătorii sunt privați de serviciile mobile Google. Google interzice companiilor Samsung, Huawei, OnePlus, Xiaomi și altora să-și impună propria navigare prin gesturi. Poate doar Samsung este în măsură să contracareze această măsură. Ultimele sale modele seria Note 10, Galaxy Note 9 sau Samsung Galaxy S9 și Galaxy S10 sunt smartphone-uri foarte complexe, utilizatorii acestora s-au obișnuit deja cu bara de navigare Samsung iar trecerea la un sistem de navigare prin gesturi va fi ceva mai greu. Vom vedea cum vor evolua lucrurile. Din cauza absenței serviciilor Google Mobile, Huawei Mate 30 este eliminat de Play Store. De asemene Apple are un alt sistem de operare iOS.
Conform Google, producătorii nu mai au dreptul de a oferi propria soluție de navigare la prima pornire cu sistemul de operare Android 10. În mod implicit, utilizatorii trebuie, prin urmare, să revină la navigarea Google. Constructorii sunt liberi să-și integreze propriile gesturi în telefoanele lor. Pentru a le activa, însă, utilizatorii vor trebui să meargă la setările smartphone-ului.
Google merge chiar mai departe decât de obicei, interzicând oficial mărcilor să-și evidențieze propria soluție. Nicio fereastră nu vă va avertiza că în setări sunt disponibile gesturi alternative de navigare. Google spune că dorește să armonizeze experiența utilizatorului oferită de fiecare smartphone Android. Firma dorește să evite pierderea consumatorilor cu o navigație diferită de fiecare dată când își schimbă marca smartphone-ului.
Navigarea este mai eficientă prin gesturi decât cu bara de navigare conform Google. Compania face această observație: conform analizei sale, navigarea prin gesturi este mai eficientă decât alte metode, cum ar fi bara de navigare cu trei butoane. Acesta permite să se câștige în viteză și, de asemenea, să afișeze mai mult conținut pe ecran. Google recunoaște că unii utilizatori au preferat să se întoarcă la bara veche cu trei butoane, neputându-se obișnui cu gesturile. Compania americană explică însă că, după o perioadă de adaptare cuprinsă între 1 și 3 zile, mulți utilizatori reușesc să folosească gesturile fluent și aproape că nu mai greșesc.