Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Cutremurul din Italia a avut puterea a 1.200 de tone de TNT

Publicat

pe

Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii şapte ani a fost urmat de 200 de replici, unele cu magnitudinea de 5. Părţi întregi din mai multe localităţi sunt acum ruine. La Amatrice, niciun locuitor nu se poate întoarce acasă. Clădirile care încă nu s-au prăbuşit ar putea să o facă oricând.

 

Viaţa unor oameni s-a năruit în doar două minute şi jumătate. Casa în care trăiau de zeci de ani cei doi, frate şi soră, s-a prăbuşit. Cutremurul a lăsat în urmă zeci de drame asemănătoare. Oamenii au pierdut tot ce aveau înainte să se dezmeticească din somn. Ceasul turnului din oraşul Amatrice s-a oprit la 03:36, ora tragediei.

 

„A fost înfricoşător, a fost o mişcare foarte intensă, totul se mişca şi nu ne puteam ridica. Am rămas fără curent electric, nimeni nu venea să ne salveze”, spune un localnic.

 

Sergio Perozzi, primarul din Amatrice: „Jumătate dintre casele din oraş nu mai există, sunt doar ruine.”

 

În doar câteva secunde, casele au fost făcute una cu pământul. În locul lor sunt acum tone de moloz. Amatrice este doar una dintre localităţile afectate. Accumoli, Posta şi Arquata del Tronto au fost lovite şi ele de seism. Şi fiindcă epicentrul a fost la doar patru kilometri adâncime, cutremurul s-a simţit puternic inclusiv în capitala Roma, la peste 100 de kilometri distanţă.

 

Urgenţa este salvarea de sub tonele de ruine a celor peste 100 de persoane date dispărute. Sunt căutate de echipe cu câini specializaţi, dar şi cu mâinile goale de foarte mulţi voluntari, care şi-au pierdut rude sau prieteni. Martorii spun că au auzit strigăte de sub ruine. Este o operaţiune contra cronometru, ţinând cont că fiecare minut contează pentru posibilii supravieţuitori. A fost mobilizată şi Protecţia Civilă, dar şi Armata. Guvernul a anunţat un ajutor de 235 de milioane de euro, iar autorităţile locale au făcut apel la donarea de sânge.

 

Seismul cu o magnitudine de 6 a avut epicentrul la Accumoli şi a durat două minute şi jumătate. A fost urmat de peste 200 de replici, multe peste 4 grade şi una foarte puternică de 5,4, care a durat două minute. A fost cam o replică la fiecare 20 de minute. Potrivit experţilor, seismul a avut o putere de distrugere similară cu 1.200 de tone de TNT.

 

Autorităţile italiene spun că acest cutremur a afectat extrem de puternic 10.000 de oameni, aflaţi chiar în zona epicentrului, foarte puternic peste 230.000 de oameni şi puternic – 6,5 milioane de oameni. Amplitudinea distrugerilor poate fi remarcată în fotografiile de dinainte şi de după seism.

 

Sursa: DIGI24.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite