Ne găsiți și pe:
pergole retractabile

Internațional

Studiile românilor vor fi recunoscute în Canada

Publicat

pe

Noul acord economic şi comercial dintre Uniunea Europeană (UE) şi Canada (CETA), care urmează să intre în vigoare în următoarele săptămâni şi care elimină vizele pentru românii care vor să călătorească în această țară, va permite specialiştilor români să profeseze în statul nord-american, unde le vor fi recunoscute studiile.

Tratatul denumit ¬CETA este realizat într-o asemenea manieră încât să faciliteze accesul specialiştilor din UE, așadar inclusiv din România, pe piaţa muncii din Canada, a subliniat ambasadorul Canadei la Bucureşti, Kevin Hamilton, într-o conferinţă pe tema acestui acord economic şi comercial, organizată în parteneriat cu Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

„Atât specialiştii canadieni, cât şi cei români vor avea studiile recunoscute reciproc, o situaţie de care vor beneficia companiile din ambele ţări care ¬exportă echipamente sau din sectoarele IT, telecom sau software. În plus, acest lucru poate fi benefic pentru întreprinderile mici şi mijlocii care nu îşi permit să angajeze personal în Canada şi trebuie să furnizeze servicii direct din România. CETA va facilita transferul de personal de cealaltă parte a Atlanticului şi va permite companiilor să trimită personal pentru mentenanţa echipamentelor”, a spus ambasadorul.

Spre deosebire de Canada, care a simplificat astfel accesul românilor pe piaţa muncii, recunoaşterea sau echivalarea studiilor pentru cei care intenţionează să obţină un loc de muncă în Statele Unite urmează o procedură destul de complexă, potrivit www.rprs.ro.

În funcţie de scopul pentru care este solicitată, recunoaşterea se efectuează direct de către angajator (compania, firma sau autoritatea publică) sau de autoritatea profesională sau de autorizare competentă, pentru cei care doresc să practice o profesie reglementată. Unul dintre cele mai mari centre de echivalare a studiilor din SUA este World Education Services (WES), care oferă pe site-ul propriu toate informaţiile privind întreaga procedură.

Pentru cei care vor să lucreze în spaţiul UE, cea mai uşoară, rapidă şi transparentă procedură de recunoaștere a calificărilor este procedura de obţinere a Cardului Profesional European (CPE), care nu este un card propriu-zis, ci dovada electronică a faptului că solicitantul a trecut cu succes de verificările administrative și că i-au fost recunoscute calificările profesionale. Dezavantajul este că CPE se poate utiliza doar pentru anumite calificări, mai exact pentru cele de asistent medical generalist, farmacist, fizioterapeut, ghid montan şi agent imobiliar. Pentru celelalte profesii se aplică procedurile standard de recu¬noaștere a calificărilor.

Pentru a veni în ajutorul românilor preocupaţi de echivalarea şi recunoaşterea studiilor, Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED), care funcționează ca direcţie în cadrul Ministerului Educaţiei Naționale, oferă pe site-ul propriu, la adresa www.cnred.edu.ro, toate informaţiile necesare.

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Cum se face trecerea graniței

Publicat

pe

Pasionații de ciclism sunt invitați să petreacă un nou weekend pe cea mai lungă pistă de biciclete din România, care leagă Timișoara de Zrenjanin.

Trecerea frontierei va fi posibilă în zilele de 28 și 29 iunie, între orele 8:00 și 20:00.

Traversarea graniței se face pe baza cărții de identitate.

Următorul weekend în care va fi permisă trecerea frontierei este 5–6 iulie, la solicitarea autorităților sârbe, cu ocazia evenimentului „Pile Fest 2025”, desfășurat la Žitište.

Acest proiect este derulat în parteneriat de Consiliul Județean Timiș, Administrația Bazinală de Apă Banat și Primăria Zrenjanin, promovând mobilitatea verde și colaborarea între comunitățile de pe cele două maluri ale frontierei.

Cei care aleg să-și petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi informații despre cazare, restaurante și obiective turistice pe site-ul oficial: www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

De la Timișoara la Zrenjanin, cu bicileta sau cu ambarcațiuni

Publicat

pe

În perioada 23-25 mai frontiera româno-sârbă va fi din nou deschisă pentru bicicliști și ambarcațiuni.

Consiliul Județean Timiș îi așteaptă pe toți iubitorii de natură și mișcare să profite de vremea frumoasă și să pornească într-o escapadă de weekend spre Serbia, pe două roți sau pe apă, din Timișoara spre Zrenjanin!

Trecerea frontierei se face cu cartea de identitate, de vineri până duminică, între orele 08:00 și 20:00.

Pentru cei care vor să exploreze mai mult, găsiți idei de cazare și locuri de luat masa pe: www.visitzrenjanin.com.

cordul pentru traversarea granței către Serbia, la fiecare sfârșit de lună, a fost prelungit până în august.

În acest proiect, CJ Timiș este partener alături de Administrația Bazinală de Apă Banat și de Primăria Zrenjanin.

Citeste mai mult

Internațional

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit premiul „Timișoara pentru Valori Europene“

Publicat

pe

Președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a primit, joi, la Timișoara, Premiul „Timișoara pentru Valori Europene“, cea mai înaltă distincție a Municipiului Timișoara, care onorează personalități care susțin valorile europene.

Președinta PE, Roberta Metsola: “Sunt puține orașe care reprezintă spiritul european așa cum o face Timișoara, un oraș al pionieratului, al curajului, al speranței. Orașul care a început Revoluția din 1989. Un oraș care știe prețul libertății și puterea noilor începuturi.

De aceea sunt profund onorată că orașul Timișoara a premiat Parlamentul European prin această recunoaștere a valorilor europene.

Vreau să mulțumesc locuitorilor Timișoarei, și în special primarului Dominic Fritz. Mulțumesc pentru leadership-ul dumneavoastră, pentru viziune și atașament față de Europa. Mulțumesc pentru Europa de aici”.

Primarul Dominic Fritz: „Ce moment mai bun pentru a celebra valorile europene decât astăzi, la doar câteva zile după ce cetățenii români au făcut o alegere clară și răsunătoare pentru parcursul nostru european. La alegerile de duminica trecută, mesajul nostru a fost fără echivoc: de la cetățenii orașului nostru la vocile din diaspora, Europa nu este doar o alegere politică sau economică. Este identitatea noastră. Este datoria noastră.

Roberta Metsola a fost mult timp un prieten al democrației românești. A fost alături de noi în timpul protestelor din 2017-2019, când românii au ieșit în stradă pentru a apăra statul de drept. Ea a vorbit când alții au tăcut. Într-un moment în care speranța părea fragilă, ea ne-a reamintit că Europa se uită la noi.

Și într-unul dintre cele mai frustrante și nedrepte momente pentru țara noastră, ea a spus clar și public: «Spațiul Schengen nu este complet fără România». Un adevăr simplu, rostit cu curaj”.

Foto: Primăria Timișoara

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite