Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Europa vrea introducerea portului USB tip C cu orice preț, Apple nu e de acord

Publicat

pe

Uniunea Europeană încearcă să încurajeze producătorii de smartphone-uri să adopte standardul USB de tip C. Comisia Europeană amenință acum să impună standardul tuturor producătorilor și celor care își vând produsele în Marea Britanie. Cu toate acestea, compania americană Apple refuză să abandoneze portul său de încărcare Lightning.

Discuțiile despre acest lucru sunt de mai multe săptămâni. Comisia Europeană încearcă să armonizeze portul de încărcare pentru smartphone-uri și alte dispozitive electronice. Introducerea portului USB tip C ca standard este considerată o modalitate de a reduce cantitatea de deșeuri electronice în UE. În sprijinul acestei decizii este amintit un studiu efectuat în 2009, care a arătat că incompatibilitățile dintre porturile de încărcare ale smartphone-urilor de pe piața din Europa au dus la peste 51.000 de tone de deșeuri.

USB tip C este un tip de conector cu 24 de pini, prin care se pot transmite atât informații, cât și alimentare cu energie electrică. USB-C este un conector reversibil, indiferent de orientarea în care este introdus cablul, acesta se va conecta. USB-C se întâlnește la majoritatea smartphone-urilor, tabletelor și laptopurilor noi, fie că este vorba de încărcare sau transfer de date. Un mare avantaj este că se poate utiliza un singur încărcător pentru toate dispozitivele, conform site-ului francez PhonAndroid.

Mai multe companii producătoare de telefoane mobile au introdus deja acest standard. Xiaomi, Sony, Huawei, Motorola sau Samsung au introdus deja noul standard USB Tip C. Samsung a început încă din 2017 să introducă acest port, inclusiv la smartphone-uri din gama medie cum ar fi Samsung Galaxy A5 (2017).

La început, Comisia a încercat să convingă companiile producătoare de telefoane mobile și alte dispozitive electronice adoptarea standardului USB tip C. Alte tipuri de încărcare cum ar fi microUSB și portul Lightning trebuiau înlocuite cu USB tip C. Pe măsură ce lucrurile progresau, se părea că autoritățile europene vor reuși să impună USB tip C, pentru a-l face un conector universal pe întreg teritoriul UE. Se pare că nu au reușit în totalitate.

Această perspectivă a provocat nemulțumirea companiei Apple, care estimează, că „reglementările care ar duce la o armonizare a conectorilor de smartphone-uri care îngheață inovația în loc să o încurajeze”. Acum, este posibil ca UE prin Comisia Europeană să facă un nou pas, prin forțarea producătorilor care își vând produsele în Uniunea Europeană să treacă la portul reversibil tip C.

Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, a declarat într-un interviu acordat site-ului Challenges: „Având în vedere lipsa progresului acestei abordări proactive, Comisia va lansa rapid un studiu de impact pentru a evalua costuri și beneficii ale altor opțiuni„. Pare o ridicare a tonului și mai ales o schimbare de abordare în privința portului universal USB tip C.

Inițial, nu s-a pus până acum problema de a impune standardul USB tip C producătorilor, ci de a-i încuraja să-l adopte în mod voluntar. Astfel intenția Apple de a nu respecta proiectul Comisiei, se pare că a reușit să încurajeze Comisia Europeană să acționeze mai ferm.

Sursa foto: Wikimedia Commons

Internațional

Leon al XIV-lea este noul Papă

Publicat

pe

Conclavul l-a ales pe cel de-al 267-lea episcop al Romei, cardinalul Robert Francis Prevost.
Anunțul a fost dat mulțimii de cardinalul protodiacon Dominique Mamberti: „Eminența Sa Reverendisim Domn, Domnul Robert Francis, cardinal al Sfintei Biserici Romane, Prevost, care și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea“.
Primul Papă augustinian, el este al doilea Suveran Pontif american, după papa Francisc, dar, spre deosebire de Bergoglio, americanul Robert Francis Prevost, în vârstă de 69 de ani, s-a născut în nordul continentului și a păstorit în sudul acestuia, înainte de a fi chemat de predecesorul său să conducă Departamentul pentru Episcopi și Comisia Pontificală pentru America Latină.

„Dragi surori și frați. Acesta este primul salut al lui Hristos înviat, păstorul cel bun care și-a dat viața pentru turma lui Dumnezeu. Îmi doresc, de asemenea, ca acest salut de pace să intre în inimile voastre și să ajungă la familiile voastre, la toți oamenii de pretutindeni, la toate națiunile și la tot pământul. Pacea fie cu voi.

O pace dezarmantă, smerită și perseverentă vine de la Dumnezeu. Dumnezeu care ne iubește pe toți necondiționat. Încă auzim în urechi acea voce slabă, dar mereu curajoasă, a Papei Francisc binecuvântând la Roma. În aceeași binecuvântare, Dumnezeu ne iubește. Dumnezeu vă iubește pe toți și răul nu va birui. Mulțumesc, Papa Francisc. (…)

Împreună, trebuie să ne străduim să fim o biserică misionară, o biserică ce construiește punți și dialog, mereu deschisă să-i primească pe toți, pe toți cei care au nevoie de caritatea noastră și de prezența noastră’, a spus Papa în primul său discurs.

Papa Leon al XIV-lea a mai cerut Bisericii Catolice să fie „o biserică sinodală, o Biserică ce umblă, o biserică ce caută mereu pacea. Încercați să fiți mereu aproape, mai ales de cei care suferă atât de mult“.

Citeste mai mult

Internațional

Habemus Papam! Papa Leon al XIV-lea!

Publicat

pe

Cardinalul Robert Francisc Prevost a fost ales de Conclav să fie urmașul Papei Francisc și al 267-lea Sfânt Părinte- Papa Leon al XIV-lea.

La ora 18.10, (19.10 ora României) fumul alb a anunțat alegerea celui de-al 267-lea pontif al Bisericii Catolice.

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, de culoare albă, de data aceasta, semn că a fost ales cel de-al 267-lea pontif al Bisericii catolice.

Cei prezenți în Piața Sfântul Petru au primit vestea cu bucurie și aplauze, iar clopotele bazilicii Sfântul Petru au început să răsune a sărbătoare.

Citeste mai mult

Internațional

ACTUALIZARE: Fum negru la Vatican. Conclavul nu a ales un Suveran Pontif

Publicat

pe

Fumul care a ieșit miercuri seară, la ora 21.01 (ora României 22.01 ) pe coşul de la Vatican este negru. Asta înseamnă că primul vot pentru alegerea noului Papă nu a avut un rezultat.

Miercuri după-amiază, la ora 16:30, cardinalii electori au intrat în conclav și au depus jurământul. Odată cu pronunțarea „Extra omnes”,  ușile Capelei Sixtine au fost închise pentru începerea votării.

Alegerile urmează să continue joi, când dimineaţa sunt prevăzute două tururi, iar după-amiaza alte două.

Viitorul Papă este ales cu două treimi dintre voturile celor 133 de cardinali electori, adică 89 de voturi.

ACTUALIZARE:

Joi, 8 mai 2025, cardinalii electori din Capela Sixtină, unde au început miercuri conclavul, au transmis în exterior tradiționalul semnal al fumului, dar tot unul de culoare neagră, la fel ca miercuri seară.

Alegerea noului papă urmează să fie decisă la scrutinele din seara de joi sau la cele de vineri.

Papa Francisc a murit în a doua zi de Paști. În martie a împlinit 12 ani de pontificat

 

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite