Compania chineză Huawei trece și ea la atac. Exclusă de pe piața americană din luna mai, firma din China acuză Statele Unite că au făcut tot posibilul pentru a-i pune bețe în roate. Potrivit Huawei, guvernul lui Donald Trump ar fi încercat să-i pirateze sistemul informatic pentru a-și spiona activitățile comerciale.
„Guvernul SUA și-a folosit puterea politică și diplomatică pentru a pune presiune pe alte state să interzică echipamentele Huawei„. A declarat Huawei într-un recent comunicat de presă, conform PhonAndroid. „Administrația Trump justifică măsurile împotriva constructorului cu argumentul securității naționale„. „Huawei este o amenințare la adresa securității naționale”, a declarat recent Donald Trump, nerăbdător să folosească Huawei ca un mijloc de presiune în negocierile comerciale cu China. „Niciuna dintre acuzațiile aduse de guvernul SUA nu a fost dovedită până acum. Condamnăm cu tărie eforturile concertate ale guvernului SUA de a discredita Huawei, a declarat Huawei.
Potrivit Huawei, guvernul american a folosit mijloace lipsite de scrupule și ilegale pentru a face presiuni. Firma chineză acuză autoritățile americane că acestea „caută, reține și chiar arestează ilegal angajații Huawei”. În alte cazuri, agenții FBI s-au deplasat la casele unora dintre angajații grupului pentru a-i incita să dezvăluie informații confidențiale.
De asemenea, grupul chinez acuză SUA despre păstrarea ilegală de documente și echipamente. În special, grupul chinez se referă la faptul că așteaptă de mai bine de doi ani întoarcerea unor echipamente de rețea expediate din China în California pentru inspecție. În iunie, Huawei a depus o plângere în acest sens. Mai rău, autoritățile americane au lansat, de asemenea, atacuri cibernetice extinse asupra sistemului informatic al grupului chinez „pentru a se infiltra în intranet” și pentru a colecta informații despre proiectele firmei. Grupul Huawei nu a oferit nicio dovadă a afirmațiilor sale.
Prin această declarație de tip manifest, Huawei neagă ultimele acuzații de furt de brevete. Departamentul de Justiție al SUA investighează grupul după pretențiile lui Rui Pedro Oliveira. Inginerul susține că Huawei a furat designul și brevetele de la camera smartphone pe care a inventat-o. Huawei recunoaște că s-a întâlnit cu Rui Pedro Oliveira în 2014, dar nu s-a ajuns la niciun acord. „Huawei respinge categoric afirmațiile domnului Oliveira privind încălcarea brevetului” afirmă compania chineză. Huawei îl acuză pe inginer că ar fi vrut să scoată bani de la companie. Deocamdată, ancheta departamentului de justiție continuă.
Huawei a fost acuzată de guvernul SUA că primit finanțare din partea a trei agenții de securitate și de informații legate de guvernul chinez. Oficiali și politicieni americani și-au exprimat de mai multe ori îngrijorarea că Huawei a produs și produce telefoane pentru a permite accesul neautorizat al guvernului și armatei chineze la datele din dispozitivele mobile.
Probabil Huawei, locul doi momentan ca producător mondial de smartphone-uri, va fi iar ținta criticilor și atacurilor guvernului american. În acest timp, telefoanele Samsung, producătorul mondial numărul unu, au fost certificate pentru a fi folosite de serviciile federale din Statele Unite. Recent au primit aprobarea pentru a fi utilizate de personalul agențiilor federale din SUA seria Galaxy S10, Galaxy S9 și Samsung Galaxy Note 9. Anterior și alte telefoane Samsung din seria Galaxy S și Galaxy Note au primit certificarea pentru a fi folosite de serviciile federale din Statele Unite.