Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

E-mailul are 50 de ani, o invenție care a revoluționat web-ul

Publicat

pe

E-mailul s-a născut acum 50 de ani. Cu ocazia aniversării inventării e-mailului, vă propunem o mică retrospectivă a acestui instrument revoluționar, care a modelat web-ul pe care îl cunoaștem astăzi.

Geneza e-mailului datează din 1966. În acel an, ARPA, o agenție guvernamentală americană (care în 1996 a devenit DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency – agenția pentru proiecte avansate de cercetare în domeniul apărării”) a lansat proiectul ARPAnet (Advanced Research Projects Agency Network). Este o rețea de calcul descentralizată care permite calculatoarelor să comunice de la distanță. Vei înțelege: este strămoșul internetului. În spatele acestui proiect se află o mână de profesori universitari cunoscuți și un buget de 1 milion de dolari.

În primele sale zile, ARPAnet este deja capabil să transmită biți de date către o mână de computere din aceeași rețea. După câțiva ani de dezvoltare, cercetătorii reușesc să trimită un e-mail de la un computer conectat la ARPAnet către un dispozitiv care funcționează sub un alt sistem. Suntem în 1969 și a fost trimis primul e-mail din istorie.

Abia în 1972, e-mailul (electronic mail) ia forma pe care o știm cu toții. Ray Tomlinson, un inginer american, proaspăt absolvent, inventează adresa de e-mail. Pentru a separa numele utilizatorului de cel al computerului, el decide să adauge un semn @. Prima adresă de mai din lume a fost: tomlinson @ bbn-tenexa. În acest proces, a decis să structureze e-mailul în două căsuțe separate: recepția și trimiterea. În această nouă formă, e-mailul va avea un succes uriaș. Acum este foarte ușor pentru un utilizator să contacteze pe altul cu ajutorul computerului său.

Astăzi smartphone-ul este cel mai utilizat mijloc de transmitere a unui mail. Indiferent ce model de smartphone aveți, un Apple, Google, Samsung, Huawei sau altă marcă, în special pe smartphone-urile cu ecran mare, este foarte ușor de trimis un mail.

Din 1975 este posibil să adăugați un atașament la e-mailurile trimise. 4 ani mai târziu, apar primele canale de e-mail. La scurt timp, SPAM, acest e-mail nedorit și-a făcut apariția, conform PhonAndroid. Astăzi, spamul reprezintă o medie de 68% din traficul de e-mail pe Internet, sau 3 milioane de spam-uri pe secundă, potrivit unui studiu realizat de AltoSpam.

Ray Tomlinson inventatorul e-mailului, a declarat despre creația sa pentru The Verge în 2012. „E-mailul este folosit, în general, exact așa cum eu am considerat. În special, nu este pur și simplu un instrument de lucru sau un instrument strict personal. Toată lumea îl folosește în moduri diferite, dar fiecare îl folosește așa cum își dorește ”. În 2019, 3,9 miliarde de persoane (mai mult de jumătate din populația lumii) trimit e-mailuri zilnic. 293 miliarde de e-mailuri sunt trimise în fiecare zi.

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite