Ne găsiți și pe:

Internațional

STUDIU. Indisciplină pe șoselele din Europa. Ce greșeli se fac la volan

Publicat

pe

Germanii şi suedezii sunt adepţi ai vitezei, grecii sunt indisciplinaţi şi impulsivi la volan, iar smartphone-urile sunt omniprezente în automobilele care circulă în cele patru colţuri ale Europei, potrivit unui studiu publicat joi, care prezintă proastele comportamente ale automobiliştilor din 11 ţări europene, informează AFP.

În contextul în care dezbaterile despre scăderea vitezei maximale permise la 80 de kilometri pe oră pe drumurile secundare din Franţa au devenit tot mai aprinse, nerespectarea limitelor de viteză a devenit o practică tot mai răspândită, potrivit celui de-al cincilea barometru european pentru condus responsabil întocmit de Fundaţia Vinci Autoroutes.

Astfel, 89% dintre europenii chestionaţi au dezvăluit că depăşesc limitele de viteză. Cei mai mari amatori de viteză (sau cei mai oneşti) se află în Germania şi în Suedia, unde 93% dintre automobilişti au recunoscut că fac acest lucru. În Suedia 78% dintre conducătorii de automobile au recunoscut şi faptul că nu respectă distanţa de securitate în trafic.

Grecii par să fie cei mai indisciplinaţi şoferi din Europa: aproape jumătate (49%) afirmă că li se întâmplă să conducă fără centura de siguranţă, 28% spun că se urcă la volan deşi depăşesc limita de alcoolemie de 0,5 grame pe litru, iar 27% dintre ei circulă pe banda de urgenţă.

Grecii ocupă un loc de frunte şi în privinţa insultelor la volan, mărturisind că lansează înjurături frecvente la adresa celorlalţi conducători auto (71%) şi că îşi „lipsesc” intenţionat vehiculul de cele ale şoferilor care îi enervează (52%). În Polonia, 29% dintre şoferi spun că nu ezită să coboare din maşină pentru a se certa cu alţi participanţi la trafic.

Automobiliştii din ţările mediteraneene – Grecia, Spania, Italia, Franţa – sunt, global, consideraţi printre cei mai „ireverenţioşi” de către ceilalţi europeni. Alte practici negative în timpul condusului: francezii folosesc cel mai puţin semnalizarea (63%), iar spaniolii îi claxonează frecvent (66%) pe şoferii care îi enervează.

În schimb, suedezii sunt consideraţi cei mai plini de curtoazie dintre şoferi, devansându-i în acest clasament pe slovaci şi pe britanici.

Cu ocazia vacanţelor din sezonul estival, există şanse mari ca europenii să se intersecteze pe şosele în timp ce privirile lor sunt îndreptate spre ecranele de smartphone sau pe GPS – o infracţiune partajată pe scară largă în Europa, indiferent de ţară: 41% dintre şoferii europeni îşi reglează GPS-ul în timp ce conduc, aproape o treime (30%) vorbesc la telefon fără să deţină un kit handsfree şi aproape un sfert (24%) scriu sau citesc e-mailuri şi SMS-uri în timp ce se află la volan (acest procent ajunge la 38% pentru şoferii cu vârste de sub 35 de ani).

Studiul a fost realizat pe baza unui sondaj Ipsos din 19 ianuarie până pe 27 februarie 2018 pe internet, în rândul a 11.038 de persoane cu vârste de peste 15 ani. Cel puţin 1.000 de persoane din fiecare dintre cele 11 ţări au participat la sondaj. Reprezentativitatea fiecărui eşantion este asigurată prin metoda cotelor.

Internațional

CONCURS. Mergi cu bicicleta până la Zrenjanin îți faci un selfie și poți să câștigi un premiu

Publicat

pe

Weekend-ul vine cu o nouă surpriză, după anunțul deschiderii graniței cu Serbia pe pista de biciclete de pe malul Begăi în zilele de 24 și 25 septembrie.

Astfel, cei care vor alege să treacă granița pe bicicletă și să pedaleze de la Timișoara la Zrenjanin se pot înscrie și la un concurs de selfie-uri prin care pot câștiga invitații la cele mai mari festivaluri timișorene de anul viitor, Flight Festival, CODRU și PLAI. Mai exact, se pun în joc cinci premii a câte trei invitații duble la toate cele trei mari evenimente din 2023.

Cei interesați trebuie doar să-și facă un selfie în care să apară însemnele CJ Timiș de la graniță și să-l posteze pe pagina de Facebook a evenimentului, https://www.facebook.com/events/1173506563201425/1173506573201424. Cinci selfie-uri, care vor primi cele mai multe reacții pozitive, vor fi declarate câștigătoare.

Vă reamintim, sâmbătă și duminică (24 – 25 septembrie), se va putea circula cu bicicleta pe toți cei peste 70 de km de pistă de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega dintre Timişoara și Zrenjanin. Trecerea frontierei se va face pe baza cărții de identitate, între orele 08.00 și 20.00. Deschiderea informală a frontierei a fost posibilă în urma unei solicitări a Consiliului Județean Timiș.

Cei interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Internațional

Trei noi telefoane anunțate de Nokia: Nokia X30 5G, Nokia G60 5G și Nokia C31

Publicat

pe

Un smartphone fabricat 100% din aluminiu reciclat și 65% din plastic reciclat se numără printre cele trei dispozitive anunțate recent de HMD Global. Cele trei telefoane Nokia sunt Nokia X30 5G, Nokia G60 5G și Noka C31. HMD Global spune că X30 5G este cel mai ecologic smartphone de până acum. Cele trei smartphone-uri Nokia au făcut parte din gama de produse dezvăluită de companie în timpul evenimentului său de la Berlin.

Toate cele trei modele rulează pe sistemul de operare Android 12 din cutie, în timp ce Nokia X30 5G și G60 5G se vor bucura de trei ani fiecare de upgrade-uri Android și actualizări lunare de securitate. Pachetul include, de asemenea, o garanție extinsă de trei ani pentru modelele 5G, în timp ce modelul Nokia C31 primește doi ani de actualizări lunare de securitate, potrivit GizmoChina.

Nokia X30 5G are un ecran AMOLED FHD+ de 6,43 inc (16,33 cm), 1080p, cu o rată de reîmprospătare de 90 Hz și 700 nits de luminozitate maximă. Vine cu protecție Corning Gorilla Glass Victus și este alimentat de cipul Snapdragon 695. Este același procesor aflat și pe mai titratul telefon Samsung Galaxy A23 5G. Configurațiile RAM/de stocare la Nokia X30 5G sunt 6GB de RAM/128GB și 8GB/256GB. Modulul foto pe X30 5G include o cameră principală de 50MP, una ultra-wide de 13MP și o cameră frontală de 16MP. Are o baterie de 4.200 mAh cu încărcare rapidă de 33W, precum și protecție IP67.

Nokia G60 5G are un ecran LCD FHD+ de 6,58 inch (16,71 centimetri) 1080p, cu o rată de reîmprospătare. Display-ul V-notch poate atinge o luminozitate maximă de 500 niți și este protejat de Corning Gorilla Glass 5. Telefonul este alimentat de chipset-ul Snapdragon 695 cu configurații RAM/ stocare de până la 6 GB/128 GB. Spațiul de stocare poate fi extins prin micro-SD până la 1TB. Nokia G60 5G are o cameră spate de 50MP, una ultra-wide de 5MP și o cameră frontală de 8MP. Are o baterie de 4.500 mAh care acceptă încărcare rapidă de 20W.

Nokia C31 are un ecran LCD HD+ V-notch de 6,7 inch (17,02 cm), cu rezoluția 1600 x 720 pixeli, protejat de sticlă securizată 2.5D. Procesroul UNISOC SC9863A1 este la bord însoțit de până la 4 GB/128 GB RAM/ stocare. Smartphone-ul are trei camere la spate, cu una principală de 13MP, una de adâncime de 2MP și una macro de 2MP. Are o cameră frontală de 5MP. Nokia C31 primește curent de la o baterie de 5.050 mAh cu încărcare de 10W.

În ceea ce privește prețul, Nokia X30 5G va fi vândut cu amănuntul pentru echivalentul a 529$, în timp ce G60 5G costă aproximativ 319 de dolari. Nokia C31 are un preț de 129 de dolari. Cele trei telefoane vin în mai multe combinații de culori și vor fi disponibile și în România după 20 septembrie.

Sursa foto: Nokia

Citeste mai mult

Internațional

Cu bicicleta până la Zrenjanin. Când se va deschide frontiera

Publicat

pe

Ca urmare a solicitării Consiliul Județean Timiș, Poliția de frontieră va deschide informal frontiera, în zilele de 24 și 25 septembrie 2022, între orele 08.00 și 20.00, pe pista de biciclete de pe coronamentul digului Canalului Bega.

Astfel, se va putea circula cu bicicleta pe toți cei peste 70 de km de pistă între Timişoara și Zrenjanin.

Trecerea frontierei se va face pe baza cărții de identitate.

Cei care sunt interesați să petreacă sfârșitul de săptămână la Zrenjanin pot găsi oportunități de cazare și locații de luat masa pe pagina de internet www.visitzrenjanin.com.

Citeste mai mult

Articole recente

TIMIȘOARA Vremea

Cele mai citite