Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

New York – destinația perfectă pentru a petrece Revelionul

Publicat

pe

New York, metropola insomniacă, în care totul pare etern şi debordează de culoare şi de viaţă, reprezintă o destinaţie mult râvnită de turiştii care visează să se lase purtaţi de forfota caracteristică celui mai populat oraş din Statele Unite şi să trăiască astfel senzaţia unică de contopire cu atmosfera caracterizată de energie, rezonanţă şi multiculturalism.

Şi dacă New York-ul este o atracţie spectaculoasă în orice anotimp, datorită numeroaselor atracţii urbane, a miilor de zgârie-nori cu înălţimi ameţitoare, a centrelor de afaceri cu nume răsunătoare, a muzeelor de dimensiuni colosale, a sălilor de spectacole care mai de care mai ofertante, a centrelor comerciale epatante şi a magazinelor de modă ce dau tonul în vestimentaţie pe tot globul, nicicând el nu străluceşte mai tare ca în această perioadă, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, totul culminând cu noaptea de Revelion.

În Times Square – punctul central al oraşului cu peste 8,5 milioane de locuitori – se adună în noaptea dintre ani o mulţime impresionantă de turişti veniţi din toată lumea, atraşi ca un magnet de un singur lucru: să trăiască pe propria piele emoţiile transmise de vibraţiile celor circa un milion de persoane care păşesc laolaltă în noul an şi se bucură la unison de spectacolul sărbătorii de lumini, confetti, muzică, ghirlande, spoturi luminoase şi artificii.

Pregătirile sunt în toi. În această piaţă turistică vor putea fi văzute cifrele 2017 care vor fi aprinse pentru a ura bun venit Anului Nou şi unde publicul va putea face fotografii la cumpăna dintre ani. Cifrele având înălţimea de 2,13 metri vor fi luminate cu 496 de becuri LED economice, potrivit unui comunicat al organizaţiei Times Square Alliance, care îi reprezintă pe comercianţi şi care organizează evenimentul. Cifrele vor fi instalate la nr. 1 din Times Square, unde la miezul nopţii pe 31 decembrie vor coborî din vârful clădirii pentru a marca intrarea triumfală a Anului Nou în faţa milioanelor de spectatori care vor urmări personal, sau la televiziune acest moment.

Simbolic pentru acest eveniment este, bineînţeles, Globul din Times Square, o tradiţie ce datează din 1907 şi care este astăzi vedeta Revelionului. Iniţial, acesta a fost construit din fier şi lemn, avea o greutate de circa 320 de kilograme şi un diametru de 1,5 metri, fiind împodobit cu o sută de becuri, însă în prezent sfera beneficiază de un sistem de iluminare cu peste 30.000 de leduri multicolore, are un diametru de aproape patru metri şi este decorată cu aproximativ 2.700 de panouri de cristal Waterford cântărind peste cinci tone.

La Revelionul precedent, în Times Square au fost prezente circa un milion de persoane care au numărat împreună secundele până la începutul Anului Nou, şi-au făcut urări, s-au îmbrăţişat, au ciocnit pahare cu şampanie, s-au sărutat, s-au fotografiat în mulţime şi s-au bucurat împreună de valul de confetti, de muzică şi de focurile de artificii.

Acesta reprezintă un moment inegalabil atât pentru turiştii străini cât şi pentru americani. ”Nu poţi spune că ai trăit până nu ajungi în Times Square de Anul Nou”, a declarat pentru NBC Eric Robertson, în vârstă de 25 de ani din Philadelphia, care şi-a sărutat iubita la ora 00:00 în noaptea dintre 2015 şi 2016, în mijlocul mulţimii de turişti veniţi din toată lumea. ”Toată lumea ştie că Times Square de Revelion este ceva absolut epic”, a spus pentru sursa citată şi Eva Ta, din Canada. ”Este un vis pentru francezi să facă Revelionul în New York”, a declarat o altă turistă, Angelaque Rivearo.

”Rockefeller Christmas Tree”, vedeta sărbătorilor de iarnă din marea metropolă

New York şi-a pus straie de sărbătoare încă de la 30 noiembrie, odată cu aprinderea beculeţelor de Crăciun şi iluminării ”emblemei” sărbătorilor de iarnă din marea metropolă americană, tradiţionalul ”Rockefeller Christmas Tree”. Aproximativ 8 kilometri de cablu electric au fost necesari pentru a lega cele 50.000 de lumini LED, care împodobesc bradul vechi de 90 de ani cu înălţimea de aproape 29 de metri şi aproximativ 14 metri lăţime. În vârful bradului a fost instalată, cum a devenit deja o tradiţie din 2004, o stea împodobită cu 25.000 de cristale Swarowski având diametrul de trei metri.

Momentul aprinderii numeroaselor beculeţe colorate cu care este ornat a fost însoţit de un spectacol pe măsura evenimentului, la care au participat artişti precum Tony Bennett, Tori Kelly, Pentatonix, Sarah Mclachlan, Neil Diamond, Josh Groban, Garth Brooks, Trisha Yearwood, Jordan Smith şi City Rockettes. De asemenea, Kate McKinnon şi Alec Baldwin l-au ajutat pe primarul oraşului New York, Bill de Blasio, să aprindă beculeţele de Crăciun, în uralele mulţimii prezente.

Giganticul brad de Crăciun, o tradiţie anuală din 1931, va rămâne aprins până la 7 ianuarie, potrivit The Excelsior.

Magia sărbătorilor de iarnă îşi face, însă, simţită prezenţa şi în numeroase alte locaţii ale metropolei, potrivite pentru toate vârstele. Printre acestea se numără spectacolele The Rockettes de la Radio City Music Hall, ce vor avea loc până la 2 ianuarie, dar şi ”Spărgătorul de nuci” în interpretarea companiei de balet New York City Ballet, la care iau parte, printre alţii, 90 de dansatori şi 62 de muzicieni, ultima reprezentaţie fiind la 31 decembrie.

Împătimiţii sesiunilor de cumpărături ajunşi la New York nu pot rata ocazia unui periplu prin magazinele cu renume internaţional precum Macy’s Herald Square, Saks Fifth Avenue din spatele Rockefeller Center, Lord & Taylor sau Bloomingdale, ale căror vitrine frumos decorate cu ocazia sărbătorilor de iarnă reprezintă în sine un spectacol de muzică şi lumini. Înainte de a le vizita se poate face şi un tur virtual al acestora, o şansă oferită de Google care dă posibilitatea vizitării a 18 centre comerciale din confortul căminului, cu ajutorul aplicaţiei Winter Wonderland (windowwonderland.withgoogle.com). Aceasta prezintă o serie de imagini de înaltă rezoluţie ce înfăţişează vitrinele formând astfel o panoramă interactivă (panografie). Ba mai mult, pentru un plus de veridicitate, aplicaţia poate fi conectată la un dispozitiv de realitate virtuală, potrivit Daily Mail.

Odată ajunşi la New York, indiferent de sezon, merită vizitat şi Muzeul Naţional 11 Septembrie (National September 11 Memorial & Museum), amenajat pe locul în care s-a aflat World Trade Center, distrus în atentatele teroriste din 2001 soldate cu aproape 3.000 de morţi. De asemenea, nu trebuie ratat nici Central Park din Manhattan, deschis în 1859, o oază de natură în ”Oraşul care nu doarme niciodată”, vizitată anual de circa 25 de milioane de persoane.

De pe lista obiectivelor turistice nu trebuie să lipsească nici Empire State Building, Podul Brooklyn, Flatiron Building (cel mai vechi zgârie-nori din New York – 1902), centrul Rockefeller, Muzeul Metropolitan de Artă, Muzeul Guggenheim, Muzeul American de Istorie Naturală, Opera Metropolitană, Catedrala Sfântul Patrick, celebra Wall Street, dar şi Broadway, arteră emblematică pentru cultura americană şi nu numai datorită zecilor de teatre ale sale pe a căror scândură se joacă producţii de renume internaţional.

Alte atracţii de neratat în această perioadă a anului în marea metropolă americană sunt patinoarele, ce se ”asortează” de minune cu cidrul de mere cu mirodenii, cu ciocolata caldă, plăcinta tradiţională cu brânză şi celebrul ”eggnog”, dar şi evenimentele religioase, precum slujbele şi concertele tradiţionale anuale de la Cathedral of Saint John the Divine, cel mai important dintre acestea fiind ”Concertul pentru Pace”, de la 31 decembrie (prima ediţie a avut loc în 1984).

AGERPRES

Internațional

OpenAI a crescut spectaculos la 400 de milioane de utilizatori săptămânal

Publicat

pe

Compania OpenAI, fondată în 2015, a surprins lumea tech când a lansat chatbot-ul de inteligență artificială ChatGPT în noiembrie 2022. Serviciul ChatGPT a revoluționat complet percepția multora cu privire la adevărata utilitate a Artificial Intelligence (AI). Acum, milioane de oameni au chatbot-ul ca parte fundamentală a vieții lor zilnice.

Până la vârsta de doi ani și ceva ChatGPT a crescut ca-n povești, mai mult a devenit pe zi ce trece tot mai bun și mai inteligent. Acum, potrivit AndroidHeadlines, compania OpenAI a dezvăluit că are 400 de milioane de utilizatori activi săptămânal. Acesta este un număr șocant. În acest fel ChatGPT este unul dintre cele mai accesate și utilizate platforme digitale din lume.

ChatGPT a fost un succes uriaș încă de la debut. Chatbot-ul a atins aproximativ 1 milion de utilizatori în doar cinci zile de la lansare. Apoi ritmul de creștere s-a accelerat, iar în decembrie, a ajuns la 300 de milioane de utilizatori săptămânali. Cifra de 100 de milioane de utilizatori a fost atinsă doar două luni mai târziu.

ChatGPT a făcut mai ușor și mai simplu accesul la puterea inteligenței artificiale pentru toată lumea. Opțiunile gratuite ale platformei sunt suficiente pentru nevoile a milioane de oameni. Cu toate acestea, dacă aveți nevoie de funcții mai avansate, există abonamente care trebuie plătite. De asemenea, OpenAI a făcut serviciul său AI mai intuitiv și mai ușor de utilizat. Toate acestea au dus la o creștere incredibilă a bazei de utilizatori activi.

Directorul operațional al OpenAI, Brad Lightcap, a declarat că OpenAI a avut 400 de milioane de utilizatori activi săptămânal în februarie. Pentru referință, compania a avut cu 33% mai puțini utilizatori activi în decembrie 2024. Lightcap susține că se află în mijlocul unei „progresii naturale”, pe măsură ce serviciul devine mai cunoscut în rândul publicului. „Există un efect general al oamenilor care își doresc cu adevărat aceste instrumente și văd că aceste instrumente sunt cu adevărat valoroase”, a spus Brad Lightcap.

OpenAI se mândrește acum și cu 2 milioane de utilizatori enterprise. Acest număr îl dublează pe cel din septembrie 2024, așa că creșterea se reflectă și în aceste tipuri de clienți. OpenAI oferă API-uri pe care dezvoltatorii externi își pot construi aplicațiile. Lightcap spune că traficul de la dezvoltatori pe API-urile sale s-a dublat în ultima jumătate de an. Se pare că cel mai popular model pentru ei este GPT-3.

Dezvoltatorii folosesc OpenAI pentru a integra tehnologia în propriile aplicații. OpenAI contează pe companiile Uber, Morgan Stanley, Moderna sau T-Mobile, care sunt unii dintre cei mai mari clienți ca întreprinderi ai săi.

Cu toate acestea, potrivit CNET, OpenAI este unul dintre cele câteva instrumente de inteligență artificială generativă AI într-un spațiu din ce în ce mai competitive. Avem acum pe piață, printre altele oferte precum Apple Intelligence, Meta AI, Google Gemini AI, Microsoft Copilot (Microsoft este un investitor major în OpenAI), dar și platforma chinezească DeepSeek.

https://www.androidheadlines.com/2025/02/openai-reaches-400-million-weekly-active-users.html

Foto: OpenAI

Citeste mai mult

Internațional

8 Martie – Ziua Internațională a Femeii

Publicat

pe

Ziua Internaţională a Femeii, marcată în fiecare an la 8 martie, este, potrivit ONU, un prilej pentru a sărbători actele de curaj şi hotărâre ale femeilor obişnuite care au jucat un rol extraordinar în istoria ţărilor şi comunităţilor lor, de a reflecta asupra progreselor înregistrate şi de a cere schimbări.

În România, în 8 Martie este și Ziua Mamei, încă un prilej pentru a arăta recunoștință și dragoste femeilor care ne-au adus pe lume.

Ziua Mamei se serbează încă de pe vremea grecilor antici. În fiecare primăvară, aceștia o serbau pe Rhea, mama tuturor zeilor.

Mai târziu, în Anglia anilor 1800, a fost menționată „Dumincă mamei”, serbată în a patra duminică de la începerea Postului Paștelui.

În anul 1909, la 28 februarie, în Statele Unite, s-a serbat la nivel național femeia în urma unei inițiative a Partidului Socialist American, în amintirea grevei din 1908 a muncitorilor din industria textilă din New York, în care femeile au protestat împotriva condiţiilor de muncă.

Inițiativa a fost preluată în 1910 și în Europa, în cadrul Internaționalei Socialiste reunite la Copenhaga. Prima zi s-a ținut la 19 mai 1911 în Germania, Austria, Danemarca și în alte câteva țări europene. Data a fost aleasă de femeile germane pentru că, la aceeași dată, în 1848, regele Prusiei a trebuit să facă față unei revolte armate și a promis că va face o serie de reforme, inclusiv introducerea votului pentru femei.

Cu prilejul Anului Internaţional al Femeii, în 1975, Organizaţia Naţiunilor Unite a sărbătorită pentru prima dată Ziua internaţională a femeii la 8 martie.

În România, la 7 martie 2016, a intrat în vigoare Legea nr. 22/2016 pentru declararea zilei de 8 martie – Ziua Femeii şi 19 noiembrie – Ziua Bărbatului.

Citeste mai mult

Internațional

Un motănel din România este Campion European în 2025

Publicat

pe

În cadrul Campionatului European Felin care a avut loc în Polonia, la Varșovia, un motănel din România a câștigat titlul de Campion European 2025, informează Federația Națională Felinologică din România.

Este vorba despre NEXUS OF WINTER FOXES, un superb exemplar British Shorthair argintiu, cu ochi albaștri, în vârstă de 8 luni.

Crescătorii acestuia, Oana Pintilii și Alexandru Paraschiv, au precizat faptul că acest titlu este rezultatul pasiunii care, de peste 7 ani, le animă atât viața cât și acest frumos hobby.

Titlul de Campion European obținut de Nexus îl plasează printre favoriții la Campionatul Mondial de anul acesta – FIFe World Winner Show, cea mai importantă competiție felină din internațională – unde peste 1000 de pisici din toate colțurile lumii vor concura pentru titlul de campion mondial: World Winner 2025.

Pentru prima oară în istorie, României i-a fost încredințată onoarea de a organiza ediția de anul acesta a Campionatului Mondial Felin, în semn de recunoaștere a poziției importante pe care a dobândit-o țara noastră în cadrul Federației Feline Internationale (FIFe), dar și ca urmare a demersurilor întreprinse de România.

Acesta se va desfășura la București, în zilele de 25 – 26 octombrie, la centrul expozițional Romexpo, București.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite