Președintele american Donald Trump a semnat încă o lege, care stipulează că banii de la bugetul federal nu mai pot fi folosiți în achiziționarea de produse de la Huawei și de la companiile considerate de risc pentru securitatea națională.
Așa-numita Lege privind comunicațiile sigure și de încredere a trecut anterior de Senat și Camera Reprezentanților din Statele Unite. Noua lege clarifică faptul că firmele clasificate drept potențial riscante pentru securitatea națională nu mai sunt considerate parteneri de afaceri ai autorităților americane. Cu toate acestea, restricția se aplică doar agențiilor guvernamentale. Operatorii din sectorul privat nu sunt afectați, cel puțin momentan, de acestă lege după cum arată o informație publicată de revista americană The Hill, citată de site-ul german WinFuture.
În consecință, marii operatori de telefonie mobilă ar putea continua să cumpere în continuare de la Huawei. Totuși, în această situație aceștia ar trebui să țină cont de eventualele consecințe ale colaborării cu Huawei. De exemplu, acest lucru ar duce cu siguranță la pierderea contractelor acestor companii cu guvernul american sau cu departamentele sale, lucru ce poate cauza probleme pentru afacerile acestora. La urma urmei, autoritățile federale și alte departamente ale statului sunt printre cei mai mari clienți ai companiilor de telefonie mobilă, generând cele mai mari vânzări alături de unele corporații mari.
Huawei este exclus de la implementare rețelelor 5G din SUA, Samsung profitând din plin de această situație. Compania chineză a furnizat inițial echipamente 5G în SUA, dar acestea vor fi înlocuite. Același lucru se întâmplă și în Canada unde Samsung colaborează cu mai multe companii locale pentru implementarea rețelelor 5G. De altfel smartphone-urile Samsung 5G au avut o cotă de piață în SUA în 2019 de 74%.
Legea va avea un impact mult mai direct asupra sectorului privat și din alt punct de vedere. Acesta include, de asemenea, un regulament care impune FCC (comisia care reglementează telecomunicațiile în SUA) să înființeze un fond de miliard de dolari. Banii vor fi apoi folosiți pentru a sprijini operatorii de telecomunicații în înlocuirea echipamentelor Huawei instalate, cu produse de la alți furnizori.
Cine vor fi afectați de noile cerințe legale depinde de o listă pe care o deține Federal Communications Commission (FCC). În plus față de Huawei, și ZTE este în prezent în vizor ca un alt furnizor chinez cu probleme. Se presupune că ambele companii introduc vulnerabilități în infrastructurile de comunicații ale altor țări pentru a permite spionajul, dacă este necesar.