Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Miliardarii americani donează bani pentru cercetări medicale

Publicat

pe

Anunţul făcut de miliardarul din Silicon Valley Sean Parker de a investi un sfert de miliard de dolari în lupta împotriva cancerului şi pentru crearea unui institut dedicat imunoterapiilor face parte din iniţiativa ‘Giving Pledge’ lansată în 2010 de Bill Gates şi Warren Buffett, prin care miliardarii lumii au fost invitaţi să facă donaţii în acest scop.

Donaţia din partea Fundaţiei Parker fondate anul trecut de Sean Parker vine la trei luni după lansarea de către preşedintele american Barack Obama a unei iniţiative de un miliard de dolari din partea guvernului federal pentru a mobiliza cercetarea cu privire la cancer, numită „Moonshot”, cu referire la programul de cucerire a Lunii din anii ’60.

Şi alţi oameni de afaceri americani bogaţi au făcut donaţii mari pentru cercetarea anti-cancer, cum ar fi fostul primar al New York-ului, Michael Bloomberg.
În anul 2014, miliardarul Daniel Ludwig a donat 540 milioane de dolari pentru şase centre de cercetare iar Phil Knight, cofondatorul Nike, a donat 500 de milioane de dolari.

Patronul Facebook, Mark Zuckerberg a promis să lase prin testament 99 la sută din averea sa, a cărei valoare este estimată în prezent la 47,4 miliarde de dolari, mai notează AFP.

Cu o avere estimată la 2,4 miliarde de dolari, Sean Parker în vârstă de 36 de ani, devenit personaj de film în pelicula „The Social Network”, în care rolul a fost interpretat Justin Timberlake, este o figură influentă şi controversată în Silicon Valley.

Cel care se defineşte drept un „pirat filantrop” a contribuit deja din 2005 cu mai multe milioane de dolari la lupta împotriva acestei boli şi a fondat anul trecut o organizaţie, ‘Parker Foundation’, căreia i-a donat 600 de milioane de dolari pentru a acţiona în diferite domenii.

„Suntem la un moment de cotitură în cercetarea împotriva cancerului şi trebuie să optimizăm potenţialul unic al imunoterapiei într-un mod care să transforme toate bolile canceroase în maladii care pot fi controlate. Acest lucru va salva milioane de vieţi „, a declarat el, într-un comunicat prin care anunţa donaţia făcută.

Calificată drept „cea mai mare donaţie făcută vreodată în domeniul imunoterapiei”, aceasta este însoţită de crearea Institutului Parker pentru imunoterapie împotriva cancerului.

Imunoterapiile, dezvoltate de peste un deceniu, constau în stimularea sistemului imunitar astfel încât acesta să poată detecta şi distruge celulele canceroase. Aceste proceduri permit deja combaterea eficientă a melanomului, un cancer de piele agresiv pentru care nu a existat până acum vreun tratament.

Fostul preşedinte american Jimmy Carter, care a anunţat în decembrie anul trecut că suferă de melanom cu metastaze la creier, a spus recent că nu mai are nici o urmă de celule canceroase, după un astfel de tratament.

Obiectivul Institutului Parker va fi accelerarea descoperirilor terapeutice prin încurajarea colaborării între cei mai buni cercetători. El se va baza pe o reţea de 40 de laboratoare şi peste 300 de cercetători care lucrează în cele mai avansate centre din Statele Unite ale Americii.

Aproximativ 22 de milioane de oameni riscă să moară de cancer până în anul 2030, potrivit estimărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

AGERPRES

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Se deschide frontiera româno-sârbă de la Otelec pentru bicicliști și pasionații de navigație

Publicat

pe

În weekendul 26 – 28 iulie, frontiera româno-sârbă va fi redeschisă pentru pasionații de ciclism, la punctul de trecere de la Otelec.

Cicliștii vor putea traversa granița pe bicicletă pe un traseu de 37 de kilometri, care pornește din Timișoara și urmărește cursul râului Bega până la frontiera cu Serbia. Pista de biciclete va fi accesibilă între orele 8:00 și 20:00, iar pentru traversare este necesar doar un act de identitate.

Tot în această perioadă, frontiera va putea fi tranzitată și pe cale navigabilă.

Consiliul Județean Timiș a solicitat Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara să deschidă un punct de frontieră în fiecare ultim weekend al lunii, din martie până în octombrie 2024. Acesta va fi operabil atât pentru pista de biciclete amenajată de-a lungul canalului Bega, cât și pentru traficul cu ambarcațiuni între Timișoara și Zrenjanin, la frontiera româno-sârbă.

Datele privind tranzitarea frontierei arată că în martie au trecut 679 de persoane, în aprilie 647, în mai 524, iar în iunie 447 de persoane, însumând, până acum, un total de 2.297 de persoane.

Următoarele weekend-uri preconizate pentru posibila trecere a graniței sunt:

24-25 august: traversare pietonală (biciclete);

20-21-22 septembrie: traversare navală/portuară pentru ambarcațiuni și pietonală (biciclete);

28-29 septembrie: traversare pietonală (biciclete);

26-27 octombrie: traversare pietonală (biciclete).

„Inițiativa lansată de Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timiș susține transportul sustenabil și promovează zona Canalului Bega ca o destinație verde, deschisă turiștilor și recunoscută internațional”, a spus Alin Nica, președintele CJ Timiș.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Județean Timiș colaborează cu Administrația Bazinală de Apă Banat și cu Primăria Zrenjanin. Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locuri unde pot lua masa pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com .

Citeste mai mult

Internațional

Seria Galaxy Tab S10 posibil cu doar două tablete

Publicat

pe

Se pare că Samsung va experimenta cu gama sa de tablete emblematice. Seria Galaxy Tab S10 va veni în doar două versiuni – Plus și Ultra. Gama se concentrează pe concurența cu iPad-urile. Potrivit unui raport recent lansat de firma de cercetare de piață Canalys, Samsung este al doilea cel mai mare producător de tablete din SUA .

Cu toate acestea, cota de piață a companiei este semnificativ mai mică în comparație cu cea a Apple din regiune. Decizia de a poziționa Galaxy Tab S10 Plus ca model de bază ar putea avea ca scop să ofere dispozitive mai capabile și să concureze eficient cu cele mai recente oferte ale Apple, fără a se concentra în primul rând pe prețuri.

Vestea vine de la platforma coreeană Naver. Sursa mai susține că seria Galaxy Tab S10 va fi un concurent direct al iPad-ului Apple, care a fost lansat recent cu un afișaj OLED. Raportul notează, de asemenea, că noile tablete emblematice de la Samsung ar putea fi lansate „încă din a doua jumătate a acestui an”.

Se așteaptă ca Samsung să înceapă producția în masă a Galaxy Tab S10 Plus și Ultra începând cu această lună.

Compania a lansat trei modele începând cu seria Galaxy Tab S8 , care a fost introdusă în 2022. Seria Tab S7 vine în principal în două modele diferite – Galaxy Tab S7 și Tab S7 Plus. Modelele de bază, plus și ultra ale seriei Tab S9 de anul trecut vin în trei dimensiuni diferite – 11 inchi, 12,4 inchi și 14,6 inchi. Se spune că Samsung poate opta pentru dimensiuni și mai mari cu seria Tab S10.

În luna mai trecută, Apple a lansat modelele de 11 și 13 inchi ale iPad Pro cu ecrane OLED. A fost prima dată când un iPad a fost echipat cu OLED. În schimb, Samsung folosește panouri OLED în tabletele sale de ultimă generație din 2014. Raportul susține că Samsung ar putea alege un panou AMOLED de 12+” pentru modelul Plus pentru a concura cu cele mai recente modele iPad Pro de 11” și 13”.

Foto: notebookcheck.net

Citeste mai mult

Internațional

SOLSTIȚIU DE VARĂ. Începe vara astronomică

Publicat

pe

Solstițiul de vară din acest an va avea loc pe 20 iunie, mai devreme decât de obicei, marcând cea mai timpurie dată de la acest fenomen din ultimii 228 de ani.

În mod tradițional, solstițiul de vară are loc pe 21 iunie, dar în 2024, fenomenul astronomic va fi observat pe 20 iunie.

Această schimbare se datorează alinierii specifice a calendarului cu ciclurile orbitale ale Pământului și va continua să fie mai devreme la fiecare patru ani până în 2096, când se așteaptă să se producă cel mai timpuriu solstițiu al secolului.

Solstițiul de vară este cel mai lungă zi a anului, moment în care Soarele atinge cel mai înalt punct pe cer, iar emisfera nordică primește cea mai mare cantitate de lumină solară. Fenomenul marchează începutul verii din punct de vedere astronomic și este un moment de tranziție spre zile mai scurte, care vor continua să scadă treptat până la solstițiul de iarnă.

Solstițiul de vară apare atunci când Pământul ajunge în punctul său de orbită unde axa sa înclinată de 23,5 grade permite emisferei nordice să primească maximul de lumină solară, în timp ce emisfera sudică primește cea mai mică proporție de lumină.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite