Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Oraşul în care casele nu au uşi. Nimeni nu îşi încuie maşina, iar în magazine banii se află în sertare la vedere

Publicat

pe

La o distanţă de aproximativ 300 de km est de Mumbai, în localitatea Shani Shingnapur, în India, crimele şi jafurile sunt atât de necunoscute încât locuitorii nu au nevoie să îşi securizeze casele, proprietăţile şi obiectele de valoare. De asemenea, nimeni nu îşi încuie maşina. Patronii magazinelor îşi lasă încasările într-un sertar nesecurizat pe timpul nopţii, iar femeile îşi depozitează bijuteriile în cutii uşor accesibile. Mai mult, casele nu au uşi, doar un cadru din lemn cu o draperie, pentru a proteja intimitatea proprietarului.

 

La baza acestui comportament stă o legendă conform căreia oraşul are propriul păzitor ceresc, Lordul Shani, un zeu hindus care se crede că protejează oamenii în faţa hoţilor, fiind pedepsiţi de către acesta.

 

Legenda spune că acum sute de ani, în urma unei perioade marcate de ploi abundente şi de inundaţii, o grea lespede de piatră neagră era spălată pe marginea unui râu care trecea prin sat. Atunci când localnicii au atins-o, a început să curgă sânge din ea. Ulterior, conducătorul satului a avut un vis în care Lordul Shani a vorbit cu el şi i-a mărturisit că piatra era, de fapt, zeul înşuşi. Shani i-a instruit pe locuitori să o păstreze în oraş pentru că el îşi doreşte să se afle acolo şi să protejeze oamenii. Însă, cerinţa era următoarea: placa trebuia deschisă, pentru ca Lordul să poată vedea ceea se se întâmplă în oraş.

 

În ziua următoare, locuitorii au adus piatra într-o zonă uscată şi au depus-o pe o platformă în centrul satului. Mai mult, au considerat că trebuie să îndepărteze toate uşile caselor şi toate încuietorile, pentru că nu mai aveau nevoie de ele odată ce Lordul îi proteja.

 

De-a lungul timpului, această credinţă a crescut. Sătenii cunosc foarte multe intenţii de jaf care au eşuat, hoţii încercând, în timpul nopţii, să părăsească localitatea, dar dimineaţa aflându-se în acelaşi loc. Aparent, se mişcau în cerc. De asemenea, o povestire populară relevă situaţia unui locuitor care şi-a dotat casa cu uşi, iar a doua zi a suferit un accident de maşină.

 

Shingnapur a rămas necunoscut până în anii 1990, atunci când a devenit o adevărată atracţie pentru regizorii de la Bollywood şi a început să atragă turişti. Însă, crimele şi jafurile au început să fie o realitate, dar oficialii ţin în secret aceste manifestări, pentru ca reputaţia acestui oraş să fie păstrată.

 

Atunci când un jurnalist a vizitat secţia de poliţie din acel oraş a descoperit că erau înregistrate 46 de cazuri de furt, iar un localnic i-a povestit cum colierul de aur al mamei sale a fost furat din interiorul casei atunci când el era doar un adolescent.

 

Acum, aspectul localităţii începe să se schimbe. A fost deschisă o bancă în anul 2011 care a fost dotată cu o uşă de Plexiglas, dar care nu are  niciun sistem de închidere, pentru a păstra tradiţia locului, dar este blocată cu ajutorul unui  sistem electromagnetic. Multe case şi magazine au început să aibă uşi glisante.

 

Sursa: Amusing Planet

Citeste mai mult
Click pentru a comenta

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite