Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Cutremurul din Italia a avut puterea a 1.200 de tone de TNT

Publicat

pe

Cel mai puternic seism care a lovit Italia în ultimii şapte ani a fost urmat de 200 de replici, unele cu magnitudinea de 5. Părţi întregi din mai multe localităţi sunt acum ruine. La Amatrice, niciun locuitor nu se poate întoarce acasă. Clădirile care încă nu s-au prăbuşit ar putea să o facă oricând.

 

Viaţa unor oameni s-a năruit în doar două minute şi jumătate. Casa în care trăiau de zeci de ani cei doi, frate şi soră, s-a prăbuşit. Cutremurul a lăsat în urmă zeci de drame asemănătoare. Oamenii au pierdut tot ce aveau înainte să se dezmeticească din somn. Ceasul turnului din oraşul Amatrice s-a oprit la 03:36, ora tragediei.

 

„A fost înfricoşător, a fost o mişcare foarte intensă, totul se mişca şi nu ne puteam ridica. Am rămas fără curent electric, nimeni nu venea să ne salveze”, spune un localnic.

 

Sergio Perozzi, primarul din Amatrice: „Jumătate dintre casele din oraş nu mai există, sunt doar ruine.”

 

În doar câteva secunde, casele au fost făcute una cu pământul. În locul lor sunt acum tone de moloz. Amatrice este doar una dintre localităţile afectate. Accumoli, Posta şi Arquata del Tronto au fost lovite şi ele de seism. Şi fiindcă epicentrul a fost la doar patru kilometri adâncime, cutremurul s-a simţit puternic inclusiv în capitala Roma, la peste 100 de kilometri distanţă.

 

Urgenţa este salvarea de sub tonele de ruine a celor peste 100 de persoane date dispărute. Sunt căutate de echipe cu câini specializaţi, dar şi cu mâinile goale de foarte mulţi voluntari, care şi-au pierdut rude sau prieteni. Martorii spun că au auzit strigăte de sub ruine. Este o operaţiune contra cronometru, ţinând cont că fiecare minut contează pentru posibilii supravieţuitori. A fost mobilizată şi Protecţia Civilă, dar şi Armata. Guvernul a anunţat un ajutor de 235 de milioane de euro, iar autorităţile locale au făcut apel la donarea de sânge.

 

Seismul cu o magnitudine de 6 a avut epicentrul la Accumoli şi a durat două minute şi jumătate. A fost urmat de peste 200 de replici, multe peste 4 grade şi una foarte puternică de 5,4, care a durat două minute. A fost cam o replică la fiecare 20 de minute. Potrivit experţilor, seismul a avut o putere de distrugere similară cu 1.200 de tone de TNT.

 

Autorităţile italiene spun că acest cutremur a afectat extrem de puternic 10.000 de oameni, aflaţi chiar în zona epicentrului, foarte puternic peste 230.000 de oameni şi puternic – 6,5 milioane de oameni. Amplitudinea distrugerilor poate fi remarcată în fotografiile de dinainte şi de după seism.

 

Sursa: DIGI24.ro

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite