Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Italia plânge! Fostul premier, miliardarul Silvio Berlusconi, a murit la vârsta de 86 de ani

Publicat

pe

Fostul premier italian Silvio Berlusconi, un miliardar celebru prin manevrele sale politice, probleme cu justiţia şi scandaluri sexuale, a murit la vârsta de 86 de ani, relatează AFP.

Îngrijit la Spitalul Militar San Raffaele de Milano (nord) de leucemie, senatorul italian a fost internat vineri, după alte multiple internări.

Presa italiană scrie că nu mai răspundea, în ultima vreme, tratamentului.

La câteva minute după anunţarea decesului, zeci de persoane s-au adunat în faţa spitalului, în timp ce în Italia se multiplicau reacţiile în lumea politică şi sportivă.

Cariera acestui „etern”, a cărui moarte – politică – a fost anunţată în mod eronat în mai multe rânduri, s-a relansat în 2022, când a fost reales senator şi se confundă cu istoria italiană a ultimilor 30 de ani.

El era unul dintre cei mai bogaţi oameni din peninsulă, o avere evaluată în aprilie de Forbes la 6,4 miliarde de euro.

Adorat sau detestat, acest amator de femei mult mai tinere decât el, inclusiv „call-girls”, a fost implicat într-o miriadă de procese legate de serile controversate „Bunga Bunga” pe care le organiza.

În străinătate, Berlusconi, obişnuit să promită totul şi nimic, era cunoscut mai ales prin numeroasele scandaluri în care a fost implicat, prin gafele devenite legendare pe care le-a făcut, prin procesele sale repetate şi prin lovituri diplomatice.

Un aliat stânjenitor al actualei şefe neofasciste a Guvernului de extremă dreapta Giorgia Meloni, el a pus-o în mai multe rânduri într-o situaţie jenantă prin declaraţii rusofile după invazia rusă a Ucrainei.

Un prieten personal al lui Vladimir Putin, pe care l-a primit la megavila sa din Sardinia, el a dat în mai multe rânduri vina războiului pe Kiev.

În pofida faptului că Berlusconi a rămas popular într-o parte a italienilor, Partidul său, Forza Italia (FI, dreapta), o maşină de câştigat alegeri pe care l-a înfiinţat în 1994, şi-a urmat lent declinul şi a scăzut de la 30% dintre voturile exprimate în alegerile legislative din 2001 la 8% în 2022.

După ce şi-a început ascensiunea la Milano, în lucrări publice, antreprenorul care făcea faţă oricărei probe s-a lansat cu succes în televiziune şi a inventat televiziunea paietelor din anii ’80, cu care avea să facă avere, care i-a permis, între altele, să investească în cluburi de fotbal, mai întâi la AC Milano, iar apoi la AC Monza.

În privinţa scandalurilor, Berlusconi a fost condamnat la şapte ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de prostituţie de minore şi de abuz de putere în legătură cu petrecerile „bunga-bunga” animate de tânăra marocancă ”Ruby”, după care a fost achitat definitiv în 2015.

După şase ani, un tribunal din Milano l-a achitat, în februarie 2023, într-un proces conex, în care a fost acuzat de coruperea unor martori ca aceştia să mintă despre aceste petreceri care au provocat scandal.

Octogenarul, a cărui ultimă parteneră, Marta Fascina, era cu 53 de ani mai tânără decât el, a provocat un scandal în decembrie 2022, după ce le-a promis jucătorilor săi de la Monza să le aducă „în vestiar” un „autocar cu prostituate” în cazul unei victorii.

***

Născut la 29 septembrie 1936, Berlusconi, fiul unui angajat al unei bănci milaneze, începe să lucreze ca animator pe vapoare de croazieră, pe care cântă şi spune poveşti amuzante.

Cu o licenţă în drept, el se lansează în afaceri şi începe o ascensiune continuă, care ridică întrebări despre originea averii sale, asupra căreia a rămas mereu vag.

Însă mai ales în domeniul televiziunii se exprimă geniul său creativ de mare comunicator, care-şi ticseşte programele cu femei goale pentru a place marelui public.

Holdingul familiei Berlusconi, Fininvest, cuprinde trei canale de televiziune, ziare, Editura Mondadori şi alte participaţiuni.

La câteva minute după anunţul decesului, acţiunea grupului său MediaForEurope se afla în scădere cu 10% la Bursa din Milano, pe fondul unor speculaţii despre viitorul imperiului şi unor eventuale cesiuni ale unor părţi avute în vedere de către moştenitorii săi.

Un fan al fotbalului, Silvio Berlusconia a prezidat timp de 31 de ani AC Milano, care a cucerit de cinci ori Liga Campionilor în era sa, înainte să-l vândă în aprilie 2017 unor investitori chinezi.

În 1994, el creează Forza Italia, iar în urma unei campanii-fulger, promovată de imperiul său de presă, el devine şef al Guvernului, după care este abandonat de către aliaţi după doar şapte luni.

El revine la putere în 2001, pe o perioadă de cinci ani, un record în Italia postbelică.

Învins la mustaţă în 2008, îşi ia revanşa doi ani mai târziu şi se instalează la putere a treia oară.

Însă, în noiembrie 2011, este nevoit să cedeze, huiduit, frâiele unei Italii pradă a unei grave crize financiare.

În continuare fără un moştenitor politic, el reapare în 2013 pe scena politică şi obţine aproape o treime dintre voturi în alegerile legislative.

Câteva luni mai târziu, lungul şir de probleme în justiţie conduce la o primă condamnare definitivă, cu privire la fraudă fiscală, şi anume un an de închisoare – pe care l-a ispăşit prin muncă în folosul comunităţii într-un azil de bătrâni -, dar şi şase ani de ineligibilitate şi darea afară din Senat.

Tatăl al cinci copii din două căsătorii, el era bunicul mai multor nepoţi.

Internațional

OpenAI a crescut spectaculos la 400 de milioane de utilizatori săptămânal

Publicat

pe

Compania OpenAI, fondată în 2015, a surprins lumea tech când a lansat chatbot-ul de inteligență artificială ChatGPT în noiembrie 2022. Serviciul ChatGPT a revoluționat complet percepția multora cu privire la adevărata utilitate a Artificial Intelligence (AI). Acum, milioane de oameni au chatbot-ul ca parte fundamentală a vieții lor zilnice.

Până la vârsta de doi ani și ceva ChatGPT a crescut ca-n povești, mai mult a devenit pe zi ce trece tot mai bun și mai inteligent. Acum, potrivit AndroidHeadlines, compania OpenAI a dezvăluit că are 400 de milioane de utilizatori activi săptămânal. Acesta este un număr șocant. În acest fel ChatGPT este unul dintre cele mai accesate și utilizate platforme digitale din lume.

ChatGPT a fost un succes uriaș încă de la debut. Chatbot-ul a atins aproximativ 1 milion de utilizatori în doar cinci zile de la lansare. Apoi ritmul de creștere s-a accelerat, iar în decembrie, a ajuns la 300 de milioane de utilizatori săptămânali. Cifra de 100 de milioane de utilizatori a fost atinsă doar două luni mai târziu.

ChatGPT a făcut mai ușor și mai simplu accesul la puterea inteligenței artificiale pentru toată lumea. Opțiunile gratuite ale platformei sunt suficiente pentru nevoile a milioane de oameni. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de funcții mai avansate, există abonamente care trebuie plătite. De asemenea, OpenAI a făcut serviciul său AI mai intuitiv și mai ușor de utilizat. Toate acestea au dus la o creștere incredibilă a bazei de utilizatori activi.

Directorul operațional al OpenAI, Brad Lightcap, a declarat că OpenAI a avut 400 de milioane de utilizatori activi săptămânal în februarie. Pentru referință, compania a avut cu 33% mai puțini utilizatori activi în decembrie 2024. Lightcap susține că se află în mijlocul unei „progresii naturale”, pe măsură ce serviciul devine mai cunoscut în rândul publicului. „Există un efect general al oamenilor care își doresc cu adevărat aceste instrumente și văd că aceste instrumente sunt cu adevărat valoroase”, a spus Brad Lightcap.

OpenAI se mândrește acum și cu 2 milioane de utilizatori enterprise. Acest număr îl dublează pe cel din septembrie 2024, așa că creșterea se reflectă și în aceste tipuri de clienți. OpenAI oferă API-uri pe care dezvoltatorii externi își pot construi aplicațiile. Lightcap spune că traficul de la dezvoltatori pe API-urile sale s-a dublat în ultima jumătate de an. Se pare că cel mai popular model pentru ei este GPT-3.

Dezvoltatorii folosesc OpenAI pentru a integra tehnologia în propriile aplicații. OpenAI contează pe companiile Uber, Morgan Stanley, Moderna sau T-Mobile, care sunt unii dintre cei mai mari clienți ca întreprinderi ai săi.

Cu toate acestea, potrivit CNET, OpenAI este unul dintre cele câteva instrumente de inteligență artificială generativă AI într-un spațiu din ce în ce mai competitive. Avem acum pe piață, printre altele oferte precum Apple Intelligence, Meta AI, Google Gemini AI, Microsoft Copilot (Microsoft este un investitor major în OpenAI), dar și platforma chinezească DeepSeek.

https://www.androidheadlines.com/2025/02/openai-reaches-400-million-weekly-active-users.html

Foto: OpenAI

Citeste mai mult

Internațional

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Publicat

pe

Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

În România, în 8 Martie este și Ziua Mamei, încă un prilej pentru a arăta recunoștință și dragoste femeilor care ne-au adus pe lume.

Ziua Mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Dumincă mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

Citeste mai mult

Internațional

Un motănel din România este Campion European în 2025

Publicat

pe

În cadrul Campionatului European Felin care a avut loc în Polonia, la Varșovia, un motănel din România a câștigat titlul de Campion European 2025, informează Federația Națională Felinologică din România.

Este vorba despre NEXUS OF WINTER FOXES, un superb exemplar British Shorthair argintiu, cu ochi albaștri, în vârstă de 8 luni.

Crescătorii acestuia, Oana Pintilii și Alexandru Paraschiv, au precizat faptul că acest titlu este rezultatul pasiunii care, de peste 7 ani, le animă atât viața cât și acest frumos hobby.

Titlul de Campion European obținut de Nexus îl plasează printre favoriții la Campionatul Mondial de anul acesta – FIFe World Winner Show, cea mai importantă competiție felină din internațională – unde peste 1000 de pisici din toate colțurile lumii vor concura pentru titlul de campion mondial: World Winner 2025.

Pentru prima oară în istorie, României i-a fost încredințată onoarea de a organiza ediția de anul acesta a Campionatului Mondial Felin, în semn de recunoaștere a poziției importante pe care a dobândit-o țara noastră în cadrul Federației Feline Internationale (FIFe), dar și ca urmare a demersurilor întreprinse de România.

Acesta se va desfășura la București, în zilele de 25 – 26 octombrie, la centrul expozițional Romexpo, București.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite